
عنوان کتاب : توسعه گردشگری شهری با تکیه بر مرکز شهر تهران و رویکرد مدیریت شهری
نويسنده : سرکار خانم الهام آزادي
انتشارات : تیسا
شامل سه فصل کلیات و مفاهیم، توسعه گردشگري شهري در مركز شهر تهران و مدل پارادایمی و نتیجه گیری است
مقدمه نویسنده
"چیزی از سایه خنک امامزاده ها، زیلوی امن مسجد های بزرگ و نیمه تاریک، بوی خوش روزهای نذری پزان و یا از قوس و قزح پرهای طاووس علامت دستهی میدانی ها، چون ابر رنگینی از خیالش می گذشت. چشم ها را میبست. گردن فربه را روی گُرم شانه خم می کرد، احساس سبکی او را تا نزدیکی ابرها بالا میبرد و رضایتی ناب از یک خوشبختیی ِ اتفاقی دلش را می فشرد.... مطمئن شد یکی از همان آدم هایی ست که همهی کوچه ها و خیابان ها را پر کرده اند، همه راهروها و پله ها را. همهی پیاده روها را، بازار و گلوبندک و سرچشمه را، میدان خراسان و شوش و ژاله و بهارستان را.... همه جا را و این حس خوبی بود."
آیا به واقع شهرها جایی هستند که می توان از قدم زدن در کوچه پس کوچه های آن ها لذت برد و اوقات خود با حس رضایتي ناب سپری کرد و چیزی به نام یک «حس خوب» داشت؟ گمشده ای که همگان دانسته و یا ندانسته در جستجوی آن هستند. یک حس خوب، یک خوش گذرانی از ته دل و یک تفریح انرژی بخش را در کجای این شهرها میتوان یافت؟
این پرسش ها و پرسش های دیگری از این قبیل که با زندگی و گذران دوران جوانی ام در کلانشهری مانند تهران ذهنم را به خود مشغول می داشت؛ بهانه ای برای جستجو در موضوع گردشگری شهری شد تا با نگاهی ژرف تر و علمی تر به بررسی موضوع بپردازم. به همین دلیل موضوع پایان نامه دوره کارشناسی ارشد خود را با عنوان "قابلیت توسعه گردشگری شهری در مرکز شهر تهران" انتخاب و در همان ابتدا با اندیشه ادای دین به حوزه مدیریت شهری که گمان می کنم اهمیت جایگاه آن در علوم انسانی مغفول مانده است؛ نوشتن را آغاز نمودم. در مسیر این پژوهش همچون تمامي تحقيقات مشابه با تنگناها و مشكلاتی نیز مواجه شدم. به عنوان مثال جلب اعتماد مصاحبه شوندگان برای انجام مصاحبه و مستند سازی گفته های آنها و یا هماهنگی با کارشناسان و مدیران سازمان ها و متقاعد کردن آنان برای انجام گفتگوهای طولانی که عمومأ در ساعت کاری انجام می شد؛ کار دشواری بود. همچنین فقدان داده های نظری پیرامون گردشگری شهری و مدلهای توسعه گردشگری و وجود اطلاعات و آمار متناقض و عمومأ ناهماهنگ بدلیل وجود ساختار بخشی در نهادهای مرتبط از چالشهای پیش رو محسوب می شد. البته علیرغم این موضوعات، گستره ای از تجربیات سازنده، آموزنده و لذت بخش حاصل شد که برای من بی اندازه ارزشمند بود.
فراگیری روش تحقیق و آشنایی با گفتمان رشته تحصیلی از طریق مرور منابع و متون و به کار بستن یک روش تحقیق در زمینه موضوعی معین و بررسی جامع و نظام مند آن حقیقتا تجربه ای انگیزه آفرین و لذت بخش است. همینطور مواردی همچون درگیری و آشنایی نزدیک با بخشی از نظام مدیریت شهری در نتیجه مصاحبه با مدیران و کارشناسان این حوزه، آشنایی و برخورد نزدیک با شهروندان و بخش خصوصی از دریچه رویکرد مدیریت شهری، لذت مشاهده و گردش در مرکز شهر تهران با نگاهی تخصصی و علمی، تجربه یک نگارش علمی بر اساس یک برنامه منسجم و نظام مند تحقیق تجربی و شکل گیری علاقهاي عمیق به حوزه گردشگری شهری به عنوان یک موضوع علمی، از دستاوردهای هیجان انگیز این تألیف میباشد.
نوشتن این کتاب براي من از اين منظر اهميت ويژه اي دارد که کاري مفيد با توجه به علايق و تجربيات شخصي انجام داده باشم. اميد دارم اين مطالعه کمکي به پيشرفت تخصصي، زمينه اي براي تشکيل هويت حرفه اي و افزودن بر دامنه شناخت علمي ام باشد....
مقدمه فصل اول ) کلیات و مفاهیم
چه بسیار زمانهایی که به ایرانگردی و بازدید از یک جاذبه گردشگری مشغول بودم و این سخن در ذهن یا بر زبان من و همسفرانم جاری شد که: "ای کاش به این پدیده گردشگری بیشتر توجه می شد؛ اینجا قابلیت های توسعه بیشتری دارد." ولی آیا همیشه موضوع به همین سادگی است؟
کتاب حاضر برای پاسخ به این سوال و بررسی بسترهای مختلف تحقق توسعه گردشگری به سراغ گردشگری شهری در شهر تهران به عنوان موضوعی جذاب و البته پیچیده می رود. ولی قبل از بیان هر مطلبی بایستی به این سوال مهم پاسخ دهم که اهمیت و ضرورت پرداختن به این موضوع چیست؟ بر همین اساس در این فصل ابتدا تلاش می کنم اهمیت و ضرورت بررسی پیرامون موضوع گردشگری شهری را با رویکردهای مختلف از بعد نظری و روش شناختی شرح دهم. در ادامه به مباني نظري موضوع پرداخته و مروري بر تحقيقات پيشين انجام می دهم تا با توجه به مسأله اصلي پژوهش، برخي زمینه های مربوط گردآوري و معرفي شود.
هريك از اين زمینه ها اگرچه به موضوع پژوهش مربوطند، اما وجوه مختلفي از آنرا پوشش خواهند داد. با توجه به گستردگي حوزههاي نظري زمینه های مختلف موضوع، آنچه در پي ميآيد تنها بخشي از مسایل مرتبط خواهد بود و در واقع براي ايجاد يك پيشآگاهي نسبت به موضوع بحث بهكار ميآيد. به این منظور و برای دستیافتن به ادراك روشني از مفاهيم مهم در کتاب حاضر، همچنین برای آمادگی ذهنی رویارویی با توسعه گردشگری شهری در مرکز شهر تهران به کلیات سه مفهوم مدیریت گردشگری شهری، مراکز شهری و مدیریت شهری خواهم پرداخت. در پایان این بخش نیز سعی نمودم تا در یک جمع بندی به ارتباط بین این مفاهیم در قالب یک مدل بپردازم.
آخرین ویرایش: