آلومینای نانومتخلخل
ساخت آلومینای متخلخل با حفرات نانومتری، با استفاده از اکسیداسیون آلومینیوم در یک الکترولیت امکان پذیر است. در این روش، از آلومینیوم به عنوان آند استفاده میشود. در اینجا آلومینا (Al2O3) محصول واکنش اکسایش آندی آلومینیوم است و به صورت یک لایه چسبیده روی آلومینیوم تشکیل میشود. به فرآیند اکسیداسیون آندی آلومینیوم، به اصطلاح آندایزینگ گفته میشود. به دلیل کاربرد آلومینا در ساخت خازن های الکتریکی، افزایش مقاومت آلومینیوم به خوردگی و سایش و همچنین استفاده از آن در تزئینات، فرآیند آندایزینگ آلومینیوم برای سالهای طولانی توسط بشر مورد استفاده بوده است (شکل 7).
شکل 7: قطعات مختلف از جنس آلومینیوم که عمل آندایزینگ روی آن ها انجام شده است در صنعت و زندگی روزمره استفاده می شود (ساختار متخلخل آلومینا و قابلیت وارد کردن رنگدانه های مختلف به حفرات آن، امکان رنگآمیزی ساده تر قطعات آلومینیومی را فراهم میآورد).
پرسش: دلیل استفاده از آلومینیوم برای تولید آلومینای متخلخل به منظور استفاده به عنوان قالب برای رشد نانومواد چیست؟ آیا میتوان از دیگر مواد فلزی به این منظور استفاده کرد؟ آیا آلومینیوم مزایایی نسبت به دیگر فلزات در این زمینه دارد؟
محققین در بررسیها خود علاوه بر Al از Si، Ti، Zr، Nb، Hf و Sn نیز به منظور تولید مواد متخلخل و قالبها استفاده کردهاند. ولی به دلیل اینکه فلز Al نسبت به دیگر گزینهها ارزانتر است و اکسیداسیون آندی آن راحتتر انجام میشود، علاقه به استفاده از این فلز بیشتر است.
آندایزینگ آلومینیوم
در فرآیند آندایزینگ آلومینیوم به روش الکتروشیمیایی، به یک الکترولیت نیاز داریم که آند (آلومینیوم) و کاتد داخل آن قرار گرفته اند. با استفاده از یک منبع تغذیه در بیرون، یک مدار الکتریکی تشکیل می شود (شکل 8).
شکل 8: فرآیند آندایزینگ آلومینیوم
در اینجا نیز واکنش اکسایش بر روی آند که همان قطعه (part) آلومینیومی است، اتفاق می افتد. در طی این واکنش، آلومینیوم با اکسیژن ترکیب شده و اکسید آلومینیوم (Al2O3) ایجاد میشود. این ترکیب به صورت یک لایه چسبنده بر روی آلومینیوم تشکیل می شود. شدت اسیدی بودن یا قلیایی بودن الکترولیت مورد استفاده تاثیر مهمی در تشکیل این لایه متخلخل دارد. اگر از الکترولیتی استفاده شود که میزان pH آن در محدوده خنثی (5 تا 7) باشد، لایه ای پیوسته و بدون حفره تشکیل می شود. برخی الکترولیت هایی که به منظور ساخت لایه اکسید آلومینیوم پیوسته و بدون تخلخل مورد استفاده قرار گرفتهاند عبارتند از: بوریک اسید (boric acid)، آمونیوم بورات (ammonium borate)، آمونیوم تارتارات (ammonium tartrate) و ... . ولی برای ساخت لایه آلومینا به صورت متخلخل، از الکترولیت های به شدت اسیدی (با مقادیر pH پایین) استفاده می شود. این الکترولیت ها می توانند سولفوریک اسید (sulfuric acid)، اگزالیک اسید (oxalic acid)، فسفریک اسید (phosphoric acid) و کرمیک اسید (chromic acid) باشند. در سال های اخیر الکترولیت های دیگری نیز برای این کار مورد استفاده قرار گرفته اند. علاوه بر نوع الکترولیتی که در این فرآیند استفاده می شود، عوامل دیگری نظیر بر خواص نهایی لایه متخلخل تاثیر گذار هستند. از این میان میتوان به طول زمان فرآیند و میزان جریانی که منبع تغذیه تولید می کند اشاره نمود.
بعد از انجام فرآیند آندایزینگ آلومینیوم، با توجه به نوع الکترولیت و دیگر عوامل درگیر در فرآیند، لایه متخلخل به دست آمده ویژگی های مخصوص به خود را خواهد داشت. این ویژگی ها با تغییر پارامترهای بالا تغییر خواهند کرد. همانطور که در شکل 9 دیده می شود، می توان یک لایه متخلخل آلومینا را به صورت شبکهای به هم فشرده از سلول های 6 وجهی که به هم چسبیده اند، نشان داد. در مرکز هر یک از این سلولهای 6 وجهی، یک حفره قرار دارد.
شکل 9: نمای شماتیک پوشش آلومینا بر روی آلومینیوم.
برای توصیف یک لایه متخلخل آلومینا که با استفاده از شرایط و پارامترهای مشخصی ساخته شده است، از پارامترهای زیر استفاده میشود: قطر حفره (Pore diameter)، ضخامت دیواره هر سلول (Wall thickness)، ضخامت لایه انتهایی که در پایین قرار دارد (barrier layer thickness) و در نهایت اندازه یک سلول (Interpore distance). این پارامترها در شکل 10 مشخص شدهاند.
شکل 10: موارد مهم برای توصیف یک لایه آلومینای تشکیل شده با استفاده از روش آندایزینگ بر روی آلومینیوم.
با کنترل شرایط و انتخاب مناسب پارامترهای فرآیند، می توان لایه ای با قطر حفرات چند نانومتر تا چند صد نانومتر به دست آورد. علاوه بر آن امکان ساخت سلول هایی با عمق داخلی 100 میکرومتر نیز وجود دارد. در این صورت نسبت منظر (aspect ratio) این حفرات بسیار زیاد خواهد بود. در واقع این حفرات در دو بعد (در راستای شعاعی، یعنی همان اندازه قطر) در اندازههای نانومتری و در یک بعد (در راستی طولی، یعنی همان ارتفاع استوانه) در اندازههای میکرونی و بیشتر (یعنی بیش از 1000 برابر بیشتر از اندازه قطر) قرار دارند.
نسبت منظر یا نسبت ابعاد که بیشتر واژه انگلیسی آن یعنی aspect ratio شناخته شده است، برای یک شکل هندسی تعریف میشود. این مقدار برابر با نسبت بلندترین طول به کوتاهترین طول آن شکل هندسی است. برای مثال، این مقدار برای یک کره همیشه برابر با یک است. همچنین این مقدار برای مکعب مستطیلی با اضلاع 20، 10 و 5 سانتیمتر برابر با 4 است.
|
در این مقاله به اهمیت و نیازی که در فناوری نانو به ساخت آرایه ای از ساختارهای نانومتری بر روی سطوح مختلف وجود دارد اشاره شد. از این ساختارها می توان به نانولوله ها، نانومیلهها و نانوسیم ها اشاره کرد. یکی از روش های ساخت این آرایه ها استفاده از یک قالب مشبک یا متخلخل روی سطح است تا از حفرات موجود بر آن بتوان به عنوان محلی برای تشکیل و رشد مواد نانومتری مورد نظر استفاده کرد. پوشش آلومینایی که بر روی آلومینیوم تشکیل می شود، یک گزینه مناسب برای این منظور است. این پوشش با استفاده از اکسیداسیون آندی آلومینیوم در یک الکترولیت با استفاده از یک فرآیند الکتروشیمیایی به دست می آید. با تغییر شرایط فرآیند الکتروشیمیایی می توان ساختار آلومینایی با شرایط دلخواه به دست آورد. در مقاله بعد به موارد مورد استفاده از این ساختار متخلخل در ساخت نانومواد اشاره خواهد شد.