سالی 100 هزار دلار؟!یعنی ماهی تقریبا 8330 دلار.اونوقت واسه یه دانشجویی که تازه رفته؟اینجوری باشه که اصلا نیاز به هیچ سرمایه قبلی واسه رفتن نداره،انقدر در آمدش بالاست که میتونه یه چیزی دستی هم واسه خونوادش بفرسته!ما که هرکیو دیدیم خواست بچشو بفرسته طفلک با کلی هزینه و خرج پس اندازش به زورو ضربی فرستاد.بعدشم هر دو سه ماه یه بار پول میفرسته.شاید یکی مثه پسر عموی خودم تازه الان بعد حدود 7 سال که از کانادا رفتنش میگذره مشغول به کار شده و مثه سابق محتاج پول باباش نیست.تازه اونم تا جایی که من اطلاع دارم،خونه و ماشین نداره.الان دکترا میخونه.هزینه ای هم که کرد،فوق العاده زیاد بود.من عددو رقمشو دقیق ندارم اما میدونم اگر ایران میموند،با اون پول حداقل میتونست یه خونه و ماشین اینجا بخره.
این چیزایی که شما میگین،خیلی رویاییه.هرکی بشنوه لحظه ای درنگ نمیکنه واسه رفتن.درسته که نظم،شفافیت کار و نظارت دولت در اونجا قابل مقایسه با ایران نیست اما مالیات 20%ای حداقلشه.بسته به میزان در آمد و نوع شغل ممکنه کسی تا 70% حقوقش هم مالیات بده.
کاش قبل از پرسش از بنده، به سؤال اون دوستمون که پرسیدند کدوم کشور و دانشگاه و ... بودید که اینطوری ابراز نارضایتی میکنید جواب میدادید، چون برای من هم جای سؤال شده.
اگه با دقت پست من رو میخوندید، میدیدید که نوشتم یک "مهندس کامپیوتر"، نه یک دانشجو.
شما راجع به کسانی صحبت میکنید که با پول خودشون رفتند، و احتمالاً اروپا باشه، چون اغلب کشورهای اروپا هست که دانشگاههاست مجانیه (مثل آلمان و اتریش و ...) و الا هر کسی جرأت نمیکنه بره آمریکا با پول خودش درس بخونه چون شهریهی دانشگاهها از میانگین 30 هزار تا ماکزیمم 50 هزار دلار هم میتونه بره، علاوه بر هزینههای معیشت. من خیلی در مورد کسانی که با پول خودشون رفتند اطلاع ندارم اما فکر نمیکنم بعد از تحصیل مثل پناهندهها باشند، چون پست قبلیتون طوری توصیف کرده بودید که حس کردم با پناهندهها مواجه شدهاید.
اینکه چرا هر کسی با شرایطی که من گفتم (و شما هم تأیید کردید که ایدهآل هست) نمیره علتش اینه که فرش قرمز پهن نکردند و فقط افراد با رزومههای قوی میتونند برن. کسی که دانشگاهی مثل Columbia پذیرش با فاند گرفته، عملاً سالی حدود 70 هزار دلار به طور غیرمستقیم میگیره (حدود 50 هزار بابت شهریه و بقیه بابت هزینهی زندگی). پس میشه گفت یه دانشجو بله 70 هزار درآمد داره. ولی چون من راجع به مهندس صحبت کردم، دوست من که ارشد برق شریف خونده و دکتری میشیگان، الان شرکت Avago کار میکنه و سالی 150 هزار دلار میگیره و این برای شرکتی که 4 میلیارد دلار درآمد داره حتماً میصرفه. یا شخص دیگهای که همون دانشگاه دکتری گرفته و گوگل کار میکنه نزدیک به 200 هزار دلار سالی میگیره. کانادا به دانشجوهای مستر هم فاند میده و اغلب کسایی که میرن کانادا (در مورد دانشگاههای درست حسابی صحبت میکنم) بعد از ارشد اغلب وارد بازار کار میشن، پس براشون صرف میکنه که قید PhD رو میزنند. همون کانادا دوست من وارد شرکت Altera شده و فعلاً به صورت کارآموز دوره میبینه و حقوقش رو نپرسیدم اما به طور میانگین به مهندسان طراحاش سالی 110 هزار میده، تازه تورونتو هست و خونه و هزینهی زندگی خیلی ارزونه (برای یه آدم مجرد زیر 20 هزار دلار). یا مثلاً یه دوست دیگم با خانمش جفتشون توو UIUC درس میخونند و نفری ماهی دو هزار فاند میگیرند در حالی که 1500 الی 1600 تا ماهی بیشتر هزینهشون نیست (ایلینویز جای ارزونی هست و اینا خونهی بزرگ گرفتند، تازه ماشین هم دارند که مالیات میخوره و بنزین هم گرونه!) و بقیهاش سیو میشه. یا یه دوست دیگم دکتری مکانیک میخونه و 10 ماهی که رفته 6000 تا سیو کرده در حال تحصیل (دانشگاه Duke میخونه که خونه ارزونه اونجا و ایشون هم آدم کم خرجی نیست).
کسایی که رفتند EPFL و ETH سوئیس وضعیت حین تحصیلشون از اینی که گفتم هم بهتره حالا وارد جزئیات نمیشم.
این توصیفات من برای کسانی بود که رزومهی خوبی داشتند و افراد قابلی هم بودند، حالا شما بگید اگه اینا ایران میموندند چند سال طول میکشید برای خودشون یه خونه داشته باشند؟ توو کدوم شرکت با حقوق ساعتی 15 هزار کار میکردند؟ چند طول میکشید سابقهی کاری دست و پا میکردند و میرفتند یه جایی که جای 15 تومن، ساعتی 40 تومن بدن؟ کلاً یه دلیل بیارید که کسی که دوران کارآموزی 70 هزار دلار میدن و سال اول 110 هزار و سال چهارم 150 هزار، بمونه اینجا.
مالیات 70 درصدی چه خبره؟ فکر میکنید جایی قرار باشه کسی 70 درصد مالیات بده زندگی میکنند؟ فکر میکنید اینطوری سرمایهگذار حاضره پاش رو به اون کشور بذاره؟ فقط فرانسه هست و توو شغل فوتبال که مالیات زیادی داره که تازه اونم به عهدهی بازیکن نیست. در گرونترین ایالت آمریکا که کالیفرنیا باشه (از نظر مالیات) مالیات بر درآمد فکر کنم 15 درصد هست که 10 درصد هم مالیات غیرمستقیم بر فروش هم بذاریم میشه 25 درصد. اینم به این خاطره که هر کسی جرأت نکنه بره اونجا چون جمعیتش شده 40 میلیون! جاهای دیگه مثل کارولینا و شیکاگو مالیات خیلی کمه. آلمان که یکی از بیشترین مالیات رو بین کشورهای اروپایی داره، مالیات شهروندها به طور میانگین 30 درصد هست که در عوض، بیمهشون خیلی قوی هست و حتی دندون پزشکی هم رایگانه، مدارس و دانشگاههاش هم که باز رایگانه و کلاً اون 30 درصد جبران میشه. تازه برای افراد متأهل مالیات کمتر هست و به ازای هر بچه هم از مالیات کم میکنند.
باز میگم هر کسی از من راجع به اپلای با پول خود و ... بپرسه چیزی نمیدونم بگم که البته باز جرأت اونها رو ستایش میکنم و از شما میخوام به جای اینکه شرایطشون رو زیر سؤال ببرید، به این فکر کنید که چی شده که حاضرند ریسک اونطوری رو قبول کنند و بذارن برن؟