نام تجاری
Clomid, Seropheneکاربرد
درمان ناباروریاشکال دارویی
قرصاطلاعات دارویی کلومیفن
داروی کلومیفن یک داروی غیر استروئیدی است که برای درمان ناباروری ناشی از کاهش یا فقدان تخمکگذاری در زنان و در درمان بیکفایتی عملکرد جسم زرد و نیز تشخیص نارسایی محور هیپوتالامیک- هیپوفیز- غده فوق کلیه مفید میباشد. همچنین به منظور ارزیابی عمل تخمدانها در تخمکگذاری نیز استفاده شده است. داروی کلومیفن در درمان ناباروری مردانی که تولید اسپرم در آنها کافی نیست، هم به کار میرود.داروی کلومیفن در زنان سبب ترشح هورمونهایی از غده هیپوفیز میشود که برای تحریک تخمکگذاری (آزاد شدن تخمک از تخمدان) مورد نیاز هستند. این دارو در زنانی با شرایط خاص پزشکی مانند سندروم تخمدان پلی کیستیک که مانع از تخمک گذاری طبیعی میشود، استفاده میشود.

مقدار و روش مصرف داروی کلومیفن
- قبل از شروع درمان با داروی کلومیفن (Clomifene)، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک میکند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید. همچنین اگر در رابطه با مصرف آن با سؤالاتی روبرو هستید با پزشک خود مشورت نمایید.
- دوز و مقدار داروی کلومیفن، از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ دارو را دقیقاً همانطور که پزشک به شما تجویز کرده است، استفاده نمایید. و کلومیفن را در مقادیر کمتر یا بیشتر از مقادیر توصیه شده مصرف نکنید.
- نحوه مصرف قرص کلومیفن میبایست طبق دستور پزشک مصرف شود و پزشکتان ممکن است برای دریافت بهترین نتیجه، دوزهای درمانی را تغییر دهد.
- در صورت فراموشی مصرف داروی کلومیفن، درباره اقدامات لازم با پزشک خود تماس بگیرید.
- داروی کلومیفن باید در ساعات مشخصی از روز مصرف شود.
- پزشک ممکن است قبل از تجویز کلومیفن، آزمایشات پزشکی را انجام دهد تا از وضعیت شما مطلع شده، و مطمئن شود شرایط خاصی ندارید و کلومیفن برایتان بیخطر است.
- قبل از هر دوره درمان باید یک معاینه لگنی توسط پزشکتان انجام شود. همچنین در طول استفاده از این دارو باید تحت نظر پزشک باشید.
- به طور معمول مصرف کلومیفن از پنجمین روز دوره قاعدگی شروع و به مدت ۵ روز مصرف میشود. دستورات پزشک خود را در این رابطه دنبال کنید و هرگز بیش از مقدار تجویز شده، داروی کلومیفن را مصرف نکنید زیرا ممکن است عوارض جبرانناپذیری به همراه داشته باشد.
- ممکن است پزشکتان از شما بخواهد هرروز صبح دمای بدنتان را کنترل کنید و وضعیت روزانه را ثبت کنید. این کار کمک میکند تا روز تخمکگذاری قابل پیشبینی باشد.
- به احتمال زیاد به مدت ۵ تا ۱۰ روز پس از مصرف کلومیفن، تخمکگذاری اتفاق خواهد افتاد. برای افزایش احتمال باردار شدن، در این مدت باید مقاربت جنسی داشته باشید.
- اگر در هربار دوره درمان، تخمکگذاری رخ دهد و بعد از ۳ دوره درمان حامله نشوید، پزشک شما ممکن است درمان را متوقف کند و علت ناباروری شما را بیشتر ارزیابی کند.
- در بیشتر موارد، کلومیفن نباید پیش از سه دوره درمانی مورد استفاده قرار گیرد.
موارد منع مصرف داروی کلومیفن
- به تاریخ انقضای داروی کلومیفن (Clomifene) توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است، از مصرف آن خودداری کنید.
- هرگز داروی کلومیفن را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
- حساسیت به این دارو یا هر دارو و مواد دیگری
- بارداری یا مواردی که حدس بارداری زده میشود
- شیردهی
- مشکلات کبدی
- مشکلات خونریزی غیرطبیعی
- تومور در غده هیپوفیز
- مشکلات تیروئید
- مشکلات غدد فوق کلیوی
- کیست در تخمدان که به سندرم تخمدان پلی کیستیک ربطی ندارد
- آندومتریوز
- فیبروئید رحم
- افسردگی
- اختلالات بینایی
- ترومبوفلبیت
موارد هشدار و احتیاطات ویژه حین مصرف داروی کلومیفن
- مصرف کلومیفن بیش از ۳ دوره درمان میتواند باعث افزایش خطر گسترش تومور در تخمدان شود. در رابطه با طول مصرف این دارو با پزشک خود مشورت کنید.
- احتمال چند قلوزایی به ویژه با مصرف دوزهای بالاتر کلومیفن بیشتر میشود.
- در بیمارانی که به مدت طولانی تحت شرایط هیپو استروژنیک قرار داشتهاند، قبل از شروع درمان نیاز به یک دوره درمان با استروژن وجود دارد.
- تست بارداری قبل از شروع درمان و قبل از هر دوره مجدد درمان برای اطمینان از باردار نبودن بیمار، انجام میشود.
- مصرف داروی کلومیفن میتواند سبب تاری دید شود. در صورت انجام کارهایی مانند رانندگی که به هوشیاری و دقت عمل نیاز دارند بیشتر احتیاط کنید.
تداخلات دارویی
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر داروها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آنها شود. بنابراین برای مصرف داروی کلومیفن، لیست تمام داروهایی که مصرف میکنید اعم از داروهای تجویزی و غیرتجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید.عوارض جانبی داروی کلومیفن
همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرفکنندگان نیز هیچ نوع عارضهای بروز نمیدهند. یکسری از عوارض نیز بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین میروند.در برخی از زنانی که این دارو را مصرف میکنند به ویژه در اولین دوره مصرف، یک بیماری به نام سندرم تحریک بیش از حد تخمدان (OHSS) دیده میشود. که دارای علائمی که در ادامه گفته خواهد شد، میباشد. در صورت بروز هریک از این علائم، سریعاً پزشک خود را در جریان بگذارید:
- درد شدید شکمی
- احساس شدید بادکنک در معده
- تهوع
- استفراغ
- اسهال
- افزایش وزن شدید
- تنگی نفس
- ضربان سریع قلب
- تغییرات ادرار
- گُرگرفتگی (گرما، قرمزی، یا گزگز)
- حساسیت و درد سینه
- سردرد
- خونریزی در میانه دوره قاعدگی و لکه بینی
- احساس درد یا فشار در لگن، بزرگ شدن ناحیه لگنی
- مشکلات بینایی
- احساس تابش نور در گوشه چشمها
- افزایش حساسیت چشم به نور
- خونریزی وخیم واژینال
- بروز هرگونه عارضه غیرمنتظره دیگر، که فکر میکنید به دلیل مصرف داروی کلومیفن است را به پزشک خود اطلاع دهید.
- در صورت بروز علائم واکنش آلرژیک از جمله ورم، کهیر، مشکل در تنفس، تورم صورت، دهان، لبها و گلو به اورژانس مراجعه نمایید.
شرایط نگهداری داروی کلومیفن
- دارو را دور از دسترس کودکان نگه دارید.
- دارو را در جایی خشک و خنک و به دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه دارید.