فرهنگ سرای نیاوران

هدیه م

عضو جدید
دوستان میشه لطف کنید اگه مطلبی ، عکسی ( داخلش باشه بهتر) ، فیلمی از فرهنگ سرای نیاوران برام بگذارید.
با تشکر
 

reza2011

عضو جدید
اينم براي هديه خانم گل :

تاریخچه فرهنگسرای نیاوران


فرهنگسرای نیاوران بنایی است در شمال شرقی شهر تهران. این بنا ساختمانی پست مدرنیستی است که با بهره گیری از عناصر معماری کهن ایرانی به صورت مینی مالیستی خودنمایی می کند.

معماری منحصر به فرد این مجموعه الهام گرفته از معماری سنتی ایران است که مفهومی فلسفی با خود به همراه دارد و با استفاده از طاقهای مرسوم روستایی و نورگیرهایی برگرفته از بادگیرهای کویری طراحی شده است.
بادگیرها به وضوح در فرم بنا خودنمایی می کنند و وظیفه انتقال نور را به داخل بنا دارند.



ساخت این بنا در تاریخ 1355 شروع و در سال 1356 به اتمام رسیده است و کل فضای مجموعه نیاوران 110 هزار متر مربع و زیربنای آن ده هزار متر مربع می باشد.

این بنا از لحاظ اقلیم در موقعیت معتدل کوهستانی است و به علت وجود بادهای شمالی،‌ معماری فرهنگسرا به صورت شرق و غرب طراحی شده است.



نورگیری این بنا از چهار طرف صورت می گیرد. گرچه ساختمان فرهنگسرای نیاوران به صورت قسمتهای مجزا طراحی شده و بعد در کنار هم قرار گرفته اما با بدعت های خاص طراح ارتباطی صحیح و جستجوگر میان دو ساختمان بوجود آمده است.

ساختمان این بنا با بتون مسلح اجرا شده است. طراح با ترکیبی میان بافت (بتون و سنگ)،‌ فرم (سازه هندسی)، و نسبت توانسته ساختار جدی از معماری سنتی و مدرن خلق نماید.


سردر ورودی این بنا به صورت متقارن ایجاد شده به عنوان پیش ورودی برای دسترسی به در اصلی فرهنگسرا، این سردر برگرفته از ساختار هشتی در معماری سنتی است. حیاط مرکزی یکی دیگر از نمودهای سنتی است که در این بنا استفاده شده است، این قسمت دارای آب نما و باغچه است و درهای اصلی ساختمان به آن باز می شود.



فرهنگسرای نیاوران تهران امروز به عنوان بخشی از معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزاری برنامه های تخصصی هنری در بخش هنرهای تجسمی، موسیقی و نمایش را برعهده دارد و یکی از فعال ترین مجموعه های فرهنگی هنری تهران به شمار می رود.


پس از پیروزی انقلاب اسلامی این فرهنگسرا به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی واگذار شد و تا سال 1364 علاوه بر برنامه های هنری فعالیتهای دیگری از جمله انتشار کتاب، تفسیر و ترجمه قرآن مجید را انجام می داد. از سال 1367 پذیرش هنرجویان «مرکز آموزش هنر» از طریق آزمون سراسری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آغاز شد که طی سه دوره 180 نفر با دریافت گواهینامه مقطع کاردانی از مرکز آموزش هنر (فرهنگسرای نیاوران) فارغ التحصیل شدند.



بخش هاي مختلف فرهنگسراي نياوران :


بخش هنرهاي تجسمي :

واحد هنرهای تجسمی فرهنگسرای نیاوران کارشناسی،‌ برنامه ریزی و اجرای نمایشگاههای هنری را در 2 سالن نمایشگاهی مجموعه به عهده دارد. گالری 1 که از زمان تأسیس فرهنگسرای نیاوران در سال 1357 راه اندازی شد در فضایی بالغ بر 600 مترمربع در 4 طبقه نمایشگاهی، عمدتاً پذیرای نمایشگاههای گروهی، دوسالانه های هنری و نیز اساتید بنام این حوزه می باشد. گالری 2 نیز در سال 1384 و با رویکرد ارائه آثار جوانان جویای نام در فضایی بالغ بر 150 مترمربع افتتاح گردید.

مهمترین فعالیت این واحد بازبینی درخواستهای نمایشگاهی،‌ تعریف و اجرای نمایشگاهها و جشنواره های تجسمی و معرفی هنرمندان جوان و نوپا در این عرصه می باشد.

این واحد گسترش هنرهای تجسمی درجهت ارتقای سواد بصری بازدیدکنندگان،‌زمینه سازی برای تجربه در انواع هنرهای تجسمی به شکل نمایشگاههای گروهی و انفرادی،‌ معرفی هنرمندان مستعد ایرانی و تشویق و حمایت از تلاش آنان در ادامه سنت تاریخی ایران در زمینه فرهنگ و هنر این مرز و بوم و نیز رونق و امکان بهره مندی از اقتصاد هنر برای هنرمندان را از اهم وظایف خود می داند.

بخش موسيقي :

از مهمترین فعالیتهای واحد موسیقی برگزاری کنسرت های منظم هفتگی درعرصه های موسیقی دستگاهی ، مقامی و معاصر ایران ، موسیقی کلاسیک غربی و موسیقی ملل می باشد.

معرفی و ترویج موسیقی ایرانی ، شناخت جایگاه موسیقی ایرانی در هنر موسیقی جهان برپایی جشنواره های موسیقی ، شناسایی موسیقی سایر ملل و انتشار کتب نادر و نسخ خطی و شاخص در زمینه هنر موسیقی،اهداف این بخش را شامل می گردد.

برپایی جشنواره بین المللی سنتور، جشنواره بین المللی نی،جشنواره تنبور و دوتار، جشنواره موسیقی نواحی ایران (مقام نوازان جوان) از بارزترین فعالیتهای گذشته ی این بخش محسوب می گردد.

بخش هنرهاي تجسمي :

واحد هنرهای نمایشی فرهنگسرای نیاوران فعالیتهای سینما و تئاتر این فرهنگسرا را ساماندهی میکند.


تئاتر


فعالیت ها در حوزة تئاتر شامل اجرای نمایش های منتخب در سالن های خلیج فارس و گوشه می باشدکه روند انتخاب آنها به صورت بررسی درخواست داوطلبان ،کدگذاری متون ، بازخوانی متون ،بازبینی نمایش ها و در صورت توافق طرفین، اقدام برای دریافت مجوز اجرای نمایش از مرکز هنرهای نمایشی می باشد. همچنین برگزاری جشنواره ها و دوره های نمایشی مختلف نظیر جشنوارة ملی تئاتر تک نفره (که تا به حال در دو دوره برگزار شده است) ، جشنوارة ملی نمایشنامه خوانی (که تا به حال در سه دوره برگزار شده است) ، جشنوارة ملی نمایشنامه نویسی قلم (که دورة نخست آن برگزار شده است) و یا دوره هایی نظیر دوره های نمایشنامه خوانی از جمله فعالیت های صورت گرفته در این بخش می باشد. همچنین این واحد تا به حال چندین کلاس برای آموزش نمایش در حوزة بزرگسالان و کودکان برگزار نموده است.


سینما


فعالیت سینمایی این واحد شامل ساماندهی نمایش فیلم های روز سینمای ایران و برگزاری جلسات نقد و بررسی برای این فیلم هاست و در آینده هم شامل برگزاری دوره های سینمایی (سینمای جهان) و کلاس های آموزشی سینما می باشد.


بخش گرافيك :

فرهنگسرای نیاوران با بکارگیری نیروهای مجرب و متخصص در واحد گرافیک سعی نموده است که در زمینه طراحی، ایده پردازی، اجرا، چاپ و تکثیر امور تبلیغاتی مربوط به برنامه های مختلف خودکفا شود.

بدین ترتیب تمامی گروه های هنری می توانند پس از تصویب آثار و تعیین زمان و مکان برنامه خود از موارد تبلیغی مانند: پوستر، بروشور، تراکت، کاتالوگ، تندیس، بیلبورد، بولتن و ... که در این واحد طراحی و تکثیر می شود استفاده نمایند.

كتابخانه :
ژ

کتابخانه فرهنگسرای نیاوران از سال 1357 همزمان با افتتاح این مرکز شروع به کار کرده است و به عنوان اولین کتابخانه تخصصی هنر می توان از آن نام برد. این کتابخانه از همان بدو تاسیس دارای منابع بسیار غنی در حوزه هنر و شرق شناسی بوده است. و همه ساله در بخشهای مختلف هنر منابع ارزنده ای به آن افزوده گردیده است.



مخاطبین این کتابخانه دانشجویان رشته های هنری، اساتید و هنرمندان، پژوهشگران هنر و برخی از کارشناسان وزارت ارشاد اسلامی می باشند. منابع گردآوری شده در شاخه های مختلف هنر از جمله هنرهای تجسمی، نقاشی، خطاطی، عکاسی، گرافیک، سینما، تئاتر، صنایع دستی، معماری، موسیقی و شماری کتابهای تاریخ هنر و ادبیات، نشریات صحافی شده هنر، دایره المعارف ها، واژه نامه های هنری، آلبوم های نقاشان و هنرمندان بزرگ جهان در دو بخش فارسی و لاتین در این کتابخانه نگاهداری شده و مورد استفاده علاقمندان قرار می گیرد.


راهنمای فرهنگسرای نیاوران:

سالن اصلی (خلیج فارس)

با ظرفیت 262 صندلی که هم به عنوان سالن سینما از آن استفاده می شود و هم برای اجرای تئاتر، کنسرت موسیقی و برگزاری سمینار، همایش و نشستهای تخصصی. کلیه تجهیزات سمعی و بصری برای این برنامه ها در سالن پیش بینی شده است.
از عمده مشخصات سالن خلیج فارس می توان به میز صدا با قابلیت 20 خط صدا، میز نور با قابلیت کنترل 48 خط پروژکتور،قابلیت پخش اسلاید پروژکشن، ضبط صوتی VCD - DVD - VHS - CD پخش فیلمهای 35 میلی متری نام برد. عرض دهانه سن سالن 784 سانتی متر، عرض داخل سن 10 متر و عمق سن 11 متر، ارتفاع 7 متر و عمق آوانس (تا پرده بغل رو) 4 متر می باشد و برای اجراهای صحنه ای و برگزاری کنسرت های موسیقی استاندارد است.

سالن گوشه:‌

با ظرفیت 109 صندلی در انتهای حیاط مرکزی و بین دو ساختمان قرار گرفته و دو ساختمان را به هم متصل می کند و برای برگزاری فعالیتهای گوناگون از جمله اجرای نمایش و کلاسهای آموزشی آماده سازی شده است.

کتابخانه فرهنگسرا

از سال 1357 در مساحت 250 متر مربع و همزمان با افتتاح این مرکز شروع به کار کرده و دارای منابع غنی در حوزه هنر و شرق شناسی بوده است. به مرور زمان، ضرورت تغییرکار بری این کتابخانه از عمومی به تخصصی هنر سبب شد تصمیم هایی از جهت ایجاد تغییرات کیفی در مجموعه گرفته شود. به همین سبب در اسفندماه 1380 مجموعه کتابخانه وجین شد و تنها منابع هنر و منابعی از متون قدیمی تاریخ و ادبیات باقی ماند.
این کتابخانه درحال حاضر مجموعه ی قابل توجهی کتاب در زمینه هنر را داراست که شامل کتابهای هنری فارسی و لاتین، نشریات روز صحافی شده، دایره المعارفها و واژه نامه های هنری، آلبوم های نقاشان و هنرمندان بزرگ جهان است.


نگارخانه:

چند پله مراجعین را از حیاط مرکزی به سمت در ورودی نگارخانه هدایت می کند قبل از ورود به نگارخانه یک هشتی وجود دارد. برای ورود به نگارخانه از یک راهروی چرخشی هدایت کننده به طرف جلو استفاده شده است که در ابتدای آن در سمت چپ نگارخانه شماره 2 به مساحت صدوپنجاه متر مربع و با هدف ارائه خدمات به هنرمندان جوان و مستعد قرار دارد. از این راهروی چرخشی به عنوان بخشی از نگارخانه شماره یک استفاده می شود. ساختار چرخشی این راهرو موجب شده تا فاصله راهرو تا قسمت اداری کمتر احساس شود. نگارخانه از چهار نیم طبقه به مساحت ششصد مترمربع تشکیل شده است و یکی از بزرگترین و معتبرترین نگارخانه های کشور محسوب می شود.


بخش اداری:

از سه طبقه مجزا تشکیل شده است که شامل واحدهای تجسمی،‌ سینما تئاتر، گرافیک،‌ موسیقی، طرح و برنامه، رایانه و روابط عمومی است


در مورد عكس و توضيحات بيشتر اينجا رو هم مطالع كن عزيزم ....


 
بالا