برج سوزا (فلر)
سيستمهای برج سوزا، سيالاتی که از شيرهای اطمينان در واحدهای مختلف پالایشگاهها یا واحدهای شیمیایی خارج می شوند را جمع آوری کرده و پس از هدايت به منطقه ای امن، مي سوزانند. اين سيستم معمولاً شامل خطوط لوله و مخازن جمع آوری کنندة ميعانات گازی می باشد. طراحی و سايز کردن قسمتهای مختلف برج سوزا بر اساس استاندارد API RP 521 می باشد.
شرکت انرژی گستر ماد يکی از سازندگان سيستمهای برج سوزا با قطرهای متفاوت Tip و Stack و ارتفاعهای متفاوت می باشد. انواع متفاوت نگهدارندةهای برج سوزا مطابق شکل زير می باشد:
بالای صفحه
مخزن ذخيره
تانکهای ذخيره يکی از عناصر پايه ای در واحدهای توليدی، پالايشگاه ها، حمل و نقل، بازار محصولات پتروشيمی و ساير مراکز ميباشد. طراحی، ساخت، بهره برداری، بازرسی و تعميرات تانکهای ذخيرة روی سطح زمين و زير زمينی، بر اساس استانداردهای API 620، API 650و API 653 انجام می شود. سه قسمت اصلی تانکهای ذخيره شامل بدنه، سقف و کف می باشد:
طبقه بندی تانکهای ذخيره بر اساس نوع سقف آنها می باشد:
بخش تحقیق و توسعه شرکت انرژی گستر ماد با همکاری دانشگاه صنعتی اصفهان در زمینه ساخت و بازرسی مخازن ذخیره مبادرت به چاپ کتاب نموده است.برای اطلاعات بیشتر اینجا را کلیک نمایید.
بالای صفحه
***** گاز خشک
***** گاز خشک یکی از جداکننده های کاربردی در صنعت گاز بوده که خود ایستا می باشد و برای جداسازی ذرات جامد تا قطر 5 میکرون از گاز خشک استفاده می شود. جداسازی در داخل ***** با استفاده از المنت کارتریج قابل تمیز شدن که از جنس پلی پروپیلن می باشد انجام می شود.
قسمتهای اصلی ***** گاز خشک مطابق شکل زیر می باشد:
1. درب *****
2. المنت کارتریج
3. بدنه
4. نازل ورودی
5. نازل خروجی
6. پایه
محدودة ظرفیت گاز ورودی:
از 150 تا 100،000 متر مکعب استاندارد بر ساعت
محدودة اندازه: از 2 اینچ تا 12 اینچ
دسته بندی فشاری: 150، 300 و 600 پوند
بالای صفحه
***** جداکننده (سپراتور)
***** جداکننده (سپراتور) بصورت افقی بوده و نصب شده بر روی پایه ای مناسب ساخته می شود که با استفاده از المنت کارتریج و صفحات فلزی موج دار، ذرات جامد و مایع را از گاز جدا می کند بطوریکه مقدار مایع در داخل گاز طبیعی نباید از 0.1 گالن در هر هزار فوت مکعب استاندارد گاز (13.366 مترمکعب مایع در هر یک میلیون متر مکعب استاندارد گاز) تجاوز کند.
مقدار جریان گاز، فشار عملیاتی و درجه حرارت عملیاتی عوامل مهمی در طراحی و سایز جداکننده ها هستند و یکی از مهمترین عوامل در راندمان کلی *****ها، که معمولا نادیده گرفته می شود، طول المنت است.
1. محل نصب المنت
2. محل نصب صفحات فلزی موج دار
3. نازل ورودی گاز
4. صفحات فلزی موج دار
5. محل جمع آوری مایعات
6. درب *****
7. نازل خروجی گاز
8. پایه
9. دریچة تخلیه
10. المنت کارتریج
راندمان جداسازی برای ذرات مایع تا قطر 5 میکرون و ذرات جامد تا قطر 3 میکرون 100% می باشد.
محدودة ظرفیت گاز ورودی: از 5000 تا 1،000،000 متر مکعب استاندارد بر ساعت
محدودة اندازه: از 3 اینچ تا 20 اینچ
دسته بندی فشاری: 150، 300 و 600 پوند
بالای صفحه
مبدل حرارتی
مبدل حرارتی پوسته و لوله یکی از انواع رایج مبدلهای حرارتی در پالایشگاه های نفت و دیگر فرایندهای شیمیایی می باشد و بکار بردن آن در فشارهای بالا مناسب می باشد که طراحی آن بر اساس استاندارد TEMA و ASME Sec. VIII انجام می شود. این نوع مبدل حرارتی شامل یک پوسته و مجموعه ای از لوله ها در داخل پوسته میباشد. دو سیال، که می تواند گاز یا مایع باشد، با درجه حرارت های متفاوت در طول مبدل حرارتی در جریان هستند. یکی از جریانها در لوله و دیگری در خارج از لوله و داخل پوسته است. انتقال حرارت از یک سیال به سیال دیگر از دیوارة لوله ها از سمت پوسته به سمت لوله و یا برعکس انجام می شود.
جهت بالا بردن راندمان حرارتی، سطح حرارتی زیادی باید مورد استفاده قرار گیرد، به همین دلیل از لوله های زیادی استفاده می شود. بدین ترتیب از انرژی حرارتی تلف شده می توان استفاده کرد و این راه مناسبی برای ذخیره کردن انرژی می باشد.
1. نازل ورودی لوله
2. نازل خروجی لوله
3. نازل ورودی پوسته
4. نازل خروجی پوسته
5. کلگی پوسته
6. پوسته
7. مجموعه لوله
8. پایه
بالای صفحه
مخازن تحت فشار
مخازن تحت فشار یکی از محصولات اصلی شرکت انرژی گستر ماد در ارتفاع ها، قطرها و ضخامتهای متفاوت می باشد مانند برجها، راکتورها، درام ها و انواع دیگر مخازن تحت فشار که در واحدهای گاز، نفت و پتروشیمی بکار می روند. مخازن تحت فشار با مواد مختلف کربن استیل و استنلس استیل بر اساس استاندارد ASME Sec. VIII, Div. 1 ساخته می شوند.
بالای صفح