پارچه هوشمند

#HAEK#

کاربر فعال مهندسی نساجی
به گزارش خبرگزاری برق، الکترونیک و کامپیوتر ایران (الکترونیوز) و به نقل از آی سی تی ریزالتس، پارچه های هوشمند - موادی که دارای مولکول های باهوش یا الکترونیک هوشمند می باشند - در حال رونق گرفتن می باشند و تلاش های تحقیقاتی اروپا برخی از سخت ترین چالش های موجود در این بخش را بر عهده گرفته است.
لباس هایی که بر عملکرد قلب شما نظارت کرده، ترکیب شیمیایی مایعات بدن شما (خون و ...) را اندازه گیری کرده یا شما و محل محیطی شما را ردیابی کرده، امکان ارائه ی خدمات سلامتی اضطراری را مهیا می سازد، منتها چالش های تحقیقاتی سختی نیز پیش می آورد.
پارچه های هوشمند باید راحت باشند، فن آوری آن ها باید بدون مزاحمت باشد، باید شرایط محیطی سخت و متغیر را تحمل کنند و به ویژه برای کاربردهای پزشکی و اضطراری باید کاملا قابل اطمینان باشند.
چالش های سختی در پیش روست اما باید بر آن ها چیره شوند تا مزایای قابل توجه آن و پتانسیل بازار پر سود پارچه های هوشمند و لباس های باهوش (SFIT) به خوبی درک شود. تصور می شود بازار کنونی به ارزش 300 میلیون یورو باشد و رشد سالانه آن در حال حاضر برابر با 20 درصد می باشد.
مد 2.0
اتحادیه ی اروپا در مورد مد 2.0 چندان کند عمل نکرده و در بسیاری از پروژه هایی که منجر به توسعه ی کاربردهای جدید و راه حل های مبتکرانه ای برای مشکلات قدیمی می شود، سرمایه گذاری کرده است. اتحادیه ی اروپا حتی یک خوشه ی تحقیقاتی برای این بخش ایجاد کرده است.
جین لوپرانو، هماهنگ کننده ی خوشه ی SFIT، گفت: "ما خوشه ی SFIT را ایجاد کردیم چرا که بسیاری از پروژه های اروپایی در حال تحقیق روی انواع جدید پارچه های هوشمند می باشند. ما می خواهیم تجربه خود را به اشتراک گذارده و راهی برای اجتناب از اختراع دوباره ی چرخ بیابیم. اغلب، کار یک پروژه به دیگری کمک می کند حتی اگر در یک زمینه ی مشترک کار نکنند."
این خوشه روابط خوبی بین پروژه ها ایجاد کرد. "برای مثال، الکترود پارچه ای استفاده شده در Wealthy، در سه پروژه ی دیگر MyHeart، Proetex و Biotex تعمیم داده شد. برای مثال در Biotex، ما تمایل نداشتم که دوباره یک الکترود پارچه ای خشک توسعه دهیم، بنابراین این کمک به عنوان پاداشی بود."
خوشه ی SFIT در حال حاضر پروژه های Context، Proetex، Sweet، Stella، Ofseth، Biotex و Clevertex را در یکجا گرد آورده است. درس هایی از Wealthy، که کار خود را با توسعه ی سیستم های هوشمند برای نظارت بر سلامتی پیش از آغاز خوشه به اتمام رساند، و MyHeart، که یک حسگر پارچه ای برای نظارت پیوسته بر قلب توسعه داد، گرفته شد.
DisasterWear، لباسی برای موارد اضطراری
در پروژه ی SFIT سعی شد حسگرهای بدون تماسی توسعه داده شود تا از درد پشت و سندرم درد مضمن جلوگیری نماید.
Proetex با هدف پوشش نجات دهندگانی مانند آتش نشان ها بوجود آمده است و سیستمی را جهت نظارت بر فرد پوشنده و محیط بیرون توسعه می دهد.
پروژه Sweet، الکترونیک قابل کشش و قابل شستشو را جهت تعبیه در پارچه ها توسعه می دهد که در نتیجه لباس های هوشمند می توانند در برابر شستشوی روزانه، پوشش و پارگی دوام آورند.
پروژه ی Stella بر روی توسعه ی الکترونیک قابل کشش برای کاربردهای گسترده کار می کند. در حال حاضر، هیچ الکترونیک قابل کششی در بازار موجود نیست در حالی که می توانند کاربردهای بسیاری به ویژه در نظارت بر سلامتی داشته باشند. این گروه امیدوار است که زیرلایه های هادی ای را درون الیاف نازک پارچه توسعه دهد که به حسگرها این امکان را می دهد تا به همراه بدن حرکت نمایند.
همچنین، الیاف نوری راه نویدبخشی را برای لباس های هوشمند جدید ارائه می دهد که این امر به علت قابلیت انعطاف نهفته در آن ها و ظرفیت شان برای استفاده از نور - هم به عنوان حامل اطلاعات و هم به عنوان حسگر - می باشد. گروه مسئول پروژه ی Ofseth روی زمینه ی اکسیمتری (oximetry) - یک روش هوشمند برای اندازه گیری میزان اکسیژن خون - کار می کند.
در یک محیط بیمارستانی، یک لایه ای به انگشت بیمار متصل می شود که نسبت جذب نور سرخ و فروسرخ گذر کرده از انگشت بیمار را اندازه گیری می کند، که بسته به حالت اکسیژن زیاد - خون با رنگ قرمز روشن - و اکسیژن کم - خون با رنگ تیره - تغییر می کند. محققین Ofseth امیدوارند عمل اندازه گیری در لباس را (بدون نیاز به لایه ی انگشتی استفاده شده در بیمارستان ها) بوسیله ی قرار دادن الیاف نوری، دور یقه ی لباس هوشمند انجام دهند.
در یکی دیگر از فعالیت های مرتبط با سلامتی، پروژه ی Mermoth بر روی یکپارچه سازی حسگرهای هوشمند، روش های پردازش سیگنال پیشرفته و سامانه های ارتباطات راه دور جدید روی یک مجموعه ی پارچه ای کار می کند.
الکترونیک نم دار
پروژه ی Biotex روی نظارت شیمیایی بر پارچه ها، یک افق جدید در زمینه ی رو به گسترش پارچه های هوشمند، توجه دارد. اغلب کاربردهای پارچه ی هوشمند تمایل دارند که خشک باقی بمانند، اما Biotex امیدوار است حسگرهایی توسعه دهد که بتوانند مایعات درون بدن مانند عرق را نیز اندازه گیری نمایند. اگر آن ها موفق شوند، دریچه های جدیدی رو به کاربردهای هوشمند خواهد گشود.
لوپرانو در این باره توضیح می دهد: "در حال حاضر نیز ما به کاربردهای ورزشی توجه داریم، چرا که کاربردهای پزشکی جهت ورود به بازار بسیار مشکل می باشند و نیازمند تائید اعتبارهای بسیار زیادی برای تضمین قابلیت اطمینان آن در یک محیط پزشکی می باشند."
سامانه ی Biotex اندازه گیری میزان هدایت، سطح الکترولیت، دما و pH کاربران را مورد هدف قرار داده است که تمامی آن ها نشانه های بسیار مفیدی برای کاربردهای ورزشی می باشند. همچنین این پروژه، نظارت بر بهبود زخم ها را با استفاده از قرار دادن بیوحسگرها در تماس با مواد مترشح از زخم ها مورد هدف قرار داده است.
پروژه های خوشه ی SFIT سود دو برابری را عاید بخش لباس هوشمند اروپا می نماید. این خوشه و پروژه های مربوط به آن سرمایه گذاری هایی را از طرف اتحادیه ی اروپا دریافت می نمایند.
http://www.electronews.ir/news/electronic/499/
 

***zahra***

عضو جدید
جام جم:در حال حاضر از پارچه های سه بعدی در کشورهای پیشرفته از جمله کشورهای اروپایی در تولید پوشاک ورزشی ، کفشهای ورزشی و منسوجات پزشکی استفاده می شود.
این نوع پارچه ها به علت داشتن ساختمانی سه بعدی و همچنین فضای خالی بین 2 سطح پارچه ، دارای خصوصیات متنوعی نظیر گردش هوای کافی داخل پارچه ، قابلیت برگشت پذیری بی نظیر پس از اعمال نیرو، قابلیت جذب رطوبت به داخل ساختمان پارچه ، نفوذ پذیری هوا، قابلیت انتقال بخار آب از سطح پارچه و سبکی هستند. پارچه های سه بعدی پارچه هایی با ساختار حلقوی هستند که از اتصال دو پارچه جدا از هم بوسیله نخهای متصل کننده ایجاد می شوند و لذا این خصوصیات کاربردهای متنوعی را برای این پارچه ها فراهم کرده است.
پژوهشگران دانشگاه صنعتی امیرکبیر با توجه به کاربردهای استثنایی این پارچه پس از مطالعات وتحقیقات گسترده به فناوری ساخت آن دست یافته اند.

نوعی از پارچه های سه بعدی (
Spacer Fabric) مقاوم در برابر نفوذ آب از یکسو با قابلیت عبور بخار آب از سوی دیگر با دارا بودن خواص ضد میکروب در دانشکده مهندسی نساجی دانشگاه صنعتی امیرکبیر تولید شد.
مهندس روح الله باقرزاده ، فارغ التحصیل کارشناسی ارشد مهندسی نساجی و مجری طرح درباره جزییات طرح می گوید: پارچه های سه بعدی پارچه هایی با ساختار چند لایه هستند که از اتصال 2 پارچه جدا از هم به وسیله نخهای متصل کننده (نخهای ایجاد کننده فاصله بین 2 پارچه) با سختی خمشی متفاوت از نخ مورد استفاده در پارچه های سطحی ایجاد می شوند. معمولا جنس نخهای متصل کننده منوفیلامنت پلی استر یا پلی آمید است و نوع نخ پارچه های سطحی با توجه به کاربرد نهایی پارچه می تواند پلی استر، نایلون و یا پلی پروپیلن باشد. هر دو طرف پارچه از لحاظ تراکم ، طرح و جنس می تواند مشابه یا متفاوت باشد. که لایه های این نوع پارچه به صورت همزمان تولید و به هم متصل می شوند.
پارچه ای با ساختار استثنایی

این پارچه ها به علت داشتن ساختمان سه بعدی و همچنین فضای خالی بین 2 سطح پارچه ، دارای خصوصیات متنوعی نظیر گردش هوای کافی داخل پارچه ، قابلیت برگشت پذیری بی نظیر پس از اعمال نیرو، قابلیت جذب رطوبت به داخل ساختمان پارچه ، نفوذ پذیری هوا، قابلیت انتقال بخار آب از سطح پارچه و سبکی هستند. این خصوصیات کاربردهای متنوعی را برای این پارچه ها فراهم کرده است که کاربرد در صنایع اتومبیل سازی به عنوان روکشهای صندلی و یا به عنوان عایق صوتی و حرارتی در کف و بدنه اتومبیل ، منسوجات پزشکی شامل روکش تختهای بیمارستان و ویلچرها، لباسهای ورزشی ، پارچه های مقاوم در برابر حرارت و پارچه های محافظ (به عنوان آستری برای لباسهای آتش نشانان و لباسهای ضدگلوله و مقاوم در برابر عوامل شیمیایی )، ژئو تکستایل ها، به عنوان لایه محافظ برای جلوگیری از ضربه و خش از آن جمله هستند.
در بررسی های صورت گرفته مشخص شده استفاده از پارچه های سه بعدی به جای فومهای شکل یافته معمول در صندلی ها، راحتی بیشتری را برای مسافران به وجود می آورد (مقاومت در برابر عبور بخار آب از آنها حدود 40 درصد کمتر از فومها مشاهده شد).


همچنین این پارچه ها دارای گردش هوای چندین برابر در مقایسه با ساختارهای چندلایه ساندویچی هستند که امروزه بیشتر از آنها در تولید صندلی اتومبیل استفاده می شود.
از سوی دیگر استفاده از مواد ضدمیکروب نیز به منظور توقف یا مرگ میکروارگانیزم ها در این نوع پارجه ها به کار می رود، بلکه به منظور کاهش آسیبهای ناشی از رشد آنها نظیر کاهش استحکام ، بوی نامطبوع (حاصل از تجزیه عرق بدن از سوی میکروارگانیزم ها که در تماس مستقیم با پوست هستند) کاهش شید و فام رنگی پارچه اهمیت فوق العاده ای دارد. به طور کلی باید گفت با توجه به این که اندازه ذرات آب چندین برابر ذرات بخار آب است ، با استفاده از عملیات تکمیلی و تغییر در ساختار و کشش سطحی پارچه تلاش شده ساختار پارچه به گونه ای طراحی شود که ذرات آب نتوانند از پارچه عبور کنند و در عین حال ذرات بخار آب قابلیت عبور از پارچه را داشته باشند به این منظور در این پارچه ، مواد تکمیلی با ساختارهای شیمیایی متفاوت در غلظتهای مختلف مورد استفاده قرار گرفت و نتایج آن بررسی شد.
برای ایجاد خواص ضدمیکروب از نوعی ماده ضدعفونی کننده معمول استفاده شده است که با استفاده از این ماده پارچه بافته شده مقاومت بسیار خوبی در برابر رشد میکروبی از خود نشان داده است. در ضمن با اداره مبارزه با بیماری های غدد و متابولیک وزارت بهداشت و درمان درخصوص تولید کفشهای مخصوص بیماران دیابتی با استفاده از این نوع پارچه مذاکراتی صورت گرفته است که در نتیجه با تولید پارچه ضدآب با خواص ضدمیکروبی در دانشگاه امیرکبیر ساخت کفشهای بیمارستانی و ویژه بیماران دیابتی در کشور امکان پذیر شده است.


ورود آلودگی ممنوع

باقرزاده درخصوص اهمیت استفاده از این نوع پارچه می گوید: با توجه به ضرورت توجه به مساله انتقال بیماری ها و ویروس های خطرناک که به صورت معمول از طریق خون و ترشحات مایعی به محیط اطراف انتقال پیدا می کند، تجهیزات و منسوجات مورد استفاده در بیمارستان ها و مراکز درمانی باید به گونه ای طراحی و تولید شوند تا حدالامکان از انتقال و انتشار این نوع بیماری ها جلوگیری کنند یا مقاومت از خود نشان دهند.

به این منظور لازم است در وهله اول در برابر انتقال آب (خون و ترشحات مایعی) از خود مقاومت نشان دهد و همچنین در برابر انتقال و رشد میکروارگانیزم ها مقاوم باشند.
به عنوان مثال ، در لباسهای جراحی باید هر دو ویژگی ضدآب و ضدمیکروب فراهم شده باشد. ضمن آن که با توجه به شرایط استرس و حساسیت کار لباس باید از لحاظ شرایط راحتی نیز در سطح قابل قبولی قرار داشته باشد تا مثلا آزادی حرکت بدن را مختل نکند یا در برابر انتقال رطوبت ، حرارت یا هوا از سطح پوست به محیط اطراف مقاومتی از خود نشان ندهند که با توجه به شرایط راحتی و ساختمانی پارچه های سه بعدی استفاده از آنها در منسوجات پزشکی بسیار مناسب ارزیابی می شود. برای افزودن خواص ضدمیکروب و ضدآب به این نوع پارچه ها از مواد تکمیلی متفاوتی استفاده شد و پارچه ها تحت آزمایشات مختلفی قرار گرفت.
پارچه تولید شده در نهایت حالتی شبه یک لایه غشایی عمل می کند که با وجود داشتن خاصیت ضدمیکروبی ، راحت است و از سمت داخل بدن قابلیت عبور بخار آب را دارد، اما از سمت خارجی در برابر عبور آب مقاوم است.
باقرزاده در ادامه درخصوص کاربردهای پارچه تولید شده می گوید: در حال حاضر از پارچه های سه بعدی در کشورهای پیشرفته ازجمله کشورهای اروپایی در تولید پوشاک ورزشی ، کفشهای ورزشی و منسوجات پزشکی استفاده می شود که با اضافه کردن خواص مذکور به نتایج بهتری می توان دست یافت.
وی افزود: از پارچه تولید شده با خواص مذکور می توان در تولید کفشهای طبی یا کفشهای مخصوص بیماران دیابتی و همچنین تولید روکش تختهای بیمارستان ها برای بیمارانی که احتیاج به شرایط مراقبتی خاص دارند، استفاده کرد. طبق بررسی های صورت گرفته ، در صورت استفاده از پارچه های تولید شده برای روکش تشک ، خطر ابتلا به زخمهای بستر تا حدود 25 درصد کاهش می یابد.
وی همچنین درخصوص تولید این نوع پارچه ها به صورت نیمه صنعتی در کشور اشاره کرد و افزود: نتایج حاصل از این طرح به صورت مقاله در 2 کنفرانس و یک مجله بین المللی پذیرفته و ارائه شده است.
شایان ذکر است ، طرح انجام شده با راهنمایی دکتر مسعود لطیفی و دکتر مجید منتظر و با مشاوره دکتر محمد شیخ زاده در دانشکده مهندسی نساجی دانشگاه صنعتی امیرکبیر انجام شده است


منبع: www.itav.ir
 

Setayesh

مدیر تالار کتابخانه الکترونیکی
مدیر تالار
دوستان عزيز
لطفا خبرها و سايت ها رو در تاپيك مخصوص به خودش قرار بديد.
ممنون
:gol:
 

***zahra***

عضو جدید
لباس‌خواب هوشمند با قابلیت خارش‌زدایی و تنظیم دمای بدن اختراع شد



دانشمندان موفق به ابداع پیژامه‌های هوشمندی شده‌اند که می‌تواند تغییرات نامطلوب دمایی و احساس خارش را در هنگام خواب از شما دور کند. به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، مخترعان این پیژامه‌ها ادعا کردند که پیژامه‌های جدید همچنین می‌توانند دمای بدن فرد را تنظیم کرده و به این ترتیب امکان خواب راحتی را برای مصرف کننده فراهم کنند. این لباس خواب که از نوعی پارچه موسوم به درماسیلک تولید شده همچنین می‌تواند خارش شدید در بیماران مبتلا به اختلالات پوستی مانند اگزما و درماتیت (آماس پوست) را کاهش دهد. پیژامه هوشمند برای هتل زنجیره‌یی تراولوگ طراحی شده است. این هتل در تحقیقی کوشیده بود عامل بیدار ماندن افراد در شب و اختلال در خواب راحت مهمانانش را دریابد. این تحقیق که روی سه هزار فرد بزرگسال انجام شد، نشان داد که 23 درصد از آنها به دلیل استفاده از لباس‌خواب های خارش زا، شب ها خواب مناسبی نداشتند. این تحقیق همچنین نشان داد که گرما یا سرمای هوا نیز می‌تواند روی الگوی خواب افراد تاثیر بگذارد و 66 درصد از افراد تحت مطالعه اظهار تایید کردند که دمای بدن آنها دائما در طول شب تغییر می‌کند و این امر خواب آنها را برهم می‌زند.
 

*lemon*

کاربر فعال مهندسی نساجی
معرفي چند نوع از ‏پارچه هاي‎ ‎هوشمند

معرفي چند نوع از ‏پارچه هاي‎ ‎هوشمند

امروزه تکنولوژي نساجي به سمت توليد پارچه هايي سوق داده شده است که نه تنها ميبايست زندگي را براي ما آسانتر ، بلکه بهتر نمايد. پارچه ها و الياف امروزي فرا ميگيرند که ار آنچه ما هستيم هوشمندتر عمل کنند. تکنولوژي به سرعت در حال پيشرفت در عرصه پوشاک است. در اين مقاله کوتاه به چند نوع از پارچه هاي هوشمند اشاره مي شود. ‏

Gore-Tex
اين پارچه که براي البسه رو مورد استفاده قرار مي گيرد ، حاوي غشايي از جنس کربن در داخل خود است که مانع از انشار بوي انسان که براحتي توسط حيوانات قابل درک است، ميشود . اين پارچه براي استفاده صياحان و شکارچيان ميتواند مورد استفاده قرار گيرد. ‏


Coolmax
اين پارچه ها تامين کننده تکنولوژي مديريت رطوبت هستند. آنها که عموما براي استفاده در البسه تريکو کاربرد دارند و براي دوندگان و کساني که راهپيمايي ميکنند، مورد استفاده قرار مي گيرد، قادرند که رطوبت موجود بر روي بدن ورزشکار را منتقل و اجاز ه دهند که تبخير گردد. در اين صورت هيچگونه احساس رطوبت در پارچه وجود نخواهد داشت.‏


Innova
اين پارچه يک نوع پلي اولفين جديد است. اين پارچه با انتقال عرق از رو ي پوست منجر به تبخير آن شده و در اين حالت بدن در هنگام فعاليت بدني خنک نگه دادشته ميشود. علاوه بر اين بدن شخص در صبحهاي زود قبل از انجام فعاليت ورزشي به نحو مطبوعي گرم نگه داشته ميشود. ضمن اينکه البسه تهيه شده از اين پارچه ها بسيار سبک است


Akwatek Polyester
‎اين پارچه از تکنولوژي تنظيم حرارت استفاده ميکند. در هواي بسيار گرم رطوبت بدن توسط آن منتقل شده و از روي بدن تبخير ميشود. در اين حالت بدن احساس خنکي ميکند. در هواي سرد اين پارچه ها لايه اي از هواي گرم را ايجاد ميکنند که منجر به گرم شدن بدن ميشود.‏


X-Static
اين پارچه از خواص آنتي يباکتريايي فلز نقره استفاده ميکند و از آن براي البسه پزشکي، باند زخم و نيز البسه ورزشي استفاده مي شود. نقره با پروتيين ها در درون و بيرون غشاي سلول باکتريايي پيوند بر قرار نموده و منجر به کشتن باکتري ها ميشود. از طرفي منجر به ايجاد بويي ميشود که آنها را براي استفاده در جورابهاي ورزشي مناسب ساخته است.
 

nano-tech

عضو جدید
سلام ممنون مدتیه دارم رو این موضوع کار می کنم اما انگار همه مقاله های تو اینترنت فقط از اختراعات گفته توضیحی از علت این فرایند ها نمیده کتاب خاصی سراغ ندارین بیشتر توضیح داده باشه ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ فقط یه سوال دیگه هم که برام پیش اومده بود اونم اینکه چرا سایتی که پیشنهاد دادی *****ه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟:eek::eek::surprised: :surprised:
 

Similar threads

بالا