شکاف ديجيتالي

ricardo

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز



شکاف ديجيتالي اصطلاحي است در اشاره به فاصلي بين مردماني که به فناوري ديجيتالي و فناوري اطلاعات دسترسي مؤثري دارند با مردماني که دسترسي سيار محدودي به اين فناوري ها داشته يا اصلا دسترسي ندارند.

اين عبارت شامل عدم تعادل در دسترسي فيزيکي به فناوري (تکنولوژي) نيز مي شود. مانند عدم تعادل در داشتن منابع و مهارت براي دسترسي مؤثر و مفيد به فناوري و محسوب شدن به عنوان شهروند ديجيتال، به عبارت ديگر شکاف ديجيتال يعني دسترسي نابرابر برخي از اعضاي جامعه به فناوري اطلاعات و ارتباطات .

شکاف ديجيتال با مفهوم شکاف دانش ارتباطي نزديک دارد. شکاف ديجيتال مي تواند بر پاي? جنسيت درآمد و نژاد باشد..
علاوه بر وجود شکاف در يک جامعه ، وجود شکاف ديجيتالي بين کشورهاي جهان را شکاف ديجيتالي جهاني مي گويند. شکاف ديجيتالي چالشي است که امروزه دنياي مجازي با آن روبرو شده است و يکي از محورهاي اصلي دومين دوره اجلاس جهاني جامع? اطلاعاتي تونس ، به اين امر اختصاص يافته است. در ده? 1990 و قبل از ورود رسانه هاي ديجيتالي، متفکران به وجود شکاف آنالوگي اشاره مي کردند و از اين اصطلاح وجود تمايز و تفاوت برحسب توليد محتوي و دسترسي به فناوري هاي رسانه هاي سنتي نظير راديو ، تلويزيون و تلفن مراد مي کردند. افزون بر نابرابري هاي ساختاري در توليد هم وجود داشت که هنوز هم به قوت خود باقيست. همين امر موجب شد که رسانه هاي غربي با تسلط بر برنامه هاي خبري ، تلويزيوني و فيلم ها در سطح جهان به تاخت و تاز در زمين حفظ انحصارطلبانه تکنولوژي ادامه دهند.

 
آخرین ویرایش:

l-mohajeri

عضو جدید
پنج حالت وجود دارد كه ابعاد وجودي شكاف ديجيتالي را نشان مي دهد:
1. شكاف ديجيتالي عبارت است از نبود ارتباط فيزيكي و دسترسي به شبكه و سخت افزار كامپيوتر و آموزش كه در صورت تامين آنها اين شكاف ميان دولت و سازمان هاي غير دولتي برداشته خواهد شد.
2. شكاف ديجيتالي عبارت است از نبود كامپيوتر، دسترسي به كامپيوتر و آموزشهاي لازم كه به خاطر سياست هاي ناكاراي دولت تشديد مي گردد و همين باعث به تاخير افتادن توسعه و استفاده از كامپيوتر مي شود. مادامي كه اين سياستها تغيير نيابد مشكل شكاف ديجيتالي همچنان باقي خواهد ماند.
3. شكاف ديجيتالي به معناي فرصت از دست رفته براي گروههاي محرومي است كه توانايي استفاده موثر از فناوري ارتباطات و اطلاعات براي بهتر شدن زندگيشان را ندارند. مهم اين است كه اين فن آوري با ظرفيت باور نكردني كه براي بهبود كيفيت زندگي گروههاي محروم دارد چگونه به كار برده شود. استفاده موثر و مطلوب مستلزم داشتن كامپيوتر و اتصال آن به شبكه، آموزش به زبان محلي و كاربردهاي واقعي فن آوري مذكور در جهت رفع نيازهاي فوري است.
4. شكاف ديجيتالي يعني نبود كامپيوتر، آموزش و دسترسي. اما اين مشكل با تجهيز سخت افزار كامپيوتري و دسترسي به شبكه حل شدني است. بازار و پروژه هاي توسعه اي منتخب اين مشكل را به روش خود و از طريق كاهش تدريجي قيمت ها، تسريع در بخش آموزش تكنولوژي اطلاعات و گسترش زير بنا به مناطق دور افتاده برطرف خواهد ساخت.
5. شكاف ديجيتالي بازتاب فقر و كمبود سواد كافي، و نبود بهداشت و ساير ضروريات اجتماعي است. كامپيوتر لازم است اما هيچ چيز نمي تواند جامعه اي را وادار به پر كردن شكاف ديجيتالي نمايد مگر اينكه سواد كافي، فقر و مراقبت هاي بهداشتي مورد توجه قرار گيرد.
نظر به اهميت موضوع فناوريهاي اطلاعات و ارتباطات (ITCs) لازم است كه در ابتداي امر اين فناوري تعريف شود. طبق تعريف ICTs مجموعه فعاليت هايي است كه از طريق ابزار الكترونيكي، پردازش، انتقال و عرضه اطلاعات را ساده مي سازد
 
بالا