ممنون سایه جون بابت عکس این سری

اینم توضیحات مربوط به عکس :
نماتد سیستی چغندر قند
Heterodera schachtii
این نماتد به جز چغندر قند به بعضی گیاهان زراعی نیز حمله میکند و در ایران انواع کلم،ترب،تربچه،شلغم،شاهی و اسفناج نیز از میزبانهای آن تعیین شده اند.
علائم بیماری به این صورت است که در اوائل تابستان و هنگام تابش آفتاب به صورت پژمردگی برگهای بوته چغندر بروز میکند و در هنگام شب و در هوای خنک برگها مجددا حالت عادی و شادابی خود را باز می یابند.شکل عمومی بوته ها عقب افتاده زرد و کم رشد است.ریشه های کوچک و بد شکل و دارای ریشک های فرعی زیاده از حد افشان است.روی ریشه های فرعی مبتلا،سیست های سفید رنگ به اندازه یک میلیمتر بوده که با چشم عادی قابل دیدن هستند.
در مزرعه نشانه های آلودگی ابتدا به طور لکه ای ظاهر شده و لکه ها به تدریج بر اثر تکرار کاشت چغندر گسترش یافته و پس از چند سال تقریبا تمام سطح مزرعه را فرا میگیرند.این بوته ها از نزدیک علائم کمبود مواد غذایی را نشان میدهند.گیاهان مبتلا به نماتد استعداد بیشتری در برابر حمله بیماریها دارند.
این نماتد دارای دو شکل جنسی ماده و نر هستند.ماده های جوان و کامل لیموئی شکل و به رنگ سفید شیری هستند.نماتد ها بعد افتادن به روی خاک به رنگ قهوه ای در می آیند که در این موقع به آنها سیست گفته میشود.هر سیست حاوی 300-5 تخم است.نماتد نر کرمی شکل است و تخم نماتد هم بشگه ای است.
این نماتد از مرحله سن دوم لاروی وارد ریشه میزبان میگردد و ایجاد خسارت میکند.دوره زندگی یک نسل این نماتد 70-40 روز به طول می انجامد.
عواملی که در انتشار نماتد سیستی چغندر قند موثر هستند عبارتند از :
- انتقال خاک و بقایای گیاهی از کامیونهای حامل چغندر قند به اراضی غیر آلوده
- استفاده کشاورزان از فاضلاب کارخانجات قند برای آبیاری زمستانه
- انتشار نماتد از آب رودخانه های مجاور کارخانه های قند که محتوی بقایای آلوده چغندر میباشد به اراضی سالم و غیر آلوده
- انتشار نماتد توسط ابزار و ماشین آلات کشاورزی
- انتقال به وسیله باد،حیوانات،بذر و ....
مبارزه :
مبارزه شیمیایی علیه این نماتد مقرون به صرفه نیست.سمی که علیه این نماتد مصرف می شود تمیک است که به صورت کریستال دانه ای بوده و دارای بوی بسیار بد است و مقدار مصرف در هر هکتار 50 کیلوگرم است که بلافاصله بعد از کاشت چغندر قند پاشیده میشود.در ضمن طبق تحقیقات مشخص شده که یک تناوب زراعی 5 ساله و زود کاشتن چغندر قند تاثیر زیادی در کاهش جمعیت نماتد دارد.استفاده از بذرهای مقاوم و همچنین کشت گیاهان تله نیز در کاهش جمعیت اثر دارد.