
در فیزیک، حجم یک اندازهگیری از مقدار فضایی است که توسط یک شی سهبعدی یا ماده اشغال شده است. واحدهای مختلفی به توجه به حوزه و سیستم اندازهگیری مورد استفاده، برای اندازهگیری حجم استفاده میشود.
دستگاه بینالمللی یکاها یا SI، واحدهای اندازهگیری است که توسط کمیتهای فیزیکی بینالمللی تعریف شدهاند. SI توسط کنفرانس بینالمللی وزن و اندازه (General Conference on Weights and Measures) تنظیم شده است و به عنوان استاندارد اصلی برای اندازهگیریهای فیزیکی، فنی، مهندسی و علوم دقیق در سراسر جهان شناخته میشود. از جمله واحدهای متداول در SI میتوان از متر برای طول، کیلوگرم برای جرم، ثانیه برای زمان و آمپر برای جریان الکتریکی و متر مکعب برای حجم نام برد. SI با توجه به سادگی، دقت و قابلیت انتقال بین کشورها، به عنوان سیستم استاندارد اصلی در اندازهگیری های علمی و صنعتی شناخته میشود.
واحدهای حجم استاندارد در فیزیک شامل مترمکعب (m³)، لیتر (L) برای اندازهگیری حجم مایعات و سانتیمترمکعب (cm³ یا cc) هستند که یک متر مکعب معادل حجم یک مکعب با اضلاع ۱ متر، یک لیتر حجم یک مکعب با اضلاع ۰.۱ متر، ۱۰ سانتیمتر یا ۱۰۰ میلیمتر و سانتیمترمکعب معادل حجم یک مکعب با اضلاع ۱ سانتیمتر است. گالن، اونس فلوید و برمل سایر واحدهای حجمی هستند که هرکدام در حوزهای خاص برای اندازهگیری حجم کاربرد دارند. در این آموزش واحدهای مختلف حجمی و نحوه تبدیل این واحدها به هم را یکدیگر را یاد میگیریم.
سرفصلها
- فصل یکم: واحدهای حجم
- درس ۱: معرفی واحدهای استاندارد و سایر واحدها
- فصل دوم: تبدیل واحد حجم
- درس ۲: تبدیل واحدهای حجمی مختلف به همراه مثال