جایگاه آی تی و فن آوری اطلاعات در صنایع و علوم مختلف

quester

عضو جدید
کاربر ممتاز
فناوری اطلاعات و ارتباطات ICT در آموزش پزشکی

فدراسیون جهانی آموزش پزشکی (WFME) یک سازمان غیردولتی مرتبط با سازمان بهداشت جهانی (WHO) و شش انجمن منطقه ای تحت پوشش آن است که با دستیابی به کیفیت مطلوب در کلیه سطوح آموزش پزشکی در سطح جهان (پزشکی عمومی؛ تخصصی؛ آموزش مداوم پزشکان) راه اندازی شده است.

از سال ۱۹۹۷ با گسترش اینترنت، توسعه ناگهانی در کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات ICT در آموزش پزشکی نیز پدید آمد که ظرفیت بالقوه ای ایجاد نمود و از طرفی یک راهنما یا دستور العمل را ضروری ساخت.
این فناوری امکان دستیابی به اطلاعات و دانش تخصصی را مستقل از مکان و زمان فراهم کرده و زمینه را برای همکاری گسترده آموزشی با امکان خودارزیابی و دریافت بازخورد ایجاد می کند.
ICT ظرفیت بالقوه ای را در عرصه آموزش ایجاد کرده و امکان ایجاد محیط یادگیری مؤثر با بازخورد فوری و مرتبط با محتویات آموزش را فراهم می کند و از این رو WFME از سال ۱۹۹۷ کمیته ای از مشاوران را جهت استفاده از کامپیوتر در آموزش پزشکی تشکیل داده و از آنها خواست تا راهنمایی برای ادغام این ابزار جدید با برنامه آموزشی تهیه کند.
دانش پزشکی و تحقیقات مربوطه وابستگی زیادی به مدیریت اطلاعات دارد. اینترنت فرصت هایی را برای ارتباط دانشکده های پزشکی در سطح جهان با یکدیگر و به اشتراک گذاشتن مواد آموزشی به کمک کامپیوتر را فراهم می کند.کامپیوتر با ظرفیت بالای مدیریت اطلاعات و ارتباطات، قوی ترین ابزار برای پردازش دانش پزشکی و گشودن راههای جدید در فرآیند آموزش است.
اینترنت یادگیری آزاد را در داخل دانشکده ها و نقاط دوراز دسترس تسهیل می کند.کامپیوتر به تنهایی نیز به وسیله اساتید در کلاس درس برای آموزش یا به وسیله دانشجویان جهت خود آموزی قابل استفاده است و اتصال کامپیوترها به یکدیگر در یک شبکه محلی؛ مدیریت آموزشی به کمک کامپیوتر را ساده کرده و امکان ارتباطات کامپیوتری در داخل مؤسسه را فراهم می کند.

راهنمایی ها
۱- تعیین تناسب کامپیوتر برای آموزش پزشکی
تکامل روشهای یاددهی و یادگیری باید به دنبال نیازهای آموزشی و پشتیبانی امکانات فناوری یا سیاستگذاری های مؤسسات باشد. ICT ظرفیتی بالقوه وسیعی برای بهبود کیفیت در آموزش پزشکی و تخصصی فراهم می کند و ممکن است باعث ایجاد راههایی جهت استفاده از منابع دیگر شود.
برای هر فعالیت آموزشی باید به این سؤال پاسخ داد که ICT چگونه می تواند دستیابی به اهداف آموزشی را تسهیل کند.
 در اینجا می بایست ابتدا چگونگی استفاده از ICT در آموزش تعیین و تبیین شود:
الف- توسط محتوا
قبل از تهیه مواد آموزشی جدید باید اهداف آموزش مشخص شود. مزایای فرض شده برای آموزش به وسیله کامپیوتر باید به صورت شفاف تعریف شود. پیشنهاد می شود قبل از تولید مواد آموزشی جدید قابلیت دستیابی به برنامه درسی و اطلاعات مورد بازنگری دقیق قرار گیرد.
تغییر ناگهانی در محیط یک پارچه فعلی بدترین نظریه است. باید اساتید و دانشجویان نقشی فعال در ایجاد محتوا جهت منابع چند رسانه ای جدید داشته باشند. همکاری بین بخشی با کارشناسان علوم کامپیوتری، گرافیک، طراحی و علم تعلیم و تربیت برای دستیابی به مفید بودن و بالا بردن کیفیت محصولات چند رسانه ای توصیه می شود. ICT امکان مشارکت در منابع درسی را در سطح جهان فراهم می سازد.
اصول آموزش پزشکی به سرعت منتشر و توسعه می یابد و بنابراین برنامه های آموزش پزشکی بر پایه کامپیوتر باید قابل تغییر براساس نیازهای محلی و تطبیق با نگرشهای جدید باشد.
باید هر یک از اساتید خود را مالک فرآیند بداند و مواد آموزشی را جهت استفاده مناسب در محیط جدید روزآمد نماید. بنابراین مواد آموزشی که اصولاً برای دوره آموزشی پزشکی عمومی تولید می شود، برای تحصیلات تکمیلی تخصصی و آموزش مداوم پزشکی نیز قابل استفاده خواهد بود.
ب- ادغام ICT در برنامه آموزشی
توصیه می شود موضوعاتی از برنامه آموزشی که به صورت مؤثر قابل ادغام با ICT است کاملاً مشخص گردد.اساتید باید جهت کاربرد مناسب فناوری مخصوصاً در زمینه های تدریس در کلاس، گروه های کوچک خودارزیابی، دروس و آزمایشگاه های on-line آموزش داده شوند. لازم است اساتید با چگونگی استفاده از فناوری آشنا شوند تا در زمان مناسب به تهیه مواد آموزشی علاقه مند شوند.فعالیت های دانشجویان باید برای توسعه آموزش به وسیله ICT تشویق شود. ممکن است دانشجویان از کامپیوتر به عنوان ابزاری مهم جهت یادآوری مجدد اطلاعات و بازسازی آن استفاده کنند.

۲- دسترسی به فناوری مناسب
استفاده مناسب از ICT نیازمند دسترسی به فن آوری مناسب، آموزش چگونگی استفاده از فن آوری و برنامه ریزی درازمدت در این زمینه است.

الف- دسترسی
۱. دسترسی اساتید و دانشجویان به خدمات پست الکترونیک
۲. دسترسی به کامپیوتر در دانشکده پزشکی و در منزل همراه با ارتباط اینترنتی (اگر دانشجویان در خوابگاه زندگی می کنند کامپیوتر آنها مستقیماً به شبکه دانشگاه متصل گردد.)
۳. کمک به خرید سخت افزار و نرم افزار (خرید انبوه) یا هماهنگی جهت خرید اقساطی توسط اساتید و دانشجویان از طریق مذاکره با سرویس دهنده های اینترنتی مشخص.
۴. کامپیوتر مورد نیاز و امکانات ارائه ویدئویی دروس از طریق ایجاد شبکه در مکان های آموزشی.
۵. امکانات اتصال کامپیوترهای شخصی اساتید به اینترنت.

ب- آموزش و پشتیبانی
۱. از طریق ایجاد مرکز مشاوره و راهنمایی تلفنی دانشجویان و اساتید را به استفاده از کامپیوتر و اینترنت در منزل تشویق کنید.
۲. میزان صلاحیت و آشنایی دانشجویان را با ICT تعیین و درصورت نیاز امکانات آموزش آنها را فراهم نمایید.
۳. امکان حمایت فنی کارکنان در کلیه سطوح و مشارکت آنها در توسعه دانشکده را فراهم کنید.
۴. در آموزش اساتید روی یک گروه اصلی تمرکز کنید و اجازه دهید که آنها همکاران خود را آموزش دهند.
۵. سطوح متفاوت صلاحیت اساتید برای دستیابی به حداقل مهارت لازم جهت ارائه الکترونیکی مواد آموزش را مشخص سازید.
۶.از وب جهت اهداف مدیریتی استفاده کنید.

ج- برنامه ریزی
۱. از محدودیت های پهنای باند اینترنتی در زمان برنامه ریزی و اجرای برنامه های چند رسانه ای بر پایه وب آگاه باشید.
۲. بر روی استانداردهای مشترک در اجرا و تناسب در خواست های سیستم با حداقل موضوعات مورد بحث توافق کنید و روی نوعی از فن آوری تمرکز کنید که فعالیتهای گروهی را تسهیل می کند.
۳. از توسعه استانداردهای نرم افزارهای آموزشی آگاه باشید.
۴. دقت کنید که دانشجویان خود منابع آموزشی را معرفی کرده و در برنامه ریزی و توسعه و مراحل تولید مشارکت کنند.
۵. امکانات لازم را برای جایگزین کردن تجهیزات کامپیوتری فراهم نموده و جاهایی را که نیاز به فن آوری جدید ندارد مشخص نمایید.
۶. بدانید که استفاده مناسب از فن آوری جدید ممکن است شکل جدیدی از یادگیری را ایجاد کند که نیازمند تغییر در برنامه های مؤسسه خواهد بود.
۷. در مورد دانشجویان معلول براساس توصیه های ملی و بین المللی عمل کنید.

۳- یافتن اطلاعات جهت توسعه الکترونیکی آموزش پزشکی

راهنماهای متعدد منابع دیجیتالی در سطح ملی و منطقه ای وجود دارد که متأسفانه هیچ کدام کامل نمی باشند، در اینجا به تعدادی اشاره شده است:
۱.از طریق موتورهای جست وجو سایتهای اینترنت را از نظر نر م افزارهای رایگان بررسی کنید.
 ۲٫ لیست خدمات دهندگان: بهتر است دانشکده های پزشکی، اساتید و دانشجویان با همکاران خود از طریق پست الکترونیکی ارتباط برقرار کنند یکی از روشها استفاده از لیست های موجود در سرویس دهنده ها است.
۳٫ لیست Med-ed به وسیله انجمن دانشکده های پزشکی آمریکا اداره می شود. تمرکز این گروه بر روی اطلاعات و ارسال اطلاعات براساس استفاده از فن آوری در آموزش پزشکی است. لیست این پست الکترونیکی توسط بیش از ۹۰۰ مدرس علوم پزشکی در دنیا استفاده می شود و منبعی آماده جهت تبادل نرم افزارهای مناسب است.

۴. لیست MEDIMED یک لیست اروپایی است که بر روی آموزش پزشکی تمرکز دارد و حدود ۲۰۰ کاربرد با ثبت رایگان دارد.
۵٫ لیست یا راهنماهای ملی یا منطقه ای نرم افزارهای موجود برای مثال عبارتند از:
- لیست وب سایت های حمایت شده توسط کمیته هایی از قبیل IMIAWGI از هیدل برگ و انجمن دانشکده های دندانپزشکی اروپا.

- خلاصه مقالات در مدلاین ‎/ همایشهای متخصصان علوم پزشکی یا سازمانهای اطلاع رسانی اغلب همراه با برگزاری نمایشگاه است. اطلاعات مربوط به آنها در مجلات تخصصی قابل دستیابی است و یا در مدلاین نیز جمع آوری شده است.
۶. راهنماهای نرم افزاری: متأسفانه هیچ منبع مشخصی وجود ندارد ولی بعضی از منتشر کنندگان، کاتالوگ های on-line دارند
 

quester

عضو جدید
کاربر ممتاز
كاربردهاي فن آوري اطلاعات در امور بهداشت ودرمان

نويسنده: سعيد نوري آزاد

اگر در چند سال گذشته گذري به كلينيك هاي پزشكي داشتيد بيش از هر چيز كاغذ ها و پرونده هاي بيماران را ملاحظه مي كرديد و اگر از بخت بد به يكي از اين برگه هاي نهفته در دل بايگاني هاي عريض و طويل نياز مند مي شديد چاره اي جز توسل به حجم عظيم كاغذ ها نداشتيد كه آن هم معمولابعد از صرف زمان هاي طولاني با ذكر يك واژه آشنا ختم مي شد يعني يا مي شنيديد « پرونده گم شده » و يا « اينجا نيست » شايد هم مي شنيديد «پرونده كامل نيست» اما به هر حال براي حل اين مشكل عظيم راهكاري پيدا شد، يعني گام نهادن به دنياي ديجيتال فن آوري اطلاعات.رايانه براي دو هدف عمده كاربرد پيدا كرده است; يكي به جهت انجام محاسبات پيچيده و يكي جهت دستيابي و ارزيابي اطلاعات زياد و پيچيده .

در پزشكي كنترل و جمع آوري اطلاعات كلينيكي از بدن بيمار توسط سنسورهاي مخصوص انجام مي گيرد و در تشخيص پزشكي ، تصميم گيري تشخيص ، تصوير برداري در پزشكي ، انجام و آناليز روش هاي آزمايشگاه ها ، درمان با اشعه و ليزر و پرتوهاي ديگر ، بازيابي و كنترل كاركرد بافت هاي مختلف به ويژه در افراد فلج و ناقص و بالاخره در تشخيص اتوماتيك و هوش مصنوعي و ديگر زمينه هايي كه بحث خواهد شد نيز بهره برداري مي شود .

كاربرد رايانه در پزشكي با هدف اصلي پردازش و آناليز اطلاعات پزشكي و ارتباطات بين اين اطلاعات و استفاده كنندگان مربوطه است كه اين اطلاعات بر اساس دانش و تجربه حاصل از عملكرد سيستم هاي مختلف در پزشكي و بهداشت است.

به طور كلي ارتباط كامپيوتر با پزشكي را مي توان در شش سطح و يا كاربرد مختلف تقسيم بندي كرد .

1- ثبت اطلاعات و ارتباطات مربوط به آن (Communication and Recording )

اين كاربرد شامل مواردي مثل گرفتن و نمايش علايم بيولوژيك و حياتي روي مونيتور يك بخش مراقبت هاي ويژه ، ارتباط بين ترمينال هاي يك شبكه كامپيوتر در بيمارستان و انتقال اطلاعات از آزمايشگاه به بخش و يا فرستادن پيام هاي الكترونيكي بين بخش ها و مراكز مختلف بيمارستان است .

2- ذخيره و بازيابي اطلاعات در بانك اطلاعاتي (Storage & retrieval of data bases

شامل سيستم ثبت و ذخيره اطلاعات بيمار و كامپيوتر ، امور مربوط به پذيرش و ترخيص و محاسبه مخارج پرونده بيمار و حتي ذخيره اطلاعات مربوط به آزمايشات راديوبيولوژي ، وضعيت بيمار و گزارشات بيمار در كامپيوتر است .

3- محاسبه و كنترل اتوماتيك (Computation & Automation )

در حال حاضر اكثر دستگاه هاي پزشكي مثل ECG، EEG، NM، CT به كامپيوتر يا ميكروپروسسور وصل هستند كه در واقع كنترل و كاركرد آن ها را انجام داده و كنترل كيفي لازم در جهت بهبود كيفيت نتايج حاصل را به طور اتوماتيك انجام داده و گزارش مي كند .

4- شناسايي و تشخيص (Recognition & diagnosis )

اين كاربرد شامل مدل هاي تشخيصي با استفاده از روش هاي مختلف تصميم گيري تخميني و سيستم هاي Expert است .اين مدل ها بر اساس دانش و تجربيات مختلف از سيستم مورد نظر كه پيشاپيش اين اطلاعات به رايانه داده مي شود و مدل يا سيستم مورد نظر با آن اطلاعات و يا مدل قبلي مقايسه و ارزيابي مي شود و در نتيجه تفاوت و يا تشخيص نوع تغييرات حاصل در مدل مورد مطالعه را نسبت به مدل طبيعي نشان مي دهد . مواردي مثل شناسايي الگوهاي مختلف در تصاوير پزشكي ، تشخيص اتوماتيك بيماري ها از روي سيگنال ECG ، دسته بندي و شناخت سلول هاي مختلف خوني توسط رايانه از انواع ديگر اين گروه هستند.

5- درمان و كنترل (Therapy & Control)

كنترل ميزان مايعات و مواد خوني در يك بخش مراقبت هاي ويژه كه توسط كامپيوتر به طور اتوماتيك انجام شود اين امكان را فراهم مي كند تا مواد خوني به طور دايم تست و تزريق مداوم دارو در جهت كنترل سطح لازم آن ها صورت گيرد.

6- تحقيقات و مدلسازي (Research & modelling )

در اين راستا ، انواع پديده هاي فيزيولوژيك بدن انسان يا كاركرد بافت هاي مختلف يا عملكرد دستگاه هاي مختلف در رابطه با بدن انسان و در نتيجه بررسي عوامل مختلف فيزيكي بر آنها به صورت مدل هاي كامپيوتري (رياضي ، گرافيك ، مكانيكي) در مي آيد . به عنوان مثال فيزيولوژيكي سيستم قلبي و عروقي و عوامل مكانيكي مثل فشار ، جريان خون ، حجم و عوامل الكتريكي مثل سيگنال هاي ECG به صورت يك مدل بازسازي مي شود .

در بهداشت نيز مدل هايي جهت بررسي بيماري ها و اثرات متقابل عوامل گوناگون و رفتار عوامل بيماري زا طراحي مي شود . در راديوتراپي پديده تشعشعات سرطان كش و برخورد آن با سلول هاي سرطاني و عوامل مختلف فيزيكي موثر در آن نيز به صورت مدلي شبيه سازي مي شود تا اثرات عوامل مختلف را قبل از اعمال روي بيماري بررسي و تست كنند.

تمام استفاده فوق با كمك روش هاي مختلف كامپيوتر و ارتباطات مربوط به آن شامل گرفتن و ثبت اطلاعات ، ذخيره آن ، بازيابي آن ، پردازش و آناليز اطلاعات ، انتقال اطلاعات و در انتها نمايش اطلاعات به دست مي آيد.

در اين ميان زيرساخت هاي فن آوري اطلاعات و ارتباطات نقشي مشابه تجهيزات بيمارستاني را در درمان و ارتقاي سلامت بيمار ايفا مي كنند.
 

quester

عضو جدید
کاربر ممتاز
نگاهی به توسعه و كاربری ict در صنعت خودرو؛ اهداف و چشم‌اندازها

صنعت خودرو به دلیل ارتباط با بیش از ۶۰ صنعت دیگر به صنعت صنایع یا لوكومتیو صنایع مشهور است اما مدیران و كارشناسان فن‌آوری اطلاعات در صنعت خودرو بر این باورند كه لایه‌های پایین‌تر زنجیره تامین این صنعت هنوز مراحل ابتدایی به كارگیری فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات را طی نكرده است. همچنین بنگاه‌های كوچك به دلیل مشكلات متعدد تمایل چندانی به استفاده از فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات را ندارند.




در مقابل دلایل مثبت بسیاری كه برای به كارگیری فن‌آوری اطلاعات در زنجیره تامین صنعت خودرو وجود دارد، موانع متعددی هم در راه به كارگیری این فن‌آوری به چشم می‌خورد كه هزینه‌های بالای كسب تكنولوژی، تقاضاهای متناقض از شركت‌ها در صنعت خودرو، فقدان كاركنان با مهارت‌های كافی، تردید در مقابل موارد ناشناخته و تجربه نشده، فقدان سخت‌افزار پشتیبانی،‌ نداشتن استانداردهای مرتبط لازم، نبود حمایت مناسب دولت و قوانین حقوقی لازم و فقدان زیرساخت‌های فرهنگی و تكنولوژیكی لازم از جمله این موارد عنوان می‌شود.

در گزارش زیر كه برگرفته از نظرات خبرگان در برنامه جامع فن‌آوری اطلاعات كشور است، كارشناسان پیش نیاز توسعه استفاده از فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات را حل مشكلات بنگاه‌های فعال در لایه پایین‌تر با هدف افزایش توان، رقابتی آن‌ها می‌دانند. همچنین آن‌ها بر این باورند كه توسعه این فن‌آوری در زنجیره تامین خودرو، نیازمند عزم جدی در لایه‌های بالای زنجیره تامین و شركت‌های اصلی تولید كننده است. این بنگاه‌ها باید با حمایت از لایه‌های پایین‌تر آن‌ها را برای استفاده از راه‌حل‌های زنجیره تامین ترغیب كنند.

بنابراین در شرایط فعلی زنجیره تامین خودروی كشور، مطالعه وضعیت فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات در لایه‌های پایین زنجیره تامین ارزش افزوده‌ای برای این تحلیل ایجاد نمی‌كند. همچنین با ارتباطات (مانند افزایش بهره‌وری، نوآوری در فرآیند) زمانی بروز كند كه تولید كنندگان اصلی در به كارگیری موثر این فن‌آوری و ترغیب سایر لایه‌های زنجیره تامین برای به كارگیری آن موفق شوند.

به دلیل سهم كم سایر تولید‌كنندگان از كل این صنعت، اثر استفاده آن‌ها از فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات در كل كوچك و قابل اغماض خواهد بود. همچنین بنگاه‌های اصلی بزرگ می‌توانند با ایجاد استانداردها و الزامات در زمینه استفاده از فن‌آوری اطلاعات، سایر بنگاه‌های كوچك و متوسط زنجیره تامین را به استفاده از این فن‌آوری ترغیب كنند.

●رهبری ict در دستان بنگاههای بزرگ

یعنی زمانی می‌توان انتظار استفاده گسترده از فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات در زنجیره تامین خودرو را داشت كه بنگاههای بزرگ فعال در این صنعت رهبری استفاده از این فن‌آوری را در كل زنجیره در دست بگیرند و از سویی فضای رقابتی واقعی ایجاد شود، چرا كه در حال حاضر به گفته فعالان حوزه انگیزه‌ی لازم از بعد تجاری، برای سرمایه‌گذاری در این حوزه نیست و عملا مشتری باید هر محصولی را با هر كیفیتی خریداری كند و با توجه به تقسیم سهم بازار انجام پذیرفته بین خودروسازان عملا دیگر رقابتی هم وجود ندارد.

طبق بررسی‌ وضعیت موجود در صنعت خودرو و بر اساس نظرات خبرگان پروژه‌های فن‌آوری و تجارت الكترونیكی در صنعت خودروی ایران بیشتر به دلیل مسائل قانونی، بانكداری، مسائل فنی كسب و كار كه شركت‌های ایرانی كاملا در حل آن‌ها ناتوان هستند، تا حدی متوقف شده‌اند.

● پیش نیاز توسعه تجارت الكترونكی در صنعت خودرو

ظاهرا مشكلات اساسی ریشه در قوانین دارد و یا زیرساخت‌هایی كه باید از سوی دولت تامین شود كه از بین بردن این موانع پیش نیاز ضروری برای توسعه تجارت الكترونكی در صنعت خودرو است.

برخی از نقاط ضعف و قوت اصلی از دیدگاه كارشناسان از این قرار است صنعت خودرو دچار كمبود برنامه‌های كاربردی تجارت الكترونیكی برای مدیریت الكترونیكی تراكنش‌های بین لایه‌های مختلف زنجیره تامین است. تراكنش‌ها به طور سنتی با استفاده از ابزارهای فیزیكی ایجاد می‌شوند.

انواع مختلفی از نرم‌افزار به صنعت خودرو اختصاص یافته است كه صرفا برای خودروسازان و سازندگان قطعات یدكی در بازار جهانی طراحی شده است كه ناشران این نرم‌افزارها نقش اساسی را در توسعه تجارت الكترونیكی در صنعت خودرو بسیاری از كشورها ایفا می‌كنند. اما این بازیگران، به دو دلیل هیچ نقشی در كشور ایران ندارند، اول حق كپی‌ در ایران رعایت نمی‌شود. دوم تحریم فنی ایران توسط شركت‌های نرم‌افزاری آمریكا و بسیاری از شركت‌های اروپایی مانند فروشندگان erp كه تصمیم گرفته‌اند با ایران خودرو و سایپا همكاری نكنند.

● فقدان دسترسی به سیستم‌های پیچیده‌ترمختص خودرو

رعایت نشدن حق كپی و موارد دیگر باعث شده است كه دسترسی به سیستم‌های مختص خودرو و پیچیده‌تر امكان‌پذیر نباشد. كاربرد چنین محصولاتی نیازمند بهره‌گیری از پشتیبانی و همكاری ناشر نرم‌افزاری است. در واقع چنین محصولاتی عمومی نیستند، اما باید با توجه به نیازمندی‌های خاص هر شركت توسعه یابند. به همین علت همكاری ناشران نرم‌افزار ضروری است.

● اهداف توسعه ict در صنعت خودرو

كاربست فاوا در صنعت خودرو بیش از هر چیز به افزایش نوآوری و بهره‌وری در زنجیره ارزش این صنعت منجر می‌شود. ارتقا كیفیت محصولات، بالا بردن سهم تجارت الكترونیك و توسعه دانش در صنعت خودرو از مهمترین ابعاد هدف‌گذاری در ارتباط با گسترش فاوا به شمار می‌آیند.

برخی از اهداف تدوین شده برای توسعه و كاربری فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات در صنعت خودروی كشور عبارتند از افزایش بازدهی سرمایه‌گذاری در صنعت خودرو به وسیله‌ی افزایش بهره‌وری حاصل از كاربرد فاوا، افزایش نوآوری در زمینه‌ی كاربرد فاوا در این صنعت، توسعه دانش نیروی انسانی در مورد فاوا و تبدیل صنعت خودرو به صنعت دانش‌بنیان و افزایش سهم بازار صنعت خودروی ایران در خارج از كشور و بالا بردن سهم تجارت الكترونیك در زنجیره ارزش صنعت خودرو.

از سیاستهای تدوین شده برای توسعه این صنعت كه بگذریم تعیین استانداردهای قراردادهای فاوا در زنجیره تامین صنعت خودرو، تعیین سرفصل‌های یك رشته تحصیلی آكادمیك با زمینه كاربرد فاوا در صنعت خودرو، تعیین مشوق‌هایی برای استفاده‌كنندگان از فاوا در زنجیره ارزش صنعت خودرو، تاسیس مراكز ارتباط با صنعت خودرو در دانشگاه‌ها به خصوص بخش‌های كامپیوتر، حمایت از طرح خلاقانه و نوآورانه در جهت كاربرد فاوا در صنعت خودرو در جهت افزایش بهره‌وری، اقداماتی هستند كه در طرح جامع فن‌آوری اطلاعات كشور برای به كارگیری ict در صنعت خودرو در نظر گرفته شده است.
 

quester

عضو جدید
کاربر ممتاز
اینم تعریفی از فن آوری اطلاعات و ارتباطات ( ICT)
ن آوری اطلاعات و ارتباطات ( ICT)
تفاوت فن آوری اطلاعات و ارتباطات ( ICT) با فن آوری اطلاعات ( IT ) ، چيست ؟ در فن آوری اطلاعات و ارتباطات ، دستگاه ها و فن آوری های ارتباطی دارای جايگاهی خاص بوده و از عناصر اساسی به منظور استفاده از مزايا و دستاوردهای فن آوری اطلاعات و ارتباطات ، محسوب می گردند.در ادامه با تعاريف متفاوت ICT ، بيشتر آشنا می شويم : ........
• در اوايل سال 1990 به مجموعه سخت افزار ، نرم افزار ، شبکه و صنايع مرتبط به آنان ، فن آوری اطلاعات ( IT ) گفته می شد. در فن آوری اطلاعات و ارتباطات ( ICT ) ، تاکيد و محوريت بر روی جنبه ارتباطی می باشد ، بگونه ای که ارتباطات به منزله يک "بايد" مطرح بوده که فن آوری اطلاعات بدون وجود آن امکان ارائه سرويس ها و خدمات را دارا نمی باشد .
• فن آوری اطلاعات و ارتباطات،واژه ای است که به هر نوع دستگاه ارتباطی و يا برنامه نظير: راديو ، تلويزيون ، تلفن ها ی سلولی ، کامپيوتر ، نرم افزار ، سخت افزارهای شبکه ، سيستم های ماهواره اری و نظاير آن اطلاق شده که سرويس ها،خدمات و برنامه های متعددی به آنان مرتبط می گردد( کنفرانس از راه دور ، آموزش از راه دور) .
• فن آوری اطلاعات وارتباطات اغلب در يک مفهوم و جايگاه خاص مورد بررسی کاربردی دقييق تر قرار می گيرد نظير : فن آوری اطلاعات وارتباطات در آموزش ، بهداشت ، کتابخانه ها و غيره .
• فن آوری اطلاعات و ارتباطات ، به مجموعه امکانات سخت افزاری ، نرم افزاری ، شبکه ای و ارتباطی به منظور دستيابی مطلوب به اطلاعات ، گفته می شود .
• همگرائی بين کامپيوتر و ارتباطات ، فن آوری اطلاعات و ارتباطات را شکل می دهد .( پيوند بين کامپيوتر و بهره برداری از تمامی قابليت های آن خصوصا" پردازش و ذخيره سازی داده با امکانات متعدد ارتباطی ) • با اين که تکنولوژی های مرتبط با کامپيوتر به نوعی در جنگ جهانی دوم مورد استفاده قرار می گرفت ، ولی پتانسيل های گسترده آن پس از تحقق دو تحول عمده در سال 1980 بر همگان آشکار گرديد : تحول در صنعت نيمه هادی ها ( ترانزيستور ، مدارات مجتمع ، ميکرو تراشه ها ) ، کوچک و ارزان شدن کامپيوترها را به دنبال داشت . متعاقب اين تحول عظيم ، امکان استفاده از کامپيوتر در ابعاد بسيار گسترده و برای عموم کاربران، فراهم گرديد( کافی است به اطراف خود نگاهی داشته باشيم!) . دومين تحول عمده ، ارتباط کامپيوترها با يکديگر و بر پاسازی شبکه های کامپيوتری است . در ادامه با استفاده از فن آوری های متعدد مخابراتی و ارتباطی ، امکان اتصال و ارتباط بين شبکه های کامپيوتری ، فراهم گرديد .تحولات فوق ، زمينه انقلاب عظيم اطلاعاتی در عصر حاضر و ظهور فن آوری های متعدد اطلاعات و ارتباطات را ايجاد نموده است .
• مهمترين ويژگی فن آوری اطلاعات و ارتباطات ، نحوه ذخيره سازی ، پردازش و دستيابی به اطلاعات است .
• به مجموعه فن آوری هائی که امکان ذخيره سازی ، پردازش ، ارائه و انتقال اطلاعات را از طريق محيط های انتقال فراهم می نمايد ، اطلاق می گردد.
فن آوری اطلاعات و ارتباطات به جايگاه برجسته اطلاعات ، دستگاههای ذخيره سازی و پردازش اطلاعات و دستگاههای انتقال و دستيابی به اطلاعات تاکيد دارد . بديهی است در اين راستا ، علاوه بر پتانسيل های مخابراتی ، رسانه هائی ديگر نظير راديو و تلويزيون نيز در فهرست وسايل ارتباطی ( کانال نشر و توزيع اطلاعات ) ، قرار خواهند گرفت . زير ساخت فن آوری اطلاعات و ارتباطات در مرحله اول نيازمند وجود يک زيرساخت اطلاعاتی است که در آن تمامی دستگاهها و وسايل ارتباطی نظير تجهيزات مخابراتی ، راديو و تلويزيون قرار خواهند گرفت . زيرساخت اطلاعاتی به منزله فونداسيون زيرساخت فن آوری اطلاعات و ارتباطات ، مطرح بوده که امکان ارائه سرويس ها و خدمات اطلاعاتی را با کيفت مطلوب ، فراهم می نمايد. بر همين اساس می توان فن آوری اطلاعات و ارتباطات را مشتمل بر سه بخش اساسی زير در نظر گرفت :
زيرساخت اطلاعات
فن آوری اطلاعات
کاربردهای اطلاعات Information Infrastructure : II
Information Technology : IT
Information Applications :IA
 

quester

عضو جدید
کاربر ممتاز
آشنايي با فناوري اطلاعات و ارتباطات ICT



فناوري اطلاعات و ارتباطات چيست؟


در پنجاه سال گذشته بروز تحولات گسترده در زمينه كامپيوتر و ارتباطات، تغييرات عمده اي را در عرصه هاي متفاوت حيات بشري به دنبال داشته است. انسان همواره از فناوري استفاده نموده و كارنامه حيات بشري مملو از ابداع فناوري هاي اطلاعات و ارتباطات كه از آنان به عنوان فناوريهاي جديد و يا عالي، ياد مي شود بيشترين تاثير را در حيات بشري داشته اند.



دنياي ارتباطات و توليد اطلاعات به سرعت در حال تغيير بوده و ما امروزه شاهد همگرايي آنان بيش از گذشته با يكديگر بوده، بگونه‌اي كه داده‌ها و اطلاعات بسرعت و در زماني غيرقابل تصور به اقصي نقاط جهان منتقل و در دسترس استفاده كنندگان قرار مي‌گيرد.

ICT يافناوري‌‌اطلاعات‌وارتب� �طات( Information & Communication Technology)، بدون شك تحولات گسترده اي را در تمامي عرصه‌هاي اجتماعي و اقتصادي بشريت به دنبال داشته و تاثير آن بر جوامع بشري بگونه‌اي است كه جهان امروز به سرعت در حال تبديل شدن به يك جامعه اطلاعاتي است. جامعه اي كه در آن دانايي و ميزان دسترسي و استفاده مفيد از دانش، داراي نقشي محوري و تعيين كننده است. گستره كاربرد و تاثيرات آن در ابعاد مختلف زندگي امروزي و آينده جوامع بشري به يكي از مهمترين مباحث روز جهان مبدل شده و توجه بسياري از كشورهاي جهان را به خود معطوف كرده است

اما در تعريف فناوري اطلاعات و ارتباطات مي‌توان گفت؛ فناوري عبارت است از گردآوري، سازماندهي، ذخيره و نشر اطلاعات اعم از صوت، تصوير، متن يا عدد كه با استفاده از ابزار رايانه‌اي و مخابرات صورت پذيرد.



صرفنظر از تعاريف متنوع و دامنه وسيع كاربرد فناوري اطلاعات و ارتباطات در بخشهاي مختلف زندگي بشري، دسترسي سريع به اطلاعات و انجام امور بدون در نظر گرفتن فواصل جغرافيايي و فارغ از محدوديتهاي زماني محوري ترين دستاورد اين فناوري است.



مي‌توان از ارتباطات مطمئن و در دسترس بصورت كارآمد، به عنوان بخشي از ابزار مطرح سازي مشكلات جهاني بهره‌گرفت. ممكن است فناوريهاي اطلاعاتي و ارتباطي به تنهايي گرسنه‌ها را سير نكند، گرسنگي را ريشه كن نكند، يا مرگ و مير كودكان را نكاهد، اما عواملي بيش از پيش و با اهميت هستند كه رشد اقتصادي و برابري اجتماعي را به حركت درمي‌آورند.



فناوري اطلاعاتي و ارتباطي؛ توليد، تنوع و توزيع كارآمد محصولات كشاورزي را مقدور مي‌سازد و امكان عرضه خدمات اوليه بهداشتي به افراد بسيار نيازمند مناطق محروم از تسهيلات بهداشتي را فراهم‌تر مي‌سازد. همچنين به آموزگاران اين امكان را مي‌دهد كه دانش خود را به دورافتاده‌ترين نقاط اين سياره برسانند. دسترسي به فناوري اطلاعات مي‌تواند ايجاد شركتهاي كوچك و گروه بندي فقيرترين و دورافتاده‌ترين مناطق جهان را تقويت كند و به آنها كمك كند و بخش عمده بازارهاي داخلي و جهاني را به هم پيوند دهد.

فناوري اطلاعات امكان جهش زير ساختهاي فقير را طوري فراهم ساخته كه دوري از بازارها ديگر عامل زيان نيست و كانالهاي توزيع ناكارآمد، ديگر از ميان رفته و به گذشته‌ها متعلق مي‌شوند.



فناوري اطلاعات و ارتباطات مي‌تواند تاثير بسيار زيادي در بهبود حكومت گرداني برجاي گذارد، مي‌تواند به مردمي كه دورافتاده، زبان بسته و غير قابل بروز بوده‌اند صدايي بدهد كه بتوانند صرف نظر از جنسيت و مكان زندگي خود سخن بگويند. با اين اوصاف با پذيرش قدرت فراوان فناوريهاي اطلاعاتي و ارتباطي در بهبود و اعتلاي اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي مردم، بايد آن را محور تمام راهبردهاي توسعه قرار دهيم.



بر همين اساس نظريه‌هايي مانند ايجاد دولتهاي الكترونيكي، شهرهاي الكترونيكي، آموزش الكترونيكي، و تجارت الكترونيكي مطرح گرديد و ظرف چند سال اخير در برخي از كشورها پيشرفتهاي قابل توجهي نموده است. مزاياي عملي شدن اين نظريه‌ها استفاده از فناوري اطلاعات و ارتباطات را به يك بحث جهاني و قابل توجه جوامع مختلف مبدل كرده كه يكي از آنها، بحث ايجاد دولتهاي الكترونيكي است.


دولتهاي الكترونيكي:

كاربرد شبكه اينترنت توسط سازمانهاي دولتي جهت ارايه خدمات و اطلاعات به مردم، شركتها و ساير سازمانهاي دولتي يكي از تعاريف دولت الكترونيكي است.



متخصصان و كارشناسان، دولت الكترونيكي را سازماني مجازي بدون ساختمان و ديوار توصيف مي‌كنند كه خدمات دولتي را بدون واسطه بصورت 24 ساعته و هفت روز هفته به مشتريان ارايه مي‌دهد.

به عبارتي دولت الكترونيكي به مجموعه ارتباطات الكترونيكي ميان دولت، شركتها و شهروندان و كاركنان دولت كه از طريق شبكه اينترنت برقرار مي‌شود اطلاق مي‌گردد.


مزاياي دولت الكترونيكي:

از جمله مزايايي كه براي دولت الكترونيكي برشمرده شده عبارت است از:



1- افزايش اختيارات شهروندان از طريق دسترسي به اطلاعات و اداره موثرتر امور دولتي .

2- بهبود ارتباطات ميان سازمانهاي دولتي با تجارت و صنعت و ساير سازمانهاي دولتي .

3- افزايش دقت و شفافيت در كارهاي دولتي .

4- رشد درآمدهاي دولت و كاهش هزينه‌هاي آن .

5- ارتقاء كارآيي سيستم‌هاي اقتصادي و ايجاد شفافيت براي جذب سرمايه‌گذاريهاي خارجي و پشتيباني در كشورهاي در حال توسعه .

6- ايجاد احساس بهتر در مشاركت اجتماعي و اصلاح تصميم‌گيريها و پياده‌سازي برنامه‌هاي توسعه.





زمينه‌هاي كاربرد دولت الكترونيكي:



دولت الكترونيكي داراي كاربردهاي متفاوتي است كه مي‌توان آنها را در 4 گروه زير دسته‌بندي كرد:



ارتباط دولت با شهروندان (از اطلاع رساني به مردم تا پرداخت صورت حسابهايي مانند قبوض آب، برق، تلفن، و جريمه هاي ترافيكي از طريق شبكه اينترنتي را شامل مي شود)



ارتباط دولت با تجارت و صنعت(مانند صدور مجوز و گواهي نامه ها، انجام خريد و فروش كالا و خدمت از طريق اينترنت)



ارتباط دولت با كاركنان(هدف ارايه اطلاعات به كاركنان دولتي با استفاده از شبكه هاي داخلي دولتي - اينترانت- اطلاعاتي مانند اطلاعات پرسنلي، مزايا، بازنسشتگي پرسنل و آخرين اخبار مربوط به فعاليت ها و درخواستهاي ساير كاركنان انجام مي گيرد)



ارتباط دولت با دولت(ارتباط سازمانهاي دولتي با يكديگر از طريق شبكه هاي داخلي است)





شهرهاي الكترونيكي:

در تعريف شهر الكترونيكي گفته شده:



ارايه دسترسي الكترونيكي شهروندان به شهرداري و اماكن مختلف شهري به صورت شبانه روزي و هفت روز هفته به شيوه اي با ثبات، قابل اطمينان، امن و محرمانه شهر الكترونيكي نام دارد.



با عملي شدن نظريه ايجاد شهرهاي الكترونيكي شهروندان مي‌توانند از طريق اينترنت هر زمان يا هر مكان به اطلاعات و يا خدمات آموزشي، تفريحي، تجاري، اداري و بهداشتي دسترسي پيدا كنند.





مزاياي شهر الكترونيكي:

شهر الكترونيكي داراي شرح وسيعي از عملكردها، قابليتها و مزايا مي‌باشد كه بصورت اختصار به موارد زير مي‌توان اشاره نمود:



1- فراهم آوردن خدمات اينترنت با كيفيت و سرعت بالا براي شهروندان و بهبود زندگي مردم با افزايش آگاهي آنان از فرايندهاي شهري و همچنين امكانات شهر و تسهيل انجام فعاليت هاي شهري.

2- دسترسي 24 ساعته مردم به خدمات شهري

3- كاهش ترافيك شهري و به تبع آن كاهش آلودگي هواي شهر به دليل كم شدن رفت و آمدها

4- صرفه جويي در وقت و انرژي

5- كاهش فساد اداري





پروژه هاي شهرهاي الكترونيكي در ايران :

مدتي است در كشور ما نيز به اين مهم توجه شده كه در اين زمينه مي توان به پروژه‌هاي شهرهاي الكترونيكي كيش و مشهد اشاره كرد.



سند راهبردي شهر الكترونيكي مشهد در 500 صفحه تنظيم و تحويل شهرداري آن شده است. اين سند در راستاي اهداف سند توسعه فناوري اطلاعات و ارتباطات قرار دارد و از اين جهت كه زمينه اجراي عمليات شهر الكترونيكي مشهد را بر اساس اصول علمي جهان راهبردي مي كند حائز اهميت است.



براي پياده سازي اصولي طرح شهر الكترونيكي و هوشمند كيش به عنوان پايلوت كشور، از يك شركت ايرلندي با تجربه براي تدوين طرح راهبردي فناوري اطلاعات و ارتباطات كيش استفاده شده است.



نمايندگان اين شركت تا پايان ارديبهشت ماه سال جاري (1383) در جزيره مستقر خواهند شد و فعاليت خود را آغاز خواهد كرد. اين شركت ايرلندي تا شش ماه آينده طرحي بر اساس مطالعه و تحقيق و تحليل از وضعيت جغرافيايي، اقتصادي و اجتماعي كيش ارايه خواهد كرد.





آموزش الكترونيكي:

آموزش الكترونيكي نوع جديد از آموزش و مبتني بر فناوري است كه در آن نيازي به حضور دانشجويان در كلاسهاي برنامه ريزي شده نيست. به عبارتي اين نوع آموزش استفاده از اينترنت براي يادگيري مي باشد كه از طريق ارتباطات اينترنتي و مرورگر در هر زمان و يا مكاني مي توان به اين مقصود دست يافت.



مفاد آموزشي در آموزش الكترونيكي با آموزش سنتي متفاوت است، بطوري كه در آموزش الكترونيكي 40 تا 50 درصد متن آموزشي از طريق استاد و بقيه درس از طريق همكاري و ارتباط مستمر دانشجويان تعيين و تدوين مي‌شود.



در برخي تعاريف آموزش الكترونيكي به سه دسته اصلي شامل: يادگيري شخصي، يادگيري جمعي و كلاسهاي مجازي تقسيم شده است:





يادگيري شخصي :

در يادگيري شخصي، فرد رشته مورد علاقه خود را انتخاب و در اينترنت به جستجو و تحقيق در باره آن مي‌پردازد.



يادگيري جمعي:

در يادگيري جمعي نيز سعي بر استفاده از ابزارهاي مختلفي چون سالنهاي تبادل نظر و گفتگوي اينترنتي است. دانشجويان به طور همزمان در اينترنت حضور يافته و در مورد موضوعات درسي و يا تمرينها و تحقيقات ارايه شده از طرف استاد به بحث و تبادل نظر مي‌پردازند.



كلاسهاي مجازي:

از كلاسهاي مجازي به عنوان بهترين و موثرين شيوه آموزش الكترونيكي نام برده شده است. در اين روش معلم و شاگرد تصوير يكديگر را رويت و تبادل نظر مي‌كنند.



مزاياي آموزش الكترونيكي:

مزاياي آموزش الكترونيكي با توجه به افزايش قابليت‌هاي آن ارتقاء مي‌يابد ولي بطور كلي مي‌توان به اهم موارد آن اشاره كرد:



1- پويايي دانشجويان در حين آموزش و ترغيب به امر پژوهش و در واقع ادغام امور آموزشي و پژوهشي در يكديگر در حين فراگيري.



2- حذف مشكل استاد محوري.



3- حذف فاصله و بُعد مكان و قابل دسترس بودن اطلاعات تمامي رشته‌هاي علمي در حداقل زمان ممكن و در هر نقطه .



4- عدم اختصاص مطالب آموزشي به قشر خاصي و امكان استفاده عموم افراد اعم از بيكار، شاغل و ... .



5- صرفه جويي در زمان و هزينه.



6- افزايش نيروي انساني مجرب و همگام با فناوري روز.



گفتني است، در مقابل مزاياي اين روش يك ايراد نيز توسط بعضي كارشناسان مطرح شده، ارتباطات اجتماعي كمتر دانشجويان در حين تحصيل است.





تجارت الكترونيكي:

تجارت الكترونيكي به عنوان يكي از مباحث مهم فناوري اطلاعات و ارتباطات مورد تاكيد كارشناسان بوده و با سرعت در حال جايگزين شدن تجارت سنتي است و بسياري از كشورها بهره‌مندي از آن را سرلوحه استراتژيهاي بازرگاني خود قرار داده‌اند.



خريد و فروش و تبادل هر گونه كالا، خدمات و يا اطلاعات از طريق شبكه‌هاي رايانه‌اي يا انجام مبادلات تجاري در يك قالب الكترونيكي،‌‌ از تعاريفي است كه براي تجارت الكترونيكي بيان شده است.



در كل نظام داد و ستد الكترونيكي اولين مشخصه آن سرعت، دقت، صحت، كنترل آمار و ارقام و استفاده صحيح از فرمهاي استاندارد مربوطه بسيار حائز اهميت مي‌باشد و براي تصحيح اشتباهات ثبتي فرصت كوتاه است. با اين وجود كارشناسان معتقدند كه به صرف وجود برخي خطرات نمي توان از كارايي بالا و دستاوردهاي مهم اقتصادي تجارت الكترونيكي چشم پوشيد و استفاده از آن را براي سود بردن از گردونه تجارت جهاني الزامي مي دانند و معتقدند استفاده از اين فناوري جديد نيازمند ايجاد بسترهاي فكري و فرهنگي براي پذيرش آن از طرف جامعه، رفع موانع حقوقي و قانوني و تامين پيش نيازهاي سخت افزاري و نرم افزاري است.





مزاياي تجارت الكترونيكي:

گستره مزاياي تجارت الكترونيكي روز به روز افزايش مي‌يابد و هر سال سهم بيشتري از تجارت جهاني توسط تجارت الكترونيكي انجام مي‌شود. از اهم مزاياي تجارت الكترونيكي مي‌توان موارد زير را برشمرد:



در خريد و فروش كالاها و ارايه خدمات فروش سهولت فراواني وجود دارد.

مشتري از قدرت انتخاب بالايي برخوردار مي شود و مي‌تواند به فروشگاههاي مجازي زيادي سرزده كالاي مورد نظر خود را انتخاب كند. بين 21 تا 70 درصد در هزينه هاي مختلف فعاليتهاي تجاري از قبيل تهيه اسناد و فاكتورهاي خريد و فروش صرفه جويي مي‌شود. فواصل جغرافيايي حذف مي‌شود



لازم به ذكر است، به رغم مزايايي كه تا كنون براي همگاني شدن تجارت الكترونيكي عنوان شده، خطراتي نيز در اين شيوه داد و ستد نوين وجود دارد كه دزدي الكترونيكي يكي از آنهاست، بگونه‌اي كه رمزهاي نقل و انتقال وجوه يا كالاها، شناخته شده و از حسابي به حساب ديگر منتقل شود.



گرچه تدابير مختلفي به كار رفته و كنترلهاي متعددي در مراحل مختلف به عمل آمده تا در حد قابل قبولي نظام تجارت الكترونيكي اطمينان بخش باشد (حتي، برخي موسسات و شركتهاي بيمه‌اي اقدام به بيمه كردن خطرات دستبردهاي رايانه‌اي كرده‌اند)، لهذا گهگاه گزارشهايي در خصوص بروز تخلفات، و سرقتهاي الكترونيكي داده مي‌شود كه كارشناسان و متخصصين امور تجارت الكترونيكي با برپايي همايشهاي بين‌المللي و نشستهاي تخصصي درصدد بوده‌اند كه با اعمال شيوه‌هاي نوين و اطمينان بخش مانند تمهيد حصول اطمينان در امضاهاي الكترونيكي و روشهاي ديگر از بروز تخلفات جلوگيري به عمل آورند
 

niktaa

عضو جدید
با سلام
از مطالب مفید و ارزنده ممنونم
کاربرد ای تی در امور بهداشت ودرمان همان نظام PACS است که در سال 1980 برای اولین بار در سازمان ناسا برای کمک به فضا نوردان مورد استفاده قرار گرفت وبعد از دو سال مورد استفاده ارتش امریکا قرار گرفت در سال 1982 این فناوری وارد کشورهای اروپای شد این فناوری برای اولین بار در سال1376 توسط دانشجوی صنعتی شریف در ایران اجرا شد

فقط خواستم تاریخچه ای در باره ای این موضوع ارائه كنم
با تشكر
 
بالا