عنوان: معرفي باكتري هاي زنده لكن غير قابل كشت ( VBNC ) نويسنده(گان): مهدي حسن شاهيان، روحا كسري كرمانشاهي، |
چکيده: حالت زنده لكن غير قابل كشت (VBNC)، شرايطي است که در آن باکتريها قابليت رشد روي محيطهاي باکتريولوژيک معمولي که به طور عادي در آن رشد کرده و تشکيل کلني ميدهند را از دست داده لكن هنوز زنده بوده و قادر به بازيابي فعاليت متابوليکي خود ميباشند. حالت VBNC در ارزيابي سلامت عمومي، استريل بودن آب آشاميدني و مواد دارويي و صنايع غذايي واجد اهميت است. باکتريهاي متعددي که عمدتاً پاتوژنهاي انساني ميباشند ميتوانند وارد اين حالت شوند. باکتريها در پاسخ به تعدادي از استرسهاي طبيعي از قبيل: گرسنگي، انکوباسيون خارج از دماي بهينه رشد و افزايش فشار اسمزي وارد اين حالت ميشوند. باکتريهايي که وارد حالت VBNC ميشوند متحمل تغييرات زياد فيزيولوژيک، ساختاري و ژنتيکي ميگردند به طوري که اندازه سلولها کاهش مييابد و از فرم ميلهاي به کوکسي تبديل ميشوند. ديواره سلولي ضخيم شده و پپتيدوگليکان داراي پيوندهاي تقاطعي زيادي ميشود. غشاي سلولي تماميت خود را حفظ مينمايد، هر چند متحمل تغييرات اساسي در ساختار خود ميشود. از تغييرات متابوليک ميتوان کاهش رشد، کاهش در جذب مواد غذايي، کاهش در ميزان تنفس و همين طور سنتز پروتئينهاي جديد و باقي ماندن ATP در يک سطح ثابت را نام برد. در حالت VBNC برخي از پاتوژنها خصوصيات ويرولانس خود را حفظ ميکنند. بيان ژن در سلولهاي VBNC ادامه مييابد. اسيدهاي نوکلئيک در فازهاي اوليه که باکتري وارد حالت VBNC شده است دست نخورده باقي ميماند، لكن با طولاني شدن و پايداري آن در اين حالت به تدريج تجزيه ميشوند. براي مطالعه حالت VBNC، از روشهاي سيتولوژيک از قبيل شمارش زنده به طور مستقيم و احياي نمک تترازوليوم همچنين روشهاي مولکولي مانند واکنش نسخهبرداري معکوس و پروتئين سبز فلورسنت استفاده شده است. احياء از حالت VBNC با حذف عامل القاء کننده شروع ميشود. عواملي که موجب احياء باکتريها از فاز VBNC ميشوند شامل اضافهکردن مواد غذايي و مواد شيميايي مشخص، اضافه کردن کم سلولهاي قابل رشد و پاساژ در ميزبان حيواني ميباشند که برحسب نوع باکتري عامل احياء فرق دارد. به دليل باقي ماندن خصوصيات ويرولانس باکتريها در حالت VBNC بايد توجه ويژهاي به اين موضوع در ارزيابي سلامت آب آشاميدني شود. |
کليدواژگان: حالت VBNC، باکتري، بيماريزايي، گرسنگي، آب آشاميدني. |
http://www.mediafire.com/?m7sm2vyko1zvyts