آئين‎نامه حفاظتي کار با سموم دفع آفات در کارگاه‎ها

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار
آئين‎نامه حفاظتي کار با سموم دفع آفات در کارگاه‎ها مشتمل بر نه فصل و 62 ماده و 6 تبصره به استناد مواد 85 و 91 قانون کار جمهوري اسلامي ايران در جلسه مورخ 28/ 10/ 1388 شورايعالي حفاظت فني مورد بازنگري قرار گرفته و در تاريخ 19/ 3/ 1389 به تصويب وزير کار و امور اجتماعي رسيده است.
آئين‎نامه مذکور جايگزين آئين‎نامه حفاظتي کار با سموم دفع آفات نباتي در کشاورزي مصوب 18/ 1/ 1373 وزير کار و امور اجتماعي مي‎باشد


آئين‎نامه حفاظتي کار با سموم دفع آفات در کارگاه‎ها
هدف و دامنه شمول:
هدف از تدوين اين آئين‎نامه، اجراي مفاد ماده 85 قانون کار جمهوري اسلامي ايران به منظور صيانت نيروي انساني و منابع مادي کشور در خصوص آن دسته از نيروي کار مي‎باشد که در تماس و کار مبارزه شيميايي با آفات و کليه امور مرتبط با آن شرکت مي‎کنند.
فصل اول: تعاريف
آفات:
به کليه عوامل خسارت‎زاي زنده از قبيل جانوران زيان‎آور، عوامل بيماري‎زا و علف‎هاي هرز گفته مي‎شود که در مزارع، باغات، کارگاه‎هاي پرورش دام و طيور، آبزيان، انبارها و اماکن مربوط به کشاورزي، خانگي و ساير کارگاه‎ها به طور مستقيم يا غيرمستقيم موجب نابودي و يا خسارت به محصولات و فرآورده‎ها شده و ايجاد خسارت‎هاي اقتصادي يا بهداشتي مي‎کنند.
سموم دفع آفات:
هرگونه ماده شيميايي معدني يا آلي و غيره است که براي پيشگيري، نابودسازي و يا کنترل ناقلين بيماري انساني و يا حيواني گونه‎هاي ناخواسته نباتات يا حيوانات ايجادکننده خسارت به عرصه‎هاي طبيعي، توليد، فراوري، انبارداري، حمل و نقل محصولات کشاورزي و يا جهت مبارزه با حشرات و آفات داخل يا روي پوست و پشم بدن حيوانات مورد استفاده قرار مي‎گيرد.
انبار سموم:
به محلي سرپوشيده و محصور گفته مي‎شود که انواع سموم به صورت جامد، مايع و يا گاز در آن با رعايت کامل اصول ايمني و حفاظتي نگهداري مي‎شود.
درجه سميت:
سميت بسياري از سموم با شاخص دز کشنده1 50LD بيان مي‎شود.
50LD مقدار ماده سمي است که اگر از يک راه مشخص و معين وارد بدن يک گونه حيوان آزمايشگاهي مشخص شود باعث مرگ 50 درصد از حيوانات مورد مطالعه مي‎گردد. اين مقدار که بر حسب ميلي‎گرم سم بر کيلوگرم وزن بدن حيوانات ذکر مي‎شود و معياري براي طبقه‎بندي سموم است در آزمايشگاه انجام شده و بايد نوع حيوان و راه ورود ماده به ‎بدن را نيز مشخص نمود. هرچه مقدار 50LD کمتر باشد آن سم مهلک‎تر است.
ـ سمومي که 50LD آنها کمتر از 200 ميلي‎گرم در کيلوگرم باشد، سموم فوق‎العاده سمي هستند.
ـ سمومي که 50LD آنها بين 200 تا 2000 ميلي‎گرم در کيلوگرم باشد، سموم با سميت متوسط هستند.
ـ سمومي که 50LD آنها بين 2000 تا 3000 ميلي‎گرم در کيلوگرم باشد، سموم با سميت ضعيف هستند.
ـ سمومي که 50LD آنها بيش از 3000 ميلي‎گرم در کيلوگرم باشد، سموم فاقد سميت حاد مي‎باشند.
مسموميت:
عبارت است از اختلالات موقتي يا دائمي فيزيولوژيک و بيوشيميک که در نتيجه ورود سم به بدن از يک راه خاص يا راه‎هاي مختلف بوجود مي‎آيد.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1- Lethal dose 50
دوره ابقاء سم يا دوره احتياط:
مدت زماني است که طول مي‎کشد تا غلظت سم در محيط سم‎پاشي شده به حد قابل قبولي کاهش يافته و در طول اين مدت ورود به آن محدوده ممنوع است.
(دوره کارنس)1:
حداقل زماني که بين آخرين سمپاشي و برداشت محصول بايد رعايت نمود تا باقيمانده سم به حد مجاز برسد.
وسايل دفع آفات:
کليه تجـهيزات و وسايل و ماشين‎آلات، که جهت کاربرد سموم مورد استفاده قرار مي‎گيرد.
عمل دفع آفات:
مجموعه عملياتي که با رعايت اصول علمي براي کنترل آفات به کار برده مي‎شود که در اين عمليات علاوه بر کنترل آفت بايستي سلامت محيط زيست، انسان، دام و حشرات مفيد را در نظر گرفت.
فصل دوم ـ الزامات عمومي:
ماده1ـ کارفرما مکلف است قبل از شروع عمليات دفع آفات آموزش‎هاي لازم را به‎شرح زير به کارگران مربوطه ارائه نمايد:
درجه سميت، راه‎هاي نفوذ ترکيب فوق به بدن و خطرات آن، روش آماده کردن سم، روش استفاده و موارد ايمني کار با دستگاه‎هاي سم‎پاش و تجهيزات جانبي آن، روش‎هاي صحيح سمپاشي و استفاده از وسايل حفاظت فردي، روش‎ها و احتياطات لازم جهت باز کردن بسته‎هاي سم تا انتهاي عمل سمپاشي، علائم مسموميت و اقدامات کمکهاي اوليه، دوره ابقاء سم، انبارداري، حمل و نقل، امحاء و ديگر موارد مرتبط.
ماده2ـ کارفرما مکلف است در صورت بروز مسموميت، اطلاعات لازم در مورد مشخصات سم مصرفي، علائم مسموميت و کمکهاي اوليه و پادزهر مندرج در برچسب ظروف محتوي سم را به پزشک معالج ارائه نمايد.
ماده3ـ کارفرما مکلف است نسبت به تأمين آب سالم و بهداشتي و به ميزان کافي به منظور شستشوي چشم و بدن کارگران سمپاش در شرايط اضطراري و پايان عمليات سمپاشي اقدام نمايد.
ماده4ـ مرز نواحي سمپاشي بايد با علائم هشداردهنده مشخص شده و ساکنان مناطق مسکوني اطراف نيز بايستي به نحو مناسب مطلع گردند.
ماده5 ـ کارفرما مکلف است نسبت به تأمين وسايل و تجهيزات کمک‎هاي اوليه متناسب با نوع سموم مورد مصرف اقدام نمايد.
ماده6 ـ در تمامي عمليات دفع آفات و محل‎هاي نگهداري و انبار سموم، خوردن، آشاميدن و استعمال دخانيات ممنوع مي‎باشد.
تبصره: قبل از شروع عمليات دفع آفات بايد اطمينان حاصل نمود که در محل مربوطه، ماده غذايي و آب آشاميدني وجود نداشته باشد.
ماده7ـ کارگراني که در تماس با سموم مي‎باشند به محض مشاهده علائم مسموميت در خود و يا هريک از کارگران، موظفند کارفرما يا نماينده وي را جهت انجام کمک‎هاي اوليه و تأمين معالجات پزشکي مطلع نمايد.
ماده8 ـ کارفرما مکلف است ميزان مصرف و نوع سم را حسب مورد با توجه به‎دستورالعمل‎هاي ارائه شده از جانب وزارت جهاد کشاورزي و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي در ظروف و بسته‎بندي‎هاي مناسب تهيه نمايد.
ماده9ـ کارفرما يا مسئولين ايمني بايد در طول مدت دفع آفات بر کليه عمليات مربوطه نظارت نمايد.
فصل سوم ـ انبار سموم:
ماده10ـ انبار سم بايد متناسب با نوع سم و مقدار آن و شرايط نگهداري باتوجه به‎آب و هواي منطقه و حفظ سلامت محيط زيست باشد.
ماده11ـ انبار سم بايد خشک و خنک و قابل تهويه و دور از دسترس اطفال و حيوانات و اشخاص غيرمجاز و جدا از محل نگهداري مواد غذايي انسان و دام و بذر و ساير مواد کشاورزي باشد.
ماده12ـ طبقه‎بندي و چيدمان مواد در انبار سموم بايد به گونه‎اي باشد تا برچسب‎ها و علائم هشداردهنده به وضوح قابل رويت باشند.
ماده13ـ کنترل مستمر عوامل محيطي مانند دما، روشنايي و تهويه، رطوبت و نيز ظروف و بسته‎بندي‎ها از نظر پارگي، شکستگي، سوراخ‎شدگي و نشت و تراوش در انبارهاي سموم الزامي است.
ماده14ـ انبار سموم بايد داراي راههاي دسترسي مناسب جهت تردد خودروهاي امدادي در شرايط ويژه باشد.
ماده15ـ کف انبار سموم بايد داراي شيب مناسب به منظور شستشو و سهولت در خروج پسماندهاي ناشي از آن باشد.
ماده16ـ انبار سموم بايد مجهز به سيستم جمع‎آوري فاضلاب با زهکشي مناسب بوده تا از ورود ضايعات مواد به آب‎هاي سطحي و زيرزميني جلوگيري شود.
تبصره ـ زهکشي سيستم فاضلاب نبايد روباز باشد.
ماده17ـ انبار سموم بايد از مصالح غيرقابل اشتعال ساخته شده باشد.
ماده18ـ انبار سموم بايد مجهز به سيستم تهويه متناسب با حجم آن باشد.
ماده19ـ سيم‎کشي برق در انبار سموم بايد توکار و کليد و پريزها و روشنايي و ساير وسايل و تجهيزات الکتريکي مانند هواکش از نوع ضدجرقه باشد.
ماده20ـ لامپ روشنايي در انبار سموم بايد داراي حباب و حفاظ مناسب باشد و فاصله سموم تا چراغهاي روشنايي کمتر از يک متر نباشد.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1- carens
ماده21ـ در انبارهاي سموم بايد از تابش مستقيم نور خورشيد به داخل آن جلوگيري به عمل آيد.
ماده22ـ انبار سموم بايد باتوجه به نوع سم و فضاي کارگاه به تجهيزات اعلام و اطفاء حريق مناسب مجهز باشد.
ماده23ـ تفکيک سموم در انبار بايد متناسب با خواص فيزيکي، شيميايي و درجه اشتعال و با رعايت ساير اصول انبارداري باشد.
ماده24ـ فواصل رديف‎ها و ارتفاع بسته‎بندي در انبار سموم بايد براي عبور و مرور افراد و وسايل نقليه و همچنين عدم سرايت حريق به رديف‎هاي بعدي و جلوگيري از ريزش آنها مناسب باشد.
ماده25ـ استعمال دخانيات و ايجاد هرنوع شعله باز در انبار سم ممنوع است.
ماده26ـ نصب علائم خطر مناسب يا تابلو براي آگاهي دادن و رعايت احتياطات لازم روي درب انبار الزامي است.
ماده27ـ درهاي خروج اضطراري انبار سموم بايد به طور آشکار علامت‎گذاري شده و به سمت بيرون باز شوند.
ماده28ـ رعايت ساير اصول ايمني مربوط به انبار سموم مندرج در آئين‎نامه‎هاي حفاظت و بهـداشت کار و ساير مقررات جـاري از جمله قـانون مديريت پسماند و آئين‎نامه‎هاي اجرايي آن و قانون حفظ نباتات وزارت جهاد کشاورزي و ساير مقررات مربوطه الزامي است.
فصل چهارم ـ وسايل و تجهيزات دفع آفات:
ماده29ـ کارفرما مکلف است نسبت به تأمين کليه وسايل و تجهيزات دفع آفات و وسايل آماده‎سازي سموم متناسب با حجم کار، نوع سم و روش دفع آفات اقدام نمايد.
ماده30ـ وسايل و تجهيزات دفع آفات بايد کاملاً سـالم و ايمن و بـدون عيب بوده و در حين کار نيز مرتباً از طرف کارفرما يا مسـئولين ايمني مـورد بازديـد قرار گـيرد و در صورت مشاهده بروز هرگونه عيب و نقص نسبت به رفع نقص يا تعويض وسيله معيوب اقدام گردد.
تبصره ـ رعايت کليه مقررات ايمني مطابق آئين‎نامه‎هاي مصوب شوراي عالي حفاظت فني به ويژه آئين‎نامه ايمني ماشين‎ها و ادوات کشاورزي و استانداردهاي موجود در خصوص وسايل و تجهيزات مربوطه الزامي است.
ماده31ـ سرويس‎ها و بازديدهاي دوره‎اي وسايل و تجهيزات دفع آفات بايد از طرف کارفرما يا مسئولين ايمني مورد اجراء قرار گرفته و در پرونده مربوطه ثبت گردد.
ماده32ـ وسايل و تجهيزات دفع آفات بايد پس از پايان عمليات با آب کافي شسته شده تا آثاري از سم در دستگاه باقي نماند و بر اساس قانون مديريت پسماند، باقيمانده حاصل از عمليات شستشو معدوم گردد.
ماده33ـ کارگر دفع آفات موظف است به محض بروز هرگونه نقص يا خرابي در هريک از وسايل آماده کردن سم، ماشين‎آلات، تجهيزات و يا وسايل و لوازم حفاظت فردي فوراً مراتب را به کارفرما يا مسئولين ايمني اطلاع دهد.
فصل پنجم ـ آماده کردن و جابجايي سم:
ماده34ـ راننـدگان وسايل نقلـيه حمل سموم بايد آمـوزش‎هاي موردنـياز را ديده باشند.
ماده35ـ هنگام آماده کردن سم (اختلاط سم) بايد غلظت توصيه شده روي برچسب به طور دقيق رعايت شود.
ماده36ـ عـمل جابجايي سـم از يـک ظـرف به ظـرف ديگـر بايد توسـط کارگـران آمـوزش ديده و با رعـايت اصـول ايمني انجـام گيرد تـا مانع تـراوش سم به اطراف گردد.
ماده37ـ انتقال سم از مخازن بزرگ به مخازن ديگر بايد توسط شير تخليه و يا تلمبه انجام گيرد.
ماده38ـ حـمل ظروف محتوي سم در داخـل وسيله نقليه يا کابيـن تراکتور ممنوع است.
ماده39ـ براي حمل و نقل و جابجايي ظروف و بسته‎هاي حجيم و سنگين محتوي سموم بايد از وسايل مکانيکي مناسب استفاده شود.
ماده40ـ نگهداري و حمل سموم دفع آفات، همراه با مواد غذايي، نهاده‎هاي دامي و توليدات کشاورزي در کنار يکديگر ممنوع مي‎باشد.
ماده41ـ سمـوم را نبايد در ظروف متفـرقه مانند بـطري آب يا نوشابه ريخته و جابه‎جا نمود.
 

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار
فصل ششم ـ دفع ضايعات سموم:
ماده42ـ معدوم‎سازي ظروف محتوي سم و سموم باقيمانده بايد مطابق قانون مديريت پسماند و آئين‎نامه اجرايي آن انجام شود.
ماده43ـ اسـتفاده از ظروف خالي سـموم براي نگهداري يا حـمل مواد ديگر ممنوع است.
ماده44ـ ظروف خالي سموم را تا زمان معدوم نمودن بايد در محلي مناسب و غيرقابل دسترس افراد غيرمسئول قرار داد.
ماده45ـ در صورت ريختن سم بر روي زمين، ماشين‎ها و تجهيزات و وسايل مرتبط، محل آغشته به سم بايد فوراً با روش مناسب تميز گردد.
فصل هفتم ـ دوره ابقاء سم:
ماده46ـ در صورت لزوم، ورود اشخاص به منطقه دفع آفات در دوره احتياط يا دوره ابقاء سم بايد با نظارت کارفرما و با رعايت استفاده از وسايل حفاظت فردي مناسب و ساير مقررات ايمني باشد.
ماده47ـ تهيه و نصب علائم هشداردهنده مناسب براي زمان سمپاشي و دوره ابقاء سم مطابق دستورالعمل‎هاي مندرج در ظروف و بسته‎هاي محتوي سموم و آئين‎نامه علائم ايمني در کارگاه‎ها در اماکن مربوطه الزامي است.
تبصره 1ـ علائم فوق بايد قبل از استفاده از سموم دفع آفات نصب و پس از اتمام دوره ابقاء برداشته شود.
تبصره 2ـ تعداد علائم هشداردهنده بايد متناسب با محل، وسعت منطقه سمپاشي شده و محل‎هاي تردد باشد.
فصل هشتم ـ وسايل حفاظت فردي:
ماده48ـ کارفرما مکلف است براي کارگران مربوطه وسايل حفاظت فردي متناسب با نوع و حجم سم و روش و نوع کار را تأمين نمايد. وسايل مذکور از قبيل لباس کار، کلاه، سربند، دستکش، گوش بند، ماسک تنفسي، کفش، عينک حفاظتي و ساير وسايل مربوطه مطابق آئين‎نامه وسايل حفاظت انفرادي بايد کاملاً سالم و بي‎عيب و در مقابل مواد شيميايي و سموم مقاوم و غيرقابل نفوذ بوده تا از تماس آن با بدن جلوگيري نمايد.
ماده49ـ هنگام کار با سموم دفع آفات استفاده از ماسک با ***** متناسب با نوع سم الزامي است.
ماده50 ـ براي جلوگيري از نفوذ مواد سمي به داخل گوش قبل از استفاده از کلاه يا سربند بايد از گوش‎بند مناسب استفاده گردد.
ماده51 ـ در صورتي که در زمان کار کردن با سموم، احتمال آغشته شدن دست تا بازو وجود دارد بايد از دستکش‎هاي ساق‎بلند که در روي لباس کار قرار مي‎گيرند، استفاده گردد.
ماده52 ـ بمنظور جلوگيري از باقي ماندن مواد سمي در چين و لبه لباس‎هاي کارگراني که با انواع سموم سروکار دارند، نبايد از لباس‎هاي کار جيب‎دار و يا لبه‎دار (دوبل شلوار) استفاده نمايند.
ماده53 ـ کارگر دفع آفات موظف است وسايل حفاظت فردي بويژه لباس کار را پس از خاتمه کار بطور جداگانه شستشو و نظافت نموده و هرکدام را در جاي مخصوص خود قرار دهد.
فصل نهم: ساير مقررات
ماده54 ـ انتخاب سم بايد به گونه‎اي باشد که داراي کمترين ميزان خطر براي انسان، جانداران و محيط‎زيست باشد.
ماده55 ـ قبل از انجام عمليات سمپاشي بايد نسبت به حذف موانع و يا اصلاح مسير سمپاشي و يا باز نمودن آن اقدام گردد.
ماده56 ـ در فضاي باز، در مواقعي که باد شديد مي‎وزد نبايد اقدام به عمل سمپاشي نمود.
ماده57 ـ در صورت ضرورت استفاده از هواپيما جهت سمپاشي و بمنظور جلوگيري از پراکنده شدن سموم در مناطق غير از مزارع کشاورزي، سمپاشي بايستي در روزهايي که باد نمي‎وزد انجام گيرد.
ماده58 ـ در صورتي که سموم مورد مصرف به مقداري باشد که بتوان آن را در قفسه يا جعبه چوبي و يا فلزي قفل‎دار قرار داد کارفرما بايد قفسه يا جعبه مذکور را تهيه نموده و در جاي مناسبي قرار دهد.
تبصره ـ اگرچه قفسه يا جعبه مذکور به منزله انبار سم تلقي گرديده ولي از شمول بعضي از مواد فصل سوم (انبار سموم) مستثني مي‎باشد.
ماده59 ـ کار با سموم دفع آفات براي کارگران زير 18 سال تمام، مادران شيرده و يا باردار ممنوع مي‎باشد.
ماده60 ـ کليه واردکنندگان، توليدکنندگان، توزيع‎کنندگان و مصرف‎کنندگان سموم مکلف به رعايت مصوبات هيأت‎نظارت بر سموم در خصوص نحوه نصب، نگهداري و درج مشخصات لازم بر روي برچسب اطلاعات ظروف سموم مي‎باشند.
ماده61 ـ برچسب ظروف و بسته‎بندي‎هاي نگهداري آفت‎کش‎ها بايد مطابق مقررات و ضوابط هيئت نظارت بر سموم کشور حاوي مشخصات ذيل باشد:
1ـ عبارت « قبل از استفاده برچسب را با دقت مطالعه نمائيد» در بالاي برچسب درج گردد.
2ـ نام عمومي آفت‎کش.
3ـ نام تجاري و فرمولاسيون آفت‎کش.
4ـ نام شيميايي آفت‎کش.
5 ـ نوع آفت‎کش و نحوه جذب.
6ـ گروه، نحوه عمل و خانواده آفت‎کش.
7ـ ميزان ماده مؤثر: براساس وزن به وزن و يا وزن به حجم.
8 ـ درجه خطر ماده مؤثر.
9ـ عبارت « دور از دسترس و ديد کودکان در محل قفل‎دار نگهداري شود» بزرگ و درشت در بالاي برچسب درج گردد.
10ـ موارد مصرف.
11ـ مديريت کاربرد آفت‎کش‎ها.
12ـ طريق مصرف آفت‎کش.
13ـ حداقل زماني فاصله برداشت (دوره کارنس).
14ـ احتياطات لازم.
15ـ سميت براي محيط زيست.
16ـ درج علائم خطر Pictogram در برچسب.
17ـ علائم مسموميت.
18ـ کمک‎هاي اوليه.
19ـ پادزهر.
20ـ شرايط نگهداري آفت‎کش بايستي در برچسب توضيح داده شود.
21ـ ذکر جمله زير بر روي برچسب ضروري است « با نظر متخصص گياهپزشک مي‎بايست مصرف شود».
22ـ قيد عبارت « ثبت نام و نشاني خريدار و ميزان آفت‎کش فروخته شده با ذکر تاريخ در دفاتر مربوطه توسط فروشنده ضروري است» روي تمامي بسته‎هاي آفت‎کش‎ها و يا برچسب آفت‎کش‎ها لازم است.
23ـ نام و نشاني و شماره تلفن و آدرس پست الکترونيکي شرکت واردکننده و نام کارخانه سازنده (واردکننده)، نام و نشاني و شماره توليدکننده و آدرس پست الکترونيکي (توليدکننده يا فرمولاتور)
24ـ تاريخ توليد و انقضاء
25ـ شماره بچ و پارت توليدي
26ـ وزن يا حجم خالص محتوي بسته
27ـ تصويب هيئت نظارت بر سموم
28ـ شماره تائيده سازمان حفظ نباتات
29ـ براي دريافت اطلاعات بيشتر به بروشور مراجعه گردد.
ماده62 ـ مسئوليت رعايت مقررات اين آئين‎نامه برعهده کارفرماي کارگاه بوده و در صورت وقوع هرگونه حادثه به دليل عدم توجه کارفرما به الزامات قانوني، مکلف به جبران خسارت وارده به زيان‎ديدگان مي‎باشد.
اين آيين‎نامه مشتمل بر نه فصل و 62 ماده و 6 تبصره به استناد مواد 85 و 91 قانون کار جمهوري اسلامي ايران در جلسه مورخ 28/ 10/ 1388 شورايعالي حفاظت فني مورد بازنگري قرار گرفته و در تاريخ 19/ 3/ 1389 به تصويب وزير کار و امور اجتماعي رسيده است.
آئين‎نامه مذکور جايگزين آئين‎نامه حفاظتي کار با سموم دفع آفات نباتي در کشاورزي مصوب 18/ 1/ 1373 وزير کار و امور اجتماعي مي‎باشد

منبع:دادخواهی دات نت
 

Similar threads

بالا