نخبه ی ایرانی // مغز صرفا ایرانی

jared

عضو جدید
کتاب جامعه شناسی نخبه کشی (نوشته ی علی رضا قلی) به بررسی و تحلیل جامعه شناختی برخی از ریشه های تاریخی استبداد و
عقب ماندگی در ایران می پردازد.

هنگامی که شروع به مطالعه کتاب فوق کردم اولین چیزی که برایم جلب توجه نمود تعداد چاپ بالای آن بود (رسیدن به چاپ بیست و هفتم) شاید استقبال بی نظیر خوانندگان جامعه شناسی نخبه کشی بیانگر کمبود کتاب هایی از این دست و عدم شناسایی و توجه به عوامل و ریشه های عقب ماندگی در ایران باشد.

ابتدا به بخش های مهمی از کتاب اشاره میکنم و سپس اگر دوستان موافق بودن به علل نخبه کشی در جامعه ایرانی بپردازیم.

1- اشکالی عمده در نگرش ایرانیان به فرهنگ غرب :

رجال ایران و در کل فرهنگ ایران، پیشرفت صنعت غرب و اتخاذ آن را فقط در ابزار و ماشین و کاربرد آن خلاصه می دانند و هیچ وقت این نکته را فهم نکرده اند که پیشرفت و توسعۀ صنعتی در غرب با قالب های اجتماعی خاصی همراه بوده و مقولات فرهنگ سیاسی-اقتصادی –اجتماعی نیز همراه با بافت و شرایط خاص آن رشد کرده اند.

2- ایرانیان مولد نیستند وعلاقه ی شدیدی به مصرف دارند :

روحیۀ تنبلی در بین ایرانیان موج می زند.

هنگامی که کارشناسان سازمان ملل در زمان مصدق جهت رتق و فتق امور خودشان به خوزستان آمده بودند پس از مشاهدۀ رودخانۀ کارون گفتند این رودخانه غنی تر از معادن طلای آفریقای جنوبی است لیکن نیاز به کار کمر شکن دارد آن هم که کار ایرانیان نیست.
علاقه به روحیۀ مصرف گرایی در ایرانیان و اتلاف نیروی انسانی و سرمایه ی ملی و همچنین بهره وری پائین افراد به طوری که در اغلب موارد کاری را که یک نفر می تواند انجام دهد به وسیله ی هشت نفر به سر انجام می رسد را از دیگر خصوصیات ایرانیان می داند.

3- ساختار استبداد پرور :

اگر امیر کبیر زنده بود یا اگر علیه مصدق کودتا نمی شد یا اگر فلانی سر کار بیاید چنین و چنان می شود اما در حقیقت ساختارهای سیاسی –اجتماعی-اقتصادی و فرهنگی تاب تحمل اصلاحات این بزرگان را نداشتند.

اگر صد بار با استبداد به هر علت گلاویز شویم و آن را تحویل دیگری بدهیم، تا ساختارهای استبداد پرور هستند همچنان به تولید محصول خود خواهند پرداخت !!

========================

آیا به صرف نبودن فرهنگ در بین مردم یک جامعه، برای همیشه باید از آن جامعه قطع امید کرد یا باید برای بوجود آمدن آن فرهنگ سازی کرد؟

چه راه هایی برای فرهنگ سازی و تشویق ایرانیان به تحمل نخبه گان و نه نخبه کشی به ذهنتون میرسه؟

ayja

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
آیا به صرف نبودن فرهنگ در بین مردم یک جامعه، برای همیشه باید از آن جامعه قطع امید کرد یا باید برای بوجود آمدن آن فرهنگ سازی کرد؟

چه راه هایی برای فرهنگ سازی و تشویق ایرانیان به تحمل نخبه گان و نه نخبه کشی به ذهنتون میرسه؟
جواب سئوال اولتون آری است.
سئوال دوم هم همیشه بی جواب خواهد ماند. راهی براش نیست.

Ice Dream

عضو جدید
کاربر ممتاز
اگر هم اصلاحی صورت بگیره مدت زمان طولانی بسیار طولانی درحد چند قرن نیاز داره و اون هم درصورتی که آگاهی بین عامه مردم افزایش پیدا کنه

t3teknik

عضو جدید
کاربر ممتاز
3000 نخود بوسیده شده گویای همین قضه اس:D یکی از راهها اینه که نخودای پر مغز رو بریزن داخل قابلمه

تنها زاه : شایسته سالاری ...هزاران کتاب و نظریه راجب این امر هست ..ولی خب شایسته ها حضور خنگ هارو در کنار خودشون نمی پذیرن ، و این تمام تضادیه که از بالا اومدن شایسته ها جلو گیری می کنه ... کلا نباید راجبش فک کرد

amirdolu

کاربر بیش فعال
کتاب جامعه شناسی نخبه کشی (نوشته ی علی رضا قلی) به بررسی و تحلیل جامعه شناختی برخی از ریشه های تاریخی استبداد و
عقب ماندگی در ایران می پردازد.

هنگامی که شروع به مطالعه کتاب فوق کردم اولین چیزی که برایم جلب توجه نمود تعداد چاپ بالای آن بود (رسیدن به چاپ بیست و هفتم) شاید استقبال بی نظیر خوانندگان جامعه شناسی نخبه کشی بیانگر کمبود کتاب هایی از این دست و عدم شناسایی و توجه به عوامل و ریشه های عقب ماندگی در ایران باشد.

========================

با سپاس از معرفی کتاب.
کتاب "ما چگونه ما شدیم" از دکتر صادق زیباکلام هم در موضوع ریشه یابی عقب ماندگی ایرانیهاست.که با استناد به دلایل تاریخی به طور مشروح عوامل عقب ماندگی را می شمارد، به نظر نویسنده خاموشی چراغ علم اصلی ترین عامل در عقب ماندگی ایرانی ها و در حالت کلی مسلمان هاست.که بخش اعظم کتاب را تشکیل میدهد.
در مورد سوال اول لزوم فرهنگ سازی بر کسی پوشیده نیست
و در مورد سوال دوم به نظرم برای جامعه امروز ایران(جامعه در حال گذار از نظر فرهنگی)و متاسفانه نبودن انجمن های فرهنگی مردمی قوی و مشکلات عدیده حقوقی و قانونی در این زمینه،آگاهی دادن صبورانه و ترویج تفکر و مطالعه در بین افراد جامعه، از اقدامات موثر باشه.

MaRaL.arch

کاربر فعال تالار مهندسی معماری ,
کاربر ممتاز
ممنونم از استارتر
سوال اول:مسلما خیر!! میشه فرهنگ سازی کرد همونطور ک تاحالا ی عده فرهنگهایی ک خواستنو رایج کردن میشه فرهنگهای مثبتو هم ترویج داد! بنظر من فرهنگ ریشه داره بین مردممون و میتونیم ب اتکا ب اون دارای غنی ترین فرهنگها بشیم،فقط باید زندش کنیم
سوال دوم:؟؟؟

خیلیهامون ماجرای عکس العمل خسروپرویز زمانی ک نامه پیامبر اسلام ب دستش میرسه رو شنیدیم.حقیقت داره ک نامه پاره شده اما دلیلش اون چیزی نیس ک خیلیهامون شنیدیم
دلیلش این نیس ک نامه ب اسم خسرو پرویز شرو نشده.دلیلش اینه ک تمام چیزهایی ک اسلام مدعی بود برای جامعه اون زمان ایران ب ارمغان میاره ریشه ای هزارساله در کشورمون داشت و خسروپرویز گفت:دین شما خوب و کامله اما من نمیپذیرم چون چیزی ب من و مردمم اضافه نمیکنه!!!
شاید بحث فرهنگ غرب هم الان همین باشه
مامیتونیم فرهنگ غنی خودمونو داشته باشیم و بی نیاز باشیم از تقلید درست یا نادرست فرهنگهای بیگانه

petromech

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
من این کتاب رو 3 4 سال پیش چند بار خوندم اونموقع دوروبره چاپ 19 یا بیستم بود....کتابی هست که نویسنده به خوبی همه چیز رو بیان کرده . البته این کتاب از اون دسته کتابهایی هست که اولین دوره چاپش برمیگرده به زمان دولت اصلاحات و ..... بگذریم...

فرهنگ یک چیز مادی لمسی نیست که بشه بوجوذش آورد یا یهو خلق اش کرد: اول از همه باید درون خانواده ها طرز تقکر ها عمیق تر و واقع بینانه تر شود تا نسل هایی که از آن خانواده ها وارد جامعه می شوند اول معنی واقعی فرهگ والا را بدانند سپس در جامعه در خلل زندگی وارد سیستم جامعه بکنند. هیچ وقت بشر نمی تونه بگه از یک جامعه در پیشرفت یا رسیدن به فرهنگ والا باید قطع امید کرد چون کشورهای عربی مثل امارات رو ببینید طی 30 40 سال به کمک پول و سرمایه گذاری مناسب دارای فرهنگ بهتر تر از قبل شده اند. بس می تونیم درک کنیم که نیازهای اقتصادی هم خودشون یه نوع بی فرهنگی هستند!!!

در مورد سوال دوم هم همون اول گفتم : باید روی باورهامون روی بعضی افکارمان بعضی رفتارهامون تجدید نظر بکنیم و این هم با زور و جبر نمیشه باید خود ملت یا افراد جامعه منطقی و با عقل شعور خودشون به ایت درک برسند.

solid4u

عضو جدید
به نظر من همه این عقب ماندگی ها از بی نظمی است ، کلمه ساده ایی است ولی پشتش خیلی حرف هاست
شما می توانید این بی نظمی و اتلاف وقت و عمر و منابع را در هر جایی مشاهده کنی . خود من به نظرم دارم وقت خودم را اینجا تلف می کنم که میام تاپیک هایی را می خوانم و جواب می دهم که هیچ سودی به حالم ندارد.