آهنگسازی با ستارگان واقعی

ZEUS83

عضو جدید
کاربر ممتاز
آهنگسازی با ستارگان واقعی


* چرا برای ساختن موسیقی، به "نیمه ی تاریک ماه" بسنده کنیم در حالی که می توانیم تا هزاران سال نوری در ژرفای فضا را هم ببینیم؟
* این کاریست که یک گروه از پژوهشگران فناوری در بنیاد فناوری جرجیا (جرجیاتِک - Georgia Tech) انجام داده: از داده‌های دو ستاره در کهکشان راه شیری کمک گرفتند تا آواهایی برای یک هنرمند ملی پدید آورند.


تکه ای از کهکشان راه شیری که فضاپیما/نورسنج
کپلر به آن خواهد نگریست. هر چهارگوش منطقه‌ای
معین از آسمان را نشان میدهد که در پوشش یکی از
عنصرهای (المان های) CCD نورسنج کپلر قرار
دارد. کپلر کلن 42 جفت عنصر CCD دارد و هر
جفت نیز یک چهارگوش را در بر می گیرد.​
در طول این سال ها، پژوهشگران آزمایشگاه SonLab یا (Sonification Lab) در جرجیاتک داده های فراوانی را برای بررسی قیمت ها در بازار سهام، نتایج انتخاباتی و داده های آب و هوایی به صدا تبدیل کرده اند. هنگامی که گروه سبک رگی/راک Echo Movement برای تبدیل حرکت اجرام کیهانی به موسیقی فراخوان داد، SonLab نگاهش را به سوی آسمان ها چرخاند .


بروس واکر، استاد دانشکده ی روانشناسی می گوید: «SonLab درخواست های بسیاری برای تبدیل صداهای علمی به صدای موسیقایی دریافت می کند، ولی این یکی واقعن یگانه و بی همتا بود. همیشه شانس این پیش نمی آید که برای نوشتن موسیقی به یک "ستاره ی راستین" کمک کنیم.»


اگرچه زیر و بم ها، ضرب ها و ضرباهنگ ها می توانند آفریده و بهینه سازی شوند، ولی این گروه اصرار دارند که دستاورد پایانی نسبت به تمام داده ها وفادار بماند و آوایی خوش آهنگ و "آسمانی" هم داشته باشد. با وجود این محدودیت ها، موسیقیدانان و گروه دانشجویان واکر کار با داده های موجود که توسط تلسکوپ کپلر ناسا گرد آمده را آغاز کردند. کپلر به مدت بیش از یک سال، با تمرکز بر یک ستاره ی دوتایی (کپلر 4665989) سطح های درخشش آن را ثبت کرده بود. درخشش این ستاره هر بار که ستاره ی همدمش از جلویش رد می شد کم و زیاد می شد و اندازه های روشنایی گوناگونی را ارایه می داد.


رایلی وینتون، دانشجوی روانشناسی و رهبر این برنامه می گوید: «ما این مقادیر پرشمار را در نرم افزار Sonification Sandbox وارد کردیم و رشته هایی از زیر و بم های آهنگین شده پدید آوردیم. این فرآیند ما را در مسیر درست قرار داد. وقتی گروه موسیقی آن را بازنگری کرده و درخواست کردند به جای زیر و بمی، از رنگ صدا (طنین) کمک گرفته شود، ما به آواسازی از داده ها پرداختیم.»


به بیان دیگر، این گروه سطح های گوناگون درخشش را همچون امواج صوتی به کار بردند تا نوایی متفاوت بسازند. سپس آزمایشگاه پیش از آن که نواها را برای گروه موسیقی بفرستد، سیگنال ها را پاکیزه کرد و آن را از برخی از صداهای محیطی پیراست. گروه Echo Movement صداها را در چرخه ی تکرار گذاشت و از آن ها یک هارمونی چهار بخشی پدید آورد.


دانشجویان برای مرحله ی پایانی از یک ستاره ی دوتایی دیگر (کپلر 10291683) کمک گرفتند تا با افزودن یک ترمولو، رنگ صدا از این هم بیشتر تنظیم شود. این کار باعث شد به جای یک صدای یکدست و رایانه ای، نوایی طبیعی و لرزان پدید آید. دستاورد پایانی یک ملودی است که در دیباچه ی یکی از آهنگ های گروه Echo Movement به نام "عشق و برتری انسان" که در ماه سپتامبر منتشر می شود به کار خواهد رفت.

* می توانید ملودی که جرجیاتک ساخته را از اینجا دریافت کنید: wav به بزرگی 537 کیلوبایت
* دیباچه ی آهنگ "عشق و برتری انسان" را هم از اینجا بشنوید: mp3 به بزرگی 500 کیلوبایت



دیوید فاولر، از اعضای گروه و کسی که توسط ادنا دیوور از بنیاد SETI برای پیگیری ماموریت کپلر تشویق شد می گوید: «پیش از این هم کسانی با بهره از صداهای فضایی موسیقی ساخته اند ولی بیشتر این تپ اخترها و رویدادهای اخترشناسی هستند که می‌توان آن ها را روی طیف رادیویی ثبت کرد. ما خواهان چیزی به کلی فرتر از معمول بودیم. یافتن سیاره ها پیرامون ستارگان دیگر یک دانش نسبتن نوین است که ارزش توجه همگان را دارد و کاوشیست در ژرفای هسته ی پرسش بنیادین بشر برای یافتن جایگاه خود در گیتی.»


گروه جرجیاتک فرآیند آواسازی خود را در نشست بین المللی نمایش های شنیداری (ICAD) که از 18 تا 21 ژوئن 2012 در آتلانتا برگزار می شود ارایه خواهد کرد. هدف این پروژه - آفریدن صدایی درست و زیبا - پیروزمندانه بود. ملودی ساخته شده اثبات دیگریست برای این که آواسازی می تواند ابزاری ارزشمند به هنگام کار با مجموعه ای گسترده از داده ها باشد.


به گفته ی واکر: «صدا بهترین ابزار الگو شناسی است که ما در اختیار داریم. گاهی وقت ها به جای بررسی دیداری فهرستی بلند از شماره ها و گشتن به دنبال الگوها یا پدیده های تصادفی، ساده تر است که پرونده ای از آواها بسازیم و به آن گوش دهیم. اغلب الگوهای بسیار جالبی با بهره از صدا می توان یافت.»


منبع: ScienceDaily
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
 

ZEUS83

عضو جدید
کاربر ممتاز
[h=3]سونات ابرنواختر [/h] برای ساختن یک "سونات"* از ابرنواخترها، نخست باید این ابرنواخترها را بیابید. برای انجام چنین کاری، دو آهنگساز، الکس پارکر و ملیسا گراهام از داده های بایگانی تلسکوپ کانادایی-فرانسوی هاوایی (CFHT) مربوط به چهار میدان ژرف در آسمان که بین آوریل 2003 و اوت 2006 گرد آمده بود و 241 ابرنواختر la را در بر می گرفت بهره بردند. ابرنواخترهای la که برای کیهانشناسان گونه ای فریبنده اند، انفجارهایی گرما-هسته ای می باشند که به نابودی کوتوله های سفید می انجامند.

این دو سپس به هر ابرنواختر، نتی را برای نواختن اختصاص دادند. صدای هر نت بر پایه ی فاصله ی آن ابرنواختر از زمین تعیین می شد. ابرنواخترهای کم نورتر و دورتر، نتی آرام تر داشتند. زیر و بمی هر نت نیز بسته به یک ضریب انبساط که بر اساس سرعت پرنور و کم نور شدن ابرنواختر در طول زمان نسبت به یک زمان استاندارد پذیرفته شده ی تاریخ نشان داده می شد تعیین شد. هر چه این ضریب بالاتر بود، نتی بالاتر نواخته می شد که در Phrygian dominant scale (گام نمایان فریگی) نشان داده شد.

مسلمن، نت هر ابرنواختر با یک ساز موسیقی نواخته شده. ابرنواخترها در کهکشان های بزرگ، با آوای "کنترباس" نشان داده شدند، در حالی که ابرنواخترهای کهکشان های کم جرم تر، نتشان با "گرند پیانو" نواخته شده. ویدیوی زیر یک پویانمایی با زمان فشرده از داده های بایگانی CFHT به همراه "سونات ابرنواختر" می باشد:


این ویدیو را از اینجا نیز می توانید ببینید.

از شیلتر شکن استفاده کنید



 

ZEUS83

عضو جدید
کاربر ممتاز
[h=3]سمفونی چند میلیارد ساله [/h] از روز 28 مارس، به طور ناگهانی یک سمفونی قابل دریافت در سراسر کره ی زمین آغاز شد. شروع این سمفونی زمانی بود که ماهواره ی مدارگرد Swift یک انفجار پرتو گامای بسامد بالا (فرکانس بالا) از GRB 110328A را آشکار کرد. زمانی که این منبع پس از یک درنگ 45 دقیقه ای دوباره روشن شد، به وضوح آشکار شد که با یک انفجار پرتو گامای معمولی روبرو نیستیم. 12 ساعت پس از اجرای نخستین، اخترشناسان با کمک تلسکوپ نوری 2.5 متری نوردیک موفق به تماشای همتای نوری این موسیقی در محدوده ی امواج میانی شدند. اوایل روز بعد، انفجار در بسامد پایین امواج رادیویی، متناظر با "باریتون"، توسط بشقاب های رادیویی ELVA در آمریکا دریافت شد. سپس چندین تلسکوپ نوری، از جمله تلسکوپ 8 متری شمالی جمینی در هاوایی، شروع به نواختن بسامدهای متناظر نوری کردند.


این چشمه ی غیرعادی پس از این که به وسیله ی رصدخانه ی پرتو ایکس چاندرا در بسامد بالای پرتو ایکس دریافت شد، از انتشار بازایستاد و سپس دوباره تا یک هفته در محدوده ی سوپرانوی پرتو گاما، نواختن را پی گرفت.
یکی از اعضای گروه کر، تلسکوپ فضایی هابل بود که این عکس را در محدوده ی نور دیدگانی و فروسرخ ثبت کرد؛ عکسی که نشان میدهد این چشمه ی نور در راستای مسیر یک کهکشان با انتقال به سرخ (سرخگرایی) 0.351 واقع شده است. اگر انفجار در این کهکشان رخ داده باشد، پس زمانی روی داده که سن جهان در حدود "دو سوم" سن کنونی اش بوده. گمان ها بیشتر بر اینست که این انفجار غیرمعمول پرتو گاما در اثر از هم گسیختن یک ستاره توسط سیاهچاله ای ابرسنگین در مرکز یک کهکشان روی داده. اکتشافات از همه ی ویژگی های گیج کننده ی این انفجار دوردست هنوز ادامه دارد.
 

ZEUS83

عضو جدید
کاربر ممتاز
طنین کیهانی آفرینش
***************

مدل‌هاي كيهان‌شناختي حاكي از آن است كه در لحظه تولد جهان ما، امواج گرانشي عظيمي در سرتاسر كيهان طنين‌انداز شده‌اند. اين امواج گرانشي، اسرارآميزترين و شگفت‌انگيزترين امواج جهان هستند چراكه اين نوع امواج از يك نظر با تمامي امواج ديگر جهان تفاوت اساسي دارند. درحاليكه تمامي امواج ديگر جهان - از امواج صوتي گرفته تا امواج الكترومغناطيسي - همگي در بستر فضا-زمان منتشر مي‌شوند اما امواج گرانشي درواقع ارتعاشات خود فضا-زمان هستند و بدين ترتيب مي‌توان اين امواج را "فضالرزه" يا "كيهان‌لرزه" ناميد!

بر اساس مدل‌هاي كيهان‌شناختي، توزيع انرژي و بسامد اين امواج گرانشي كيهاني به فرآيندي كه به تولد جهان ما منجر شده وابسته بوده است. به عنوان مثال بر اساس يكي از اين مدل‌ها، بر خورد دو جهان موازي با همديگر منجر به وقوع مِهبانگ و تولد جهان ما شده است. اين درحاليست كه بر اساس يك مدل ديگر، جهان ما به واسطه افزايش بيش از حد نرخ انبساط كيهاني يك جهان ديگر و نتيجتاً از هم گسسته شدن آن جهان و تبديل آن به هزاران جهان جديد - و من‌جمله جهان ما - به وجود آمده است.

محاسبات نشان مي‌دهند كه بر اساس هر يك از اين مدل‌ها بايد طيف فركانسي متفاوتي از امواج گرانشي در لحظه تولد جهان ما در كل گستره كيهان منتشر شده باشند. بدين ترتيب با ثبت اين امواج گرانشي اوليه عملاً مي‌توان حتي به آنچه پيش از مِهبانگ و تولد جهان ما در پهنه كائنات مي‌گذشت نيز پي‌برد!


منبع:
The Cosmos - Before the Big Bang, New Scientist, Vol 194, No 2601
http://www.newscientist.com/article/mg19426011.800-the-cosmos--before-the-big-bang.html


 

Similar threads

بالا