اطلاعاتی در باره رزماری
اطلاعاتی در باره رزماری
نامهای گیاه:
لاتین: Rosmarinus officinalis
فارسی: رزماری، رومارن
عربی: اکلیل الجبل، حصالبان، حصالبان اکسیر
انگلیسی: Rosemary, Common Rosemary, Moorwort, Herb of memory
آلمانی: Echter Rosmarin, Anthoskraut, krankrautblatter, kranzenkrautblatter
فرانسه: Romarin, Rose marine, Herbe aux couronnes, Feuilles de Rosmarin
ریخت شناسی:
گیاه معطر بوتهای و پایا، با شاخههای بالارونده، که ارتفاع آن به 2 متر میرسد. برگها باریک با انتهائی بدون نوک و سوزنیشکل (نازک)، گلها به رنگ سبز تیره و به ندرت صورتی یا سفیدرنگ میباشد (6و5).
اندام داروئی: برگ و سرشاخههای گلدار گیاه، اندام داروئی رزماری را تشکیل میدهد (1و2).
زمان جمعآوری: برگ و سرشاخههای گلدار
گیاه رزماری هنگام شروع باز شدن گلها و در فصول بهار و تابستان جمعآوری میگردد (7).
دامنۀ انتشار: پرورش
گیاه رزماری در بیشتر نواحی ایران معمول میباشد (1). پرورشدهندگان عمدۀ
گیاه رزماری را در دنیا کشورهای شمال آفریقا خصوصاً مراکش و تونس و کشورهای جنوب اروپا خصوصاً اسپانیا، فرانسه، ایتالیا، یوگسلاوی و آمریکا تشکیل میدهند.
مواد متشکله: مادۀ متشکلۀ اصلی برگ و سرشاخههای
گیاه رزماری را روغن فرار تشکیل میدهد فارماکوپۀ
گیاهی بریتانیا میزان روغن فرار رزماری را 1% حجم در وزن ذکر کرده است، ولی میزان روغن فرار این
گیاه در نقاط مختلف دنیا بین 5/0 تا 5/2 درصد گزارش شده است (2و8).