آزمایش قند و چربی های خون

S i s i l

عضو جدید
کاربر ممتاز
[h=1][/h]

برای اغلب ما این اتفاق افتاده است که نسبت به تفسیر نتایج آزمایش خون خود یا نزدیکان مان حساس شده باشیم، البته اغلب نتایج آزمایشات خون همراه با مقادیر مرجع و رفرانس هستند که کار را بسیار راحت نموده است.
با وجود این، در بعضی موارد، علامت هایی اختصاری و یا در برخی موارد اطلاعات مختصر ما در مورد نقش بعضی مواد شیمیایی در بدن، ممکن است ما را گیج کنند که البته همین اتفاق، ما را به دانستن سریع تر نتیجه آزمایش حساس تر می کند.
در اغلب موارد، به دنبال بروز مشکل یا بیماری مکلف به انجام تست خون می شویم، اما در موارد بسیاری هم تغییراتی در اجزاء خونی ما رخ می دهد که بدون انجام آزمایش هیچ موقع متوجه آن نمی شویم و این تغییرات در درازمدت بر روی سلامتی ما اثر سوء خود را نشان می دهند.

امروزه، نتایج آزمایشات خون در قسمت های هماتولوژی، بیوشیمی، ایمونولوژی و ارزیابی هورمون ها به تفکیک ارائه می شوند. می توان گفت بیشترین تأثیر تغذیه در قسمت بیوشیمی خون قابل مشاهده است، چون مواردی نظیر قند خون، چربی خون، اوره و... در این بخش اندازه گیری می شوند.

در این مقاله سعی شده است اطلاعات مختصری راجع به اجزاء تفکیک شده در قسمت بیوشیمی خون آورده شود. این توضیحات فقط به عنوان یک راهنمای اولیه ارائه می شوند تا شما با مکانیسم عمل مواد شیمیایی حمل شده در خون بیشتر آشنا شوید. هر گونه تفسیر دقیق نیاز به تداخل و دقت پزشک مورد نظر دارد و خارج از حوصله این بحث است.

گلوکز یا قند خون (Fasting Blood Sugar = FBS):

این ماده منبع اصلی تأمین انرژی در تمام موجودات زنده است. برای اندازه گیری قند خون فرد حتما باید ناشتا باشد، به همین دلیل واژه Fasting به کار می رود، یعنی بعد از مدت کوتاهی گرسنگی قند خون اندازه گیری شده است. این مدت حدود 10 تا 12 ساعت می باشد.
اگر سطح قند خون فردی بعد از 12 ساعت ناشتا بیشتر از 105 میلی گرم در دسی لیتر باشد، نشان دهنده استعداد ابتلاء وی به دیابت در طی ده سال آینده است.
میزان نرمال قند خون بین حداقل 65 تا 70 و حداکثر 100 تا 110 در محدوده بالا می باشد، البته افزایش خفیف قند خون ممکن است در اثر دریافت اخیر فرد باشد، اما اگر در آزمایشات مکرر میزان آن تغییری نکرد، فرد نیاز به توصیه های رژیمی برای پیش گیری از ابتلا به دیابت در آینده دارد.

کلسترول (chol):
ماده چرب زرد رنگی است که در خون جریان دارد و افزایش سطح آن با افزایش ریسک بیماری های قلبی رابطه مستقیم دارد.
وجود کلسترول برای بدن حیاتی است، زیرا اعمال مهی در بدن انجام می دهد، مثلا برای عملکرد فیبرهای عصبی، تشکیل نمک های صفراوی، حفظ ساختمان غشاء سلول ها و به عنوان پیش ساز هورمون های جنسی در بدن کاربرد دارد.
میزان بالای آن در آزمایش نشان دهنده افزایش مصرف قند و کربوهیدرات و چربی در رژیم است و سطوح پایین آن نشان دهنده چربی کم در رژیم، سوء تغذیه و ... می باشد.
تقریبا 40 درصد کلسترول از منابع غذایی تأمین می گردد(بقیه توسط خود بدن ساخته می شود)، بنابراین با رژیم کم کلسترول می توان آن را به راحتی تنظیم نمود.
بیشتر منشا کلسترول رژیم، چربی های اشباع موجود در محصولات گوشتی حیوانی و فرآورده های لبنی پُرچرب هستند.
کلسترول خود شامل دو نوع HDL و LDL است.

LDL:
LDL به نام " کلسترول بد " هم خوانده می شود و در واقع برای بدن ضروری است، چون کلسترول ساخته شده در کبد را برای نیازهای ساختمانی سلول حمل می نماید. اما مقادیر اضافی آن در دیواره رگ های و بافت ها رسوب می کند.
توصیه پزشکان کاهش سطح LDL به کمتر از 130 میلی گرم در دسی لیتر است که البته در افرادی که دچار بیماری های قلبی هستند، بهتر است حتی به کمتر از 100 میلی گرم در دسی لیتر هم برسد.
HDL:
HDL به " کلسترول خوب " معروف است، زیرا وظیفه آن برداشت کلسترول اضافی از دیواره رگ ها و انتقال آن به کبد برای دفع کلسترول می باشد.
میزان کم HDL در آزمایش، نشان دهنده دریافت رژیم غنی از کربوهیدرات تصفیه شده است. میزان HDL حدود 20 درصد کل کلسترول است. در بعضی آزمایشات نسبت کلسترول به HDL نیز آورده می شود که بهتر است کمتر از 5 باشد. مناسب ترین میزان آن در مردان بزرگسال بیشتر از 40 و در زنان بزرگسال بیشتر از 50 است. هر چقدر این مقادیر بیشتر باشند از نظر سلامتی مناسب تر است.
در واقع نسبت LDL به HDL ارزش تشخیصی زیادی دارد و بهتر است این نسبت کمتر از 3 باشد. در افرادی که این نسبت در آن ها بین 3 تا 6 قرار دارد، جزو گروه ریسک متوسط هستند و اگر این نسبت بیشتر از 6 باشد، در گروه پُر خطر برای ابتلا به بیماری های قلبی قرار می گیرند.

چربی خون( TG = تری گلیسیرید):
تری گلیسیریدها در واقع دسته ای از چربی های بدن هستند که به عنوان سوخت و تامین انرژی برای متابولیسم بدن به کار می روند.
افزایش سطح آن ها در خون معمولاً نشانه دریافت زیاد کربوهیدرات است و کاهش آن در هیپوتیروئیدی، سوء تغذیه و سوء جذب مشاهده می شود و در مقایسه با کلسترول، ارتباط ضعیف تری با بیماری های قلبی دارد.
سطح آن به دریافت اخیر غذایی بسیار حساس است(خوردن غذای سبک قبل از آزمایش و حتی الامکان مصرف آن عصر روز قبل به طوری که 12 ساعت ناشنا رعایت شود، یکی از همین دلایل است).
میزان مناسب تری گلیسیرید، معمولاً زیر 150 تا 200 بوده و در شرایط سنی مختلف متفاوت است. اگر میزان اندازه گیری شده، ضمن رعایت رژیم غذایی مناسب، بالاتر از 200 بود، توصیه جدی به انجام تمرینات ورزشی منظم روزانه می شود.

بهنار عباسی مقدم – کارشناس ارشد تغذیه​
دنیای تغذیه
 

HAMEDj1998

عضو جدید
چربی خون

برای آشنایی با چربی خون، علائم، رژیم غذایی و درمان آن باید با مفهومی به نام کلسترول تام خون آشنا شوید. کلسترول تام، انواع لیپوپروتئین‌ها و انواع کلسترول‌های خوب و بد را شامل می‌شود. بخش زیادی از چربی خون را کلسترول بد یا LDL تشکیل می‌دهد. علت نام‌گذاری کلسترول بد این است که عامل مهمی در انسداد عروق خونی است.

افزایش کلسترول خوب، برعکس کلسترول بد باعث پیشگیری از انسداد عروق خونی است. این کلسترول از رسوب چربی در رگ‌ها جلوگیری می‌کند. ترک دخانیات و انجام ورزش‌های منظم به افزایش کلسترول خوب در خون شما کمک می‌کند.

کلسترول خوب و بد ممکن است در کبد ساخته شوند و یا توسط مواد غذایی به بدن وارد شوند. اگر میزان کلسترول بد بیشتر از نیاز بدن باشد، در رگ‌ها جمع می‌شود و در درازمدت باعث مسدود شدن رگ‎ها می‌شود. در صورتی که به میزان کافی کلسترول خوب در خون وجود داشته باشد، کلسترول بد را جمع‌آوری می‌کنند و به کبد بازمی‌گردانند.

چربی خون ترکیب کلسترول خوب و بد و تری‌گلیسیرید است. میزان تری گلیسیرید در افرادی که کالری زیاد و الکل مصرف می‌کنند، بالاست. کاهش وزن و عدم استعمال الکل و دخانیات در کاهش تری گلیسیرید موثر است.

آزمایش چربی خون

در این آزمایش میزان کلسترول خوب، کلسترول بد و تری گلیسیرید اندازه‌گیری می‌شود. نتایج آزمایش به پزشک متخصص کمک می‌کند که به ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی، کبدی و پانکراس دست یابد. پزشک با استفاده از آزمایش چربی خون به بعضی از بیماری‌های ژنتیکی نیز پی می‌برد.

آزمایش چربی خون همچنین موثر بودن درمان در افراد مبتلا را به پزشک نمایش می‌دهد.

بهتر است بزرگسالان هر 4 تا 6 سال، کودکان هر ده سال و افراد مسن هر سال این آزمایش را انجام دهند. برای آزمایش چربی خون باید ناشتا باشید.

در آزمایش چربی خون سه فاکتور کلسترول خوب، کلسترول بد و تری گلیسیرید خون اندازه‌گیری می‌شوند. کلسترول بالای خون هیچ علامتی ندارد و تنها راه تشخیص آن انجام آزمایش است به همین دلیل توصیه می‌شود به صورت دوره‌ای آزمایش چربی خون را انجام دهید.

فاکتور LDL موجود در آزمایش خون نشان دهنده میزان کلسترول بد است. محدوده مجاز این فاکتور به عواملی مانند سابقه سکته قلبی در اعضای خانواده در سنین پایین، مصرف الکل و استعمال دخانیات، میزان فشار خون، سن و سطح کلسترول خوب (HDL) بستگی دارد. LDL بین 100 تا 160 میلی‌گرم در دسی‌لیتر متغیر است. در افراد مبتلا به دیابت میزان ایده‌آل این فاکتور 100 میلی‌گرم در دسی‌لیتر است.

میزان طبیعی کلسترول خوب، 50 میلی‌گرم در دسی‌لیتر است و مقدار آن بر کلسترول بد تاثیرگذار است.

میزان طبیعی برای فاکتور تری گلیسیرید، کمتر از 150 میلی‌گرم در دسی‌لیتر است.

هدف آزمایشگاه دکتر شریفی از بیان این مطالب برای شما، آشنایی با چربی خون است و بهتر است جواب آزمایش‌تان را پزشک تفسیر کند.

درمان چربی خون

بهترین روش درمان چربی خون، تغییر دادن سبک زندگی است. بهتر است تجویز دارو را به پزشک خود بسپارید. مصرف میوه و سبزیجات و غذاهای فیبردار به کاهش چربی خون کمک می‌کند. یکی دیگر از راهکارهای کاهش چربی خون، انجام فعالیت‎‌های بدنی به صورت منظم و روزانه است. داشتن 30 دقیقه فعالیت بدنی در هر روز برای کاهش چربی خون توصیه می‌شود.

سبک غذا خوردن تاثیر زیادی در کاهش یا افزایش چربی خون دارد. عامل مهم افزایش چربی خون استفاده از چربی‌های مضر یا چربی‌های اشباع است. بهتر است چربی‌های غیراشباع جایگزین چربی‌های اشباع شوند. چربی‌های غیراشباع در دمای اتاق به صورت مایع هستند و میزان کلسترول بد را کاهش می‌دهند.

کبد چرب

وجود میزانی از چربی در کبد طبیعی است. اگر این چربی از حد طبیعی بالاتر رود، خطرناک است. بیماری کبد چرب در بسیاری از موارد نشانه‌ای ندارد. توجه نکردن به بیماری‌های کبدی، عوارضی دارد که ممکن است خطرآفرین باشند.
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

Similar threads

بالا