
دكتر زهرا عبدي، متخصص بيماريهاي عفوني و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران در گفتوگو با «جامجم» ميگويد: بيماري تب كنگو كه با سردرد شديد، تب، درد عضلاني و خونريزي زير جلدي همراه است، اگر بسرعت تحت درمانهاي اختصاصي از طريق داروهاي ضدويروسي قرار بگيرد، در بيشتر موارد قابل درمان خواهد بود.
كنه، عامل يك بيماري خطرناك
در بررسيهاي باليني اوليه مشخص شده، اولين قرباني تب كنگو طي چند هفته گذشته در خراسان رضوي، كارگر كشتارگاه بوده که به صورت مستقيم با گوشت دامهاي ذبحشده تماس داشته است.دكتر عبدي در توضيح اين اتفاق ميگويد: تب كريمه كنگو از طريق گزش به وسيله كنههاي روي بدن دام، تماس با خون و لاشه حيوان آلوده يا تماس با خون و ترشحات بدني فرد آلوده از دام به انسان يا از انسان به انسان منتقل ميشود؛ البته در مواردي انتقال بيماري از طريق هوا و نزديكي به بيمار نیز صورت ميگيرد. وي با اشاره به اينكه گزش از طريق اين كنهها ميتواند برخي افراد از جمله چوپانها را در معرض خطر ابتلا به بيماري تب كنگو قرار دهد، ميافزايد: نكته بسيار مهم در پيشگيري از اين بيماري رعايت نكات ايمني چون استفاده از پوشش مناسب يعني دستكش، ماسك و عينك هنگام ذبح دام و نيز خودداري از تكهتكه كردن گوشت دام، طي 2 تا 3 ساعت اوليه پس از ذبح است؛ چراكه ويروس تب كنگو طي ساعات اوليه پس از ذبح از بين ميرود و خطر انتقال بيماري به حداقل ميرسد.
تب كنگو طي 2 هفته حاد ميشود
آنچه در درمان موثر بيماري نقش اساسي دارد، آغاز سريع درمانهاي ضد ويروسي براي فرد مشكوك به بيماري و جداسازي وي از ديگر افراد در محيط استريل است.متخصصان بيماريهاي عفوني، دوره كمون تب كنگو را به طور متوسط از 4 تا حداكثر 12 روز تخمين ميزنند. اين متخصصان ميگويند: معمولا تا روز چهارم علائم غيرخونريزي مانند تب، سردرد، احساس سرما، خستگي، درد عضلاني، پرخوني صورت، پرخوني ملتحمه چشم، استفراغ و دردهاي بالاي معده است. علائم خونريزي از روز چهارم شروع ميشود كه بيشتر در مخاط دهان و پوست، لثهها، بيني، معده، روده و رحم و زير پوست ناحيه ساق پا و دستها ظاهر ميشود. مرگ بيمار، در صورت دسترسي نداشتن به مراكز پزشكي مجهز و نيز شوك، كم خوني، خونريزي شديد ريوي، عفونت و اختلال انعقادي داخل عروقي اتفاق ميافتد.
تب كنگو براحتي قابل پيشگيري است
بيشك ذبح دام اگر در كشتارگاههاي مورد تاييد وزارت بهداشت و با رعايت نكات ايمني باشد، از انتقال بيماري تب كريمه كنگو به مردم نگراني وجود نخواهد داشت. دامپزشكان نيز تاكيد ميكنند، تهيه گوشت از مراكز مورد تاييد بهداشتي و دامپزشكي و فريز كردن گوشت قبل از مصرف در دماي فريزر به مدت 3 تا 4 ساعت، ويروس تب كنگو را از بين ميبرد. پختن درست و كامل گوشت مصرفي نيز همين اثر را خواهد داشت.دكتر عبدي اضافه ميكند: بيمار مشكوك به تب خونريزيدهنده تب كريمه كه به نوعي با دام ذبحشده در ارتباط بوده است و علائمي مانند تب، سردرد شديد، درد عضلاني، خونريزي از بيني، استفراغ خوني يا خونريزي زير جلدي دارد، بايد بلافاصله به مراكز درماني منتقل شود و تحت بستري در مكان قرنطينه قرار بگيرد. تمام كساني كه با او در ارتباط بودهاند نيز بايد تحت مراقبت و درمانهاي اوليه ضد ويروسي قرار گيرند. بهترين شيوه تشخيص بيماري، انجام آزمايش خون از حيث كاهش ميزان پلاكت بواسطه خونريزيهاي احتمالي داخلي است.
به گفته اين متخصص بيماريهاي عفوني، متاسفانه اين بيماري خطرناك واكسن ندارد، اما بهترين و موثرترين راه درمان آن رسيدگي سريع به افراد مشكوك به بيماري است، همچنين پيشگيري از آن براحتي و با رعايت نكات ايمني و جلوگيري از شيوع بيماري ممكن است. تب خونريزيدهنده كريمه كنگو، براي نخستين بار در شبه جزيره كريمه (شوروي سابق) و پس از آن در كنگو (آفريقا) گزارش شد و به همين دليل به اين نام شناخته ميشود.
پونه شيرازي / گروه سلامت