تاثير مقادير مختلف فسفر بر واکنش دو رقم گندم مقاوم و حساس به کمبود آب

"Pejman"

دستیار مدیر مهندسی کشاورزی گیاهان دارویی
تاثير مقادير مختلف فسفر بر واکنش دو رقم گندم مقاوم و حساس به کمبود آب

حميد رضا خزاعی- احمد نظامی- اعظم برزوئی[1]
تاريخ دريافت: 6/3/ 1385

چکيده:
به منظور بررسی تاثير مقادير مختلف فسفر بر واکنش ارقام مختلف گندم تحت شرايط کمبود آب، آزمايشی به صورت فاکتوريل و در قالب طرح کاملا"تصادفی و با سه تکرار در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجراء شد. فاکتورهای مورد آزمايش شامل رقم در دو سطح ، فراهمی آب در دو سطح (80% و 53% ظرفيت زراعی) ومقادير کود فسفر در سه سطح(0 ، 10 و 20 ميلی گرم فسفردر کيلوگرم خاک) بود. دو رقم گندمِ مقاوم(چمران) و حساس(نويد) به خشکی بر حسب ثبات عملکرد در دو شرايط تنش و عدم تنش خشکی انتخاب شدند. با افزايش ميزان فسفر موجود درخاک عدد کلروفيل متر، ارتفاع گياه، وزن کل بوته و عملکرد دانه ارقام مختلف گندم افزايش معنی داری نشان داد. تنش خشکی در تيمارهای مختلف کود فسفر منجر به افزايش عدد کلروفيل متر در مقايسه با شرايط شاهد گرديد. نتايج حاکی از آن بود که در شرايط تنش آب کاربرد mg/kg 20 فسفر وزن کل بوته و عملکرد دانه ارقام گندم را به طور قابل ملاحظه ای افزايش داد. کمترين و بيشترين تعداد دانه در بوته و وزن هزار دانه نيز تحت شرايط تنش به ترتيب متعلق به سطح صفر وmg/kg 20 فسفر خاک بود. افزايش ميزان کود فسفر موجب افزايش عملکرد دانه به ميزان 59% در رقم مقاوم چمران شد در حالی که در رقم حساس به خشکی نويد با کاربرد کود فسفر از صفر تاmg/kg 20 افزايش معنی داری در عملکرد دانه مشاهده نشد. بنابراين به نظر می رسد در شرايط تنش خشکی، توانائی رقم حساس نويد جهت جذب ميزان فسفر موجود در خاک و جلوگيری از اثرات ناشی از تنش رطوبتی کاهش می يابد.

واژه های کليدی : گندم، فسفر ،کمبود آب ، عدد کلروفيل متر، وزن هزار دانه ،عملکرد دانه


1. به ترتيب استادياران و دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد .





برای دریافت مقاله بصورت کامل فایل زیر را دریافت نمایید.
 

پیوست ها

  • 102166.doc
    148.5 کیلوبایت · بازدیدها: 0
بالا