ترکیه یک کشور اسلامی است و طبیعتا آداب و رسوم غذائی اش نیز بیشتر با قوانین اسلامی مطابقت دارد . چنان دیگر کشور های اسلامی ، نان جزو ثابت سفره ترکیه است . به طوری که اگر غذا برنجی هم باشد ، در کنارش حتما از نان استفاده میشود . در ترکیه بر خلاف ایران که وعده ناهار حجیم است ، خانواده ها اکثرا در سفره شام جمع شده و غذای اصلی را شام صرف می کنند . گوشت قرمز نیز جایگاه خاصی در سنت غذائی ترکیه دارد . معمولا یک تکه گوشت مرغ و یا گوشت بره گریل شده همراه با سبزیجات مختلف چون بادمجان ، کدو ، هویچ و سیب زمینی و یک سس مخصوص ، انتخاب ساده و آسانی برای وعده ناهار و یا شام در ترکیه است .
با انکه در ترکیه در هر فصلی هر سبزی و میوه یافت میشود ، ولی با فرارسیدن تابستان تنوع سبزیجات و میوه جات افزایش یافته و آشپز خانه ها غنی تر می گردد . بادمجان که در اصل یک سبزی تابستانی است و اقلیمی گرم میخواهد ، در زمستان نیز در گلخانه ها ، به آسانی پرورش می یابد . بادمجان که در مطبخ ترک از آن بعنوان شاه سبزیجات و یا گوشت فقرا نام برده میشود ، کار برد فراوانی در آشپزخانه ترک دارد . به عبارتی بادمجان صاحب فرهنگ خاصی در مطبخ ترک بوده و حدود 200 نوع غذا با آن پخته می شود .
بادمجان در مطبخ عثمانی نیز یک سبزی سلطنتی بشمار میرفت . آشپز های در بار عثمانی برای یافتن طعم و لذت های جدید ، به بادمجان توجه خاصی نشان میدادند . آنان برای ممنون ساختن خاندان عثمانی ، بیشتر از بادمجان برای ابداع غذاهای جدید ، استفاده می کردند . خوراک هونکار بیندی به اصطلاح فارسی ، شاه پسندید ، از جمله ابداعیات استادان آشپزی دربار عثمانیست ، که گفته میشود برای سلطان مراد چهارم و در سالهای بین 1612 تا 1640 کشف شده است . این غذای مغذی که در این برنامه به شرح آن خواهیم پرداخت ، نه تنها در دوره عثمانی بلکه امروزه نیز ، گل سر سبد سفره میهمانی های ویژه در ترکیه می باشد.
مواد لازم برای تهیه هونکار بیندی از این قرار است :
گوشت گوسفندی : 500 گرم
پیاز نگینی خرد شده : 2 عدد
گوجه فرنگی : دو عدد
نمک و فلفل سیاه : به مقدار لازم
بادمجان : یک کیلو گرم
آرد : 3 قاشق سوپ خوری
شیر : یک لیوان
پنیر موزارلا : 100 گرم
جعفری خورد شده : یک قاشق سوپخوری
و حالا روش تهیه هونکار بیندی ....
گوشت را بصورت قیمه ائی خرد کنید . بهمراه پیاز و روغن روی حرارت قرار بدهید . تا تفت بخورد و کمی سرخ بشود . سپس 2 لیوان آب به آن بیفزائید . و روی حرارت ملایم بگذارید . و اجازه بدهید تا گوشت بپزد . حالا گوجه فرنگی ها را خرد کنید . و در گوشت بریزید . تا بپزد و آب گوشت کشیده بشود . در پایان مقداری نمک و فلفل به گوشت اضافه نمائید و کنار بگذارید .
بادمجان ها را کباب کنید و پوست آنرا بگیرید و خرد نمائید . در ظرفی جداگانه آرد را بهمراه کمی روغن تف بدهید . سپس بادمجان ها را به آرد بیفزائید . و هم بزنید . اکنون شیر را علاوه بکنید تا غلیط بشود . سپس نمک و فلفل را اضافه نمائید . پنیر موزارلا را در بادمجان بریزید و شعله را خا موش بکنید . بادمجان را در دیس بکشید و گوشت پخته را روی آن بریزید .در پایان جعفری خرد شده را روی غذا بپاشید . هونکار بیندی آماده است ، نوش جانتان باشد . انرژی کل این غذا 2200 کالری است ، که با نان صرف میشود .
با انکه در ترکیه در هر فصلی هر سبزی و میوه یافت میشود ، ولی با فرارسیدن تابستان تنوع سبزیجات و میوه جات افزایش یافته و آشپز خانه ها غنی تر می گردد . بادمجان که در اصل یک سبزی تابستانی است و اقلیمی گرم میخواهد ، در زمستان نیز در گلخانه ها ، به آسانی پرورش می یابد . بادمجان که در مطبخ ترک از آن بعنوان شاه سبزیجات و یا گوشت فقرا نام برده میشود ، کار برد فراوانی در آشپزخانه ترک دارد . به عبارتی بادمجان صاحب فرهنگ خاصی در مطبخ ترک بوده و حدود 200 نوع غذا با آن پخته می شود .
بادمجان در مطبخ عثمانی نیز یک سبزی سلطنتی بشمار میرفت . آشپز های در بار عثمانی برای یافتن طعم و لذت های جدید ، به بادمجان توجه خاصی نشان میدادند . آنان برای ممنون ساختن خاندان عثمانی ، بیشتر از بادمجان برای ابداع غذاهای جدید ، استفاده می کردند . خوراک هونکار بیندی به اصطلاح فارسی ، شاه پسندید ، از جمله ابداعیات استادان آشپزی دربار عثمانیست ، که گفته میشود برای سلطان مراد چهارم و در سالهای بین 1612 تا 1640 کشف شده است . این غذای مغذی که در این برنامه به شرح آن خواهیم پرداخت ، نه تنها در دوره عثمانی بلکه امروزه نیز ، گل سر سبد سفره میهمانی های ویژه در ترکیه می باشد.
مواد لازم برای تهیه هونکار بیندی از این قرار است :
گوشت گوسفندی : 500 گرم
پیاز نگینی خرد شده : 2 عدد
گوجه فرنگی : دو عدد
نمک و فلفل سیاه : به مقدار لازم
بادمجان : یک کیلو گرم
آرد : 3 قاشق سوپ خوری
شیر : یک لیوان
پنیر موزارلا : 100 گرم
جعفری خورد شده : یک قاشق سوپخوری
و حالا روش تهیه هونکار بیندی ....
گوشت را بصورت قیمه ائی خرد کنید . بهمراه پیاز و روغن روی حرارت قرار بدهید . تا تفت بخورد و کمی سرخ بشود . سپس 2 لیوان آب به آن بیفزائید . و روی حرارت ملایم بگذارید . و اجازه بدهید تا گوشت بپزد . حالا گوجه فرنگی ها را خرد کنید . و در گوشت بریزید . تا بپزد و آب گوشت کشیده بشود . در پایان مقداری نمک و فلفل به گوشت اضافه نمائید و کنار بگذارید .
بادمجان ها را کباب کنید و پوست آنرا بگیرید و خرد نمائید . در ظرفی جداگانه آرد را بهمراه کمی روغن تف بدهید . سپس بادمجان ها را به آرد بیفزائید . و هم بزنید . اکنون شیر را علاوه بکنید تا غلیط بشود . سپس نمک و فلفل را اضافه نمائید . پنیر موزارلا را در بادمجان بریزید و شعله را خا موش بکنید . بادمجان را در دیس بکشید و گوشت پخته را روی آن بریزید .در پایان جعفری خرد شده را روی غذا بپاشید . هونکار بیندی آماده است ، نوش جانتان باشد . انرژی کل این غذا 2200 کالری است ، که با نان صرف میشود .