نزديک به سه سال پيش، اسيدهاي چرب ترانس تقريبا در تمام مواد غذايي صنعتي وجود داشت. تحقيقات اروپايي نشان داده است طي سه سال اخير مصرف اين نوع چربي که براي سلامت انسان بسيار مضر است، در کشور فرانسه و اکثر همسايههاي اروپايي آن متوقف شده و تقريبا تمامي شيرينيهايي که در سوپرمارکتهاي اين کشورها به فروش ميرسند عاري از روغنهاي چرب ترانس هستند
. روغنهاي چرب ترانس در واقع روغنهاي مايعي (کولزا، سويا) هستند که در پي هيدروژاناسيون- روندي شيميايي که سبب اصلاح ساختار مولکولي ميشود- جامد ميشود. در اواخر سالهاي دهه 1990 محققان نشان دادند که مصرف اين روغنها سبب افزايش کلسترول خون شده و مصرف روزانه 5 گرم از آنها ميتواند احتمال ابتلا به بيماريهاي عروقي را 25 درصد افزايش دهد. در واقع تنها فايده آنها سود تجاري آنهاست زيرا سبب افزايش مدت نگهداري مواد غذايي شده و بافتي نرم و سبک به آنها ميدهد و هيچ نوع ارزش تغذيهاي ندارند. در اروپاي غربي تحت فشارهاي گوناگون، صنايع غذايي به تدريج مصرف آنها را کنار گذاشتند اما هنوز استفاده از اسيدهاي چرب ترانس در ساخت بيسکوييت و شيرينيهايي که در اروپاي شرقي و به ويژه لهستان و مجارستان فروش ميرسد،ادامه دارد. طبق تحقيقات پژوهشگران دانمارکي دانشگاه کپنهاگ، بيسکوييتهاي مارک carre four که در فرانسه فروخته ميشوند تنها 8/0 درصد اسيد چرب ترانس دارند، در حالي که همان بيسکوييتها با همان مارک در لهستان فروخته ميشوند و 3/14 درصد اسيد چرب ترانس دارند. اين به آن معني است که فشار انجمنها و تحقيقات آنها در غرب موثر و در شرق بيتاثير بوده است. آمار آژانس فرانسوي امنيت و بهداشت مواد غذايي نشان ميدهد مقايسه اروپاي شرقي و غربي از نظر ميزان اسيدهاي چرب ترانس در صنايع شيرينيپزي آنها در سال گذشته نيز همينطور بوده و هيچ تلاشي براي کاهش مصرف اسيد چرب ترانس در موادغذايي در اين منطقه نشده است.هيچ ممنوعيتي در اروپا وجود نداردسالهاست که محققان دانمارکي مبارزهاي را عليه مصرف اسيدهاي چرب ترانس در صنايع غذايي و شيرينيپزي آغاز کرده و سعي کردهاند اعتراض خود را به کشورهاي همجوار نيز برسانند. در سال 2003 اعتراض آنها سبب ممنوعيت مصرف اسيدهاي چرب ترانس در دانمارک شد. در سالهاي 2004 تا 2006 اين محققان ميزان اسيدهاي چرب را در 542 محصول تجاري در 26 کشور تجزيه و تحليل کردند و در سال 2006 تحقيقي در مجله New england journal of medicine به چاپ رساندند که نشان ميداد ميزان اسيدهاي چرب ترانس در مواد غذايي صنعتي با مارک مکدونالد و KFC بسيار بالاست. اين درحالي بود که مکدونالد در تبليغات خود به اين نکته اشاره ميکرد که در سرخ کردن سيبزمينيها از اسيدهاي چرب ترانس استفاده نشده است اما جالب بود که اين موضوع تنها در اروپاي غربي رعايت ميشد. محققان ميگويند حذف اسيدهاي چرب ترانس به هيچ صنعتي آسيبي وارد نميکند و تنها کافي است صنايع غذايي با حذف آن براي تضمين سلامت مردم کمي دما را کم کرده و با زمان طولانيتري مواد غذايي را بپزند. نکته مهمي که بايد به آن توجه کرد اين است که اتحاديه اروپا نيز روزي مثل دولت دانمارک، مصرف اسيدهاي چرب ترانس را ممنوع اعلام کند.
منبع: فيگارو