امیرحسین جلالی فراهانی
کارشناس ارشد حقوق کیفری و جرم شناسی و مدیر کمیته حقوق و فناوری مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی
چکیده
امروزه بحث جرایم سازمانیافته (ملی و فراملی) و لزوم توجه به آنها وارد مرحله جدیدی شده است، به نحوی که سعی میشود به طرق گوناگون، پیشگیری موثری از شکلگیری این تشکلهای مجرمانه به عمل آید و مبارزهای قاطع با آنها صورت گیرد. البته مدتهاست رهیافت مختار که همان جلوگیری از ورود درآمدهای نامشروع آنها در نظام پولی و بانکی کشورهاست، در دستور کار سیاستگذاران ملی و بینالمللی قرار گرفته که متاسفانه خود منجر به ظهور فرایند مجرمانه جدیدی به نام پولشویی شده و متصدیان امر را بر آن داشته با آن نیز مقابله کنند. با این حال، تحول شگرف نظام پولی و بانکی جهانی در اثر ظهور پول و بانکداری الکترونیک، حوزه مقررات ضد پولشویی کنونی را با چالش جدیدی مواجه کرده و لزوم بازنگری گسترده این تدابیر و اقدامات را موجب شده است. در این مقاله پس از مختصر توضیحی راجع به ماهیت پول و بانکداری الکترونیک تاثیرات آن بر فرایند مجرمانه پولشویی بحث و بررسی میشود و در نهایت به عنوان نتیجهگیری از این مباحث با تکیه بر وضعیت ایران در قبال جرایم سازمانیافته از یک سو و بهرهبرداری از پول و بانکداری الکترونیک از سوی دیگر، پیشنهادات مورد نظر ارائه میشود.
واژگان کلیدی: جرم سازمانیافته، پولشویی، پول الکترونیک، بانکداری الکترونیک.
مقدمه
یکی از پدیدههایی که بشر از بدو تولد با آن همراه بوده و به اشکال گوناگون تجربه کرده است، جرم یا بزه میباشد. به همین علت است که دورکهیم، جامعهشناس معروف، آن را بهنجار (Normative) میدانست؛ (نجفی ابرندآبادی، الف ، ۱۳۸۴: ۴۳۵). این پدیده به مرور زمان رشد و تکامل یافته و هر روز در چهرههای جدیدی ظاهر شده است، به نحوی که ممکن است در طول زمان از لحاظ ماهیت تفاوت چندانی نکرده باشد، ولی از لحاظ نحوه ارتکاب یا تعداد مرتکبین دچار تحولاتی شده باشد که برای جامعه بسیار خطرناکتر از پیش جلوه کند.
آنچه در اینجا مورد بررسی قرار میگیرد، چهره بسیار خطرناکتری از نوعی جرایم است که پیش از این نیز وجود داشتهاند، ولی حدود یک قرن است که در حوزه حقوق جزا و جرمشناسی مورد توجه قرار گرفتهاند. در سال ۱۹۲۴، جامعهشناس امریکایی پروفسور ادوین ساترلند در کتاب اصول جرمشناسی خود، برای اولین بار آنها را جرایم سازمانیافته نامید و از آن زمان چنان توجه جهانیان به این طیف از جرایم جلب شده است، و محافل ملی و بینالمللی مختلف به آن پرداخته اند که از مهمترین آنها میتوان به کنوانسیون بینالمللی مبارزه با جرایم سازمانیافته فراملی (United Nations Convention Against Transnational Organized Crime) اشاره کرد. سازمان ملل متحد این کنوانسیون را با ابتکار عمل کشور ایتالیا در ۱۵ دسامبر ۲۰۰۰ در شهر پالرمو یکی از کانونهای این نوع تشکلهای مجرمانه در جهان با حضور ۱۲۰ کشور، از جمله کشورمان، برگزار کرد و در نتیجه معاهدهای بینالمللی در ۴۱ ماده و ۳ پروتکل ارائه شد و در ۱۵ نوامبر همان سال به تصویب کشورها رسید. طی این معاهده، از دول عضو خواسته شده ساز و کارهای کیفری و غیرکیفری مناسبی جهت مقابله با این جرایم
پیشبینی کنند؛ (نجفی ابرندآبادی. ب، ۱۳۸۴: ۸۷۱).
بدیهی است آنچه که از برگزاری اینگونه همایشهای بینالمللی، منطقهای یا بینالدولی دنبال میشود، تحقق دو هدف عمده است: ۱ـ پیشگیری موثر از شکلگیری این جرایم؛ و ۲ـ مبارزه قاطع با آنها. اما همانطور که در ادامه خواهیم دید، از آنجا که این جرایم از مختصات بسیار پیچیده و بعضاً قدرتمندی برخوردارند و از نظر نیروی انسانی و مالی در وضعیت بسیار خوبی قرار دارند، تحقق این اهداف با مشکلات عدیدهای همراه است؛ به ویژه آنکه مرتکبین این گونه جرایم همواره پیشرفتهترین و روزآمدترین فناوریها را به خدمت میگیرند تا علاوه بر تسهیل فعالیتهای مجرمانه خود، امکان رویارویی با مجریان قانون یا شکست از آنها را به حداقل برسانند.
یکی از فناوریهای جدیدی که به راستی برای این تشکلها بسیار ارزشمند تلقی میشود و امروزه به طور روزافزونی از آن جهت پولشویی ـ که ساحل نجات فعالیتهایشان میباشد ـ بهرهبرداری میکنند، پول و بانکداری الکترونیک (E-cash and E-banking) است. این پدیده جدید که چند سالی است پا به فضای تبادل اطلاعات (Cyberspace) گذاشته و به واقع جلوه بینالمللی پیدا کرده است، نسبت به پول و بانکداری فیزیکی از مزایایی برخوردار است که به جدّ دولتها را بر آن داشته هرچه سریعتر نسبت به جایگزینی آنها اقدام کنند. مضافاً اینکه، در توسعه و بهرهبرداری از فعالیتهای درآمدزایی نظیر تجارت الکترونیک (E-commerce)، از جنبه زیرساختی و زیربنایی برخوردار است و در حال حاضر کمتر کشوری حاضر است از منافع بیشمار اقتصادی فضای تبادل اطلاعات چشمپوشی کند.
از این رو، با توجه به اهمیت موضوع، این بحث در دو فصل مطرح میگردد. فصل اول، به ویژگیهای تشکلهای مجرمانه سازمانیافته، تهدیدات ناشی از آنها، نقش پولشویی در استمرار حیاتشان و در نهایت راههای مبارزه با آنها با تکیه بر رهیافت مختار (که همان مبارزه با پولشویی است) اختصاص دارد. در فصل دوم، ویژگیهای پول و بانکداری الکترونیک و مزایای آنها نسبت به نظایر فیزیکیشان به طور مختصر بررسی میشود. سپس مطلوبیتهایی که باعث شده پولشویان به سمت آنها جذب شوند و راهکارهایی که میتوان در برابر آنها اتخاذ کرد و موانع پیش روی این راهکارها مورد بررسی قرار میگیرند. در پایان، با نتیجهگیری از بحث و امعان نظر به وضعیت کشورمان در زمینه بهرهبرداری از پول و بانکداری الکترونیک و قرار داشتن در یکی از کانونهای فعال پولشویی در دنیا، پیشنهادات مورد نظر مطرح میشود.
فصل اول: جرایم سازمانیافته؛ تهدیدی برای ملتها و دولتها
تاکنون مطالب بسیاری راجع به جرایم سازمانیافته بیان شده است و این جرایم از ابعاد مختلف حقوقی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی مورد بررسی قرار گرفتهاند. باید دانست که این طیف از جرایم به لحاظ ویژگیهایی که برخوردارند و اهدافی که از آنها دنبال میشود، بیشتر در محافل بینالمللی مورد بررسی قرار میگیرند و همانطور که ذکر شد، کنوانسیون پالر مو نیز این جرایم را در عرصه فراملی مدنظر قرار داده است تا با هماهنگی هرچه بیشتر با آنها مبارزه شود. در قسمت ب بند ۱ ماده ۳ کنوانسیون تحت عنوان ”قلمرو اجرایی ”، صریحاً بیان شده که جرم تحت شمول این کنوانسیون باید ماهیت فراملی داشته باشد و در بند ۲، مختصات جرم فراملی را چنین تبیین میکند:
”۲ـ از نظر بند ۱ این ماده، یک جرم در صورتی ماهیتاً فراملی تلقی میشود که:
الف. در قلمرو بیش از یک دولت ارتکاب یابد؛
ب. در سرزمین یک دولت ارتکاب یابد؛ ولی بخش مهمی از مقدمات، طرحریزی، هدایت یا کنترل آن در کشور دیگری صورت پذیرد؛
ج. جرم در سرزمین یک دولت ارتکاب یابد؛ ولی توسط یک گروه جنایتکار سازمانیافته ارتکاب یابد که در سرزمین بیش از یک دولت به فعالیت میپردازند؛ یا
د. جرم در یک کشور ارتکاب یابد؛ ولی آثار اساسی آن در کشور دیگری بروز یابد. ”
گفتار اول: ماهیت و مختصات جرایم سازمانیافته
پیش از بررسی ویژگیهای این نوع جرایم، به تعریف مختصر اما مفیدی که در ماده ۲ کنوانسیون پالرمو راجع به تشکلهای مجرمانه سازمانیافته آمده اشاره میشود:
ماده ۲ـ الف. تشکل مجرمانه سازمان یافته یک گروه ساختارمند است که موجودیتش نسبتا قدیمی است و اعضای آن آگاهانه و متفق عمل میکنند و هدفشان ارتکاب یک یا چند جرم شدید یا جرایم موضوع این کنوانسیون به منظور کسب منفعت مالی یا مادی دیگری است.
در راستای مطالب این قسمت، حداقل به سه ویژگی مهم این تشکلها میتوان اشاره کرد:
۱ـ یک تشکل مجرمانه سازمانیافته از ساختار هرمی شکل برخوردار است و قواعد سخت و لازمالاجرایی میان اعضایش حکمفرماست. روابط میان این اعضاء کاملاً محرمانه و سری است و کسی در این گروه بیش از مافوق خود را نمیشناسد. همچنین، به راحتی امکان نفوذ به آن نیز وجود ندارد.
۲ـ فعالیت این تشکلها دائمی است و به طور مقطعی مرتکب جرم نمیشوند و حتی برای ارتکاب جرایم مقطعی نیز برنامهریزی نمیکنند.
۳ـ تنها هدفی که این تشکلها دنبال میکنند، کسب منافع مالی از طرق نامشروع است. البته مرتکب هر جرمی نمیشوند و کنوانسیون نیز حوزه جرایم ارتکابی این گروهها را مشخص کرده است.
با این حال، باید خاطرنشان کرد که تشکلهای امروزی برخلاف پیشینیان خود ـ که مافیا را تشکیل میدادند ـ کمتر مرتکب جرایم خشونتباری مثل قتل میشوند و بیشتر سعی میکنند در فعالیتهای تولیدی همچون مواد مخدر، اسلحه، مشروبات الکلی، تصاویر و فیلمهای مستهجن، فعالیت های توزیعی و خدماتی مجرمانه مثل روسپیگری، کار اجباری و بهرهکشی فعالیت کنند. البته باید توجه داشت که امروزه دیگر گروههای مجرمانه که از انگیزههای غیرمالی نظیر انگیزههای تروریستی برخوردارند، سعی میکنند با کسب درآمد از طریق ارتکاب این نوع فعالیتهای مجرمانه، به اهداف خود نائل شوند.
نکته بسیار مهمی که باید توجه داشت این است که تشکلهای مجرمانه سازمانیافته نه تنها برای دولتها که برای عموم جوامع نیز تهدید قابل توجهی به شمار میروند. از لحاظ سیاسی، این تشکلها بیشتر برای دولتهای مردمسالار مشکلآفرین میباشند، چرا که برای مصون ماندن از اقدامات قانونی آنها علیه خودشان، به عناوین مختلف در نهادهای مختلف هیات حاکمه نفوذ کرده و سعی میکنند با پرداخت رشوه و طرق مسالمتآمیز دیگر با آنها ارتباط برقرار کرده و مشروعیتشان را زیر سوال ببرند و البته اگر با مقاومت مواجه شوند، ممکن است از حذف فیزیکی مخالفین خود هم دریغ نورزند.
اما از زمانی که این تشکلها رویه خود را تغییر داده و به سمت فعالیتهای مجرمانه بسیار مفسدهانگیزی که ذکر شد روآوردهاند، ضربات بعضاً جبرانناپذیری به پیکره اجتماع وارد آوردهاند. از لحاظ اجتماعی، آنها امنیت جوامع را دچار تزلزل میکنند و با نفوذ در نهادهای مختلف دولتی و حکومتی، سعی دارند آنها را در انجام وظایفشان ناتوان کنند. به عبارت دیگر، برای اینکه مجرمین جرایم سازمانیافته با سهولت بیشتری اهداف خود را دنبال کنند، امنیت اجتماعی کشورها را به خطر میاندازند. تاثیرات سوء این جرایم بر فرهنگ جوامع را هم نمیتوان نادیده گرفت. ترویج استعمال مواد مخدر و روانگردان و مشروبات الکلی و همچنین دایر کردن مراکز فساد و فحشاء و به انحراف کشانیدن جوانان و نوجوانان معضلی است که نمیتوان آثار ویرانگرش را بر فرهنگ و ارزشهای اخلاقی انکار کرد.
اما از آنجا که هدف اصلی ارتکاب این جرایم کسب منافع مالی است، بیش از همه از لحاظ اقتصادی مورد توجه قرار میگیرند؛ (سلیمی، ۱۳۸۲: ۵۳). بیتردید، این گروهها مجبورند منافع مادی نامشروعی را که به دست میآورند در حوزههای مختلف سرمایهگذاری کنند تا علاوه بر تامین معاش و پیشبرد اهداف نامشروعشان، بیش از پیش بر درآمد خود بیفزایند.
البته این گروه ها جهت بهبود وجهه خود در میان عموم جامعه در فعالیتهای عامالمنفعه
نظیر امور خیریه نیز شرکت میکنند. ناگفته پیداست از آنجا که درآمد این گروهها منشاء مشروعی نداشته و از فعالیتهای تولیدی و خدماتی قانونی و صحیحی بدست نمیآید، نابسامانیهای اقتصادی فراوانی را موجب میشود که در اینجا به برخی از آنها اشاره میشود: بیثباتی نظام اقتصادی؛ تضعیف دولت در نظارت بر اقتصاد جامعه؛ تغییر روند سرمایهگذاری از تولیدی به دلالی؛ لطمه به فعالیتهای بخش خصوصی و جلوگیری از رقابت سالم؛ بروز نتایج ناخواسته در نظام بانکی؛ افزایش خطرپذیری سرمایهگذاری خارجی؛ افزایش نرخ تورم؛ (Anti Money Laundering Law Crucial For Economy, IranMania, October ۱۰ ۲۰۰۴؛ شیرکوند، ۱۳۸۲: ۲۲۷).
کارشناس ارشد حقوق کیفری و جرم شناسی و مدیر کمیته حقوق و فناوری مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی
چکیده
امروزه بحث جرایم سازمانیافته (ملی و فراملی) و لزوم توجه به آنها وارد مرحله جدیدی شده است، به نحوی که سعی میشود به طرق گوناگون، پیشگیری موثری از شکلگیری این تشکلهای مجرمانه به عمل آید و مبارزهای قاطع با آنها صورت گیرد. البته مدتهاست رهیافت مختار که همان جلوگیری از ورود درآمدهای نامشروع آنها در نظام پولی و بانکی کشورهاست، در دستور کار سیاستگذاران ملی و بینالمللی قرار گرفته که متاسفانه خود منجر به ظهور فرایند مجرمانه جدیدی به نام پولشویی شده و متصدیان امر را بر آن داشته با آن نیز مقابله کنند. با این حال، تحول شگرف نظام پولی و بانکی جهانی در اثر ظهور پول و بانکداری الکترونیک، حوزه مقررات ضد پولشویی کنونی را با چالش جدیدی مواجه کرده و لزوم بازنگری گسترده این تدابیر و اقدامات را موجب شده است. در این مقاله پس از مختصر توضیحی راجع به ماهیت پول و بانکداری الکترونیک تاثیرات آن بر فرایند مجرمانه پولشویی بحث و بررسی میشود و در نهایت به عنوان نتیجهگیری از این مباحث با تکیه بر وضعیت ایران در قبال جرایم سازمانیافته از یک سو و بهرهبرداری از پول و بانکداری الکترونیک از سوی دیگر، پیشنهادات مورد نظر ارائه میشود.
واژگان کلیدی: جرم سازمانیافته، پولشویی، پول الکترونیک، بانکداری الکترونیک.
مقدمه
یکی از پدیدههایی که بشر از بدو تولد با آن همراه بوده و به اشکال گوناگون تجربه کرده است، جرم یا بزه میباشد. به همین علت است که دورکهیم، جامعهشناس معروف، آن را بهنجار (Normative) میدانست؛ (نجفی ابرندآبادی، الف ، ۱۳۸۴: ۴۳۵). این پدیده به مرور زمان رشد و تکامل یافته و هر روز در چهرههای جدیدی ظاهر شده است، به نحوی که ممکن است در طول زمان از لحاظ ماهیت تفاوت چندانی نکرده باشد، ولی از لحاظ نحوه ارتکاب یا تعداد مرتکبین دچار تحولاتی شده باشد که برای جامعه بسیار خطرناکتر از پیش جلوه کند.
آنچه در اینجا مورد بررسی قرار میگیرد، چهره بسیار خطرناکتری از نوعی جرایم است که پیش از این نیز وجود داشتهاند، ولی حدود یک قرن است که در حوزه حقوق جزا و جرمشناسی مورد توجه قرار گرفتهاند. در سال ۱۹۲۴، جامعهشناس امریکایی پروفسور ادوین ساترلند در کتاب اصول جرمشناسی خود، برای اولین بار آنها را جرایم سازمانیافته نامید و از آن زمان چنان توجه جهانیان به این طیف از جرایم جلب شده است، و محافل ملی و بینالمللی مختلف به آن پرداخته اند که از مهمترین آنها میتوان به کنوانسیون بینالمللی مبارزه با جرایم سازمانیافته فراملی (United Nations Convention Against Transnational Organized Crime) اشاره کرد. سازمان ملل متحد این کنوانسیون را با ابتکار عمل کشور ایتالیا در ۱۵ دسامبر ۲۰۰۰ در شهر پالرمو یکی از کانونهای این نوع تشکلهای مجرمانه در جهان با حضور ۱۲۰ کشور، از جمله کشورمان، برگزار کرد و در نتیجه معاهدهای بینالمللی در ۴۱ ماده و ۳ پروتکل ارائه شد و در ۱۵ نوامبر همان سال به تصویب کشورها رسید. طی این معاهده، از دول عضو خواسته شده ساز و کارهای کیفری و غیرکیفری مناسبی جهت مقابله با این جرایم
پیشبینی کنند؛ (نجفی ابرندآبادی. ب، ۱۳۸۴: ۸۷۱).
بدیهی است آنچه که از برگزاری اینگونه همایشهای بینالمللی، منطقهای یا بینالدولی دنبال میشود، تحقق دو هدف عمده است: ۱ـ پیشگیری موثر از شکلگیری این جرایم؛ و ۲ـ مبارزه قاطع با آنها. اما همانطور که در ادامه خواهیم دید، از آنجا که این جرایم از مختصات بسیار پیچیده و بعضاً قدرتمندی برخوردارند و از نظر نیروی انسانی و مالی در وضعیت بسیار خوبی قرار دارند، تحقق این اهداف با مشکلات عدیدهای همراه است؛ به ویژه آنکه مرتکبین این گونه جرایم همواره پیشرفتهترین و روزآمدترین فناوریها را به خدمت میگیرند تا علاوه بر تسهیل فعالیتهای مجرمانه خود، امکان رویارویی با مجریان قانون یا شکست از آنها را به حداقل برسانند.
یکی از فناوریهای جدیدی که به راستی برای این تشکلها بسیار ارزشمند تلقی میشود و امروزه به طور روزافزونی از آن جهت پولشویی ـ که ساحل نجات فعالیتهایشان میباشد ـ بهرهبرداری میکنند، پول و بانکداری الکترونیک (E-cash and E-banking) است. این پدیده جدید که چند سالی است پا به فضای تبادل اطلاعات (Cyberspace) گذاشته و به واقع جلوه بینالمللی پیدا کرده است، نسبت به پول و بانکداری فیزیکی از مزایایی برخوردار است که به جدّ دولتها را بر آن داشته هرچه سریعتر نسبت به جایگزینی آنها اقدام کنند. مضافاً اینکه، در توسعه و بهرهبرداری از فعالیتهای درآمدزایی نظیر تجارت الکترونیک (E-commerce)، از جنبه زیرساختی و زیربنایی برخوردار است و در حال حاضر کمتر کشوری حاضر است از منافع بیشمار اقتصادی فضای تبادل اطلاعات چشمپوشی کند.
از این رو، با توجه به اهمیت موضوع، این بحث در دو فصل مطرح میگردد. فصل اول، به ویژگیهای تشکلهای مجرمانه سازمانیافته، تهدیدات ناشی از آنها، نقش پولشویی در استمرار حیاتشان و در نهایت راههای مبارزه با آنها با تکیه بر رهیافت مختار (که همان مبارزه با پولشویی است) اختصاص دارد. در فصل دوم، ویژگیهای پول و بانکداری الکترونیک و مزایای آنها نسبت به نظایر فیزیکیشان به طور مختصر بررسی میشود. سپس مطلوبیتهایی که باعث شده پولشویان به سمت آنها جذب شوند و راهکارهایی که میتوان در برابر آنها اتخاذ کرد و موانع پیش روی این راهکارها مورد بررسی قرار میگیرند. در پایان، با نتیجهگیری از بحث و امعان نظر به وضعیت کشورمان در زمینه بهرهبرداری از پول و بانکداری الکترونیک و قرار داشتن در یکی از کانونهای فعال پولشویی در دنیا، پیشنهادات مورد نظر مطرح میشود.
فصل اول: جرایم سازمانیافته؛ تهدیدی برای ملتها و دولتها
تاکنون مطالب بسیاری راجع به جرایم سازمانیافته بیان شده است و این جرایم از ابعاد مختلف حقوقی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی مورد بررسی قرار گرفتهاند. باید دانست که این طیف از جرایم به لحاظ ویژگیهایی که برخوردارند و اهدافی که از آنها دنبال میشود، بیشتر در محافل بینالمللی مورد بررسی قرار میگیرند و همانطور که ذکر شد، کنوانسیون پالر مو نیز این جرایم را در عرصه فراملی مدنظر قرار داده است تا با هماهنگی هرچه بیشتر با آنها مبارزه شود. در قسمت ب بند ۱ ماده ۳ کنوانسیون تحت عنوان ”قلمرو اجرایی ”، صریحاً بیان شده که جرم تحت شمول این کنوانسیون باید ماهیت فراملی داشته باشد و در بند ۲، مختصات جرم فراملی را چنین تبیین میکند:
”۲ـ از نظر بند ۱ این ماده، یک جرم در صورتی ماهیتاً فراملی تلقی میشود که:
الف. در قلمرو بیش از یک دولت ارتکاب یابد؛
ب. در سرزمین یک دولت ارتکاب یابد؛ ولی بخش مهمی از مقدمات، طرحریزی، هدایت یا کنترل آن در کشور دیگری صورت پذیرد؛
ج. جرم در سرزمین یک دولت ارتکاب یابد؛ ولی توسط یک گروه جنایتکار سازمانیافته ارتکاب یابد که در سرزمین بیش از یک دولت به فعالیت میپردازند؛ یا
د. جرم در یک کشور ارتکاب یابد؛ ولی آثار اساسی آن در کشور دیگری بروز یابد. ”
گفتار اول: ماهیت و مختصات جرایم سازمانیافته
پیش از بررسی ویژگیهای این نوع جرایم، به تعریف مختصر اما مفیدی که در ماده ۲ کنوانسیون پالرمو راجع به تشکلهای مجرمانه سازمانیافته آمده اشاره میشود:
ماده ۲ـ الف. تشکل مجرمانه سازمان یافته یک گروه ساختارمند است که موجودیتش نسبتا قدیمی است و اعضای آن آگاهانه و متفق عمل میکنند و هدفشان ارتکاب یک یا چند جرم شدید یا جرایم موضوع این کنوانسیون به منظور کسب منفعت مالی یا مادی دیگری است.
در راستای مطالب این قسمت، حداقل به سه ویژگی مهم این تشکلها میتوان اشاره کرد:
۱ـ یک تشکل مجرمانه سازمانیافته از ساختار هرمی شکل برخوردار است و قواعد سخت و لازمالاجرایی میان اعضایش حکمفرماست. روابط میان این اعضاء کاملاً محرمانه و سری است و کسی در این گروه بیش از مافوق خود را نمیشناسد. همچنین، به راحتی امکان نفوذ به آن نیز وجود ندارد.
۲ـ فعالیت این تشکلها دائمی است و به طور مقطعی مرتکب جرم نمیشوند و حتی برای ارتکاب جرایم مقطعی نیز برنامهریزی نمیکنند.
۳ـ تنها هدفی که این تشکلها دنبال میکنند، کسب منافع مالی از طرق نامشروع است. البته مرتکب هر جرمی نمیشوند و کنوانسیون نیز حوزه جرایم ارتکابی این گروهها را مشخص کرده است.
با این حال، باید خاطرنشان کرد که تشکلهای امروزی برخلاف پیشینیان خود ـ که مافیا را تشکیل میدادند ـ کمتر مرتکب جرایم خشونتباری مثل قتل میشوند و بیشتر سعی میکنند در فعالیتهای تولیدی همچون مواد مخدر، اسلحه، مشروبات الکلی، تصاویر و فیلمهای مستهجن، فعالیت های توزیعی و خدماتی مجرمانه مثل روسپیگری، کار اجباری و بهرهکشی فعالیت کنند. البته باید توجه داشت که امروزه دیگر گروههای مجرمانه که از انگیزههای غیرمالی نظیر انگیزههای تروریستی برخوردارند، سعی میکنند با کسب درآمد از طریق ارتکاب این نوع فعالیتهای مجرمانه، به اهداف خود نائل شوند.
نکته بسیار مهمی که باید توجه داشت این است که تشکلهای مجرمانه سازمانیافته نه تنها برای دولتها که برای عموم جوامع نیز تهدید قابل توجهی به شمار میروند. از لحاظ سیاسی، این تشکلها بیشتر برای دولتهای مردمسالار مشکلآفرین میباشند، چرا که برای مصون ماندن از اقدامات قانونی آنها علیه خودشان، به عناوین مختلف در نهادهای مختلف هیات حاکمه نفوذ کرده و سعی میکنند با پرداخت رشوه و طرق مسالمتآمیز دیگر با آنها ارتباط برقرار کرده و مشروعیتشان را زیر سوال ببرند و البته اگر با مقاومت مواجه شوند، ممکن است از حذف فیزیکی مخالفین خود هم دریغ نورزند.
اما از زمانی که این تشکلها رویه خود را تغییر داده و به سمت فعالیتهای مجرمانه بسیار مفسدهانگیزی که ذکر شد روآوردهاند، ضربات بعضاً جبرانناپذیری به پیکره اجتماع وارد آوردهاند. از لحاظ اجتماعی، آنها امنیت جوامع را دچار تزلزل میکنند و با نفوذ در نهادهای مختلف دولتی و حکومتی، سعی دارند آنها را در انجام وظایفشان ناتوان کنند. به عبارت دیگر، برای اینکه مجرمین جرایم سازمانیافته با سهولت بیشتری اهداف خود را دنبال کنند، امنیت اجتماعی کشورها را به خطر میاندازند. تاثیرات سوء این جرایم بر فرهنگ جوامع را هم نمیتوان نادیده گرفت. ترویج استعمال مواد مخدر و روانگردان و مشروبات الکلی و همچنین دایر کردن مراکز فساد و فحشاء و به انحراف کشانیدن جوانان و نوجوانان معضلی است که نمیتوان آثار ویرانگرش را بر فرهنگ و ارزشهای اخلاقی انکار کرد.
اما از آنجا که هدف اصلی ارتکاب این جرایم کسب منافع مالی است، بیش از همه از لحاظ اقتصادی مورد توجه قرار میگیرند؛ (سلیمی، ۱۳۸۲: ۵۳). بیتردید، این گروهها مجبورند منافع مادی نامشروعی را که به دست میآورند در حوزههای مختلف سرمایهگذاری کنند تا علاوه بر تامین معاش و پیشبرد اهداف نامشروعشان، بیش از پیش بر درآمد خود بیفزایند.
البته این گروه ها جهت بهبود وجهه خود در میان عموم جامعه در فعالیتهای عامالمنفعه
نظیر امور خیریه نیز شرکت میکنند. ناگفته پیداست از آنجا که درآمد این گروهها منشاء مشروعی نداشته و از فعالیتهای تولیدی و خدماتی قانونی و صحیحی بدست نمیآید، نابسامانیهای اقتصادی فراوانی را موجب میشود که در اینجا به برخی از آنها اشاره میشود: بیثباتی نظام اقتصادی؛ تضعیف دولت در نظارت بر اقتصاد جامعه؛ تغییر روند سرمایهگذاری از تولیدی به دلالی؛ لطمه به فعالیتهای بخش خصوصی و جلوگیری از رقابت سالم؛ بروز نتایج ناخواسته در نظام بانکی؛ افزایش خطرپذیری سرمایهگذاری خارجی؛ افزایش نرخ تورم؛ (Anti Money Laundering Law Crucial For Economy, IranMania, October ۱۰ ۲۰۰۴؛ شیرکوند، ۱۳۸۲: ۲۲۷).