PUMP
PUMP
PUMP STATION
آب از محوری ترین عوامل توسعه جوامع انسانی است و از دیرباز نقش عمده ای در زندگی بشر ایفا نموده و با زندگی او آمیخته است.تمدن های اولیه به اتفاق در کنار منابعه طبیعی آب شکل گرفته و گسترش پیدا کرده اند.در طی گذشت سالها با افزایش رشد و پراکندگی جمعیت و گسترش نیازهای کشاورزی،صنعتی و شرب دیگر ممکن نبود که بشر خود را به شرایط محیطی محدود کندو یا با صرف زمان بسیار و با هزینه ی زیاد اقدام به ساخت ابنیه های نگهداری آب کند که عموماً ظرفیت محدودی نیز دارند.لذا بشر به انتقال آب روی آورد.
نحوه ی انتقال آب بسته به موقعیت جغرافیایی و محیطی متفاوت بوده است.در مناطق پر آب از نهرهای روباز به منظور انتقال آب استفاده شده است.درمناطق کم آب روش های دیگری برگزیده شده است که از آن جمله می توان به حفر قنات و انتقال آب زیرزمینی در مسافت های طولانی اشاره کرد که این روش از شاهکارهای مهندسی آب می باشد که توسط ایرانیان ابداع شده است.استفاده از خطوط لوله ای انتقال آب،یکی دیگر از روشهای انتقال آب می باشد که با پیشرفت بشر در قرون اخیر میسر شد.این روش ضمن کاهش اتلاف آب،انتقال حجم دلخواه آب با شدت مورد نظر را میسر می سازد.
ایستگاه های پمپاژ آبیاری و زهکشی به منظور آبگیری از منبع تامین آب ، انتقال آب کانال به تراز بالاتر یا تخلیه جریان زهکش ها ساخته می شود . طراحی ایستگاه های پمپاژ باید به صورتی باشد که بهره برداری از آن به راحتی و با حداقل هزینه های بهره برداری و نگهداری امکان پذیر گردد . انواع ایستگاه های پمپاژ که در پروژه های آبیاری و زهکشی مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از پمپاز از رودخانه ، پمپاژ از مخزن های ذخیره آب ، پمپاژاز کانال آبیاری و پمپاژ از زهکش ها .
به طور کلی پمپ به دستگاهی گفته می شود که انرﮊی مکانیکی را از یک منبع خارجی اخذ و به سیال مایعی که از آن عبور می کند، انتقال می دهد. در نتیجه انرﮊی سیال پس از خروج از این دستگاه (پمپ) افزایش می یابد. در پمپ ها تغییرات انرﮊی سیال همواره به صورت تغییر فشار سیال مشاهده می گردد. از پمپها برای انتقال سیال به یک ارتفاع معین و یا جا به جایی آن در یک سیستم لوله کشی و یا هیدرولیک استفاده می نمایند. به عبارت کلی تر از پمپ برای انتقال سیال از یک نقطه به نقطه دیگر استفاده می کنند
هدف از ساخت پمپ:
جابجا کردن مقادیری آب به ارتفاع معلوم. پمپ هایی که در ابتدا ساخته می شدند فقط به منظور جابجا کردن مقادیر زیادی آب به ارتفاع ناچیز بودن که البته بازدهی مناسبی نداشتند. امروزه این پمپ ها پیشرفت چشم گیری داشته اند و انواع متعددی از آنها برای کارهای گوناگونی ساخته می شوند.
ایستگاه های پمپاژ:
برای ساخت یک ایستگاه پمپاژ باید سه نکته اساسی زیر در نظر گرفته شود:
1- هدف از ساخت ایستگاه پمپاژ
2- شناخت انواع پمپ ها و کاربرد آنها ( طراحی پمپ ایستگاه )
3- دستورالعمل نحوه بهره برداری از ایستگاه پمپاژ
تقسیم بندی پمپ ها:
تقسیم بندی پمپ ها براساس عوامل مختلفی صورت مگیرد. این تقسیم بندی می تواند بر اساس موارد ذیل انجام پذیرد:
الف: برمبنای مصرف ( شرب، صنعت، کشاورزی، زهکشی )
ب: ساختمان داخلی
پ: نحوه انتقال انرژی به سیال
ت: نوع سیال عبوری
متداول ترین نحوه تقسیم بندی پمپ ها بر مبنای نحوه انتقال انرژی به سیال است که بطور کلی در دو تقسیم بندی داریم.
Dynamic pumps -1 - پمپ های دینامیکی
پمپ هایی هستند که انتقال انرژی از آنها به صورت دائمی صورت می گیرد. دراین پمپ ها عمدتا افزایش انرژی سیال با تغییر انرژی جنبشی به انرژی فشاری صورت میگیرد .
Displacement pumps -2 - پمپ های جابجایی
پمپ هایی هستند که انتقال انرژی از آنها به سیال بطور متناوب صورت می گیرد .
* انواع پمپ های دینامیکی:
Turbo pumps -1: توربو پمپ ها
در بین انواع مختلف پمپ ها به علت شکل ساده ساختمانی، نسبت پایین حجم به قدرت مصرفی و تنوع فراوان و موارد مصرف نسبت به سایر پمپ ها از اهمیت بیشتری برخوردار است.
مهم ترین روش تقسیم بندی توربو پمپ ها بر اساس مسیر حرکت سیال در چرخ ( پروانه ) است.
توربو پمپ ها خود دو نوع تقسیم بندی دارند که در زیر به آن ها اشاره می شود:
الف: Radial flow pumps: پمپ جریان شعاعی( گریز از مرکز یا سانتریفوژ)
در این نوع پمپ ها آب موازی بر محور پمپ وارد و بصورت عمود بر محور پمپ خارج می شود. این پمپ ها معمولا برای ایجاد فشار های بالا در دبی های کم بکار می روند. ( دبی کم ، فشار زیاد ، نیروی گریز از مرکز)
ب: Axial flow pumps: پمپ جریان محوری
آب موازی بر محور پمپ وارد و موازی خارج می شود. دراین پمپ قسمت اعظم فشار مایع را نیروی پرتاب پره های پروانه تامین می کند. این پمپ برای تولید دبی های زیاد با ارتفاع کم کاربرد دارد. (دبی زیاد، ارتفاع کم، نیروی پرتاب پروانه )
2- Rotary pumps: پمپ گردشی
این پمپ دراری دو قسمت است، یکی جداره ثابت و دیگری قسمت دوار که شامل محور گردان با چرخ دنده می باشد. برخلاف پمپ های گریز از مرکز که مایع را با سرعت به قسمت خروجی پمپ هدایت می کند در پمپ های گردشی مقداری از مایع بین دنده های چرخ دنده پمپ به اصطلاح به تله می افتند و باعث می شوند سرعت مایع در خروجی کاهش یابد. این پمپ ها بیشتر برای روغن کاری کاربرد دارند.
