توان و گشتاور موتور ؟؟؟؟

rmi-ansys

عضو جدید
سلام

اول به خبری که ایران‌خودرو اعلام کرد اشاره کنم:

- مدیر سیستم های کنترل و قوای محرکه مرکز توسعه محصولات جدید ایران خودرو توان موتورEF4 را حداکثر 71 کلیووات در دور شش هزار و حداکثر گشتاور آن را 127 نیوتن متر در دور 3500 تا 4500 و مصرف سوخت آن را شش و نیم لیتر در صد کیلومتر ذکر کرد و افزود: این موتور دارای 16 سوپاپ است و بیشتر قطعات آن بر اساس موتور EF7طراحی شده، اما در پیستون، شاتون، میل لنگ، سیستم تایمینگ سوپاپ و محفظه روغن، تغییراتی نسبت به موتورEF7 ایجاد می شود. -


برای من سوال شده:
گشتاور ۱۲۷ این موتور یا سایر گشتاور موتورهایی که روی خودروهای تیبا یا رانا یا ۲۰۶ ۱.۴ لیتری، به نظرم گشتاور آنها کم است؟

توان این متور EF4 خوب است (71 کیلو وات)، ولی گشتاور ....

این موتورها کم نمی‌آورند؟ (در سر بالایی، سبقت گرفتن در سربالایی و ...) در سربالایی گشتاور می‌خواهیم.
 

faudis8

عضو جدید
سلام و خسته نباشید
اول از همه به مشخصات فنی دو یا سه موردی که مقایسه کردید برسیم تا بعد:
پراید 1323 سی سی و 103 نیوتن متر کشتاور
206 با موتور TU3A و حجم 1366 سی سی 118 نیوتن متر
رانا هنوز موتور مشخصی نداره و با توجه به استفاده از پلتفرم 206 احتمال استفاده از موتور های خانواده TU و یا EF4 داره
موتور تیبا همون موتور پراید هست که تحت نظر FEV آلمان بازنگری و افزایش حجم داشته و هنوز در مورد کاراییش چیزی نشنیدم و ندیدم
اما قسمت بعد:
این گشتاور با توجه به اعدادی که دادم کم نیست و البته به دلیل برخورداری از سیستم زمانبندی متغیر سوپاپ ها که در خانواده موتور ملی روی سوپاپ ورودی هست این گشتاور ماکسیسمم در بازه ای از دور موتور بدست میاد و این درحالیه که در موتورهای یاد شده این پیک در یک دور مشخص و نه یک بازه بدست میاد. بالاتر بودن چندان مسئله ی حادی نیست . مسئله مهم در مورد گشتاور توزیع تا حد ممکن یکنواخت اون هست. برای همین حتی اگر کمتر بود ولی پراکندگی بهتری داشت و حتی گیربکس یکسانی داشت میتونست برتر عمل کنه. یادمون باشه که ماشین فرایندش دور ثابت نیست و دایما برای افزایش سرعت نیاز به دور گیری یا rev up داریم.پس هرچی گشتاور پخش تر باشه بهتره.
از نظر عددی هم به شکل کاملا مشخص میتونید به بهتر بودن این موتور پی ببرید.
از طرف دیگه دقت کنید که تمام مواردی رو که قید کردید نهایتا بتونن استاندارد الایندگی یورو4 رو بگیرن که این مورد در پراید و تیبا بیشتر یه جوک هست! چون ذاتا توانایی بیشتر از یورو 2 رو نداره! در نهایت باید بگم که این اعداد تحت شرایط سخت گیرانه تری توی این موتور بوجود میاد در نتیجه پاک تر، کم مصرف تر و با راندمان بیشتر همون کار قبلیا رو تکرار میکنه.
یه چیز دیگه هم فراموش نشه و اون 16 سوپاپه بودن موتور هست که میتونه بهش در دور گیری سریعتر کمک کنه. نمود بارز این قضیه در مقایسه بین زانتیا 1.8 و خانواده 405 مشهوده. در حالی که زانتیا سنگین تر هست ولی با موتوری که فقط 16 سوپاپه است و البته بار هیدرولیک خیلی بیشتری رو به دوش میکشه میتونه به راحتی از پس پسر عموی 8 سوپاپه اش بر بیاد.
یه نکته هم یادمون نره گیربکس نقش اساسی بازی میکنه. کافیه دقت کنید که دنده یک در پراید میتونه حتی زانتیا رو هم بگیره ولی فقط توی دنده یک!!!!!! و البته یعنی نهایتا تا 40 کیلومتر اول! بعدش پراید میره تعطیلات!
موفق باشید
امیدوارم توضیحاتم ساده و کامل بوده باشه
 

rmi-ansys

عضو جدید
سلام دوست عزیز
ممنون
من چون تجربه سواری با خودروهای فوق را ندارم و حس و درک و تجربه درستی از توان و کشش این خودروها در سرعت گرفتن، در سربالایی و ... نداشتم سوال کردم.
به هر حال بر من ببخشید

با سپاس فراوان
 

Similar threads

بالا