مجله کامپیوتر

mohsen_pc

عضو جدید


تغییرات و بهینه سازی های انجام گرفته در آخرین نسخه از ویندوز 7

توزیع اولین نسخه RC از ویندوز 7، در تاریخ 5 ماه می (اواسط اردیبهشت ماه) آغاز شد. هر چند تا چند روز قبل از این تاریخ، این نسخه به طور غیر قانونی و غیر رسمی در سایت Torrent موجود بود و به وسیله مشتاقان این سیستم عامل دانلود می شد. البته طبق بعضی گزارشات، نسخه ای که در سایت Torrent عرضه می شد، حاوی تروجان نیز بوده است. به هر حال نسخه RC1 از ویندوز 7، دارای تعدادی تغییرات جالب و جدید در رابط کاربری و تعدادی اصلاحات مهم در پشت پرده است. در عین حال اکثر تغییرات اعمال شده در RC1 آن چنان که انتظار می رفت، چشمگیر و خاص نبودند، اما به طور کلی آخرین نسخه ارائه شده از سیستم عامل ویندوز 7، در جاهای متعددی دستخوش تغییرات شده تا عملکرد کلی آن بالاتر رود. لازم به ذکر است، در این مقاله صرفا به بررسی جدیدترین و مهمترین تغییرات ایجاد شده ویندوز 7 که در قالب نسخه RC 1 ارائه شده ، خواهیم پرداخت.
قابلیت Windows XP Mode
شاید بزرگترین سورپرایز، ارائه قابلیتی با نام Windows XP Mode باشد. این ویژگی جدید، نرم افزارهای مخصوص ویندوز ایکس پی را در یک فضای سازگار با خود XP اجرا می کند. اما این طور به نظر خواهد رسید که این نرم افزارها مستقیما در خود ویندوز 7 در حال اجرا شدن هستند. با این کار مایکروسافت امیدوار است بتواند به کاربران، مزیت های دو دنیای متفاوت را هدیه کند: قابلیت هماهنگی ویندوز XP و رابط کاربری زیبای ویندوز 7.
از دیدگاهی شاید در ابتدا این ویژگی بی فایده و غیر ضروری به نظر رسد، مگر این که شما به دقت وارد جزئیات آن شده تا به خوبی با آن آشنا شوید. طبق گفته های مایکروسافت، شما نیاز ندارید که به طور دستی نرم افزار Virtual PC را برای آن دسته از نرم افزارهای هماهنگ با ویندوز XP که نصب کرده اید اجرا نمایید؛ در عوض این طور به نظر خواهد رسید که این نرم افزارها درون خود ویندوز 7 اجرا می شوند. همچنین کافی است تنها یک بار Virtual PC را اجرا کنید و سپس نرم افزار مورد نظرتان را باز کنید. از این پس و با انجام این کار به نظر خواهد رسید که نرم افزار مستقیما در ویندوز 7 اجرا شده است. ضمنا لازم نیست به طور جداگانه ویندوز XP را بخرید ، بلکه نسخه نهایی (EULA) ویندوز 7 که تهیه کرده اید دارای یک لیسانس معتبر از ویندوز XP نیز می باشد.
با این حساب در حقیقت با پرداخت یک هزینه 2 سیستم عامل می خرید.
این ویژگی جدید، یکی از بزرگترین مشکلات مایکروسافت را به وضوح حل می کند، به عبارتی ویندوز ایکس پی آنچنان سیستم عامل خوب و پایداری است که کاربران نمی توانند به راحتی و سادگی آن را کنار بگذارند و به سیستم عاملی جدید مهاجرت کنند. این در حالیست که با اضافه شدن این قابلیت به ویندوز 7، دیگر نیازی به این کار نیست و کاربران می توانند سیستم عامل ویندوز XP را نیز به عنوان یک پاداش و در قالب بخشی از ویندوز 7 اجرا کنند!
بهبودهای کلی رابط کاربری
» نسخه RC1 دارای تغییرات بسیار خوبی در رابط کاربری خود بوده که نسبت به نسخه بتا واقعا جالب هستند. برای مثال نوار وظیفه ویندور 7، بارزترین تغییرات را داشته است. در حقیقت اگر شما بسیاری از فایل ها را مکررا و به طور مداوم و تنها با یک نرم افزار باز می کنید، مطمئنا از ویژگی جدیدی که مایکروسافت آن را Taskbar thumbnail overflow نامیده، لذت خواهید برد.
در نسخه بتا زمانی که تعداد زیادی فایل را در یک نرم افزار باز می کنید و نشانگر ماوس را روی آیکون آن برنامه در نوار وظیفه می برید، به جای اینکه تصاویر بند انگشتی هر کدام از آنها را به طور جداگانه ببینید، لیستی از فایل های باز شده نمایان می شود، چرا که تعداد زیادی از تصاویر بند انگشتی در صفحه نمایش به خوبی جای نمی گیرند.
این درحالیست که در نسخه RC1 به این لیست جانی تازه بخشیده شده است و فایل های باز شده در نمای بند انگشتی نیز نشان داده می شوند. به عبارتی فایل مورد نظرتان را که در لیست است، انتخاب کنید و با این کار، نمایی از پنجره فایل مورد نظر را خواهید داشت. درست مانند همان کاری که در نمای بند انگشتی پنجره های کوچک شده در نوار وظیفه می بینید. علاوه بر این، شما هر پنجره ای را که بخواهید می توانید با کلیک بر روی نماد * ببندید.
» همچنین کسانی که عاشق استفاده از صفحه کلید هستند، حتما از جدیدترین میانبرهای صفحه کلید خوششان خواهد آمد. با استفاده از میانبرهای جدید صفحه کلید برای نوار وظیفه، رفتن به پنجره ای خاص در یک نرم افزار، بدون استفاده از ماوس بسیار راحت شده است. البته در نسخه بتا ویندوز 7 و نه نسخه RC1، می توانستید با استفاده از صفحه کلید، هر نرم افزاری را که به نوار وظیفه سنجاق (Pin) شده بود را اجرا کنید ؛ حال فرض کنید چندین فایل توسط نرم افزار Word باز کرده و مایلید که بدون استفاده از ماوس، بین آنها حرکت کنید، برای این کار اگر برنامه Word دومین آیکون موجود در نوار ابزار وظیفه است کافی است کلید ویندوز روی صفحه کلید را نگه داشته و کلید عدد 2 را چندین بار فشار دهید؛ به عبارتی هر بار که کلید 2 را فشار می دهید ، یکی از چندین پنجره باز شده به وسیله این نرم افزار را مشاهده خواهید کرد.
البته به خود نوار وظیفه نیز ویژگی های جدید و جالب دیگری هم اضافه شده است. به عنوان نمونه اگر آیکون های زیادی به نوار وظیفه سنجاق (Pin) کرده باشید، دیگر نیاز به پیمایش بین آنها وجود ندارد. برای مثال در وضوح صفحه نمایش 768*1024 ، به جای دیدن 12 آیکون سنجاق شده در نوار وظیفه موجود در نسخه بتا، هم اکنون در نسخه RC1 می توانید 15 آیکون را مشاهده کنید. البته در صورتی که از آیکون های بزرگ استفاده می کنید. در واقع اگر تنظیمات را روی نمایش آیکون های کوچک قرار داده باشید به جای 16 آیکون می توانید 22 آیکون در نوار وظیفه ببینید.

» نسخه بتای ویندوز 7، قابلیت جدید لیست پرش یا Jump List را معرفی می کند. این ویژگی لیست وظایف یا آیتم های مرتبط با یک نرم افزار خاص را به شما نشان می دهد. در نسخه بتا، برای مشاهده لیست پرش هر نرم افزار، باید روی آیکون آن در نوار وظیفه یا منوی استارت کلیک راست می کردید. با انجام این کار، معمولا لیستی از آخرین فایل های باز شده یا وب سایت های باز شده در صورت استفاده از IE و همچنین امکان تغییر تنظیمات برای قرار دادن و یا حذف آیکون از نوار وظیفه، وجود داشت.
ضمن اینکه در نسخه RC 1 ویندوز 7، لیست پرش کار شما را با فراهم کردن کنترل تعداد بیشترین آیتم هایی که در لیست امکان نمایش آنها وجود دارد، راحت تر کرده است. هم اکنون و در این نسخه می توانید تعداد آیتم ها را به 10 آیتم محدود کنید. هم اکنون و در این نسخه می توانید تعداد آیتم ها را به 0 آیتم محدود کنید. علاوه بر این، اگر زمانی روی آیکون کنترل پانل که در نوار وظیفه قرار داشته باشد، کلیک راست کنید، شاهد لیست آخرین آیتم های باز شده از کنترل پانل خواهید بود. این ویژگی هم تا حدودی مفید است. البته بهتر بود زمانی که روی آیکون کنترل پانل موجود در منوی استارت هم کلیک می کردید، امکان مشاهده لیست پرش وجود داشت.
همچنین در نسخه RC 1 می توانید به طور دستی فایل ها را به لیست پرش برنامه ای خاص که در حالت معمولی با آن نوع فایل سر و کار ندارد، سنجاق کنید که امکان این کار هم در نسخه بتا وجود نداشت. بعد از این کار می توانید فایل مذکور را به وسیله نرم افزاری که به آن سنجاق شده است، باز کنید. اما هنگام استفاده از این قابلیت، بهتر است مواظب باشید، چرا که استفاده از آن می تواند موجب بروز عواقب ناخواسته ای شود: زمانی که فایلی را به لیست پرش نرم افزاری خاص کشیده و رها می کنید، نرم افزار مذکور از این پس همه فایل های آن نوع پسوند خاص را زمانی که روی دوبار کلیک می کنید، باز می کند.
برای مثال زمانی که روی آن دوبار کلیک می کنید، باز می کند. برای مثال زمانی که یک فایل HTML را به Notepad کشیده و رها می کنید، با این کار شما به جای این که مرورگر IE آنها را باز کند، از این پس نرم افزار Notepad محتویات تمامی فایل های HTML را نشان می دهد.
» کسانی که از قابلیت Remote Desktop Connection برای به دست گرفتن کنترل کامپیوتر کاربران شبکه استفاده کنند، از ویژگی جدیدی که به این ابزار اضافه شده است، خرسند خواهد شد؛ زمانی که شما اتصال Remote Desktop را به نوار وظیفه سنجاق کنید، لیست پرش، تمامی اتصال هایی را که ذخیره نموده اید، به شما نشان خواهد داد و از این پس می توانید سریع تر و بهتر کنترل کامپیوتری دیگر را از راه دور به دست بگیرید.
» مایکروسافت همچنین ادعا کرده است که هم اکنون می توان تنظیمات نوار وظیفه را راحت تر تغییر دهید. در نگارش های قبلی که نسخه بتا هم شامل آنهاست، زمانی که تغییراتی در تنظیمات نوار وظیفه ایجاد می کردید، تغییرات مورد نظر تنها زمانی به طور همیشگی ذخیره می شدند که پردازش Explorer در پایان استفاده از سیستم، بسته می شد. حال اگر سیستم هنگ می کرد(قفل می شد) و به درستی خاموش نمی شد، دفعه بعد که سیستم را روشن می کردید، تنظیمات اعمال نمی شدند و تغییری مشاهده نمی کردید. اما بنا به گفته های مایکروسافت، تغییراتی که در هم اکنون و در نسخه RC1 ایجاد می کنید، در کمتر از 30 ثانیه اعمال و ذخیره می شوند.
» قابلیت حرکت بین پنجره ها با استفاده از کلیدهای Alt+Tab هم بهتر شده است. این ویژگی هم اکنون با قابلیت Aero Peek ترکیب شده است. زمانی که از کلیدهای Alt+Tab برای حرکت در بین پنجره ها استفاده می کنید، هرگا روی یکی از پنجره ها بایستید، می توانید نمای کاملی از آن پنجره را در دسکتاپ ببینید. علاوه بر اینکه نمای خود دسکتاپ را هم دارید.
این ویژگی بسیار مفید است، چرا که به راحتی می توانید نمای کامل و محتویات درون یک پنجره را به آسانی مشاهده کنید. بدون اینکه نیازی باشد برای اطلاع از محتویات آن، چشمان خود را خسته کنید.


بهبودهای کاوشگر درونی ویندوز (Windows Explorer) و قسمت جستجو
» در نسخه جدید ویندوز7، یعنی RC1 ، کاوشگر درونی ویندوز (Windows Explorer) و قسمت جستجوی فایل ها هم تغییرات اندک اما جالبی کرده اند.
یکی از تغییرات جزئی اما مفید، نحوه نشان دادن فایل ها توسط کاوشگر درونی ویندوز در نوار آدرس است. تا قبل از این، آدرس کامل پوشه ای که درون پوشه های زیاد دیگری قرار داشت و مدفون شده بود، به وطر کامل نشان داده نمی شد و پوشه اولیه ممکن بود نشان داده نشود. اما در نسخه RC1، پوشه اولیه و پوشه کنونی، همیشه نشان داده می شود.
» قابلیت جستجو هم اندکی بهبود داده شده است. در نسخه بتا از ویندوز 7، زمانی که فایلی را جستجو می کردید. اطلاعاتی جزئی از فایل های پیدا شده نشان داده می شد که این اطلاعات در پیدا کردن سریع فایل مورد نظر به شما کمک می کرد. در نسخه RC1 اطلاعات بیشتری از فایل ها نشان داده می شود که این امر، کار پیدا کردن فایل مورد نظر شما را آسان تر می کند.
علاوه بر این، با این که در نسخه بتا می توانستید ویژگی های فایل را هنگام جستجو مشاهده کنید، اما آن وِیژگی ها و مشخصات، لیبل زده نبودند. اما اکنون در نسخه RC1 این ویژگی ها لیبل زده هستند که همین امر موجب تشخیص بهتر شما می شود. اضافه بر این، در نحوه چیدمان و رنگ های قسمت جستجو، تغییراتی حاصل شده که نتیجه آن، تعامل بهتر با نتایج جستجو و مشاهده بهتر آنهاست.

چندین تغییر جالب در دسکتاپ
در میان تغییرات جالبی که در نسخه RC1 اعمال شده اند، می توان به اضافه شدن تصاویر پس زمینه شگفت انگیز و عجیب و غریبی که انتظار نمی رفت از سوی مایکروسافت و همراه با سیستم عامل این شرکت در اختیار کاربران قرار بگیرند، اشاره کرد. این بار مایکروسافت فکر همه کاربران را کرده و سلیقه همه را در نظر گرفته و به جرات می توان گفت این کار، یکی از غیر منتظره ترین و جالب ترین کارهای این شرکت بوده است.
همچنین در نسخه RC1 می توانید قابلیت نمایش یا عدم نمایش آیکون ها و Gadget ها را کنترل کنید. روی دسکتاپ کلیک راست کرده و گزینه View را انتخاب کرده و با این کار منویی در اختیار خواهد داشت که امکان نمایش یا عدم نمایش این آیتم ها را به شما خواهد داد.
دیگر تغییرات
» تغییرات بسیار زیاد دیگری در RC1 وجود دارد. ضمن اینکه مایکروسافت مدعی است که نسخه RC1 سریع تر بارگذاری شده و سریع تر نیز خاموش می شود. آماده شدن سریعتر زمانی که سیستم را از حالت Sleep خارج کنید، جستجو و نمایه گذاری (Indexing) سریع تر و در آخر تشخیص سریع تر از ابزارهای USB، همه و همه مواردی هستند که مایکروسافت اداعا می کند در نسخه RC1 وجود دارند.
علاوه بر این تلاش اندکی هم در جهت صرفه جویی در مصرف انرژی در ویندوز 7 صورت گرفته است. در واقع زمانی که روی آیکون باتری در قسمت اعلان یا Notification Area کلیک می کنید تنها دو الگوی مصرف انرژی مشاهده می کنید: الگوی Balanced و الگوی Power Saver.
به عبارتی الگوی High Performance که معمولا نسبت دو الگوی قبلی، انرژی بیشتری مصرف می کند حذف شده و نشان داده نمی شود هرچند شما می توانید الگوی مصرف High Performance را با کلیک بر روی آیکون باتری و رفتن روی گزینه More Power Options و سپس انتخاب گزینه High Performance فعال نمائید.
» تغییراتی نیز برای بالابردن امنیت در ویندوز 7 اعمال شده است. برای مثال قسمت UAC دستخوش تغییراتی شده است که بارزترین آنها، کدر شدن تصویر دسکتاپ هنگام نمایش هشدار امنیتی است. علاوه بر این، ویژگی Autorun به طور پیش فرض و به منظور پیش گیری از خرابکاری ها، غیر فعال شده و هنگامی که فلش درایوهای USB و یا دیگر ابزارهای ذخیره سازی را به سیستم وصل می نمایید، مانند سایر ویندوزها و جمله XP، عکس العملی از سیستم عامل مشاهده نمی کنید، چرا که همین قابلیت Autorun مدتهاست بلای جان کاربران شده و ضمنا کرم های کامپیوتری از این طریق می توانند اقدام به پنهان کردن Maleware ها روی سیستم شما کنند.
» Internet Explorer هم دستخوش تحولاتی شده است. هم اکنون می توانید حالت In Private Browsing را از طریق لیست پرش این مرورگر فهال کرده و همچنین از طریق همین لیست، اقدام به باز کردن کاربرگ جدید (New Tab) نیز بنمائید.
» Media Player ویندوز هم از تغییرات مصون نمانده است. تا قبل از نسخه RC1، مدیا پلیر حالت Lightweight Playback Mode را داشت که فضای کمتری نسبت به حال پیش فرض و تمام صفحه اشغال می کرد. آن حالت هم اکنون به Now Playing Mode تغییر نام یافته و کوچک ترو جمع و جورتر شده است. همچنین هم اکنون Media Player از فرمت mov که فرمت فیلم هایی است که با دوربین های دیجیتال ضبط می شوند نیز به خوبی پشتیبانی می کند.
سخن پایانی
نسخه RC1 ویندوز7، دارای بهبودهای زیادی هم در رابط کاربری و هم در نحوه عملکرد خود است که مزه نسخه نهایی ویندوز7 را به خوبی به شما می چشاند. این نسخه پایداری و عملکرد خوبی داشته و ارزش نصب کردن را دارد. ضمنا همان طور که از قرائن و شواهد معلوم است، ویندوز 7 برای عرضه نهایی آماده شده است، اما هنوز هم ممکن است این سیستم عامل با بعضی از راه اندازهای سخت افزاری (Driver) مشکلاتی داشته باشد.
مطمئنا بعد از نصب و اندکی کار با این سیستم عامل، تحت تاثیر قرار خواهید گرفت و مایکروسافت را برای ارائه چنین سیستم عامل پایداری تحسین خواهید کرد.
 
بالا