4 علت خواب رفتن دست ها

behnaz68

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
4 علت خواب رفتن دست ها
آیا هنگام خواب، دست های شما بی حس می شود یا به عبارتی به خواب می رود؟ آیا نگرانید که این مسئله نشانه بیماری باشد؟ در بیشتر موارد علت این امر وضعیت نامناسب دست ها هنگام خواب است که باعث قطع گردش خون می شود. گاهی بی حس شدن دست جزو علایم برخی بیماری هاست.
به گزارش نیک صالحی به نقل از خراسان ؛ هنگام خواب شاید احساس کنید که دست های شما سوزن سوزن و بی حس می شود و بعد از بیدار شدن حتی ممکن است نتوانید به راحتی دست خود را مشت یا باز کنید. بیشتر این علایم به سرعت رفع می شود. برای رفع این حالت، به آرامی دست را باز و بسته کنید.
علت بی حسی:
این حالت که در هر سنی رخ می دهد، علل متفاوتی دارد که عبارت است از:
گردش خون ضعیف: شایع ترین علت است که با تغییر دادن حالت خواب می توانید آن را رفع کنید.
دیابت: خواب رفتن دست و پا حتی هنگام بیداری ممکن است نشانه دیابت باشد.
سندروم تونل کارپل: با فشار وارد آمدن به عصب مفصل مچ دست ممکن است احساس بی حسی پیدا کنید.
آرتریت یا عمل جراحی دست: این حالت باعث تحریک یا آسیب دیدن عصب می شود.
پیشگیری:
هنگام خواب دست ها را زیر بالشت یا سر قرار ندهید.
روی دست ها نخوابید زیرا این امر باعث قطع گردش خون می شود.
کف دست را هنگام خوابیدن مشت نکنید و باز بگذارید.
دست ها را روی قلب قرار دهید تا بی حسی آن برطرف شود.
ورزش های مخصوص برای تقویت شانه، گردن و دست ها را انجام دهید.
از بالشت های نرم تر استفاده کنید، از بالشت زیر زانو هم استفاده کنید و به پشت بخوابید.
در صورت داشتن سندروم تونل کارپل که باعث به خواب رفتن یا بی حس شدن دست می شود، از داروی ضدالتهاب استفاده کنید.


گردآوری : گروه اینترنتی نیک صالحی
 

samaneh91

عضو جدید
من خیلی دستام خواب میره البته خوب همه میخوابم یعنی دستام آزادن و بالش مناسبی هم دارم البته به پشت هم میخوابم
تا حالا فک میکردم علتش کم خونیه این هم امکان داره ؟
 

behnaz68

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
کم خوني
کم خوني وضعيتي است که درآن ، تعداد يا اندازه گلوبولهاي قرمز يا مقدارهموگلوبين موجود درخون کاهش يافته و تبادل اکسيژن و دي اکسيد کربن بين خون و سلول ها دچار اختلال مي شود . از علل ايجاد کننده کم خوني مي توان کمبودهاي تغذيه اي ، خون ريزي ، ناهنجاري هاي ژنتيکي ، بيماريهاي مزمن يا مسموميت هاي دارويي را نام برد . منظور از کم خوني هاي تغذيه اي ، کم خوني هايي است که در اثر دريافت کم مواد مغذي ايجاد مي شوند .
از مهم ترين مواد غذايي جهت خون سازي ، که کمبود آن در خون بدن موجب بروز کم خوني مي شود مي توان به آهن ، ويتامين B12 و اسيد فوليک اشاره کرد که از بين آنها کم خوني ناشي از فقر آهن يکي از شايع ترين نوع کم خوني تغذيه اي است .

کم خوني ناشي از فقر آهن
فقرآهن يکي از شايع ترين اختلالات تغذيه اي در کشور هاي در حال توسعه و مهمترين نوع کم خوني تغذيه اي در کودکان و زنان ، در سنين باروري است که با ايجاد گلبول هاي قرمز کوچک و کاهش ميزان هموگلوبين مشخص مي شود . اگر چه پيامدهاي اقتصادي و اجتماعي کم خوني فقرآهن به صورت کمّي محاسبه نشده ولي لازم است به اين نکته توجه شود که اين بيماري سبب اتلاف منابع و مراقبت هاي بهداشتي ، کاهش بهره وري در اثرافزايش ميزان مرگ و مير ، ابتلا به بيماري در مادران و کودکان و بالاخره کاهش ظرفيت جسمي و رواني در بخش بزرگي از جامعه مي شود .

ميزان نياز به آهن
ميزان نياز به آهن براساس سن ، جنس و وضعيت فيزيولوژيکي افراد متفاوت است . مثلاً زنان باردار به علت افزايش حجم خون ، رشد جنين و جفت ، و ساير بافتها به آهن بيشتري نياز دارند . به همين دليل بيش از سايرين در معرض خطر کم خوني قرار دارند . در شير خواران - در صورت سلامت مادر- ، ميزان آهن موجود در شير مادر براي 4- 6 ماه اول زندگي کافي است ولي در مورد نوزاداني که با وزن کم متولد مي شوند ذخايرآهن کم بوده و بايد بعد از 3 ماهگي آهن اضافي به صورت قطره خوراکي خورانده شود . همچنين بستن پيش از موقع بند ناف نيز به دليل اينکه نوزاد را از يک سوم کل خونش محروم مي کند خطر فقر آهن را افزايش مي دهد .

دلايل فقر آهن
دلايل گوناگوني براي فقر آهن وجود دارد که از آن جمله مي توان به علل زير اشاره کرد :
1 – دريافت نا کافي آهن به دليل رژيم غذايي مورد استفاده اي که در آن آهن کمي وجود دارد ، مانند بعضي از رژيم هاي گياه خواري .
2 – جذب ناکافي آهن در اثر اسهال ، کاهش ترشح اسيد معده ، مشکلات گوارشي يا تداخلات داروئي ( داروهايي مثل کلستيدامين ، سايمتيدين ، پانکراتين ، رانيتيدين و تتراسايکلين. )
3 – افزايش نياز به آهن براي افزايش حجم خون در دوران نوزادي ، نوجواني ، بارداري و شير دهي .
4 – خون ريزي زياد در دوران عادت ماهانه ، در اثر جراحات و ناشي از هموروئيد ، بيماري هاي بدخيم يا انگل ها .
کمبود آهن در مردان بزرگسال معمولاً در اثر از دست دادن خون است .

علائم کم خوني ناشي از فقر آهن
بعضي از علائم کم خوني آهن عبارتند از :
1 – رنگ پريدگي زبان و مخاط داخل لب و پلک چشم
2 – خستگي زود رس
3 – بي تفاوتي
4 – سرگيجه و سردرد
5 – خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست ها و پاها
6 – حالت تهوع
7 – در کم خوني هاي شديد گود شدن روي ناخن

درمان کم خوني ناشي از فقر آهن
براي درمان کم خوني چند روش وجود دارد که بهترين و کم خطرترين آنها استفاده مي شود ؛ بهترين و کم خطرترين راه استفاده از مکمل هاي خوراکي است . درمان با نمک هاي ساده آهن ، چون سولفات فرو خوراکي ، کاملاً موثر بوده و به شکل قرص ، کپسول يا مايع است که مصرف آن ها بايد تا چند ماه ادامه يابد .
چنانچه اين قرص ها با معده خالي مصرف شوند ، جذب آنها بهتر و بيشتر صورت مي گيرد ولي در اين حالت سبب تحريک معده و بروز مشکلات گوارشي خواهند شد .
عوارض گوارشي ، ناشي از مصرف آهن نظير تهوع ، دل پيچه ، سوزش قلب ، اسهال يا يبوست را مي توان به حداقل رساند ؛ به شرطي که آهن را به ميزان کم مصرف کرده و به تدريج به ميزان آن افزود تا به حد مورد نياز بدن برسد. بهتر است قرص آهن ، آخر شب قبل از خواب استفاده شود تا عوارض ناشي از آن کاهش يابد.
ويتامين Cجذب آهن را افزايش مي دهد . به همين دليل معمولاً مصرف ويتامينC به همراه آهن پيشنهاد مي گردد . البته علاوه بر درمان دارويي بايد به ميزان آهن قابل جذب در غذا نيز توجه کرد.
جذب آهن غذا ، اغلب تحت تأثير شکل آهن موجود در آن مي باشد. آهن موجود در پروتئين هاي حيواني مانند گوشت گاو، ماهي و پرندگان ( آهن هِم) بيشتر جذب مي شود در حاليکه جذب آهن پروتئين هاي گياهي مانند سبزي ها و ميوه ها ( آهن غير هم) کم تر مي باشد.
بايد توجه داشت که ويتامين C جذب آهن سبزي ها و ميوه ها( آهن غيرهم) را بيشتر مي کند. مصرف چاي همراه يا بلافاصله بعد ازغذا نيز مي تواند جذب آهن را تا 50 درصد کاهش دهد.

منابع غذايي آهن دار

منابع غذاي آهن دارعبارتند از جگر، قلوه ، گوشت قرمز، ماهي، زرده تخم مرغ ، سبزي هاي داراي برگ سبز تيره مانند جعفري ، اسفناج و حبوبات ؛ مثل عدس و لوبيا، هم چنين ميوه هاي خشک ( برگه ها) به خصوص برگه زرد آلو و دانه هاي روغني.

عوامل افزايش دهنده جذب آهن و منابع غذايي آنها
1. اسيد سيتريک و اسيد اسکوربيک ( ويتامينC) که درآلو، خربزه، ريواس، انبه، گلابي، طالبي، گل کلم، سبزي ها ، آب پرتقال، ليمو شيرين ، ليمو ترش، سيب و آناناس وجود دارند، مي توانند عوامل افزايش دهنده جذب آهن در بدن باشند-.
2. اسيد ماليک و اسيد تارتاريک که در هويج ، سيب زميني، چغندر، کدو تنبل ، گوجه فرنگي، کلم پيچ و شلغم موجود است ، سبب افزايش جذب آهن مي شود.
3. محصولات تخميري مثل سس سويا نيز در اين دسته از عوامل گنجانده مي شوند.

توصيه هاي زير را به کار بنديد :
1. استفاده از غذاهايي که غني از آهن مي باشند.
2. فاده از منابع غذايي حاوي ويتامين در هر وعده غذايي ، جهت جذب بهتر آهن ( مثل پرتقال، گريپ فروت، کوجه فرنگي، کلم، توت فرنگي، فلفل سبزو ليمو ترش)
3. اندن گوشت قرمز، ماهي يا مرغ در برنامه غذايي .
4. پرهيز از مصرف چاي و قهوه همراه يا بلافاصله بعد از غذا
5. برطرف کردن مشکلات گوارشي و يبوست
6. تصحيح عادات غذائي غلط ( مثل مصرف مواد غير خوراکي مانند خاک ، يخ )
7. مشاوره با پزشک و متخصص تغذيه جهت پيش گيري به موقع و يا بهبود کم خوني
8. استفاده از نان هايي که از خمير ورآمده تهيه شده اند
9. استفاده از خشکبار مثل توت خشک ، برگه آلو، انجير خشک و کشمش که منابع خوني از آهن هستند.
10. استفاده ازغلات و حبوبات جوانه زده .
11. شست وشو و ضد عفوني کردن سبزي هايي که استفاده مي کنيد.
12. شستن کامل دست ها با آب و صابون ، قبل از تهيه مصرف غذا و پس ازهر باراجابت مزاج .
13. مصرف روزانه يک قرص آهن از پايان ماه چهارم بارداري تا سه ماه پس از زايمان در زنان باردار.
14. مصرف قطره آهن هم زمان با شروع تغذيه تکميلي تا پايان 2 سالگي در کودکان .
 

behnaz68

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز

راه‌های رفع خواب رفتن دست







وقتی که دست خواب می رود باعث ایجاد حس سوزن سوزن شدن و یا سوزش در انگشتان دست می شود.
اگر مدام دستتان خواب می رود به پزشک مراجعه کنید. پزشک می تواند با تشخیص علت این مشکل، راه های درمانی مناسبی به شما پیشنهاد کند.
یکی از علل اصلی خواب رفتن انگشتان دست، کاهش جریان خون در آن است.

درمان خانگی خواب رفتن انگشتان دست
1- روی دست خود یخ بگذارید. مقداری یخ را در حوله و یا نایلون بپیچید و آن را روی دست خود بگذارید. این کمپرس سرد را چندین بار در روز و هر بار به مدت 20 دقیقه استفاده کنید. این کار سبب افزایش گردش خون در انگشتان دست می شود و احساس خواب رفتگی را کاهش می دهد.
2- انگشتان خود را خیس کنید . مقداری آب سرد و نمک را در یک ظرف مخلوط کنید و دست خود را داخل آن فرو برید. دست خود را 20 دقیقه در آن نگه دارید. این کار نیز سبب افزایش گردش خون می شود.

3- رژیم غذایی مناسبی داشته باشید. بعضی از موادغذایی احساس خواب رفتگی دست را بدتر می کنند؛ مثل گندم، مرکبات، سیب زمینی، شیر و گوجه فرنگی .ولی مواد غذایی که پتاسیم بالایی دارند، مانند موز برای شما بسیار مناسب هستند.

یکی از علل اصلی خواب رفتن انگشتان دست، کاهش جریان خون در آن است
4- از گیاهان دارویی استفاده کنید، مانند رزماری، آویشن و مریم گلی. این گیاهان دارویی باعث افزایش گردش خون و تقویت عضلات می شوند.

خوردن سوپی دارای سیر و زنجبیل، به میزان دو بار در روز می تواند به شما در رفع این مشکل کمک کند. گیاه جینکوبیلوبا نیز به افزایش گردش خون کمک می کند.
5- دست و انگشتان خود را ماساژ دهید. این کار سبب افزایش گردش خون می شود.

6- ورزش کنید. مچ دست خود را بچرخانید، آن را خم کنید و به آن نرمش دهید. این تمرینات را چند بار در روز انجام دهید.

7- مصرف سیگار را ترک کنید. کشیدن سیگار، گردش خون را کاهش می دهد. افراد سیگاری معمولاً تجربه خواب رفتگی انگشتان را دارند.

8- به مقدار کافی استراحت کنید و بخوابید. خواب کافی علاوه بر ایجاد حس راحتی و شادابی، به بهتر شدن گردش خون در بدن کمک می کند.

9- از هوای سرد اجتناب کنید. هوای سرد احساس خواب رفتگی و گزگز انگشتان دست را تشدید می کند.

* هشدار
اگر همراه با خواب رفتگی دست، احساس سرگیجه و تنگی نفس دارید، فورا به پزشک مراجعه کنید، زیرا این حالت می تواند علامت یک بیماری جدی باشد.
 

behnaz68

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
چرا باید خواب رفتن مداوم دست و پا را جدی بگیریم؟؟




یك فوق تخصص اختلالات حركتی با بیان این كه وقتی اعصاب حسی در كار خود دچار مشكل می شوند دست و پا خواب می رود، گفت: خواب رفتن دست و پا می تواند نشانه بعضی از بیماری های اعصاب محیطی و ایجاد آسیب در اعصاب مختلف بدن باشد.


دكتر غلامعلی شهیدی عضو هیات علمی دانشگاه تهران در گفت وگو با خبرنگار«سلامت» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در این رابطه افزود: بیماری های ارثی اعصاب محیطی باعث خواب رفتگی دست و پا نمی شود؛ بلكه بیماری اكتسابی است كه آن را به وجود می آورد.

به گفته وی، مهم ترین و شایع ترین بیماری مربوط به عصب محیطی در جهان، دیابت است كه در تغذیه اعصاب اختلال ایجاد می كند و از آنجا كه هر چه طول اعصاب بیشتر باشد تغذیه آن ها بیشتر با مشكل مواجه می شود. اعصاب پاها آسیب پذیرترند و خواب رفتگی پاها در آن بیشتر مشاهده می شود.


وی افزود: علاوه بر خواب رفتن دست و پا، در بیماران دیابتی، انواع اختلالات حسی از جمله كرختی، بی حسی، سوزن سوزن شدن و گزگز كردن دست و پا نیز مشاهده می شود.

شهیدی اظهار كرد: بیماری «گیلن باره» نیز با علائم خواب رفتن دست و پا، كرختی و بی حسی آغاز می شود كه ممكن است این علائم با معاینه پزشك در بیمار تشخیص داده نشود؛ اما در هر صورت خود بیمار از حالت های اختلال حسی در اندام های خود آگاه است.


عضو هیات علمی دانشگاه تهران با بیان اینكه مقداری از كرختی ها همیشه منشا درگیری عصب محیطی ندارد، افزود: بیماری های عصب مركزی نخاع هم می توانند كرختی و بیماری ایجاد كنند. مثلا بیماری ام اس نیز همین علائم را دارد؛ اما الگوی نحوه توزیع منطقه حسی در بیماران مبتلا به ام اس از بیماران مبتلا به اختلالات اعصاب حركتی متفاوت است.

این فوق تخصص اختلالات حركتی تاكید كرد: سكته های مغزی نیز به علت ایجاد اختلال در اعصاب، بی حسی ایجاد كرده و بر اثر آن دست و پا خواب می رود.


وی افزود: مسمومیت های دارویی نیز ممكن است باعث مسمومیت اعصاب محیطی شود كه از میان این داروها، داروهای شیمی درمانی كه به اعصاب سلول های محیطی بیماران سرطانی آسیب می زنند، شایع تر است.

شهیدی اضافه كرد: مسمومیت بر اثر فلزات سنگین مثل جیوه، سرب، تالیوم، آرسینك بر اثر خوردن یا تنفس آنها نیز باعث خواب رفتن دست و پا می شود؛ وقتی كه دماسنج یا لامپ كم مصرف در فضای بسته شكسته شود بر اثر تصعید جیوه فرد دچار مسمومیت می شود.


به گفته وی، اگرچه گروه ویتامین های B بی ضرر هستند اما استفاده بیش از اندازه ویتامین B۶ می تواند مسمومیت ایجاد كند كه این مسمومیت خود را به صورت بی حسی دست و پا نشان می دهد.

متخصص داخلی مغز و اعصاب با بیان اینكه فشار خون ارتباط مستقیمی با بیماری های اعصاب محیطی ندارد، افزود: به دلیل اینكه اعصاب محیطی در تنظیم فشار خون و عروق محیطی نقش دارد، ابتلا به بعضی از بیماری های اعصاب محیطی در تنظیم فشار خون مشكل ایجاد كرده و خود را به صورت افت فشار خون نشان می دهد.


این فوق تخصص اختلالات حركتی بیان كرد: بیماری سندرم تونل مچ دست نیز با خواب رفتن دست ها خود را نشان می دهد، به گونه ای كه ممكن است فرد، شب ها به دفعات با حالت خواب رفتگی دست از خواب بیدار شود.

وی افزود: این بیماری زمانی به وجود می آید كه عصبی كه از مچ دستان وارد پنجه و نوك انگشتان می شود بر اثر كار زیاد یا عوامل دیگر نظیر كم كاری تیروئید، حاملگی و دیابت انتشار پیدا می كند و آن منطقه بدون اینكه بیمار فعالیت خاصی داشته باشد با یك مختصر فعالیت به خواب می رود.


شهیدی در پایان اظهار كرد: با تشخیص بیماری فرد می توان به خواب رفتن مكرر دست و پاها را درمان كرد.



گردآوری و تنظیم:گروه سلامت پرشین پرشیا
 

behnaz68

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
علت خواب رفتن دستها و پاها چیست


"دکتر مهرداد منصوری"
حس لمس یا حس لامسه از حواس پنج گانه انسان است. گرچه از میان این پنچ حس اصلی، حس بینایی شاید پیچیده ترین و مهمترین آنها باشد ولی حس لامسه از اساسی ترین آنها است. حس لامسه ارتباط انسان را در تماس با محیط خارج مهیا میکند. به توسط همین حس است که ما میتوانیم اجسام را شناسایی کنیم. میتوانیم شکل آنها، دمای آنها، سختی یا نرمی، زبری یا لطافت و بسیاری دیگر از خصوصیات اجسام را شناسایی کنیم.
حس لمس کمک میکند تا بتوانیم بدون آنکه داخل کیف یا جیب خود را ببینیم جسم مورد نظر را در داخل آن شناسایی کرده و بیرون بکشیم. حس لامسه به ما کمک میکند تا از خطر دوری کنیم. به کمک همین حس است که اجسام خیلی داغ یا تیز را شناسایی کرده و از آن دوری میکنیم. حس لامسه لذت بخش است. بدون این حس چگونه میتوانیم لذت لمس صورت نرم فرزندمان یا بوسیدن روی او را احساس کنیم.
اختلال در حس لمس میتواند خود را بصورت های زیر نشان دهد
کاهش توانایی لمس و احساس خواب رفتن پوست و یا از بین رفتن کامل حس لمس
احساس گزگز و یا سوزن سوزن شدن پوست و یا احساس ناخوشایند در هنگام لمس یک جسم
شایعترین این حالت ها همان خواب رفتن یا سِر شدن است که بیشتر از همه درانتهای اندامها یعنی در دستها و پاها تظاهر میکند.

خواب رفتن دست و پا علل زیادی دارد. بعضی از آنها مشکلاتی ساده و بعضی دیگر بیماری های مهمی هستند ولی در همه آنها اشکالی در مسیر انتقال حس لمس از پوست به مغز ایجاد شده است. این اشکال ممکن است در تحریک گیرنده های حسی پوست یا در عصبی باشد که حس را از پوست به نخاع منتقل میکند. ممکن است در محل ورود عصب به نخاع یا در خود نخاع یا مغز باشد.
مهمترین عللی که موجب فلج شدن عصب و در نتیجه خواب رفتن دست و پا میشوند تحت فشار قرار گرفتن عصب است. انتقال اطلاعات لمسی در طول عصب به صورت انتقال جریان الکتریکی از درون آن است. وقتی عصب تحت فشار قرار میگیرد انتقال پیام های الکتریکی در طول آن متوقف شده و عصب دیگر نمیتواند اطلاعلت حسی را از درون خود منتقل کند. در این حال حس لمس مختل شده و فرد احساس خواب رفتگی در دست یا پا میکند.
مهمترین عللی که باعث خواب رفتن دستها و پاها میشوند عبارتند از:

1- خواب رفتن بدنبال از فشار خارجی به عصب محیطی
حتما تا به حال برای شما پیش آمده است که در موقعی که مدت زیادی به حالت چهارزانو یا دو زانو نشسته اید یا وقتی روی صندلی نشسته و یک پا را روی پای دیگر گذاشته اید یک پایتان خواب میرود. یا وقتی که نیمه شب از خواب بلند میشوید و میبینید یک دستتنان کاملا خواب رفته و اصلا توانایی حرکت دادن آن را هم ندارید. علت این وضعیت ها تحت فشار قرار گرفتن اعصاب اندام است. در این حالات عصب بین استخوان و جسم خارجی برای مدت طولانی فشرده میشود و همین فشار موجب فلج موقت آن میگردد. در بعضی مکان ها که عصب بیشتر در نزدیک پوست بوده و فاصله آن با استخوان کم است این اتفاق بیشتر میافتد مانند محل عبور عصب اولنار از پشت آرنج و یا عبور عصب رادیال از پشت بازو و یا عبور عصب پرونئال از کنار زانو
این حالات طبیعی بوده و بیماری محسوب نمیشوند ولی اگر مکررا تکرار شوند باید به فکر مشکل زمینه ای بود که آن را ایجاد میکند. بطور مثال کم خونی، خستگی، استرس و اضطراب میتواند موجب تشدید این خواب رفتگی ها شوند.

2- خواب رفتن بدنبال فشار داخلی روی اعصاب محیطی
همانطور که گفته شد عصب در مسیرش از پوست تا نخاع ممکن است در نقاطی تحت فشار قرار گیرد. یکی از این ها تونل های بافتی هستند. تونل هایی که معمولا یک طرف آن را استخوان و طرف دیگر را بافت های همبندی مانند رباط یا عضله تشکیل داده است. در حالات معمولا این تونل ها به اندازه کافی فضا دارند و عصب به راحتی از درون آنها عبور میکند ولی گاهی اوقات فضای درونی تونل به عللی تنگ شده و به عصبی که از درون آن عبور میکند فشار وارد میشود. این فشار میتواند موجب فلج شدن عصب گردد.
یکی از شایعترین بیماری هایی که با این مکانیسم موجب خواب رفتگی دست و پا میشود سندرم کانال کارپ یا نشانگان تونل مچ دستی است. در این بیماری عصب مدیان که از درون تونلی در مچ دست به نام تونل مچ دستی عبور میکند تحت فشار قرار میگیرد. علت این فشار در غالب اوقات تورم تاندون هایی است که همراه با عصب را درون تونل عبور میکنند. این تورم میتواند به علت کار زیاد یا فعالیت مکرر و تکراری با مچ دست یا انگشتان باشد و یا به علت تغییرات هورمونی در زمان بارداری یا یائسگی ایجاد شود. به علت فشار به عصب مدیان علائمی مانند خواب رفتن انگشتان دست و گزگز در انگشتان سبابه و میانی دست ایجاد میشود که معمولا بیمار را شبها از خواب بیدار کرده و وی با حرکت دادن انگشتان و باز و بسته کردن آنها سعی در رفع این خواب رفتگی میکند.
بیماری دیگر با این مکانیسم، فلج تاخیری عصب اولنار است. در این بیماری عصب اولنار در آرنج و در حین عبور از پشت زائده اپی کندیل میانی آرنج تحت فشار قرار میگیرد. تغییر شکل استخوان آرنج در این ناحیه به علت بد جوش خوردن شکستگی های آن و یا ایجاد استخوان های اضافه به علت آرتروز میتواند موجب فشار به عصب شود. نتیجه آن اختلال در کارکرد عصب اولنار و احساس خواب رفتگی و گزگز در انگشت کوچک و انگشتری دست است. این خواب رفتگی بخصوص وقتی که بیمار آرنج خود را مدت زیادی در حالت خم نگه داشته و یا در حین خوابیدن ایجاد میگردد.
با همین مکانیسم اعصاب شبکه گردنی میتوانند در حین عبور از نزدیکی دنده اول قفسه سینه تحت فشار قرار گیرند. این بیماری که به دنده گردنی هم معروف است معمولا به علت وجود یک دنده اضافی در گردن و یا وجود یک نوار بافتی سفت در این ناحیه و فشار آن به عصب ایجاد میشود. این بیماری معمولا با خواب رفتگی و گزگز انگشتان دست همراه میشود.
در تمام بیماری هایی که ذکر شد مشکلات ایجاد شده جدی بوده و نیاز به درمان دارند. گاهی اوقات میتوان این بیماری ها را با روش های غیر جراحی درمان کرد و گاهی اوقات هم نیاز به عل جراحی وجود خواهد داشت. تاخیر در درمان این بیماری ها میتواند موجب اختلال دائم در عملکرد عصب بصورت فلج شدن دائم آن شود.

3- خواب رفتن بدنبال فشار به ریشه اعصاب محیطی
اعصاب محیطی بعد از عبور از اندام برای ورود به نخاع از درون سوراخ بین مهره ای و از مجاورت دیسک بین مهره ای عبور میکند. فتق دیسک بین مهره ای که نوعی جابجایی این دیسک است میتواند به ریشه عصبی مجاورش فشار آورده و موجب خواب رفتگی عصب مربوطه شود. فتق دیسک های گردنی موجب خواب رفتن دست ها و فتق دیسک های کمری موجب خواب رفتن پاها میشوند. بطور مثال هرنی یا فتق دیسک بین مهره ای پنجم و ششم گردنی موجب خواب رفتگی اطراف شست دست و فتق دیسک بین مهره های چهارم و پنجم کمری موجب خواب رفتگی قسمت داخلی ساق و شست پا میشود.
این بیماران معمولا همراه با بیحسی دست یا پا دچار درد گردن و یا کمر و انتشار درد به دست یا پا هم هستند. بسیاری از بیماران مبتلا به فتق دیسک بین مهره ای با انجام نرمش هایی برای تقویت عضلات گردن و کمر بهبود میابند ولی بعضی از آنها نیاز به عمل جراحی پیدا میکنند.

4- ضایعه در مسیر انتقال پیام حسی در سیستم عصبی مرکزی
اعصاب بعد از ورود به نخاع در مسیر آن به بالا رفته و پس از عبور از بصل النخاع و قسمت های عمقی مغز به قشر مغز میروند در در آنجا بصورت حس تفسیر شوند. در این مسیر انتقال پیام های عصبی میتواند به علت آسیب های بافتی با مشکلاتی مواجه شود. این اختلال در انتقال پیام حسی بصورت خواب رفتگی دست یا پا تفسیر میشود. معروفترین این بیماری ها مولتیپل اسکلروزیس یا MS است.

5- ضعف یا بیماری اعصاب محیطی ناشی از بیماری های متابولیک
گاهی اوقات به علت بیماری های سیستمیک کارکرد عصب حسی دچار اختلال میشود. معروفترین بیماری که این مشکلات را ایجاد میکند مرض قند یا دیابت است.
وقتی بیماری دیابت مدت زیادی بدون درمان باقی میماند و یا بطور ناقص درمان میشود بتدریج عملکرد اعصاب حسی بدن دچار اختلال میشوند. این کاهش حس هر چه به سمت پایینتر اندام میرویم شدیدتر میشود. به همین علت به آن نام بیحسی دستکش و جورابی میدهند یعنی در محلی که دست و پا در دستکش و جورای قرار میگیرند پوست دست و پا بیحس شده و فرد احساس خواب رفتگی میکند. هرچه بیماری پیشرفته تر میشود شدت خواب رفتگی دست و پا هم افزایش میابد. این اختلالات حسی را ممکن است بتوان با کنترل دقیق قند خون ویا استفاده از ویتانین بی کم کرد.
کم کاری و پرکاری تیروئید هم میتواند موجب اختلال حسی بصورت خواب رفتگی دست و پا شود.
گاهی اوقات مسمومیت ناشی از سرب یا آلومینیم هم میتواند این مشکلات را ایجاد کند.
خواب رفتگی دست و پا مهم هستند. اگر این مشکلات تکرار شده و بطور مداوم ادامه یابند باید حتما به پزشک مراجعه کرد تا علت آن مشخص شده و درمان لازم برای آن صورت گیرد.
 

Similar threads

بالا