فیلترهای صنعتی

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
تکنولوژی غشا از اجزا و مکانیزم های موجود در بدن انسان الهام گرفته است. قسمت های مختلفی در بدن انسان ، از دیواره سلول گرفته تا اجزای بزرگتر به صورت یک غشا عمل می کند. برای مثال شش و دیواره شش در فرآیند جذب و دفع هوا مثل یک غشا عمل می کند یا اجزای دستگاه گوارش که غذا را وارد خون می کند ازجمله غشاهای موجود در بدن هستند . کلیه ها که وظیفه دفع مواد زاید را از بدن انجام می دهند یک غشای مهم در بدن محسوب می شوند از این رو استفاده فراوان از غشا در بدن انسان نشان میدهند که غشا و فرآیندهای مرتبط با آن قابل اطمینان هستند و می توانند در صنعت نیز راهگشا ی حل مشکلات زیادی باشند .


یکی دیگر از زمینه هایی که در خلال سال های اخیر به شدت مورد توجه قرار گرفته است راکتورهای غشایی هستند که با انجام هم زمان واکنش شیمیایی و جداسازی ، بسیاری از محدودیت های فرآیندهای کلاسیک را مرتغع می کنند بخش قابل توجهی از تحقیقات در زمینه های راکتور های غشایی،مرتبط با واکنش های تبدیلات ،گازی و نیز سایر تبدیلات شیمیایی در صنایع پتروشیمی و پالایش نفت،می باشد. چنانچه این تحقیقات به نتایج مطمئنی جهت استفاده در مقیاس صنعتی دست بیابد، آینده بسیاری از فرآیندها را در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی تحت تاثیر خود قرار خواهد داد. به این دلایل لزوم هم گامی بخش تحقیقات کشور ما، با تحقیقات جاری در دنیا در این زمینه کاملا محسوس است.


در این قسمت از این سلسله مقالات به علت تغییر فازی که در حین فرآیندهای غشا ایی صادرات می پذیرد، تصمیم گرفته شد دو فرآیند «جداسازی گازها » و «تراوش تبخییری » هطور مجزا مورد بررسی و کنکاش قرار گیرد.
 
آخرین ویرایش:

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
جداسازی گازها

جداسازی گازها

مخلو طهای گازی م یتوانند از طریق غشاهای پلیمری بسیار نازک با ساختار شیمیایی و ساختارهای فیزیکی متفاوت جدا شوند. گراهام اولین فردی بود که در سال 1850 این فرآیند را با غنی سازی اکسیژن هوا بوسیله عبور هوا از یک غشای پلیمری )از جنس لاستیک طبیعی(نشان داد. این کشف موجب کاربردهای فراوان این روش جداسازی در قرن بعدی شد.


اولین مورد کاربرد غشا در مقیاس صنعتی جداسازی گازها، در فرآیند نفوذ گاز برای جداسازی ایزوتوپ های اورانیم بود. این فرآیند در ایالات متحده آمریکا و در دهه 1940 انجام شد. توسعه غشاهای نامتقارن با توانایی عبوردهی بالا و غشاهای پلیمری مرکب برای تصفیه آب توسط لوئب و سوریراجان در دهه 1960 و دیگر محققان درال های بعد، حضور این غشاها را در صنعت جداسازی ممکن ساخت. توسعه و کاهش قیمت جداسازی گازها توسط غشا ادامه یافت تا اینکه در انتهای دهه 1970 به صورت تجاری وارد صنعت شد اولین جداسازی صنعتی جداسازی از طریق غشا در مقیاس صنعتی توسط شرکت مونسانتو در سال 1977 برای بازیافت هیدروژن از گاز طبیعی نصب شد.


تکنولوژی جداسازی گازی، در حدود 10 سال است که توسعه چشم گیری یافته و به یکی از عملیات واحد مهم تبدیل شده است این فرآیند به عنوان مکملی برای جذب سطحی و تقطیر در دمای پایین مورد استفاده قرار م یگیرد. جداسازی گازها توسط غشا،مزیت های قابل توجهی شامل موارد زیر دارد:

25-fil.jpg
انرژی مصرفی و در برخی موارد سرمایه گذاری اولیه کمتر از رو شهای معمول جداسازی برای برخی از کاربردهای صنعتی م یباشد
امکان انجام عملیات جداسازی در دمای محیط (سهولت دستیابی به کلیه فازهای جداسازی شده)
نصب و عملیات ساده
عدم نیاز به استفاده از مواد شیمیایی برای جداسازی و بنابراین عدم وجود مسائل زیس تمحیطی ناشی از مصرف مواد شیمیایی
عدم نیاز به استفاده از مواد شیمیایی برای جداسازی و بنابراین عدم وجود مسائل زیس تمحیطی ناشی از مصرف مواد شیمیایی
تجهیزات فرآیندی مورد نیاز )مدول جداکننده( بسیار ساده، کم حجم و همچنین دارای انعطا فپذیری در نحوه عملکرد و کنترل ساده است.
تجهیزات این سیستمها مدولار است و به راحتی در مقیاس بزر گتر یا در ظرفیت های کمتر تولید منطبق خواهد شد
ایده ال برای مناطق دوردست و موقعی نهایی که امکان فراهم آوردن تسهیلات جانبی فرآیندها موجود نباشد




وجود مزیت های فوق و همچنین پیشرفتهای صورت پذیرفته و مورد انتظار موجب شده است که تحقیقات گسترده ای در زمینه توسعه و گسترش مواد پلیمری مختلف جهت بهینه سازی روش جداسازی غشایی و همچنین توسعه روش های نوین برای ساخت غشایی با کارایی بالا صورت پذیرد.


عمر غشاها در فرآیند جداسازی گازها در صورت عبور خوراک تمیز بیش از 10 سال است. گازهای متفاوت در طول غشا با نر خهای مختلف عبور داده م یشوند. نرخ نفوذ، با اختلاف فشار نسبت مستقیم و با ضخامت غشا نسبت معکوس دارد. همچنین با حلالیت گاز در غشا و نفوذپذیری آن متناسب است. این فرآیند تحت تاثیر چهار شاخص عملکرد کلیدی مربوط به غشا است که عبار ت اند از :


انتخاب پذیری نسب تبه گازهای جداشده
شارغشایی یا نفوذپذیری
طول عمر غشا
هزینه های نگهداری و جابجایی
 
آخرین ویرایش:

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
انواع فرآیندهای غشایی

انواع فرآیندهای غشایی

همانگونه که پیش از این مهم ترین انواع فرآیندهای غشایی شامل اسمزمعکوس، نانو فیلتراسیو ن، اولترا فیلتراسیو ن میکروفیلتراسیون و الکترودیالیز به تفصیل مورد بررسی قرار گرفت.


ولی در جداسازی گازها از فرآیندهای دیگری نیز استفاده م یشود که به طور خلاصه به شرح زیر، با ذکر توضیحات مختصری از این فرآیندها و کاربردهای جداسازی، آورده می شود.


● جداسازی گازها (بدون تغییر فاز)


● تراوش تبخیری (با تغییر فاز)
 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
اجزای اصلی گاز طبیعی

اجزای اصلی گاز طبیعی

گاز طبیعی مخلوطی از هیدروکربن های سبک است که عمده ترین جزء آلی موجود در آن متان است. این گاز بی رنگ، بی بو ، بدون طعم و مزه و غیر سمی است و معمولا با شعله ای آبی رنگ در حد اشتعال بین 5 تا 15 درصد می سوزد. ارزش حرارتی گاز طبیعی بین 1200«800بی.تی.ی و »به ازای هر فوت مربع از گاز در شرایط استاندارد است.


گاز طبیعی به دو دسته ترش و شیرین تقسیم می شود. گاز ترش حاوی مقادیری از ناخالصی های سولفید هیدروژن و دی اکسید کربن است که تمامی ناخالصی های مذکور به دلیل آثار مخرب ناشی از خوردگی شدید در لوله های انتقال و تجهیزات فرآیندی باید در محل تولید، پالایش شود. گاز طبیعی بدون ناخالصی های فوق را گاز شیرین می نامند.


علاوه بر ناخالصی های مذکور مقداری نیتروژن نیز در گاز طبیعی موجود است که اگرچه آثار مخرب خوردگی بر تاسیسات انتقال و فرآورش گاز را ندارد؛ اما به دلایل صرفه جویی در هزینه های حمل و نقل و نگهداری، کاهش ارزش حرارتی و مسائل زیست محیطی لازم است در مح ل تولید از آن جدا شود. با توجه به مقدار نسبتا زیاد نیتروژن در بیشتر مخازن گاز طبیعی کشورهای اروپایی و آمریکا سال هاست که به جداسازی نیتروژن اقدام می کنند. با توجه به بالا بودن هزینه های جداسازی نیتروژن از گاز طبیعی در روش های متداول، این گونه جداسازی ها فقط به شدت جریان ها و غلظت های نسبتا زیاد محدود می شود. در کشورهای پیشرفته صنعتی به ویژه آمریکا، مطالعات فراوانی برای حذف یا کاهش میزان نیتروژن موجود در این گاز برای دبی ها و غلظت های کمتر نیز به عمل آمده است که بیشتر آن فعالیت ها، در مراحل آزمایشگاهی و نیمه صنعتی است.
 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
تراوش گاز یا جداسازی گاز توسط غشا

تراوش گاز یا جداسازی گاز توسط غشا

اساس این فرآیند تراوش گاز بر اختلاف میزان جذب گازها در ماده غشا و نفوذ و جریان آن ها از درون غشا استوار است. نظر به اینکه این فرآیند مد نظر است، در این خصوص در ادامه بیشتر مورد بررسی قرار خواهد گرفت.


26-fil.jpg


غشاهای پلیمری مورد استفاده در جداسازی گازها


پلیمرهای آلی مواد غالب برای غشاهای جداسازی گاز هستند . غشاهایی که بطور گسترده در جداسازی گازها استفاده می شوند به 2 گروه و به شرح زیر تقسیم می شوند.


پلیمرهای شیشه ای
پلیمرهای لاستیکی

پلیمرهای شیشه ای:



غشاهای شیشه ای عمدتا از پلیمرهایی ساخته می شوند که در زیر دمای انتقال شیشه ای کار می کنند. در حالت شیشه ای پلیمرها سخت و شکننده هستند و در این حالت تحرکات سگمنتی و جابه جایی مولکولی حداقل و سرعت نفوذ مولکول های بزرگ کم است. این پلیمرها غالبا گازها را بر مبنای اختلاف اندازه مولکولی شان از هم جدا می کنند. مولکول های کوچک تر و متراکم تر دارای تراوش پذیری بالایی هستند. در زمینه غشاهای لاستیکی پل یاورتان تراوش پذیری بالایی دارد و در جداسازی هیدروکربن های سنگین مورد استفاده قرار می گیرند. پلیمرهای شیشه ای، غشاهای مناسبی برای جداسازی مخلوط الفین ها از پارافین ها هستند.


پلیمرهای پلاستیکی


از طرف دیگر غشاهای لاستیکی از پلیمرهایی ساخته می شوند که در بالای دمای انتقال شیشه ای شان کار می کنند. این غشاها نرم و بسیار انعطاف پذیر هستند. جداسازی گازها در این غشاها بر مبنای اختالف انحلال پذیری اجزا صورت می گیرد. عمدتا اجزایی که میعان پذیری شان، مانن د پلیمرهای زیر بیشتر باشد. از مهم ترین پلیمرها در جداسازی گاز هستند: پلی امیدها ، پلی ایمیدها، پلی سولفون ها ، پل یفنیلن اکسید و غشاهای استات سلولز. در طول دو دهه گذشته پلیمرهای جدیدی نیز برای جداسازی گازها توسعه یافته اند، بزرگ ترین گروه از این پلیمرها ،پلی ایمیده هستند. برخلاف تلاش های انجا مشده، فقط چیزی کمتر از 10 پلیمر هستند که در صنایع جداسازی گازها به صورت تجاری از آن ها استفاده م یشود. تراوش پذیری گازها در پلیمرهای اهمیت عملی برای جداسازی گاز دارند.

27-fil.jpg
 
آخرین ویرایش:

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
ساخت غشای پلیمری

ساخت غشای پلیمری

غشاهای مورد استفاده درحوزه جداسازی گازها،از طریق مکانیسم انحلال را روی گازها انجام می دهند در مکانیسم انحلال – نفوذ مولکول گاز در یک وجه غشا حل می شود و از طریق نفوذ،عرض غشا را طی می کندو در وجه دیگر غشا دفع می شود. بنابراین حضور یک لایه چگالِ انتخاب پذیر در این نوع غشاها لازم است. از سویی دیگر به علت سرعت کم نفوذ گاز در بستر پلیمر ، ضخامت زیاد این لایهِ انتخاب پذیر موجب افزایش مقاومت در مقابل عبور گاز خواهد شد و به دنبال آن دبی گاز عبوری از غشا، کاهش خواهد یافت.


لذا باید ساختار غشا به گونه ای طراحی شود که لایه انتخاب پذیر با کمترین ضخامت ممکن و بهینه انتخاب شود. روش معمول جهت ساخت غشاهای پلیمری جداسازی گازها ، روش جدایی فازی می باشد. جداسازی فاز ی، فرآیندی است که پلیمر کنترل شده از حالت


مایع به جامد تغییر می یابد، فرآیند جامدسازی اکثرا با عبور از حالت تک مایع به دو مایع مجزا آغاز می شود. در یک مرحله خاص در خلال فرآیند جدایش یکی از فازهای مایع )فاز شامل پلیمر با غلظت بیشتر(جامد می شود که ماتریس جامد را تشکیل خواهد داد. با کنترل مرحله ابتدایی انتقال فاز، مورفولوژی غشا که شامل متخلخل یا نامتخلخل بودن است، کنترل می شود. جدایی فازی در هنگام تشکیل غشا، در سیستم شامل پلیمر حلال می تواند از طریق:


تغییر درجه حرارت
تبخیر حلال
افزوده شدن غیر حلال در خلال مرحله سرد شدن، انجام پذیرد. ساخت غشا از طریق فرآیند جدایی فازی به سه گروه تقسیم بندی است
 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
شکل و هندسه غشا و مدول های مورد استفاده در جداسازی گازها

شکل و هندسه غشا و مدول های مورد استفاده در جداسازی گازها

همان گونه که در مبحث اصول تصفیه آب ،انواع اشکال غشاها مطرح شد، آنچه در طراحی غشاها در جداسازی گازها کاربرد دارد، به شرح زیر می باشد


تخت flat) )
لوله ای(Tublar)
غشاهای لوله ای بر اساس اختلاف ابعادی به انواع زیر تقسیم می شوند:


غشای الیاف توخالی
غشای مویین
غشای لوله ای
ابعاد غشاهای نوع سوم )لوله ای( آنقدر بزرگ است که احتیاج به یک نگهدارنده دارد. در صورتی که غشاهای الیاف توخالی و غشاهای مویین احتیاج به نگهدارنده ندارند. غشاهای الیاف توخالی و مویین می توانند از طریق سه روش مختلف تهیه شوند


ریسندگی مرطوب )یا ریسندگی خشک – مرطوب(
ریسندگی مذاب
ریسندگی خشک
غشاهای تخت به صورت مدول قاب و صفحه ای و مدول حلزونی کاربرد دارند و حال آنکه غشاهای الیاف توخالی به صورت مدول الیاف توخالی مورد استفاده می باشند


مدول قاب و صفح های در مورد تراوش تبخیری بسیار موثر است؛ ولی در مدول الیاف توخالی و حلزونی به خاطر نسبت سطح به حجم بالاتری که دارند، در جداسازی گازی بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند.


28-fil.jpg




مدول الیاف توخالی بیشترین کاربرد را در جداسازی گازها دارد معمولا خوراک در این مدول با سطح بیرونی الیاف تماس م ییابد و قسمتی از آن از دیواره م یگذرد و وارد قسمت توخالی الیاف می شود و به بیرون از مدول جریان مییابد. قسمت خوراک فشار بالا از قسمت جریان تراوش یافته فشار پایین توسط مجموع های از این الیاف جدا م یشود. در کاربردهای فشار با لا، خوراک به این دلیل وارد پوسته م یشود که تحمل الیاف در مقابل فشردگی بیشتر از کشیدگی یا انبساط است و همچنین اگر یکی از الیاف معیوب باشد، فشار جریان باعث بسته شدن آن شده و باعث تقریبا ثابت ماندن عملکرد مدول خواهد شد.در مدول حلزون ی، دوغشا یا بیشتر به دور لوله جمع آوری از غشا پیچیده میشود. بین غشاها نیز لای های جهت ایجاد فاصله قرار داده می شود.


عواملی نظیر نسبت سطح به حجم خیلی زیاد و همچنین توانایی تحمل فشار بالا منجر به گسترش و پیشتازی غشاهای الیاف توخالی در جداسازی گازها شده است.


29-fil.jpg
 
آخرین ویرایش:

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
کاربرد غشای پلیمری در جداسازی گازها

کاربرد غشای پلیمری در جداسازی گازها

فن آوری غشایی شامل برتری هایی نظیر کاهش مصرف انرژی است. علاوه بر آن ، این فرآیند دارای مزایای زیر است


سهولت افزایش تولید به علت مدولار بودن سیستمها
کم حجم و کم وزن بودن
ایمنی محیط زیست
انعطا فپذیری بسیار زیاد آن در جریا نهای مختلف، فشارها و ترکیبات مختلف گاز
پیشرفت در رفع معایب فنی این فرآیند و به ویژه ساخت غشاهای مناسب باعث شده است که این فرآیند هر روز کاربرد بیشتری پیدا کند


کاربردهای جداسازی غشایی برای جداسازی گازها عبارتند از:


فراورش گاز طبیعی


در اغلب منابع گاز طبیعی خام همراه با CH4 ترکیبات دیگری همانندCO2 ،H2O,H2S موجود است که به علل زیر باید از ترکیب خارج شوند


افزایش ارزش حرارتی گاز طبیعی
کاهش خوردگی در خلال انتقال و توزیع آن
جلوگیری از آلودگی جوی SO2 که از احتراق H2S در گاز طبیعی به وجود می آید.
جلوگیری از یخ زدگی آب در لول ههای انتقال گاز طبیعی عبوردهی انتخاب پذیر این گازها از پلیمرهای نامتخلخل می باشد. به علت فشار بالای گاز طبیعی فرآیند غشایی برای این منظور بسیار مناسب است. کاربرد غشا در فرآورش گاز طبیعی به عوامل زیر تقسیم بندی می شود:
جداسازی گازهای اسیدی )دی اکسید کربن و سولفید هیدروژن(


مقدار استاندارد مجاز کاهش یابند به اثبات رسیده است که غشاهای پلیمری موجود در حال حاضر می توانند به طور موفقیت آمیزی با دیگر تکنولوژی ها )عمدتا جذب توسط آمین( در برخی از کاربردها رقابت نمایند. غشاهای موجود می توانند ناخالصی های گاز طبیعی را تا حد خوبی کم کنند و آن ها را به کمتر از 2 درصد مولی از دی اکسیدکربن برسانند.


جداسازی بخار آب


آب گیری به وسیله غشا در مقایسه با سایر روش های متداول مانند جذب شیمیایی ، جذب سطحی و دیگر روش ها از مزایای بسیاری برخودار است. گاز طبیعی معمولا دارای 0.2 درصد مولی بخار آب است که این مقدار می تواند به وسیله غشا کاهش یابد. این روش می تواند بدون احتیاج به احیای مجدد به طور پیوسته کار کند. از جهت مصرف انرژی بسیار مقرون به صرفه بوده و از جهت زیست محیطی نیز تا زمانی که آلودگی ثانویه داخل فرآیند نشود، جالب توجه می باشد
 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
دفع هیدرو کربن های سنگین توسط غشا

دفع هیدرو کربن های سنگین توسط غشا

بیشتر انواع گازهای طبیعی را باید به منظور کاهش هیدروکربن های سنگی نتر از پروپان تحت فرآیند قرار داد تا از میعان آن ها در نقاط سرد جلوگیری شود. با دفع هیدرو کربن های سنگین نقطه شبنم تا 20 - پایین می آید. در فرآیند غشایی، گاز فشرده م یشود و دمای آن به کمک یک دستگاه سردکن به 30 درجه کاهش می یابد بخشی از گاز مایع شده و جدا می شوند. اکنون گاز خروجی از کمپرسور را از یک سطح غشایی عبور می دهند که باعث جداسازی می شوند


سوال: گاز شیرین چیست و چرا گاز را شیرین می کنیم؟


گازی که هیدروژن سولفات )ترکیبات گوگردی( و دی اکسیدکربن در آن موجود نباشد را گاز شیرین 1 می گویند


عمل یا اعمالی که باعث خارج ساختن ترکیبات گوگردی از نفت یا گاز می گردند را شیرین ساختن گاز می گویند. گاز ترش2 در خود، گوگرد یا ترکیباتی از گوگرد دارد که حتما باید از آن خارج شود؛ زیرا هم محصول پالایش شده را نامرغوب می سازد و هم برای وسایل و دستگاه ها زیان آور هستند؛ البته گوگرد خارج شده در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد.


از آنجایی که این گازها تقویت کننده خاصیت خورندگی هستند؛ لذا باید حذف شوند تا از خوردگی فلزات جلوگیری شود.
مقدار زیاد CO2 باعث میشود تا خاصیت گر مکنندگی گاز کاهش یابد
 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
کاربرد غشا در پالایش گاز تولیدی در ازدیاد برداشت نفت

کاربرد غشا در پالایش گاز تولیدی در ازدیاد برداشت نفت

یکی از رو شهای ازدیاد نفت، تزریق دی اکسیدکربن به چا ههای نفت است. دی اکسیدکربن باعث رانده شدن نفت باقیمانده از اطراف به سمت چاه میشود در این عملیات به مقدار زیادی د ی اکسیدکربن نیاز است. متاسفانه گاز تولیدی همراه نفت به این د یاکسیدکربن آلوده میشود که قبل از استفاده نفت، باید ابتدا، پالایش نفت از گاز د یاکسیدکربن صورت گیرد هدف فرآیند غشایی در ازدیاد برداشت نفت، بازیابی دی اکسیدکربن و گاز طبیعی است. حجم گاز تولیدشده و میزان د یاکسیدکربن آن به تدریج افزایش می یابد که در نتیجه آن استفاده از فرآیندهای سنتی آمین دشوار مینماید. ماهیت مدولار غشاها اجازه افزایش ظرفیت را خواهد داد و این انعطافپذیری فرآیند غشایی در دیگر انواع فرآیندها مشاهده نمیشود.


کاربرد غشا در صنعت پتروشیمی


غشاهای جداسازی گاز به صورت گسترد های در صنایع پتروشیمی مورد استفاده قرار میگیرند. در زیر مواردی از کاربردها مطرح میشود:


1.جداسازی هیدروژن / مونوکسیدکربن


گاز سنتز 3مخلوطی از هیدروژن و مونوکسیدکربن است که برای تولید مواد شیمیایی نظیر اتیلن گلیگول، اسیدها و الکل های آروماتیک از آن استفاده می شود. با استفاده از غشاهای پلیمری هیدروژن از مونوکسیدکربن جدا شده و به واحدهای تولید الکل ارسال می شود


2. جداسازی هیدروژن -نیتروژن در واحدهای تولید آمونیاک


از سیستم غشایی برای تنظیم نسبت هیدروژن-نیتروژن مورد نیازدر راکتور تولید آمونیاک استفاده م یشود. همچنین توسط غشاهای پلیمری هیدروژن هدررفته در جریان گاز تخلیه بازیافت م یشود. بازیافت گاز هیدروژن از جریان گاز تخلیه میشود و ارسال مجدد آن به راکتور تولید آمونیاک، منجر به افزایش5 درصدی در تولید واحد آمونیاک میشود.


3. جداسازی هیدروژن - هیدرو کربن ها


در جداسازی هیدروژن از هیدروکربنها به وسیله غشا صورت می پذیرد.


4. بازیافت مونومر در واحدهای تولید پلی اولفین


یکی از کاربردهای جالب توجه غشاهای جداسازی گاز در صنعت پتروشیمی، کاربرد این غشاها در بازیافت مونومر در تولید پلی اتیلن، پلی پروپیلن و پلی وینیل کلراید م یباشد. با استفاده از سیستم غشایی در یک واحد معمول تولید پلی اتیلن سالانه 3.1 میلیون دلار ارزش افزوده عاید واحد خواهد گشت.


5. تولید نیتروژن به منظور ایجاد محیط ب یاثر جهت حمل مواد قابل انفجار و مخازن ذخیره سوخت





(1 تولید هوای خشک برای مصارف آب زار دقیق


لازم به ذکر است که دو مورد اخیرکاربرد غشاها در جداسازی گازها،تولید نیتروژن و تولید هوای خشک، در گستره وسیعی از صنایع مختلف گاز، نفت و پتروشیمی مورد استفاده قرار م یگیرد. واحدهای کوچک و ارزان قیمت تولید نیتروژن و هوای خشک در محدوده وسیعی از کاربرد بی رقیب میباشد.


(2 جلوگیری از گرفتگی لوله


پدیده گرفتگی لوله به وسیله ذرات جامد هیدرات گاز یکی از مشکلاتی است که پس از بهر ه برداری در خط لوله گاز اتفاق می افتد. تکنیکهای مختلفی برای جلوگیری از تشکیل این ماده در لوله های نفت و گاز و همچنین فرآیندی برای نمگیری از جریان گاز شکل گرفته است .فناوری نانوفیلتراسیون غشایی میتواند به عنوان روشی نو برای حل این مشکل مطرح شود


(3 جداسازی گاز از سیالات با کمک غشاهای پلیمری


از نظر کاربردی جداسازی گاز طبیعی از مایعات، مهم ترین نیاز صنایع نفت، و گاز و پتروشیمی است که اولویت اصلی برای پژوهشگاه صنعت نفت محسوب میشود.


یکی از ضروری ترین بخشهای صنایع شیمیایی صنعت نفت جداسازی گاز از مایعات آن است. اساس کار پالایشگا ههای گاز، جداسازی گاز از مایع است؛ بنابراین فرآیند بسیار هزین هبر جداسازی گاز از مایع بخش جدای یناپذیر صنایع شیمیایی صنعت نفت به شمار می آید.


هزینه و انرژی بالای اجرای دو روش رایج جداسازی تقطیر و جذب و همچنین ایجاد مشکلات زیست محیطی این دو روش و فناوری غشایی به عنوان یک رقیب، مزایای بسیاری دارد که مه مترین آ نها سهولت کار با غشاها، بحث زیس تمحیطی و نیاز به انرژی اندک است. قابل انعطاف بودن کاربرد فناوری غشایی در مناطق عملیاتی حتی سکوهای نفتی و استفاده از انواع خورا کهای اولیه برای توسعه این فناوری از دیگر مزایای آن است.


غشاها را براساس نوع کاربرد، قدرت جداکنندگی گازها، جداکنندگی مایعات، جداکنندگی بخارها و مواد سازنده غشا طبقه بندی میکنند.


عمده غشاهای رایج، غشاهای پلیمری هستند که به دلیل مزایای پلیمر از نظر ارزان بودن و شکل دهی کاربرد فراوانی دارند؛ اما بعضی کاربردها، کاربرد مواد غشایی را محدود میکنند، مانند کاربردهایی که برای جداسازی اکسیژن و تولید گاز سنتز است که نیاز به دمای بالا دارند و پلیمرها این تحمل را ندارند.


در بخش پتروشیمی جداسازی خوراک از محصول، جداسازی الفی نها و پارافی نها از نیتروژن و در پالایشگاه ها، جداسازی هیدروژن از هیدروکرب نها و در بحث جداسازی و تصفیه پسآب،جداسازی حلا لها، از موارد مختلف کاربرد غشا در صنعت است.
 
آخرین ویرایش:

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
فيلترهاي صنعتي

فيلترهاي صنعتي

مقدمه : تعاریف فیلتر


نويسنده(گان):
مهندس مهدي فرزادي،
 

پیوست ها

  • 3206-37384157-YVN.pdf
    463.9 کیلوبایت · بازدیدها: 0

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
فیلترهای صنعتی

قسمت اول : فرایندهای غشایی (ممبرانها) در صنعت تصفیه آب و سایر صنایع مرتبط




نويسنده(گان):
مهندس مهدي فرزادي،
 

پیوست ها

  • 3206-41084670-41S.pdf
    958.6 کیلوبایت · بازدیدها: 0

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
فیلترهای صنعتی

قسمت دوم : صنعت تصفیه آب و سایر صنایع مرتبط



نويسنده(گان):
مهندس مهدي فرزادي،
 

پیوست ها

  • 3206-42872112-YVO.pdf
    897.8 کیلوبایت · بازدیدها: 0

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
فیلترهای صنعتی

قسمت سوم : صنعت تصفیه آب و سایر صنایع مرتبط




نويسنده(گان):
مهندس مهدي فرزادي،
 

پیوست ها

  • 3206-44372544-XUM.pdf
    224.1 کیلوبایت · بازدیدها: 0

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
فیلترهای صنعتی

قسمت چهارم : صنعت تصفیه آب و سایر صنایع مرتبط




نويسنده(گان):
مهندس مهدي فرزادي،
 

پیوست ها

  • 3206-120169400-41S.pdf
    459.3 کیلوبایت · بازدیدها: 0

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
فیلترهای صنعتی

قسمت پنجم : صنعت تصفیه آب و سایر صنایع مرتبط




نويسنده(گان):
مهندس مهدي فرزادي،
 

پیوست ها

  • 3206-58431900-41S.pdf
    676.6 کیلوبایت · بازدیدها: 0

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
فیلترهای صنعتی

قسمت ششم : صنعت تصفیه آب و سایر صنایع مرتبط




نويسنده(گان):
مهندس مهدي فرزادي،
 

پیوست ها

  • 3206-38988458-96X.pdf
    582.6 کیلوبایت · بازدیدها: 0

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
فیلترهای صنعتی

قسمت هفتم : صنعت تصفیه آب و سایر صنایع مرتبط






نويسنده(گان):
مهندس مهدي فرزادي،
 

پیوست ها

  • 3206-33281990-A8Z.pdf
    566.4 کیلوبایت · بازدیدها: 0

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
فیلترهای صنعتی

قسمت هشتم : صنعت تصفیه آب و سایر صنایع مرتبط






نويسنده(گان):
مهندس مهدي فرزادي،
 

پیوست ها

  • 3206-43693628-LIA.pdf
    345.3 کیلوبایت · بازدیدها: 0

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
فیلترهای صنعتی

قسمت نهم : کاربرد های صنعتی






نويسنده(گان):
مهندس مهدي فرزادي،
 

پیوست ها

  • 3206-36741777-1XP.pdf
    422.2 کیلوبایت · بازدیدها: 0

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
فیلترهای صنعتی

قسمت دهم : کاربرد های صنعتی






نويسنده(گان):
مهندس مهدي فرزادي،
 

پیوست ها

  • 3206-31195517-PME.pdf
    295.7 کیلوبایت · بازدیدها: 0

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
فیلترهای صنعتی

قسمت یازدهم : کاربرد های صنعتی






نويسنده(گان):
مهندس مهدي فرزادي،
 

پیوست ها

  • 3206-24151056-EB4.pdf
    232.2 کیلوبایت · بازدیدها: 0

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
فیلترهای صنعتی

قسمت دوازدهم : کاربرد های صنعتی







نويسنده(گان):
مهندس مهدي فرزادي،
 

پیوست ها

  • 3206-44158936-ROG.pdf
    460.6 کیلوبایت · بازدیدها: 0

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
فیلترهای صنعتی

قسمت سیزدهم : کاربرد های صنعتی







نويسنده(گان):
مهندس مهدي فرزادي،
 

پیوست ها

  • 3206-26699920-85W.pdf
    527.2 کیلوبایت · بازدیدها: 0

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
فیلترهای صنعتی

قسمت چهاردهم : کاربرد های صنعتی






نويسنده(گان):
مهندس مهدي فرزادي،
 

پیوست ها

  • 3206-22880418-DA3.pdf
    434.7 کیلوبایت · بازدیدها: 0

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
فیلترهای صنعتی

قسمت پانزدهم : کاربرد های صنعتی






نويسنده(گان):
مهندس مهدي فرزادي،
 

پیوست ها

  • 3206-19191870-QNF.pdf
    494.5 کیلوبایت · بازدیدها: 0

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
فیلترهای صنعتی

قسمت شانزدهم : کاربرد های صنعتی






نويسنده(گان):
مهندس مهدي فرزادي،
 

پیوست ها

  • 3206-11804518-DA3.pdf
    235.9 کیلوبایت · بازدیدها: 0

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
فیلترهای صنعتی

قسمت هفدهم : کاربرد های صنعتی





نويسنده(گان):
مهندس مهدي فرزادي،
 

پیوست ها

  • 3206-14119157-HE7.pdf
    376.5 کیلوبایت · بازدیدها: 0

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
فیلترهای صنعتی

قسمت هجدهم : کاربرد های صنعتی





نويسنده(گان):
مهندس مهدي فرزادي،
 

پیوست ها

  • 3206-10931680-IF8.pdf
    457.8 کیلوبایت · بازدیدها: 0

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
فیلترهای صنعتی

قسمت نوزدهم : کاربرد های صنعتی





نويسنده(گان):
مهندس مهدي فرزادي،
 

پیوست ها

  • 3206-15393896-3ZR.pdf
    275.3 کیلوبایت · بازدیدها: 0
بالا