از گوشه و کنار دنیای کشاورزی ...

"Pejman"

دستیار مدیر مهندسی کشاورزی گیاهان دارویی
ادبيات توسعه اقتصادي، بخش كشاورزي را در مراحل اوليه توسعه، تامين‌كننده سرمايه و نيروي انساني براي شكل‌گيري صنعت مي‌دانند و به صورت طبيعي بخش صنعت پيوندهاي پسين و پيشين با بخش كشاورزي برقرار مي‌كند. يعني كشاورزي در پيوند پيشين با صنعت (Backward Linkage) ماشين‌آلات مورد نياز را دريافت مي‌كند و در پيوند پسين (Forward Linkage) محصولات توليدي خود را به صورت مواداوليه در اختيار صنايع بسته‌بندي، تبديل مواد به محصول و ... قرار مي‌دهد.
هرچه بخش كشاورزي در كشوري گسترده‌تر باشد، رابطه‌هاي فوق بين صنعت و كشاورزي بيشتر مي‌شود و در نتيجه اين دو بخش با يكديگر رشد مي‌كنند و با بهره‌گيري از پتانسيل‌هاي كشور هر دو بخش از رفاهي متعادل برخوردار مي‌شوند. ولي كشور ما به‌رغم آنكه 50 ميليون هكتار زمين قابل كشت دارد و داراي متنوع‌ترين آب‌وهوا براي كشت‌هاي متفاوت در فصول مختلف است، بخش كشاورزي متناسب با صنعت رشد نكرده است. در دهه 1350 شمسي كه درآمدهاي نفت امكان سرمايه‌گذاري گسترده در كشور را فراهم آورد، تحت تاثير نگاه نادرست به پتانسيل‌هاي توسعه در ايران، و البته جاه‌طلبي‌هاي آن دوران صنعت راهي به جز تقويت بخش كشاورزي را در پيش گرفت و به تعبير بانك جهاني، صنايع سنگين، سرمايه‌بر و عموما دولتي در كشور به وجود ‌آمد كه از نظر نويسنده يادداشت هر سه خصيصه با طبيعت جغرافيايي-اقتصادي ايران و پتانسيل‌هاي آن ناسازگار بوده است و در نتيجه پيوند منطقي بين صنعت و كشاورزي در كشور به وجود نيامده است.
در اين وادي، صنايعي در دهه 1350در كشور شكل گرفت كه وابسته به مواداوليه و ماشين‌آلات وارداتي بود، به جاي آنكه بيشتر متكي بر منابع داخلي به خصوص مواداوليه كشاورزي باشد. در مقابل بخش كشاورزي مسوول تامين موادغذايي جامعه به خصوص جامعه شهري آن هم به قيمت ارزان شد.
جدايي دو فرآيند رشد صنعت و كشاورزي در كشور، موجب شد تا كشاورزي رو به فقر رود و صنعت راه رشد خود را در پناه حمايت‌هاي دولت در پيش گيرد. ارزش افزوده صنعت، صنايع بخش دولتي را شكل داد كه عموما حسابرسي شفاف نداشته‌اند (منظور آن‌گونه حسابرسي است كه وضعيت مالي آنان را بدون استفاده از سوبسيدها نشان دهد) و بنابراين با اتكا به حمايت‌هاي مالي و تعرفه‌اي و .... بقاي خود را با ارتزاق از ثروت نفت استمرار بخشيدند.
بخش كشاورزي به عنوان مسوول تامين موادغذايي جمعيت عموما ساكن در شهر، آن هم به قيمت ارزان مجبور گرديد با ارزش افزوده بسيار محدود خو كند و به تدريج سرمايه خود را - سرمايه فيزيكي و نيروي انساني -، مستهلك نمايد و نتيجه اين فرآيند، پس از حدود چهل‌سال، فقر بخش كشاورزي است و روند رو به سرعت تخليه مناطق روستايي را موجب شد.
حمايت دولت از اين دو بخش بسيار متفاوت بوده است. بخش كشاورزي كه به خصوص پس از انقلاب مسوول تامين مواد اساسي غذايي چون گندم نيز بوده است، مجبور شده محصول خود را عموما به كمتر از قيمت‌هاي بين‌المللي در جامعه به فروش رساند. در حالي كه صنعت محصولي همچون خودرو را به بيش از دو برابر قيمت‌هاي بين‌المللي به مردم فروخته است. البته حمايت غيرمنطقي از صنعت موجب ناكارآيي شديد آن بخش نيز گرديده و امكان تحول در آن را محدود كرده است.
مثال توليد پيكان طي چهل سال با همان تكنولوژي و... نمونه فراموش نشدني در اقتصاد صنعتي ايران خواهد ماند.
اگر بخواهيم از ادبيات ماركسيستي استفاده كنيم، بايد اقرار كنيم كه در طي پنجاه سال اخير، به خصوص از اصلاحات ارضي تا به امروز، كشاورزي استثمار شده است و امكان رشد از آن سلب گرديده است و نتيجه اين فرآيند آن است كه جوانان در اين بخش نمي‌مانند و مناطق كشاورزي، به جز چند منطقه با بخش محدود كه محصول صادراتي دارند، روز به روز فقيرتر مي‌شوند. به عبارت ديگر، علاوه بر آنكه بخش كشاورزي به دليل قطع پيوند پسين با صنعت نتوانست به طرف كشت‌هاي سودآور حركت كند، مجبور شده است هزينه تمايل به خودكفايي را در كشور نيز بپردازد.
هزينه نان ارزان را فقط دولت نمي‌پردازد، بلكه كشاورزان بخش عمده‌اي از اين هزينه رامتحمل شده‌اند. كشاورزاني كه مثلا كشت پنبه را از سال‌هاي اوليه انقلاب رها كردند و به كشت گندم روي آوردند، عملا ندانسته، يا شايد دانسته، متحمل زيان‌هايي شده‌اند كه در غير اين صورت مجبور به تحمل آن نبودند، يا كشاورزاني كه در صورت شكل‌گيري مناسب صنايع تكميلي در كشور كه رشد آن در سال‌هاي اخير نيز رو به كاهش بوده است، مي‌توانستند مواد اوليه آن صنعت را توليد كنند، مجبور هستند كه به درآمدهاي بسيار محدود از وضعيت موجود بسنده كنند و به تدريج براي تخليه روستاها يا تحويل آن به بخش‌هاي ساختمان يا صنعت برنامه‌ريزي كنند.
به نظر مي‌رسد، مشكل عمده، ديدگاه نادرست در مورد بخش كشاورزي است. از منظر اقتصادي، بخش كشاورزي ايران يكي از پتانسيل‌هاي مهم كشور است، البته در صورتي كه به درستي مورد بهره‌برداري قرار گيرد. بخش كشاورزي ايران با وجود آنكه توسط بخش خصوصي بهره‌برداري مي‌شود، ناكارآمدترين بخش اقتصادي كشور شده است و آن به دليل سياست‌هايي است كه در طي نيم‌قرن گذشته بر آن حاكم بوده است. اگر بخواهيم از اين پتانسيل عظيم بهره‌برداري كنيم، كه شرايط آن با روند روبه حذف سوبسيدها از كشاورزي در كشورهاي عضو WTO به وجود آمده است، لازم است ديدگاه حاكم بر بخش كشاورزي را تغيير دهيم. بخش كشاورزي بايد به دنبال توليد كالاهاي سودآور باشد و به جاي وابستگي به دولت، به منابع خود اتكا كند و پتانسيل‌هاي خود را كشف كند و راه به كارگيري آن را بياموزد.
اگر كشاورزي به سوي توليد كالاهاي سودآور حركت كند، با افزايش سود قادر مي‌شود در تكنولوژي كاشت–داشت و برداشت سرمايه‌گذاري كند و از اتلاف منابع از جمله آب كه به صورت وسيعي در سطح كشاورزي جريان دارد، جلوگيري نمايد.
وظيفه دولت در اين وادي بسيار مهم خواهد بود. به جاي تكليف نوع كشت به كشاورزان – كه البته به ظاهر از طريق تشويق صورت مي‌گيرد – امكانات دسترسي به بازار براي آنان را فراهم آورد.
جاده مناسب به وجود آورد، زمينه سرمايه‌گذاري در حمل‌ونقل از جمله يخچال‌دار را سازماندهي كند، دسترسي به تكنولوژي توليد را تسهيل كند، ايجاد نظام آموزشي و بيمه مناسب و ... را سامان دهد.
در نهايت ابزار تشويقي براي يكپارچه‌سازي زمين براي كشاورزي به وجود آورد كه عموما در اندازه‌هاي غيراقتصادي هستند و بر اثر اعمال قانون ارث، هر روز كوچك‌تر مي‌شوند و به همين دليل به كارگيري تكنولوژي‌هاي مدرن براي كاهش هزينه و بهبود كيفيت در آنان امكان‌پذير نيست.
اگر در اين مسير حركت كنيم، با افزايش بهره‌وري، حتي خودكفايي در گندم نيز كم‌هزينه‌تر مي‌شود و به جاي آن كه نزديك به نيمي از امكانات كشاورزي – به خصوص زمين – را براي توليد حدود 2ميليارد دلار محصول توليدي گندم صرف كنيم، مي‌توانيم با افزايش توليد در هكتار – حداقل در سطح كشورهاي همسايه – در سطح كشتي بسيار محدودتر، حتي به صادركننده گندم تبديل شويم.
بنابراين از ديدگاه خودكفايي گندم نيز راه را نادرست طي كرده‌ايم.
ايجاد اشتغال بزرگ‌ترين دغدغه كشور است و به نظر مي‌آيد يكي از پتانسيل‌هاي مهم براي جذب اشتغال – يا حداقل جلوگيري از مهاجرت جوانان روستايي – در بخش كشاورزي نهفته است.
به عبارت ديگر با توجه به پتانسيل بزرگي كه با تغيير فضاي كشاورزي در جهان، پيش روي كشورمان قرار گرفته و به دليل حذف تدريجي سوبسيدها در اروپا و ... قيمت كالاهاي كشاورزي در آن كشورها رو به افزايش خواهد بود، ما با استفاده از آن مي‌توانيم امكان به وجود آمده را به حركتي جدي در بخش كشاورزي كشور تبديل كنيم.
اين امر فقط در صورتي قابل تحقق است كه ديدگاه‌ها و سياست‌هاي كشاورزي را تغيير دهيم و با شرايط به وجود آمده در جهان هماهنگ نماييم.
 

amir61

عضو جدید
حملات جنگ افزارهاي بيولوژيكي عليه كشاورزي: تهديدها و راهبردها

حملات جنگ افزارهاي بيولوژيكي عليه كشاورزي: تهديدها و راهبردها

خلاصه مقاله:

اگروتروريسم زير مجموعه از بيوتروريسم است و بعنوان وارد كردن تعمدي يك بيماري حيواني يا گياهي و با هدف ايجادرعب و وحشت، خسارت اقتصادي و از بين بردن ثبات و پايداري كشور هدف تعريف مي شود. حملات تروريستي بر عليه كشاورزي تازگي ندارد و در طي تاريخ بوسيله دولتها يا از طريق سازمانهاي تروريستي مستقل و تابع دولتهاي خاص، انجام شده است. نتايج يك حمله بيولوژيكي عليه كشاورزي، ممكن است شامل بحرانهاي اقتصادي بزرگ در صنايع كشاورزي و غذايي ، كاهش اطمينان به دولتها و احتمالا تلفات انساني باشد. اگر بيماري انتخاب شده قابل سرايت به افراد باشد، امنيت غذايي و سلامت عمومي جامعه نيزز در خطر خواهد بود. محصولات كشاورزي و صنعت كشاورزي به دلايلي همواره از اهداف آسيب پذير بيوتروريسم مي باشد و بسياري از متخصصين بيماري هاي گياهي و دامپزشكان درباره كنترل بيماري هاي گياهي و حيواني خارجي فاقد تجربه كافي مي باشند. اخيرا در برنامه هاي در حال توسعه مقابله با تروريسم، به بخش كشاورزي نيز توجه خاصي شده است. تلاشهاي بين المللي براي افزايش كنترل، نظارت، شناسايي و گزارش عوامل بيماري زا، تا حد زيادي توانايي ما را براي مقابله با اثرات جنگ افزارهاي بيولوژيكي و بيماري هاي نوظهور بر روي جوامع كشاورزي و تنوع زيستي افزايش مي دهد. البته شايان ذكر است كه روشهاي بكار رفته براي مقابله با بيوتروريسم، درمان موقت بوده و تنها راه و استراتژي موثر و قطعي در برابر آن، حذف ريشه ها و دلايل ايجاد تروريسم است نه جنگ با تروريسم
 

behtashk

کار خراب کن!
مدیر تالار
توانايي گياهان در تصفيه پسابهاي صنعتي

توانايي گياهان در تصفيه پسابهاي صنعتي


در قرن اخير، رشد جمعيت، بزرگ شدن شهرها، افزايش توليدات صنعتي، كشاورزي و مصرف مواد شيميايي گوناگون باعث شده است آب و خاك بيش از هر زمان ديگري در معرض آلودگي قرار گيرد. ورود مواد آلاينده به آبها و رسوخ آن به بدن آبزيان به واسطه خطراتي كه براي انسان و ديگر موجودات ايجاد مي كند، بخش مهمي از آلودگي محيط زيست را شامل مي شود.
آلودگي ناشي از يون هاي فلزات سنگين كه روز به روز با پيشرفت صنعت بر مقدار و انتشار آنها افزوده مي شود، از مهمترين و خطرناكترين آلوده سازهاي زيست محيطي محسوب مي شود.
در ادامه تدابيري كه براي كاهش آلودگي آبها بكار گرفته مي شود، استفاده از گياهان براي تصفيه پسابهاي صنعتي به عنوان يكي از روش هاي مؤثر شناخته شده و گزارش حاضر نيز بر اين رويكرد نظر دارد.

خطر اصلي يون هاي فلزات به علت خاصيت تجمع پذيري آنها در بدن موجودات زنده است كه از طريق زنجيره غذايي در كل اكوسيستم به گردش در آمده و در اثر فعل و انفعالات شيميايي به مواد سمي و سرطان زا تبديل مي شود. با توجه به خطرات زيست محيطي و بهداشتي ناشي از فاضلاب ها و هم چنين مشكلات و محدوديت هاي موجود در زمينه تامين آب آشاميدني، بهسازي سيستم هاي تصفيه فاضلاب بسيار ضروري است و دانشمندان تاكنون توانسته اند، با استفاده از روشهاي مختلف بار آلودگي پساب وارد شده به محيط را كاهش دهند. يكي از مؤثرترين روش هاي كه در چند سال اخير به شدت مورد توجه قرار گرفته است استفاده از گياهان در تصفيه پسابهاي صنعتي مي باشد. يكي از ابعاد تصفيه بيولوژيكي (استفاده از گياهان) در تصفيه فاضلاب هاي صنعتي حاوي فلزات سنگين از جمله جيوه، كرم، سيانيد بسيار حائز اهميت بوده كه با كاشت گياهان در استخرهاي تصفيه و با به كارگيري تكنيك هاي جديد اين شيوه، درصد قابل ملاحظه اي از فلزات سنگين جذب گياهان شده و از محيط حذف مي شود.
با توجه به اينكه در روش ياد شده گياهان در سطح وسيعي، در محيط آبي كشت مي شوند، مي توان به ميزان درصد آب بازيافت شده بيشتري دست يافت. از سويي كاشتن گياهان علاوه بر هزينه مناسب، فضاي سبز قابل توجهي نيز ايجاد مي كند.
در اين روش با استفاده از مهندسي ژنتيك، توانايي گياهان براي استخراج مواد شيميايي از آب، خاك و هوا به كار گرفته مي شود. هزينه اين روش10 برابر كمتر از تكنولوژي هاي موجود است. به نظر كارشناسان گياهان عادي هم از قابليت تصفيه پساب ها برخوردارند اما سرعت آنها براي انجام اين كار بسيار كمتر از گياهاني است كه براي اين منظور توسط مهندسي ژنتيك پيشنهاد مي شوند.




در حال حاضر كشورهاي متعددي از جمله آلمان، كانادا، چين، كشورهاي آسياي شرقي از فناوري ياد شده براي كنترل مواد سمي توليدات صنعتي خود بهره مي برند. اين روش تاكنون در كشور ما در آزمايشگاه به صورت آزمايشي انجام گرفته است. گياهاني از خانواده ني، پرطوطي، صنوبر داراي آنزيمهايي هستند كه تواناي سم زدايي علف كش ها و ساير مواد آلاينده را دارند. اين گياهان مواد سمي را در بافتهاي خود ذخيره كرده و پس از كامل شدن ظرفيتشان به رنگ زرد در مي آيند. يكي از گياهان شناخته شده كه در تصفيه پسابهاي نساجي بسيار كاربرد دارد گياه آزولا است.
اين گياه، بومي خارج از كشور بوده كه با اكوسيستم ايران سازگاري خوبي نشان داده و مورد تحقيق قرار گرفته است. مواد رنگزا مي تواند طي فرايند هاي شيميايي به تركيبات ثانويه بسيار سمي و خطرناك سرطان زا تجزيه شود. بررسي اثرات زيست محيطي و اكولوژيكي اين مواد در پساب ها نشان مي دهد اين مواد از نفوذ نور جلوگيري كرده و در نتيجه بر فعاليت فتو سنتز گياهان آبزي اثر منفي مي گذارد. بر همين اساس كار شناسان پژوهشكده صنايع رنگ در اين طرح از گياه آزولا، تيره (Azolla Filiculoiedes) كه در نواحي شمالي كشور و به خصوص استان گيلان به عنوان آفت كاشت برنج شناخته شده براي حذف مواد رنگزاي اسيدي آلي استفاده كردند.
گياه آزولا از تالاب انزلي به تهران منتقل شد و در محيط آزمايشگاهي و با شرايط مشابه محيط زيست خود، به خصوص از نظر دمايي، مورد مطالعه قرار گرفت. براي بررسي از مواد رنگزاي اسيدي آبي براي شبيه سازي پساب استفاده شد كه ميزان حذف رنگ توسط گياه آزولا حدود90 درصد محقق گرديد.
عملكرد آزولا براي حذف مواد رنگزا در غلظت هاي مختلف از ppm 51 الي ppm 57 تحت شرايط وجود نور، تاريكي، افزودن پاره اي از نمك هاي مغذي مورد بررسي قرار گرفت كه نتايج نشان دهنده توانايي بيشتر گياه در شرايط وجود نور نسبت به تاريكي و وجود نمك هاي مغذي به منظور حذف بيشتر و سريعتر آلاينده ها بوده است.


ديدگاه كارشناسان
دكتر خشايار بديعي عضو هيات علمي گروه محيط زيست و رنگ پژوهشكده صنايع رنگ مي گويد: طي ساليان اخير آزمايش هاي موفقيت آميزي در زمينه تصفيه بيولوژيكي پساب هاي حاوي هيدروكربن هاي نفتي، آروماتيك هاي چند حلقه اي و پساب هاي آمونياك زا انجام پذيرفته است كه در تصفيه بيولوژيكي مورد آزمون و استفاده قرار گرفته اند شامل گونه هاي متفاوت گياهي، گونه هاي مختلف بيد، انواع علف ها، گياهاني مانند شبدر، يونجه، لوبياي چشم بلبلي، گياهان آبي مانند خزه و جلبك استخري و گياهاني كه ظرفيت بالايي براي ذخيره فلزات دارند مانند آفتابگردان و خردل هندي هستند.
گاهي اوقات ضايعات كشاورزي و صنايع غذايي نيز مي تواند در تصفيه پسابها مفيد واقع شود. دانشمندان در مطالعات انجام شده نيز به اين نتيجه رسيده اند كه پوست پرتقال كه از ضايعات محسوب مي شود، داراي ويژگي مناسبي براي جذب رنگ از پساب هاي صنعتي است.
پژوهش: مهندس فاطمه آزاد

منابع:1- مباحث علمي - تخصصي كارگاه مشترك ايران و آلمان در زمينه فناوري هاي نوين در مهندسي آب و فاضلاب 2- اينترنت
 

"Pejman"

دستیار مدیر مهندسی کشاورزی گیاهان دارویی
عشق خواهر و برادری گیاهان

عشق خواهر و برادری گیاهان

پژوهشگران آمریکایی می‌گویند، گیاهان خواهر و برادرشان را می‌شناسند و زمانی که کنار یکدیگر رشد می‌کنند، رفتار دوستانه‌تری دارند. در این شرایط گیاهان به جای رقابت‌، سود طرف مقابل را در نظر می‌گیرند.

گروه تحقیقاتی دانشگاه دلاور در نوارک، چندین هفته متوالی رشد ۳ هزار گیاه آرابیدوبسیس را در آزمایشگاه زیر نظر گرفته است. آرابیدوبسیس یکی از معروف‌تر‌ین گیاهانی است که در تحقیقات علمی از آن استفاده می‌شود. پژوهشگران آمریکایی تایید می‌کنند که گیاهان خواهر و برادر خود را از گیاهان غریبه تشخیص می‌دهند.
گیاهان مواد و ترکیبات گیاهان مجاور را بررسی می‌کنند. گیرنده‌های ریشه گیاه با بررسی این مواد تشخیص می‌دهد که آیا گیاهی که در مجاورت او رشد می‌کند، غریبه است یا از مادر مشترکی پدید آمده است! اگر گیاه همسایه غربیه باشد، رقابت تا جایی که ممکن باشد بالا می‌گیرد. هر گیاه تلاش می‌کند با دواندن ریشه، تا آخرین ذره آب را به خود جذب کند و فرصتی برای رقیب نمی‌گذارد. پژوهشگران آمریکایی می‌گویند، در این حالت، گیاه با تغییر سیستم رشد خود انرژی زیادی صرف گسترش ریشه‌هایش می‌کند، در حالی که اگر دا‌نه‌های هر دو گیاه از یک مادر باشند این رقابت به نحو محسوسی کاهش پیدا می‌کند.
علاقمندی به نزدیکی میان خواهر وبرادرها
گیاهانی که مادر مشترک دارند رفتار دوستانه‌تری از خود نشان می‌دهند و ذخایر موجود را عادلانه ‌تقسیم می‌کنند. جالب اینجاست که در سطح خاک هم داستان تغییر می‌کند. در حالی که در شرایط معمولی، گیاهان از تماس با گیاه مجاور پرهیز می‌کنند، خواهر و برادر از نزدیک‌شدن به هم ابایی ندارند.
نتیجه این پژوهش نه تنها برای علاقمندان به گل و گیاه کاری جالب است، که می‌تواند در موارد دیگری هم کاربرد داشته باشد. مثلا این پژوهش تا حدی روشن می‌کنند که چه زمانی دو گیاه در کنار یکدیگر رشد بهتری دارند. البته سوال‌های زیادی هم هنوز بی‌پاسخ‌اند.
مثلأ اینکه: در شرایطی که تمامی دانه‌ها از یک مادرند، با توجه به احترام فامیلی پروسه رشد چطور تنظیم می‌شود؟ یا اینکه: آیا به دلیل عشق خواهر و برادری و علاقمندی به نزدیکی است که چنین کشتزارهایی در برابر عوامل بیماری‌زا آسیب‌پذیرترند؟
 

"Pejman"

دستیار مدیر مهندسی کشاورزی گیاهان دارویی
روش هاي طبيعي در برخورد با مشكلات كشاورزي

روش هاي طبيعي در برخورد با مشكلات كشاورزي

روش هاي طبيعي در برخورد با مشكلات كشاورزي


همكاري اردك ها در كشت برنج

علف هاي هرز در طول فصل زراعي رقيب محصولات كشاورزي بويژه برنج هستند و كشاورزان براي كنترل آنها از سموم علفكش استفاده مي كنند. كشت توام برنج با اردك، روش مناسبي براي كنترل علف هاي هرز در شاليزارهاست كه در قالب پروژه هاي مشاركتي با كشاورزان به كار گرفته مي شود.
براي اجراي كشت توام لازم است تا مزرعه به ارتفاع 60 سانتي متر توسط توري محصور شود. مي توان از تورهاي ماهيگيري غيرقابل استفاده براي اين شيوه استفاده كرد. آشيانه اي براي جوجه اردك ها در حاشيه مزرعه در نظر گرفته مي شود تا شب را در آنجا سپري كنند.
جوجه اردك هاي 2 تا 3 هفته اي را براي فعاليت مي توان خريداري يا توليد كرد. زمان رهاسازي جوجه اردك ها 2 تا 3 هفته پس از نشاء برنج در زمين اصلي است. تعداد جوجه اردك بستگي به ميزان علف هاي هرز مزرعه دارند. بين 200 تا 400 قطعه جوجه اردك براي هر هكتار در نظر گرفته مي شود. جوجه اردك ها تقريبا از تمام گياهان موجود در مزرعه به استثناي شالي تغذيه مي كنند.
علاوه بر گياهان موجود در مزرعه، اردك ها از حشرات موجود در مزرعه نيز تغذيه مي كنند و در كاهش جمعيت آفاتي مانند كرم ساقه خوار و برگ خوار برنج موثر هستند.
اردك ها همچنين با فرو كردن نوك خود در داخل گل و لاي شاليزار موجب تهويه خاك مي شوند و گياه برنج براي بقاء ريشه خود را افزايش مي دهد. اين افزايش ريشه به جذب بهتر و بيشتر موادغذايي كمك مي كند كه نتيجه آن بهبود سلامت گياه و عملكرد بيشتر برنج خواهد بود. فضولات اردك در شاليزار به حاصلخيزي خاك كمك مي كند و نياز به كودهاي شيميايي كاهش مي يابد.
جوجه اردك ها از هفته دوم يا سوم پس از نشاء تا زمان خوشه دهي برنج در مزرعه فعاليت دارند و در زمان خوشه دهي براي جلوگيري از تغذيه خوشه ها، خارج مي شوند. هر كشاورز با توجه به ويژگي هاي مزرعه خود، طراحي كشت توام را مي تواند انجام دهد. كشاورزان يك منطقه مي توانند براي اجراي كشت توام با يكديگر مشاركت كنند و به صورت يكجا انجام دهند تا در هزينه ها صرفه جويي شود. در طول مدت فعاليت جوجه اردك ها در شاليزار حدود يك كيلو به وزن آنها اضافه مي شود كه با احتساب تعداد آنها در هر هكتار مي تواند براي كشاورز درآمد داشته باشد. اين شيوه بخصوص براي زمين هايي كه به طور طبيعي توسط ديوار منازل و يا زمين هاي مجاور محصور شده اند، بسيار موثر و به طراحي كمك خواهد كرد.
در زمان خوشه دهي و اقدام براي خارج كردن اردك ها از مزرعه، بسته به تصميم كشاورز مي تواند آنها را بفروشد و يا پرورش آنها را ادامه دهد. در برخي موارد وجين دستي مي تواند مكمل خوبي براي كشت توام باشد.
 

sun_girl

عضو جدید
کاربر ممتاز
مرسی از مطلب جالبتون
شما اطلاع دارید شالیزارهای کدوم مناطق از این روش استفاده می کنن؟
متشکرم
 
آخرین ویرایش:

fgni

متخصص باغبانی
کاربر ممتاز
quote=امید نیا;1375975]مرسی از مطلب جالبتون
شما اطلاع دارید شالیزارهای کدوم مناطق از این روش استفاده می کنن؟
متشکرم[/quote]


دوست عزيز اگه گذرتون شمال افتاد يه نظر به اطراف جاده امل بابل بندازين ميبينين پر اردكه تازه تور هم نميخواد چون بدبختارو پرشونو كندن :cry:
 

Hamid Ghobadi

عضو جدید
کاربر ممتاز
ممنون مفید بود!
الان اردکها در مرحله داشت محصول به نحو احسن رفتار میکنن
چقدر جالب میشه روزی برسه که دیگه کاشت ، داشت و برداشت محصولات کشاورزیمون به دست حیوونای دیگه انجام بشه...
خودمون بشینیم بر و بر نگاه کنیم......
 
  • Like
واکنش ها: fgni

زهرا فرشید

عضو جدید
کاربر ممتاز
میدونید دیگه ...

میدونید دیگه ...

آيا مي‌دانيد سالانه 3,1 ميليون مترمكعب چوب صرف چوب‌هاي غذاخوري در چين مي‌شود

آيا مي‌دانيد زنبور عسل 5 چشم دارد كه 2 تا اصلي در بغل سر و 3 تا بر روي سر قرار دارد.

آيا مي‌دانيد 20 درصد آب شيرين جهان ميان آمريكا و كانادا قرار دارد.

آيا مي‌دانيد گرده گل هرگز فاسد نمي‌شود.

آيا مي‌دانيد زنبور از بوي عرق بدش مي‌آيد و به كسي كه بدنش بو دهد يا عطرزده باشد حمله مي‌كند.

آيا مي‌دانيد رنگ سفيد براي زنبور عسل آرامش دهنده و رنگ قهوه‌اي ناراحت كننده‌ است.

آيا مي‌دانيد بدن زنبورداران مي‌تواند بيش از 100 نيش زنبور عسل را تحمل كند.

آيا مي‌دانيد زنبور بي‌نظمي را دوست ندارد، اگر جلوي كندوي آن‌ها بايستيد به شما حمله خواهند كرد.

آيا مي‌دانيد سختي آب مشابه سختي بتن است.

آيا مي‌دانيد دانه نوعي درخت غول پيكر از خانواده كاج فقط 005/0 گرم وزن دارد.

آيا مي‌دانيد 85 درصد گياهان در اقيانوس‌ها رشد مي‌كنند
 

زهرا فرشید

عضو جدید
کاربر ممتاز
آيا مي‌دانيد تبخير از سطح خاك عمده‌ترين منبع هدر رفت آب به صورت تبخير در ايران است.

آيا مي‌دانيد اگر مادران در زمان بارداري سيب به خصوص سبز استفاده كنند نوزادانشان زيبا مي‌شوند.

آيا مي‌دانيد مادران باردار از انگور و جوانه گندم و امگا 3 استفاده كنند بچه‌هاي آن‌ها تيزهوش مي‌شوند.


 
سلام به تمام دوستان یکی از شما دوستان که تجربه گلخانه داری رو داره نمیتونه یک انجمن تشکیل بده که امسال من که زیاد تجربیه گلخانه داری رو نداریم از راهنمایی دیگر دوستان استفاده بکنیم
 
Similar threads
Thread starter عنوان تالار پاسخ ها تاریخ
Phyto تازه و جذاب از دنیای کشاورزی...! مهندسی کشاورزی 11

Similar threads

بالا