معرفی برخی ماهیان جنوب کشور

scorpion_tur

عضو جدید
کاربر ممتاز
ماهی های خوراكی جنوب كشور از نظر کیفیت به چهار دسته تقسیم می شوند :
1- ماهیهای ممتاز : حلوا سفید ، راشكو ، شوریده.
2- ماهی های گروه یک : قباد ، شیر .
3- ماهی های گروه دو: هامور ، سنگسر ، حسون ، زمین كن ، حلوا سیاه ، صبور ، بیاه...
4- ماهی های گروه سه: گیش ، سارم ، سوكلا ، عروس ، سلطان ابراهیم ، خارو.




1- ماهی حلوا سفید: وزن آن بین 2.5 - 1.25 کیلوگرم و طول آن بین 15 - 35سانتی متر می باشد.گوشت این ماهی سفیدرنگ است و گوشت آن به سهولت از استخوان جدامی شود.سرماهی کوچک است. خوزستانی ها به حلوا سفید, زبیده می گویند . زبیدی در زبان عربی از زبده گرفته شده به معنای برگزیده است . این ماهی كتابی شكل و چهار گوش است به رنگ نقره فام ، فلس بسیار نرمی دارد كه با مالش دست برداشته می شود . برای تمیز كردن آن كافی است شكافی در زیر گوش آن بدهید و اندرونه و آبشش ها را با انگشت بیرون بكشید . سر و دم ماهی را نیز لازم نیست بزنید . معمولاً این ماهی را به صورت شكم خالی در روغن سرخ می كنند .
2- ماهی شوریده: شوریده از نوع ماهیانی است که خوراکی خوب محسوب می گردد. وزن آن بین نیم تا دو کیلوگرم است و طول آن حدود 25 - 50 سانتیمتراست، دارای تیغ زیادی می باشد . پوست سر و پشت ماهی سیاه، بدنه خاکستر ی و زیرشکم آن سفیدرنگ است.

3- ماهی راشگو: ماهی راشگو به طول 25 - 62.5 سانتی متر و وزن نیم تا 3.5 کیلوگرم.دارای سرکوچک و دهان نسبتاً بزرگی است که تا نزدیکی چشم کشیده شده است. رنگ ان در پشت خاکستری ،در پهلو کدر و در شکم سفید است. فراوانی این نوع ماهی در ماههای دی وبهمن در اطراف بوشهر دیر و کنگان میباشد.

4- ماهی شیر: از تیره تن ماهیان است این ماهی به طور متوسط بین50 -150 سانتی متر طول و حدود 3 تا 9 کیلو گرم است . پشت این ماهی ابی یا سبزرنگ و طرفین ان نقره ای است. شیر ماهی در خلیج فارس زیست و صید می شود و دارای اسکلت استخوانی است. ماهی شیر تقریباً به شکل هواپیمای جت است و رگه های عرضی تیره به مقدار کم و روی بدن ماهی مشاهده می شود و تقریباً شبیه ماهی قباد بوده اما از آن بزرگتر است.

5- ماهی قباد: این ماهی با سرعت زیاد در اب حرکت می کند. وزن این ماهی 1-2کیلو گرم است وطول آن 25-50 سانتی متر است دارای گوشت قهوه ای روشن لذیذ است.

6- میش ماهی: این ماهی بزرگترین ماهی خوراکی خلیج فارس است. وزن این ماهی حدود 4-60 کیلو گرم وطول ان 40-150 سانتی متر می باشد،دارای پوست نقره ای خاکستری و سر بزرگ می باشد. تجمع این ماهی در مناطق قشم، دیر و خارک می باشد.

7- ماهی صبیتی: رنگ این ماهی نقره ای است. تمام فلس ها در وسط تیره هستند، باله پشتی با لکه خاکستری و حاشیه سیاه و باله دمی سیاه خاکستری ،باله مخرجی خاکستری و باله سینه ای وشکمی کمی گوشتی رنگ است.
8- ماهی بیاه: رنگ این ماهی در بالای بدن خاکستری سبز و در پهلو و شکم نقره ای ،لبه ی عقبی باله دمی تیره و بقیه باله ها شفاف میباشد. این ماهی ساحلی است و با وسایل صید ثابت نزدیک ساحل صید میشود.
9- ماهی سنگسر: از تیره سنگسر ماهیان است. وزن تقریبی ان نیم تا پنج کیلو گرم و طول ان 25-75سانتی متر است رنگ ان در ناحیه پشت به رنگ طلای برنزی با سایه مایل به سبز پهلو ها و شکم نقره ای رنگ، خالهای نامشخص در پشت چشم و با باله پشتی با لبه تیره.

10- ماهی هامور: از تیره هامور ماهیان است. وزن متوسط ان 4-6 کیلو گرم و به طور متوسط 60 سانتی متر طول دارد این ماهی دارای فلس بوده و رنگ ان خاکستری دارای نقطه های قهو ه ای رنگ است. گوشت ان خوشمزه و برای عمل اوری مناسب است .ماهی هامور به مقدار قابل توجه ای در سواحل بندر لنگه و بوشهر صید می شود و اندازه کوچکتر این ماهی در منطقه دیر صید می شود. ببشتر در بستر شنی سنگی و صخره ای دریا زندگی می کند و فصل فراوانی ان از اذر تا اواخر اسفند می باشد.

11- ماهی صبور: از تیره شک ماهیان است. ماهی استخوانی است بالا و پشت ان خاکستری تیره که در پهلوها وبدنه به نقره ای تغییر پیدا میکند گوشت ان سفید و دارای استخوانهای کوچک در تمام بدن است.

12- ماهی خارو: از نوع ماهیان درجه سه است که تا حدی استخوانی است. وزن ان بین 250گرم تا2 کیلو گرم است، این ماهی شنای سریع دارد و در بستر گلی زندگی میکند. پوست صاف به رنگ نقره ای درخشان دارد . تسمه ای شكل است . چنان كه از نام این ماهی پیداست ، تیغ فراوان دارد ولی خارهای آن درشت است . این ماهی را می توان كبابی كرد . فیله آن برای سرخ كردن مناسب است. از این ماهی ، شور ، هم درست می كنند .
13- حلوا سیاه : این ماهی به حلوای سفید شباهت دارد . پوست آن خاكستری تیره است . گوشت حلوای سیاه به لطافت حلوای سفید نیست ولی مزه آن بسیار خوب است.
 

Similar threads

بالا