مصالح [چوب - فیبر ]

vahid_pakrou

عضو جدید
کاربر ممتاز
تخته فیبر نیمه سخت (MDF):
ام. دی. اف برای اولین بار در در سال 1965 در امریكا ساخته شد هم اكنون به نام تخته بارابورد به بازار عرضه می شود. ام. دی. اف دارای بافتی بسیار متراكم می باشد. روكشهایی از چوب و مصنوعات روكشی بر روی این محصول چسبانده می شود مانند: روكش آلدر، روكش فرمیكا كه نوع فرمیكا مقاوم نسبت به آب می باشد.

نوع الدر آن نسبت به آب و سایر عوامل مقاوم نمی باشد . تخته فیبر سخت: در سال 1926 اولین كارخانه تولید اچ. پی. ال در شهر لورل تاسیس شد كه این واحد در حال حاضر بزرگترین كارخانه تولید كننده اچ پی. ال در دنیا به شمار می رود دو نوع از این تخته ها عبارتند از:

روكوب گونیایی: این صفحات دارای رنگهای مختلفی مانند: مرمری روشن و تیره هستند و گاهی رنگ آنها را به صورت موج چوب در می آورند. این صفحات قابل شستشو با آب سرد و گرم است و برای پوشش دیوار ها به كار می رود

روكوب مربعی: گاهی صفحات روكوب را به شكل (مربع یا مستطیل ) در می آورند و برای پوشش كف آشپزخانه، حمام، و سرویسها استفاده می شود.

-----------------------------------------------------

H P L

فرمیكا با اسم اختصاری HPL كه مخفف HIGH PRESSUS LAMINATE می باشد یك كلمهاسپانیایی و معرف ورقه ای است مركب كه از چندین لایه ساخته شده از الیاف (مثلكاغذ)آغشته به رزین های عمل كننده در گرما (گرما سخت) كه تحت تأثیر حرارت و فشار 5مگا پاسگال به هم چسبیده باشد. یك یا دو سطح فرمیكامی تواند از ورقه های رینگی یا تزیینی آغشته به رزین ملامین پوشیده شود. در ایران به تولید ورقه های فرمیكای ضد حرارت و رطوبت پرداخته می شود و در حال حاضر از كشورهایی نظیر هند، تركیه، سوریه،... نیز وارد می شود. مواد اولیه معمولی جهت ساخت فرمیكا یا HPL عبارتند از: كاغذ كرافتك، كاغذ دكورتیو، رزین فنلیك، و رزین ملامین می باشد.

خصوصیت روكش فرمیكا :

مقاومت های رطوبتی :مقاوم در برابر آب و بخار بدون ترك خوردگی و ورقه ورقه شدن. جذب رطوبت در حال غوطه وری در آب كمتر از 6درصد و افزایش ضخامت ناشی از جذب آب آن كمتر از 10درصد می باشد.

مقاومت حرارتی : تحمل دمای خشك و شوك حرارتی تا 180 درجه سانتیگراد. مقاومت در برابر حرارت سیگار بدون باقی ماندن اثر آن. تغییرات ابعادی در دمای بالا كمتر از 3درصد می باشد.

سایر مقاومت ها : به دلیل استفاده از چسب رزین فنو لیك در تولید فرمیكا در مقابل جریان الكتریسیته مقاوم بوده به دلیل استفاده از جسب رزین ملامین در سطح لایه باعث مقاومت رویه در برابر اسیدهای ضعیف شده است.

---------------------------------------------

H D F

تخته فیبر سخت: در سال 1962 اولین كارخانه تولید اچ. پی. ال در شهر لورل تاسیس شد كه این واحد در حال حاضر بزرگترین كارخانه تولید كننده اچ پی. ال در دنیا به شمار می رود دو نوع از این تخته ها عبارتند از:

روكوب گونیایی : این صفحات دارای رنگهای مختلفی مانند: مرمری روشن و تیره هستند و گاهی رنگ آنها را به صورت موج چوب در می آورند. این صفحات قابل شستشو با آب سرد و گرم است وبرای پوشش دیوار ها به كار می رود.

روكوب مربعی: گاهی صفحات روكوب را به شكل (مربع یا مستطیل ) در می آورند و برای پوشش كف آشپزخانه، حمام، و سرویسها استفاده می شود.

كفپوشهای h d f

لایه این پاركتها به صورت زیر است

-1 سطح خارجی از لمینت سخت و مقاوم -2 ورق فلم طرح چوب -3 فیبر ضد رطوبت H. D. F

-4 سیستم اتصال تاپ لاك -5 (TOP LOOK ) ورق ملامین ضر رطوبت

ابعاد این كفپوش توسط شركت های مختلف متفاوت است.

--------------------------------------------

پانلهای معدنی

پانلهای چوب و سیمان( CEMENT BOARD (C. B

پانلهای چوب و گچ (GYPSUM FIBER BORD (G. F. B

پانل های چوب و سیمان (C. B) : سابقه تولید صفحات چوب و سیمان به سال 1914 می رسد كه در اتریش نوعی پانل فشرده چوبی كه در ساخت آن از كربنات منیزیم به عنوان عامل اتصال دهنده به كار رفته بود تولید گردید. در سال 1982 برای تولید این پانلها از سیمان پرتلند استفادهشده و در سالهای پس از آن از گچ به عنوان اتصال دهنده استفاده گردید. واحد هایتولید كننده پانل های چوب و سیمان در ایالات متحده از سال 1940شروع به كار نمود. در این فرایند می توان از الیاف دیگری مانند: ماسی، شن، پرلیت، را نیز می توان مورد استفاده قرار داد. از فرایند جدید در تولید این تخته می توان تزریق دی اكسید كربن به داخل آن كه منجر به افزایش مقاومت آن می شود نام برد.

موارد مصرف پانلهای چوب و سیمان (C. B): این پانلها در ساختمان به ویژه در پوششهای داخلیسقف و و دیوار ها و نمای خارجی ساختمان كاربرد گسترده ای دارد.

پانلهای چوب و گچ (G. F. B ) : پانلهای گچی از تركیب ذرات چوب و گچ های مصنوعی كه خود ازمحصولات جانبی فرآیندهای تولید كود های مصنوعی می باشند به دست می آید. هزینه تولیداین تخته ها به دلیل استفاده از این مواد پایین بوده. ارزش صفحات گچی تقویت شدهحدوداً نصف قیمت تخته خرده چوب ساخته شده با رزین اوره فرمالدیید است بدین ترتیب این فرآورده دارای قدرت رقابت بالایی می باشد.

موارد مصرف پانلهای چوب و گچ (G. F. B) : از صفحات چوب و گچ در داخل ساختمان به عنوان پوشش كف، پوشش داخلی دیوار ها، دیوارهای جدا كننده(پارتیشن)و غیره استفاده می شود.

پانهای چوب و لاستیك : در این فرآیند كه از الیاف چوب و تایر فرسوده و رزین استفاده می شود، با تغییر درصد مواد اولیه،تخته هایی به دست می آید كه ویژگیهای متعددی در برابر رطوبت، كشش و ضربه از خود نشان می دهد سالانه 240ملیون تایر در ایالات متحده فرسوده می شود كه این تعداد تایر فرسوده یك مشكل زیست محیطی جدی محسوب می شود كه با این فن آوری تا حدودی از مشكلات مربوط به آن كاسته شده است.
 

sepehrkhosrowdad

مدیر بازنشسته
چوب 1

چوب 1

[FONT=&quot]چوب[FONT=&quot]، از نظر[/FONT][FONT=&quot]گیاه‌شناسی[/FONT][FONT=&quot]، بخش جامد و سخت زیر پوست[/FONT][FONT=&quot]ساقه[/FONT] [FONT=&quot]درخت[/FONT] [FONT=&quot]یا دیگر[/FONT][FONT=&quot]گیاهان چوبی[/FONT] [FONT=&quot]است که به شکل بافت آوندی وجود دارد[/FONT].
[/FONT] [FONT=&quot]گرچه در باور عموم چوب تنها در درخت و بوته یافت می‌شود، از نظر[FONT=&quot]علمی‌در همه گیاهان آوندی وجود دارد. در چوب مجراهای زیر قابل مشاهده اس ت[/FONT]:
[/FONT] 1.[FONT=&quot]بافت چوبی یا مجراهای چوبی، که شیره خام، آب و نمک‌های معدنی محلول را از ریشه به برگ‌ها و غنچه‌های هوایی می‌برد.
[/FONT] 2.[FONT=&quot]آوند آبکشی یا مجراهای لیبر، که غذای آماده برای برگ‌ها (شیره تولیدی) [FONT=&quot]به شکل محلول از طریق آنها برای تغذیه بقیه گیاه به گردش در می‌آید[/FONT].
[/FONT] [FONT=&quot]مجراهای چوبی به‌وسیله یاخته‌های مرده و دیواره‌های چوبی شده بوجود می‌آیند. در هر دو حال[FONT=&quot]پروتوپلاسم[/FONT] [FONT=&quot]سلولی پدیدار می‌گردد و دیوارها به‌وسیله ته‌نشین شدن ماده[/FONT][FONT=&quot]لیگنین[/FONT] ([FONT=&quot]که سختی چوب از آن است) افزایش می‌یابند[/FONT].
[/FONT] [FONT=&quot]سطوح تار و[FONT=&quot]آوندی[/FONT] [FONT=&quot]در نخستین سال رشد خود را در فاصله‌ای معین در بافت میان آوندهای چوبی و آبکشی قرار می‌دهند، این لایه[/FONT][FONT=&quot]کامبیوم[/FONT] [FONT=&quot]نامیده می‌شود. کامبیوم به دو بخش درونی (آوند چوبی) و بیرونی (آوند[/FONT][FONT=&quot]آبکشی) تقسیم می‌شود. همچنانکه سلولهای پیر با رشد پیوسته تنه فرو[/FONT][FONT=&quot]می‌ریزند، لایه‌های تازه آوند آبکشی کار خود را انجام می‌دهند[/FONT].
[/FONT] [FONT=&quot]چوب بی گمان یکی از بهترین و سودمندترین مواد خام طبیعت است و بی آن بشر هرگز به سطح پیشرفت و رفاه کنونی نمی‌رسید.
[/FONT]
[FONT=&quot]مقطع[FONT=&quot]ساقه[/FONT]ٔ [FONT=&quot]یک گیاه[/FONT][FONT=&quot]کتان[/FONT]:
[FONT=&quot]۱[/FONT]. [FONT=&quot]مغز ساقه[/FONT] (Pith)[FONT=&quot]‏[/FONT]
[FONT=&quot]۲[/FONT]. [FONT=&quot]چوب زودرس[/FONT] (Protoxylem)[FONT=&quot]‏[/FONT]
[FONT=&quot]۳[/FONT]. [FONT=&quot]بافت چوبی[/FONT] (Xylem)[FONT=&quot]‏[/FONT]
[FONT=&quot]۴[/FONT]. [FONT=&quot]بافت آبکش[/FONT] (Phloem)[FONT=&quot]‏[/FONT]
[FONT=&quot]۵[/FONT]. [FONT=&quot]بافت سخت[/FONT] (Sclerenchyma)[FONT=&quot]‏[/FONT]
[FONT=&quot]۶[/FONT]. [FONT=&quot]پوسته[/FONT] (Cortex)[FONT=&quot]‏[/FONT]
[FONT=&quot]۷[/FONT]. [FONT=&quot]روپوست[/FONT] (Epidermis)

[/FONT] [FONT=&quot]چوب ابتدا، ماده‌ای حیاتی برای ساخت ابزارهای اولیه، خانه و قایق برای[FONT=&quot]حرکت در رودها بود. سپس، برای ساخت اکثر اشیا و ابزارهای سودمندی که انسان[/FONT][FONT=&quot]قرنها برای پیشرفت زندگی خود به آنها متکی بود، به کار رفت. بخشی از[/FONT][FONT=&quot]فناوری چوب بر اثر تلاش صنعتگران باقی مانده، ولی بیشتر آن ناچار از بین[/FONT][FONT=&quot]رفته و با مواد و روشهای دیگر که نتیجه انقلاب صنعتی بشر است، جایگزین[/FONT][FONT=&quot]شده‌است[/FONT].
[/FONT] [FONT=&quot]چوب تنها منبع طبیعی تجدیدپذیر است. [FONT=&quot]نفت[/FONT] [FONT=&quot]و[/FONT][FONT=&quot]زغال[/FONT] [FONT=&quot]و دیگر معادن سرانجام روزی تمام خواهد شد، ولی جنگلی که خوب نگهداری شود[/FONT] ([FONT=&quot]حتی گاه بدون نگهداری) بطور نامحدود به تولید چوب ادامه خواهد داد. چوب[/FONT][FONT=&quot]جایگاه برجسته‌ای در اقتصاد جهانی دارد. تولید سالانه چوب در جهان [/FONT][FONT=&quot]۲۵۰۰[/FONT][FONT=&quot]میلیون متر مکعب است. خواص فیزیکی و شیمیایی و نیز مکانیکی چوب آن را[/FONT][FONT=&quot]فعلاْ بی جانشین کرده‌است[/FONT].
[/FONT]
  • [FONT=&quot]خشک کردن چوب پارفیکاhttp://www.parfika.com/FA_home.html[/FONT]
  • چوب یکی از قدیمی ترین و ابتدایی ترین مصالح ساختمانی موجود در طبیعت [FONT=&quot]است که بشر در طول تاریخ از آن بهره برده‌است. چوب تنها مصالح ساختمانی است که از منبع قابل تجدید بدست می‌آید و از مصالح خوبی برای مناطق زلزله خیز می‌باشد.[/FONT]
[FONT=&quot]داریوش در فرمان بنیاد شهر شوش می‌گوید: «تخته و چوب یکا از گاندرا و[FONT=&quot]کرمانیا آورده شد)». واژه (یکا) در زبان فارسی همان درخت جگ است که چوبی[/FONT][FONT=&quot]قهوه‌ای رنگ و سخت دارد. از این نقش برجسته قصر آپادانا در دوره هخامنشی[/FONT][FONT=&quot]آشکار می‌شود که چوب را برای استفاده کاربردی و تزئینی در دوران مادها نیز[/FONT][FONT=&quot]به کار می‌گرفتند. در قسمتی از این نقش برجسته یک درباری ماد در حال حمل[/FONT][FONT=&quot]یک صندلی چوبی مشاهده می‌شود که مربوط به سده پنجم پیش از میلاد است[/FONT].
[/FONT] [FONT=&quot]از جمله مهم‌ترین کاربردهای چوب، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: استفاده از چوب برای اعضای باربر
[/FONT] [FONT=&quot]استفاده از چوب برای نماسازی و تزئین
[/FONT] [FONT=&quot]استفاده از چوب برای کارهای کمکی در ساخت و ساز، مانند قالب سازی، چوب بست و...
[/FONT] [FONT=&quot]نکته قابل توجه این است که در تعیین مشخصه‌های مکانیکی چوبها باید[FONT=&quot]مواردی همچون ناهماهنگی چوب، مقدار رطوبت، نوع چوب، محل رویش، پهنی دایره[/FONT][FONT=&quot]سالانه، درجه حرارت، تعداد گره‌های روی چوب، شرایط نمونه گیری، شرایط[/FONT][FONT=&quot]لحظه‌ای آزمایش و دستورالعمل آزمایشی را در نظر گرفت[/FONT].
[/FONT] [FONT=&quot]مقاومت چوب به صورت مستقیم به ناهماهنگی خواص آن بستگی دارد. مقاومت[FONT=&quot]کششی چوب در جهت عمود بر الیاف کمتر از آن در جهت الیاف می‌باشد. معمولاً[/FONT][FONT=&quot]چوب را به ندرت در جهت عمود بر الیاف تحت بار کششی قرار می‌دهند[/FONT].
[/FONT] [FONT=&quot]درباره مقاومت فشاری چوب، این مقاومت در امتداد تارها افزایش می‌یابد و[FONT=&quot]هر چه چوب فشرده تر گردد، مقاومت آن افزایش می‌یابد. بیشترین مقاومت چوب[/FONT][FONT=&quot]در حالت متراکم و زمانی که حجمی حدود [/FONT][FONT=&quot]۳/۱[/FONT][FONT=&quot] حجم اولیه را داراست، به وجود[/FONT][FONT=&quot]می‌آید. گاهی اوقات در حالت متراکم چوب، می‌توانیم به [/FONT][FONT=&quot]۱۰[/FONT][FONT=&quot] برابر مقاومت[/FONT][FONT=&quot]فشاری در جهت عمود بر الیاف برسیم. مقاومت چوب در جهت مایل بر الیاف[/FONT][FONT=&quot]تقریباً برآیندی از مقاومت آن در دو جهت عمود بر هم است. جهت تأثیر نیرو[/FONT][FONT=&quot]در مقایسه با جهت الیاف سه حالت دارد[/FONT]:
[/FONT]
  • [FONT=&quot]نیرو در جهت الیاف (در امتداد محور درخت)[/FONT]
  • [FONT=&quot]نیرو در جهت عمود بر الیاف[/FONT]
  • [FONT=&quot]نیرو در جهتی که با جهت الیاف، ایجاد زاویه کند.[/FONT]
  • [FONT=&quot]وسایل مورد نیاز جهت آزمایش:[/FONT]
  • [FONT=&quot]کولیس[/FONT]
  • [FONT=&quot]متر نواری[/FONT]
  • [FONT=&quot]سه عدد چوب با ابعاد گوناگون[/FONT]
  • [FONT=&quot]ترازو[/FONT]
  • [FONT=&quot]گرمچال[/FONT]
  • [FONT=&quot]دستگاه اندازه گیری مقاومت فشاری[/FONT]
  • [FONT=&quot]دستگاه اندازه گیری مقاومت خمشی[/FONT]
 

donya-70

عضو جدید
[چوب - فیبر ]

[چوب - فیبر ]

سلام
من دانشجوی ترم اول معماری هستم ...
یک درسی به نام شناخت مواد و مصالح دارم ....
استاد به هرکسی درباره یکی از مصالح ساختمانی پروژه داده ...
برای من چوب هستش ...
گفته علاوه بر مقاله نوشتاری باید پاورپوینت هم درست کنید ...
اگه میشه کمکم کنید ...
ممنون
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

reza2011

عضو جدید
سلام
من دانشجوی ترم اول معماری هستم ...
یک درسی به نام شناخت مواد و مصالح دارم ....
استاد به هرکسی درباره یکی از مصالح ساختمانی پروژه داده ...
برای من چوب هستش ...
گفته علاوه بر مقاله نوشتاری باید پاورپوینت هم درست کنید ...
اگه میشه کمکم کنید ...
ممنون

يك سري مقالات در ارتباط با چوب براتون پيدا كردم .. اميدوارم مفيد واقع بشه .. فايل پاور پوينت متاسفانه پيدا نكردم ...

«چوب»

چوب يكي از مصالح ساختماني است كه يا مستقيماً از درخت به دست مي‌آيد و يا اينكه از خرده‌چوبها و چسبهاي مخصوص ، طي فرايندهاي خاص توليد مي‌شود و در قسمتهاي مختلف ساختمان مانند تير، ستون، خرپا ، نما، داربست ، قالب بندي و كف به مصرف مي‌رسد.

چوب يكي از قديمي‌ترين مصالح ساختماني است . بشر پيش از دستيابي به فلزات و به خصوص آهن ، در مواردي كه مقاومت فشاري حائز اهميت بود از قوس ، و در مواردي كه مقاومت خمشي مهم بود از چوب استفاده مي‌كرد.

چوب يك بافت سلولزي آلي است كه بخش عمدة آن را تركيبات هيدراتهاي كربن تشكيل مي‌دهد. درختها با جذب دي اكسيد كربن
از هوا و نيز آب و مواد معدني از زمين ،‌اين تركيبات كربوهيدراتي را ساخته ، در بافتهاي خود ذخيره مي‌كنند.

امروزه با پيدايش جايگزينهاي مناسبي همچون مصالح فلزي و نيز پلاستيكها ، كاربردهاي چوب در ساختمان تا حد قابل توجهي محدود شده است. چوب يكي از مصالح ساختماني گران محسوب شده، داراي معايب ديگري از قبيل پوسيدگي ، كفك زدگي ، خورده شدن توسط موريانه و … نيز مي‌باشد؛ ولي هنوز هم در صنعت ساختمان به علت داشتن برخي امتيازات به كار مي‌رود.

امتيازات چوب


ـ كار كردن با چوب ساده است؛ بريدن، سوراخ نمودن ، ميخ كردن و چسباندن آن راحت مي‌باشد.
ـ چوب يك مصالح ساختماني سبك مي‌باشد.
ـ به علت داشتن زيبايي هنري آن ، كاربردهاي تزئيني فراواني دارد. (همانند روكش‌هاي دروني ، سقفهاي چوبي، پاركت كف و … .)
ـ چوب يك عايق حرارتي مناسب مي‌باشد. چوب علاوه بركاربرد در صنعت ساختمان، در پارچه بافي، مبل سازي، صنعت كاغذ و … نيز بكار مي‌رود.

كاربردي جديد براي چوب در صنعت ساختمان

يكي از كاربردهاي نسبتاً جديد چوب ، استفاده از چوب در صنعت بتن بعنوان قالبهاي چوبي مي‌باشد. البته قالبهاي فلزي هم وجود دارند؛ ولي قالبهاي چوبي سبكتر بوده ، كاركردن با آنها راحت‌تر است. امروزه عمدتاً براي ساختن قالبهاي بتن از تخته‌هاي چند لاي آغشته به رزين (Resin) استفاده مي‌كنند كه مي‌توانند براي مدت طولاني در آب دوام بياورند. از اين قالبها مي‌توان بيش از 30 بار براي قالب‌گيري بتن استفاده كرد.

قالبهاي چوبي دو نوعند:

1ـقالبهاي چوبي تونلي:
در اين سيستم ، بين قالبها را بتن ريزي مي‌كنند و سپس با جرثقيل قالبها را مي‌كشند.

2ـ قالبهاي چوبي كه براي ساختن سقف و ديوار بصورت سر هم بكار مي‌روند.

ساختمان چوب درختهاي به كار رفته در صنعت ساختمان

درختاني كه چوب آنها در صنعت ساختمان بكار مي‌رود دو دسته‌اند: سوزني برگها و پهن برگها . برش عرضي سوزني برگها، ساده ، هندسي و منظم مي‌باشد در حالي كه برش عرضي پهن برگها، نامنظم و درهم مي‌باشد. هر چه بافت چوب نامنظمتر بوده و مقطع آن خلل و فرج بيشتري داشته باشد، چوب پوكتر و سبكتر بوده، مقاومت كمتري از خود نشان مي‌دهد و آب بيشتري جذب مي‌نمايد.

رطوبت چوب

پس از بريدن درخت ، در چوب مقدار قابل ملاحظه‌اي رطوبت وجود دارد كه ميزان آن به حدود 2 تا 3 برابر وزن چوب خشك مي‌رسد. آب چوب يكي در منافذ بين سلولي بصورت آب آزاد و ديگر در جدار سلولها و چسبيده به تارهاي چوب بصورت آب نم وجود دارد . آب درون چوب را نسبت به وزن چوب خشك مي‌سنجند:

وزن چوب خشك / ( وزن چوب خشك - وزن چوب تر ) = رطوبت چوب
خواص فيزيكي چوب شديداً تحت ميزان رطوبت قرار مي‌گيرد كه چوب را بر اساس ميزان رطوبت آن به 3 گروه زير تقسيم مي‌كنند :

1ـ چوب مرطوب: چوبهاي با ميزان رطوبت %35 و بيشتر (چوب درختان تازه بريده )

2ـ چوب نيمه خشك : چوبهاي باميزان رطوبت %15 تا %20 (چوبهاي خشك شده در هوا)

3ـ چوب خشك: چوبهاي با ميزان رطوبت %8 تا %13 (چوبهاي خشك شده در اتاق)

پس از بريدن درخت، چوب تر به تدريج رطوبت خود را از دست مي‌دهد؛ ابتدا آب آزاد از دست مي‌رود و سپس آب نم از بين جدار سلولها خارج مي‌گردد تا به نقطه‌اي مي‌رسيم كه در بين الياف آبي وجود نداشته باشد. اين نقطه را ً نقطة‌ اشباع الياف يا تارها ً گويند.

چوب ماده‌اي است جاذب‌الرطوبة و در هر درجه حرارت و شرايط رطوبتي ،‌مقدار معيني رطوبت را در خود نگه مي‌دارد كه به اين رطوبت اصطالحاً ً رطوبت نسبي تعادل ً مي‌گويند. از زماني كه آب بين سلولي شروع به از بين رفتن مي‌نمايد، جمع شدگي در چوب آغاز مي‌گردد. در زير نقطه اشباع چوب ، جمع شدگي در جهات مختلف برابر نيست. جمع شدگي در امتداد طول الياف ناچيز است و درامتداد عرض الياف (و يا در امتداد شعاع برش عرضي) قابل ملاحظه مي‌باشد. جمع شدگي در امتداد شعاعي است.

اگر نابرابري جمع شدگي در جهات مختلف به حد قابل توجهي برسد، چوب ترك مي‌خورد. براي اينكه جمع شدگي را تحت كنترل درآورده و از ترك خوردن چوب جلوگيري نمود، بايد چوب را به عمل آورد.

عمل آوردن چوب

چوب را بايد پيش از مصرف خشك كرد. خارج نمودن آب اضافي از چوب تا اينكه رطوبت چوب به حدي مشخص برسد و كمترين صدمه را ببيند اصطلاحاً ً عمل آوردن چوب‌ً ناميده مي‌شود .

معمولاً رطوبت چوب را تا حدي كاهش مي‌دهند كه در تعادل با محيط باشد . عمل آوردن ، چوب را در برابر ترك خوردن و نيز تغيير شكل حفظ مي‌كند. نكته قابل توجه اين است كه در رطوبتهاي كمتر از حد اشباع ، كلية خصوصيات مقاومتي چوب با كاهش رطوبت نسبي آن ، افزايش مي‌يابد. در ضمن پوسيدگي چوب، رويش‌ قارچها و… معمولاً در رطوبتهاي نسبي بيش از %20 اتفاق مي‌افتد.
درختهاي بريده شده را نمي‌توان به همان صورت بريد شده عمل آورد. براي به عمل آوردن چوب ، تنه درخت را به صورت چار تراش و يا الوار برش مي‌دهند و پس از برش دادن به عمل مي‌آورند.

روشهاي مختلف عمل آوردن:

1ـ روش طبيعي : در اين روش چارتراش و الوارها را بر روي زمين خشكي كه هوا در اطراف آن جريان دارد مي‌خوابانند تا رطوبت درون چوب به كمتر از %20 وزن خشك آن برسد. اين روش معمولاً روشي زمانبر و طولاني است و ممكن است تا 2 چند سال به طول بيانجامد . چوبهاي به دست آمده از اين روش از كيفيت مطلوب برخوردار نيستند. زيرا معمولاً رطوبت از چوب بطور يكنواخت خارج نمي‌شود .

2ـ روش كوره : در اين روش ، چارتراش و الوارها را درون اتاقكهاي مخصوصي كه جريان هواي گرم در آنها جريان دارد مي‌خوابانند . دمش هواي گرم ( حدود 60 تا 90 درجه سانتي گراد) در حدود 3 الي 4 روز ، رطوبت چوب را تا حدود %10 وزن خشك آن كاهش مي‌دهد.
پس از عمل آوردن، مي‌ توان به منظور مقاوم كردن چوب در برابر آتش به آن مواد ضد آتش تزريق نمود . چوبهايي كه در كشورهاي خارجي استفاده مي‌شوند، اغلب اين گونه‌اند . در اين چوبها ، تا زماني كه شعله بر روي چوب قرار دارد، چوب به صورت نيم‌سوز دود مي‌كند و پس از برداشتن شعله ديگر نمي‌سوزد.
خواص فيزيكي چوب

جمع شدگي در جهت مماس 2 برابر جمع شدگي در امتداد شعاعي چوب است.

  • ميزان رطوبت موجود در چوب به طور قابل ملاحظه‌اي در كلية خواص مقاومتب چوب تأثير مي‌گذارد؛ به طوري كه در رطوبتهاي كمتر از حد اشباع ، هر چه رطوبت نسبي چوب كاهش يابد، مقاومت چوب افزايش خواهد يافت.
  • وزن مخصوص خالص چوب براي تمامي انواع آن يكسان بوده و به طور متوسط برابر با 1/54 مي‌باشد. ولي وزن مخصوص انبوهي ( حجمي) چوب بستگي به حجم منافذ دارد.
  • قابليت انتقال حرارت چوب كم است و بستگي به تخلخل ،‌رطوبت نسبي و جهت گيري الياف دارد. ضريب انتقال حرارتي در امتداد تارهاي چوب 1/8 برابر بيشتر از مقدار آن در جهت عمود بر تارهاست.
  • سرعت انتقال امواج صوتي در چوب، 2 تا 17 برابر بيشتر از مقدار آن در هواست.
  • چوب در محيطهاي اسيدي و قليايي مقاومت نمي‌كند و مي‌پوسد. درختان سوزني برگ در محيط‌هاي اسيدي مقاومترند.
  • مقاومت مكانيكي چوب در جهتهاي مختلف ، متقاوت است؛ بنابراين اگر بخواهيم مقاومت آن را در آزمايشگاه تعيين كنيم، بايد جهت تارها را هم معين نماييم.
  • مقاومت فشاري چوب در امتداد تارها بالا مي‌باشد. هر چه چوب فشرده‌تر گردد، مقاومت آن افزايش مي‌يابد. بيشترين مقاومت فشاري زماني ايجاد مي‌شود كه چوب كاملاً متراكم شده و به حدود 1/3 حجم اوليه رسيده باشد. درضمن مقاومت فشاري چوب در جهت عمود بر تارها بسيار كمتر از مقاومت آن در جهت تارهاست.
  • مقاومت كششي چوب در امتداد تارها نسبتاً بالاست. چوب را به ندرت در جهت عمود بر تارها تحت بار كششي قرار مي‌دهند.
مسايل زيست محيطي

از آنجا كه چوب مي‌پوسد و در مدت كوتاهي به چرخة حيات باز مي‌گردد، براي محيط زيست آلودگي ندارد؛ اما ممكن است برخي مواد محافظت كنندة آن در برابر عوامل مختلف ، آلودگيهايي براي محيط زيست ايجاد كنند.
ملاحظات و توصيه‌ها

  • چوبي كه در صنعت ساختمان به مصرف مي‌رسد بايد از نظر بافت و ظاهر ، يكنواخت ،تميز و عاري از ترك و صمغ ، فاقد تابيدگي ، پيچيدگي و ساير معايب باشد. وجود گره ، قسمتهاي پوسيده و خشك شده و تجمع شيره گياهي و صمغ بر روي سطوح مرئي چوب، نشانة نامرغوب بودن آن است.
  • چسبي كه براي متصل كردن قطعات چوبي به كار مي‌رود، بايد با شرايط آب و هوايي سازگاري داشته باشد.
  • استفاده از چسبهاي با منشاء حيواني براي نقاطي كه امكان رشد قارچ ، كفك و ديگر ميكروارگانيسمها وجود دارد مجاز نيست؛ زيرا به رشد اين موجودات زنده كمك مي‌كند.
  • انبار مواد چوبي بايد به دور از مواد قابل اشتعال بوده و داراي سيستمهاي اعلام و اطفاي حريق باشد.
 

reza2011

عضو جدید

اين هم يك مقاله ديگر :



چوب یک بافت سلولزی آلی است که از ساقه و ریشه درختان بدست ما اید.کربن حدود 50% اکسیژن حدود 40% هیدروژن در حدود6% و کانی ها حدود1%




ساختمان درخت:

مغز درخت که نمی توان بر آن بار گذاشت.


پوست درخت که مصرف ساختمانی ندارد.


چوب درخت با قابلیت بارگذاری که مصرف زیادی دارد.


انواع ترک های چوب:


اول از بیرون به درون:


این نوع ترک هنگامی است که یک طرف تنه اش خشک شود.

دوم از درون به بیرون:

این نوع ترک به چشم نمیاید و برای جلوگیری از ان می توان تنه درخت را گل مالی کرد یا با کیسه پلاستیکی پوشانید.

نوع ترکی دیگر که بر اثر تندبادها ایجاد می شود درخت از درون ترک می خورد.





معایب چوب:





کاهش منابع سبز جنگلی چوب را به فراورده ای گران قیمت تبدیل کرده است.




سهولت اتش گیری و تداوم احتراق ان




تغییر خواص و ویژگی های چوب در ارتباط با رطوبت




قارچ ها و حشرات عوامل مهم تخریب چوب به شمار می ایند.




هم کشیدگی و واکشیدگی چوب(مهم ترین عیب)





محاسن چوب:






کار کردن با آن اسان است.




نسبت به وزن فضایی اندک تاب زیادی دارد.




عایق حرارتی و صوتی مناسبی است.




چوب نقش و رنگ گوناگون دارد و برای ساختن مبل چوبی ،اراستن دیوار داخلی،قاب عکس و دیگر تزئیات کاربرد دارد.




در برابر بسیاری از مخرب های مصالح،دوام زیادی دارد.




خواص فیزیکی چوب:



وزن مخصوص:عبارت است از نسبت وزن نمونه به حجم نمونه.وزن مخصوص چوب به میزان زیادی به رطوبت چوب بستگی دارد.وزن فضایی چوب نشان دهنده تاب،برجهندگی(فنریت) و سختی چوب است.


رنگ:رنگ چوب حاصل خاصیت جذب نور ان است و به وجود مواد شیمیایی،مواد رنگی،سایر مواد متفرقه بستگی دارد.در نتیجه رنگ مغز چوب با قسمت زیر چوب متفاوت است .رنگ چوب تشکیل شده در بهار روشن تر از رنگ چوب تشکیل شده در پاییز است.

رنگ تعدادی از گونه های مهم چوب عبارت است از:


صنوبر:سفید مایل به کرم شمشاد:زرد لیمویی راش:سفید تا قهوه ای مایل به قرمز اوکالیپتوس:قهوه ای مایل به زرد گردو:خاکستری تا قهوه ای تیره آبنوس:سیاه


رطوبت چوب:مقدار آبی که در واحد وزن چوب موجود است را گویند.با افزایش میزان رطوبت،وزن مخصوص چوب افزایش می یابد.مقاومت مکانیکی چوب کاهش می یابد.سختی چوب کاهش می یابد.



هم کشیدگی و واکشیدگی چوب:

هر گاه به قطعه چوبی حرارت داده شود،ابتدا آب درون حفره های چوب تبخیر می شود که تا این مرحله تغییر ابعادی نکرده اما با افزایش مدت حرارت دهی رطوبت غشاء سلولزی سلول های چوب نیز تبخیر شده حجم قطعه چوبی کاهش می یابد اما اگر همین قطعه چوب را در معرض رطوبت قرار دهیم غشاء سلولزی دوبارهبه جذب رطوبت می پردازد و افزایش حجم پیدا می کند که به این دو عمل فیزیکی به ترتیب هم کشیدگی و واکشیدگی چوب می گویند.هم کشیدگی مهم ترین عیب چوب می باشد.

مثلا در خانه های روستایی در فصل بارش پنجره های چوبی رطوبت خذب کرده و ئاکشیده می شوند و به خوبی در چهار چوب چفت نمی شوند.برای این منظور لبه های باز شوی پنجره را سمباده می زنند اما در فصل گرما که چوب هم کشیده می شود بین چهار چوب و باز شوی پنجره درز به وجود می اید برای جلوگیری از این پدیده پنجره های چوبی را قابلمه کوبی می کنند.هم چنین برای پیشگیری و کاهش هم کشیدگی در چوب می توان علاوه بر انتخاب گونه ای مناسب نظیر گردو و توسکا که کمتر هم کشیده می شوند چوب را در برابر تغییرات رطوبت به وسیله پارافین،رنگ و....تا حدی عایق کرد.



مقاومت و هدایت حرارتی چوب:هدایت حرارتی چوب نسبت به سایر اجسام بسیار کم است و می توان از ان به عنوان عایق حرارتی استفاده نمود.هدایت حرارتی چوب به ساختمان و وزن مخصوص گونه چوبی بسیار بستگی دارد و هر قدر چوب سبک تر باشد هدایت حرارتی ان کمتر است
.


مقاومت چوب در برابر اتش:چوب به راحتی اتش می گیرد و احتراق ان تا حد خاکستر شدن ادامه می باید


هدایت الکتریکی چوب: مقاومت الکتریکی چوب به عوامل متعددی از جمله درصد رطوبت، حرارت،گونه چوب،جهت الیاف و وزن مخصوص ان بستگی دارد.


مقاومت و هدایت صوت در چوب: چوب عایق صوتی خوبی به شمار می اید و در موقع برخورد انرژی با چوب مقداری از ان را جذب کرده و مقداری از ان را منعکس می کند.


خواص مکانیکی چوب:



سختی چوب:مقاومت چوب در برابر نفوذ یک جسم جامد که متناسب با سستی و یا سفتی چوب است را گویند.هر چه قدر وزن مخصوص بیشتر باشد سختی ان نیز هم افزایش می یابد و بر عکس ، با افزایش رطوبت چوب سختی چوب کاهش می یابد.هر چه قدر سختی چوب بیشتر باشد مقاومت در برابر سایش چوب نیز افزایش می یابد.سختی چوب در مقطع عرضی بیش از مقدار ان در سطح شعاعی و مماسی است.


تاب و بر جهندگی چوب:تاب درون چوب به اب درون ان بستگی دارد.هر چه قدر وزن فضایی چوب بیشتر باشد تاب ان زیادتر است.هر چه قدر چوب نمناک تر شود تاب ان کاهش می یابد.تاب برشی چوب در امتداد تارهایش بیشتر از تاب برشی چوب عمود بر تارهایش است.تاب فشاری چوب به مقدار زیادی به جهت الیاف چوب بستگی دارد.چوب های سخت و سنگین در برابر کشش تحمل بیشتری دارند.

تحمل به کشش در جهت عمود بر الیاف چوب،چگونگی چسبندگی جانبی الیاف چوب را به یکدیگر نشان می دهد. مقدار تحمل چوب در این حالت کم است.چوب درختان نارون،گردو،راش؛دارای چسبندگی جانبی بهتری هستند.مقاومت کششی چوب در خهت تار های ان بیشتر از عمود بر تارهای ان است نیز تاب کششی درختان سوزنی برگ در جهت تارهایش بیشتر از درختان پهن برگ است.



انواع درختان:



سوزنی برگ:معمولا خزان نمی کنند مثل کاج و سرو


پهن برگ:خزان می کنند مثل بلوط،راش،افرا،گردو


انواع درختان مهم:


راش-افرا-بلوط-ممرز-ازاد-انجیلی-صبوبر و تبریزی –شمشاد- گردو – ملچ – ون(زبان گنجشک)-سوزنی برگ


فراورده های چوبی:



تخته چند لا و روکش – تخته خرده چوب یا نئوپان – تخته پوک – فرمیکا – پارکت




 

reza2011

عضو جدید
تخته فيبرنيمه سخت(MDF):

ام.دي.اف براي اولين بار در در سال 1965 در امريكا ساخته شد هم اكنون به نام تخته بارابورد به بازار عرضه مي شود .ام.دي.اف داراي بافتي بسيار متراكم مي باشد .

روكشهايي از چوبو مصنوعات روكشي بر روي اين محصول چسبانده مي شود
مانند: روكش آلدر، روكش فرميكا كه نوع فرميكا مقاوم نسبت به آب مي باشد. نوع الدر آن نسبت به آب و سايرعوامل مقاوم ميباشد .

تخته فيبر سخت: در سال 1926 اولين كارخانه توليداچ.پي.ال در شهرلورل تاسيس شدكه اين واحد در حال حاضر بزرگترين كارخانه توليد كننده اچ پي .ال دردنيا به شمار مي رود دو نوع از اين تخته ها عبارتند از:

روكوبگونيايي: اين صفحات دارايرنگهاي مختلفي مانند: مرمري روشن و تيره هستند و گاهي رنگ آنها رابه صورت موج چوب در مي آورند. اين صفحات قابل شستشو با آب سرد و گرم است وبراي پوشش ديوار ها به كار مي رود.

روكوب مربعي:گاهي صفحات روكوب را به شكل (مربع يامستطيل ) در مي آورند و براي پوشش كف آشپزخانه، حمام، و سرويسها استفاده مي شود.





توليد ام - دي -اف از ضايعات هرس تنه درخت نخل امكان پذير شد توليد ام - دي -اف از ضايعات هرس تنه درخت نخل با انجام تحقيقات مشترك بين بخش تحقيقات علوم چوب موسسه تحقيقات جنگل‌ها و مراتع كشور و دانشگاه گوتينگن آلمان امكان پذير شد.

به گزارش ايرنا به نقل از سايت موسسه تحقيقات جنگل‌ها و مراتع، نتايج بدست آمده كه بر روي نمونه درختان ايران در آزمايشگاههاي آلمان انجام شده كاملا رضايت بخش توصيف شده است و بر پايه اين تحقيق ضايعات هرس نخل را مي‌توان در توليد تخته ام- دي- اف به كار برد.
در حال حاضر از ضايعات هرس نخل استفاده صنعتي صورت نمي‌گيرد و در صورت احداث كارخانه توليد ام- دي- اف علاوه بر جلوگيري از خروج ارز، اشتغالزايي و حفظ منابع جنگلي را شاهد خواهيم بود.

ايران كشوري است وسيع كه حدود هفت درصد آن توسط جنگل پوشيده شده و به اين خاطر ايران در زمره كشورهايي با پوشش جنگلي كم قرار دارد ، ايران در طي دهه ‪ ۱۹۹۰‬ميلادي مبادرت به واردات انواع تخته‌هاي فشرده (نئوپان، تخته چند لا و ام- دي -اف ) كرده كه ارزبري در حدود ‪ ۳۵‬ميليون دلار داشته است.

وسعت نخلستان‌هاي كشور بين ‪ ۱۸۵‬تا‪ ۲۲۰‬هزار هكتار برآورد مي‌شود كه چيزي در حدود ‪ ۲۰‬تا ‪ ۲۲‬درصد وسعت نخلستان‌هاي دنيا را به خود اختصاص داده است.
براي برداشت خرما (محصول درخت نخل ‪ ( Phoenix dectylifera‬با كيفيت مناسب، نخل‌ها بايد همه ساله هرس شوند ، هر نخل به طور متوسط در حدود ‪۳۴‬ كيلو ضايعات حاصل از هرس توليد مي‌كند كه با احتساب ‪ ۲۰‬الي ‪ ۲۷‬ميليون تنه نخل موجود در كشور و با احتساب ضريب اطمينان، حداقل ‪ ۲۰۰‬هزار تن ماده ليگنوسلولزي همه ساله در كشور قابل دسترسي مي‌باشد.

اين ضايعات قابليت استفاده از صنايع تبديلي از جمله نئوپان و ام-دي-اف را دارند كه در حال حاضر امكان استفاده صنعتي از اين ضايعات (مواد) وجود ندارد.

امكان استفاده از اين مواد اوليه در توليد كالاي وارداتي ام- دي-اف به صورت يك تحقيق مشترك و در مقياس نيمه صنعتي بين بخش تحقيقات علوم چوب و فرآورده‌هاي آن و يكي از دانشگاه‌هاي كشور آلمان انجام و نتايج بدست آمده بيانگر آن است كه محصول ساخته شده ام- دي -اف ، استانداردهاي بين‌المللي و كشور آلمان را داراد.

بر پايه نتايج اين تحقيق مي‌توان استقرار حداقل دو كارخانه در مناطق جنوبي كشور (استان‌هاي خوزستان، هرمزگان و يا كرمان ) را توصيه كرد.

استقرار كارخانه‌هاي پيشنهادي دركشور، اشتغالزايي و جلوگيري از خروج ارز و همچنين استفاده از موادي را به همراه خواهد داشت كه تاكنون توجهي به آن نشده و همچنين كاهش فشار بر جنگل‌ها را در پي خواهد داشت.

نتايج اين تحقيق علاوه بر ايران براي تمام كشورهاي خاورميانه و كشورهاي شمال آفريقا كه همانند ايران نخلستان‌هاي مناسب دارند نيز قابل توصيه است.



-----------------------------------------------------



فرميكا با اسم اختصاري HPL كه مخفف HIGH PRESSUS LAMINATE مي باشد يك كلمه اسپانيايي و معرف ورقه اي است مركب كه از چندين لايه ساخته شده از الياف (مثل كاغذ)آغشته به رزين هاي عمل كننده در گرما (گرما سخت)كه تحت تاثيرحرارت و فشار 5مگا پاسگال به هم چسبيده باشد. يك يا دو سطح فرميكامي تواند از ورقه هاي رينگي ياتزييني آغشته به رزين ملامين پوشيده شود .در ايرانبه توليد ورقه هاي فرميكاي ضدحرارت و رطوبت پرداخته مي شود و در حال حاضر از كشورهايي نظير هند،تركيه،سوريه،... نيز وارد ميشود. مواد اوليه معمولي جهت ساخت فرميكايا HPL عبارتند از: كاغذ كرافتك،كاغذ دكورتيو ، رزين فنليك ، و رزين ملامين مي باشد.
خصوصيت روكش فرميكا :

مقاومتهاي رطوبتي :مقاوم در برابر آب و بخار بدون ترك خوردگي و ورقه ورقه شدن . جذبرطوبت در حال غوطه وري در آب كمتر از 6درصد و افزايش ضخامت ناشي از جذب آب آن كمتر از 10درصد مي باشد.

مقاومت حرارتي
: تحمل دماي خشك و شوك حرارتي تا 180درجه سانتيگراد. مقاومت در برابر حرارت سيگار بدون باقي ماندن اثر آن . تغييراتابعادي در دماي بالا كمتر از 3درصد مي باشد .





ساير مقاومتها : به دليل استفاده از چسب رزين فنو ليك در توليد فرميكا در مقابل جريانالكتريسيته مقاومبوده به دليلاستفاده از جسب رزين ملامين در سطح لايه باعث مقاومت رويه دربرابراسيدهاي ضعيف شدهاست .



---------------------------------------------

H D F



تخته فيبرسخت: در سال 1962 اولين كارخانه توليد اچ.پي.ال در شهرلورلتاسيس شد كه اين واحد درحال حاضر بزرگترين كارخانه توليد كننده اچ پي .ال در دنيابه شمار مي رود دو نوع از اين تخته ها عبارتنداز:

روكوب گونيايي
:اين صفحات داراي رنگهاي مختلفي مانند: مرمري روشن و تيره هستند و گاهي رنگ آنهارابه صورت موج چوب در مي آورند. اين صفحات قابل شستشو با آب سرد و گرم است وبراي پوشش ديوار ها به كار مي رود .

روكوب مربعي
: گاهي صفحات روكوب را بهشكل (مربع يا مستطيل ) در مي آورند و براي پوشش كف آشپزخانه، حمام، و سرويسها استفاده مي شود .

كفپوشهاي
h d f


لايه اين پاركتها
به صورت زير است:

_
1سطح خارجي ازلمينت سخت و مقاوم_2ورقفلم طرح چوب _3فيبر ضد رطوبت H.D.F
_4سيستم اتصالتاپ لاك_5 (TOP LOOK ) ورق ملامين ضد رطوبت

ابعاد اين
كفپوش توسط شركت هاي مختلف متفاوت است.



در اينجا نيز توضيحات جامعي در ارتباط با چوب امده است .

موفق باشيد .:gol:
 

Similar threads

بالا