بخشنامه ITU به مناسبت سالروز جهاني مخابرات و جامعه اطلاعاتي

anahita shams

عضو جدید
کاربر ممتاز
ايتنا- صادق عباسي شاهکوه- رييس مرکز امور بين‌الملل و مهندسي ارتباطات سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي، ضمن اعلام گزارشي در خصوص بخشنامه مورخ 17/2/2009 دبيرکل اتحاديه بين‌المللي مخابرات (ITU) به کليه اعضا به مناسبت سالروز جهاني مخابرات و جامعه اطلاعاتي در سال 2009 خلاصه‌اي از بخشنامه مزبور را به شرح ذیل ذکر نمود.




17 ماه مه برابر با 27 ارديبهشت ماه هر سال يادآور امضاي اولين کنوانسيون بين‌المللي تلگراف در سال 1865 و ايجاد اتحاديه بين‌المللي مخابرات مي‌باشد. در سال 1973 اين مناسبت به عنوان روز جهاني مخابرات شناخته شد و پس از تشکيل اجلاس جهاني سران در خصوص جامعه اطلاعاتي (WSIS) در سال 2005 و کنفرانس سران مختار ITU در سال 2006، 17 ماه مه به عنوان روز جهاني مخابرات و جامعه اطلاعاتي نامگذاري شد.

ITU به عنوان آژانس هدايت کننده ICT سازمان ملل متحد، انتظار دارد که اعضايش آگاهي خود را در مورد نقش ICT در کاهش فقر و ايجاد فرصت براي توسعه بلندمدت و ماندگار، بويژه در ميان آسيب‌پذيرترين بخش‌هاي جامعه، افزايش دهند. موضوع (تم) انتخابي شوراي ITU براي روز جهاني مخابرات و جامعه اطلاعاتي امسال "حفاظت کودکان در محيط اينترنت" مي‌باشد.

در اجلاس جهاني سران در خصوص جامعه اطلاعاتي، "ايجاد اعتماد و امنيت در استفاده از ICTs"، به وسيله رهبران جامعه بين‌المللي بر عهده ITU گذاشته شد. نتايج کار WSIS همچنين مشخصا "نيازهاي بچه‌ها و نوجوانان و حفاظت از آنها در فضاي اينترنتي را مورد تاييد قرار داد.

تعهدات به عمل آمده در اجلاس WSIS در تونس بر "نقش ICT در حفاظت از کودکان و بالابردن ميزان رشد آنها و نيز نياز" افزايش اقدامات لازم براي مراقبت کودکان در استفاده غلط و دفاع از حقوق آنها در زمينه ICT" نيز صحه گذاشت. ابتکار ITU در زمينه مراقبت برخط (online) از بچه ها (COP)، در راستاي اختيارات آن سازمان در ايجاد بنيادهايي براي يک دنياي اينترنتي امن و مطمئن براي نسل‌هاي آينده مي‌باشد. ضرورت ايجاد COP کاملا" آشکار است. در يک دهه قبل، تنها 182 ميليون نفر در سراسر جهان از اينترنت استفاده و تقريبا تمام آنها هم در کشورهاي توسعه يافته زندگي مي‌کردند. ولي در اوايل سال 2009، بيش از 5/1 ميليارد استفاده کننده اينترنت در دنيا وجود داشت که بيش از 400 ميليون نفر آنها به باند گسترده (فراخ باند) دسترسي داشتند. اينترنت با بيش از 600 ميليون کاربر در آسيا، 130 ميليون در آمريکاي لاتين وحوزه کارائيب و 50 ميليون در آفريقا، يک منبع همگاني در حال رشد مي‌باشد و لذا خطرات "بر خط به ويژه براي بچه‌ها به طور گسترده‌اي در حال افزايش مي‌باشد.

بر اساس بررسي‌هايي که اخيرا انجام شده، بيش از 60 درصد کودکان و نوجوانان هر روز در محيط‌هاي چت صحبت مي‌کنند. سه چهارم بچه‌ها به اشتراک اطلاعات خصوصي خود و خانواده‌شان از طريق اينترنت و تبادل آنها براي دريافت کالا و خدمات تمايل دارند و همه ساله يک پنجم کودکان در معرض خطر تعرض جنسي قرار مي‌گيرند. موضوع روز جهاني مخابرات و جامعه اطلاعاتي امسال با اين هدف انتخاب شد که کودکان بتوانند با اطمينان به اينترنت و منابع با ارزش آن دسترسي داشته باشند و هيچگونه واهمه‌اي از افتادن در دام متجاوزين شيطان صفت در محيط اينترنت نداشته باشند.

درخواست روز جهاني مخابرات و جامعه اطلاعاتي سال 2009
در طي مراسم امسال، ITU از کليه گروه‌هاي ذي‌نفع (سياستگذاران، رگولاتورها، اپراتورها و صنايع) دعوت مي‌کند که خط مشي‌ها و استراتژي‌هايي که از کودکان در فضاي سايبر مراقبت مي‌کند و دسترسي مطمئن به منابع اينترنتي را ترغيب مي‌نمايد، به تصويب برسانند. اين امر نه تنها منجر به ايجاد يک جامعه اطلاعاتي فراگيرتر مي‌شود، بلکه همچنين کشورهاي عضو را قادر مي‌سازد تا تعهداتشان را در رابطه با مراقبت و تحقق حقوق کودکان به شرح مندرج در کنوانسيون حقوق کودکان سازمان ملل متحد تصويب شده طي قطعنامه شماره 25/44 مورخ 20 نوامبر 1989 مجمع عمومي سازمان ملل متحد، انجام دهند.

کنوانسيون مزبور که از تاريخ دوم سپتامبر 1990 به مورد اجرا گذاشته شده است، کشورها را ملزم مي‌نمايد که از جمله اقدامات زير را انجام دهند:
1- نقش مهمي که وسايل ارتباط جمعي بر عهده دارند به رسميت بشناسند و اطمينان حاصل کنند که کودکان به اطلاعات و مطالب منابع مختلف ملي و بين‌المللي دسترسي داشته باشند.
2- حق تعليم و تربيت کودکان را به رسميت بشناسند.
3- حق استراحت کودکان و داشتن فعاليت‌هاي تفريحي و بازي‌هاي متناسب با سن آنها و مشارکت آزادانه در برنامه‌هاي فرهنگي و هنري را به رسميت بشناسند.
4- حق مراقبت از کودکان در مقابل سوءاستفاده‌هاي اقتصادي را به رسميت بشناسند.
5- از کودکان در برابر هر نوع سوءاستفاده ديگر مراقبت نمايند.
6- هر نوع اقدامي که براي محافظت از کودکان در برابر استفاده غيرمجاز از مواد مخدر و روان گردان لازم است انجام دهند.

به منظور بررسي موضوعات مربوط به محافظت از بچه‌ها در محيط سايبرنيتک، ITU از کشورهاي عضو درخواست مي‌نمايد که اقدامات زير را انجام دهند:

ايجاد آگاهي عمومي
در خصوص موضوعات مربوط به مراقبت از کودکان در فضاي سايبرنتيک و تعيين و شناسايي
خطمشي‌ها، بهترين اقدامات، ابزار و منابع براي تطبيق / استفاده در کشورشان، از کشورها و موسسات عضو ITU دعوت مي‌شود که جهت بالابردن ضريب امنيتي فضاي سايبرنيتک و مراقبت از بچه‌ها در اين محيط و در صورت امکان تأمين کارشناس و منابع مورد نياز به منظور تبادل تجربيات و بهترين روش‌ها براي جاري ساختن امنيت اينترنت در خط‌مشي‌ها، مقررات و قوانين‌شان، بطور فعالانه در اجلاسيه‌هاي ITU شرکت کنند.

شناسايي مخاطرات و آسيب‌پذيري کودکان در فضاي سايبرنتيک
با توجه به تداوم توسعه اينترنت و ساير منابع برخط. در اين رابطه از اعضاي ITU دعوت مي‌شود که در تبادل تجربيات و تأمين کارشناس و منابع به منظور کمک به تقليل مخاطرات براي بچه‌ها، با ITU مشارکت و همکاري داشته باشند.

محفوظ نگه داشتن منابع براي استفاده عموم
از کشورها و موسسات عضو ITU دعوت مي‌شود تا ضمن ايجاد سهولت در مشارکت‌هاي استراتژيک بين‌المللي براي تعريف و انجام ابتکارات ملموس در مراقبت از کودکان در ارتباطات اينترنتي، به اشتراک دانش و تجربه خود بپردازند.

ايجاد ظرفيت، به منظور تقويت پاسخگويي جهاني در مراقبت از کودکان به هنگام مخاطره در فضاي سايبرنتيک
از اعضاي ITU درخواست مي‌شود تا مهارت لازم را کسب نمايند و راه‌کارهاي هشدار دهنده را براي مقابله با تهديدهاي در حال رشد براي کودکان، زماني که در اينترنت جست‌وجو مي‌کنند و به صورت برخط به اطلاعات دست مي‌يابند، توسعه دهند.

موضوع روز جهاني مخابرات و جامعه اطلاعاتي امسال، فعاليت‌هاي ITU را نه تنها در آن روز بلکه در سراسر سال و حتي در سال‌هاي آتي تحت تأثير قرار خواهد داد. در ژنو طي مراسم با شکوهي که بدين مناسبت برگزار مي‌شود، جايزه روز جهاني مخابرات و جامعه اطلاعاتي به شخصيت‌هاي برجسته‌اي که به مراقبت از بچه‌ها در فضاي سايبرنتيک کمک کرده‌اند، اعطاء خواهد شد. ميزگردهايي نيز به منظور افزايش و محافظت از حقوق کودکان در محيط اينترنت و همچنين جلسات متعددي براي بررسي نحوه تحقق اهداف WSIS برگزار خواهند شد.

با توجه به موضوع روز جهاني مخابرات و جامعه اطلاعاتي امسال، بياييد قاطعانه تصميم بگيريم تا از کودکان در فضاي سايبرنتيک مراقبت کنيم و حقوق غيرقابل انتقال آنان را در دسترسي به اطلاعات و دانش در يک شرايط مطمئن و امن ترويج نماييم.
 
بالا