1 – عوامل بیماری زای زنده
مانند ویروسها ، قارچ ها ، میکروبها ، تک یاخته های انگلی یا پریاخته ها هستند .
2 – عوامل مربوط به تغذیه
این عوامل می توانند پروتیئنها ،چربی ها ، کربوهیدارتها ، ویتامینها ،مواد معدنی و آب باشند . هر گونه افزایش یا کمبود در خوردن اجزایی غذا می تواند موجب اختلالات تغذیه ای شود . سوء تغذیه ی پروتئین ، انرژی ( PEM ) ، کمخونی ،گواتر ،چاقی و کمبود ویتامینها برخی از دشواریهای تغذیه ای بسیاری از کشورها را تشکیل می دهند
.
3 – عوامل فیزیکی : مانندقرار گرفتن در معرض گرمای زیاد ، سرما ،رطوبت ،فشار ،پرتوها ، الکتریسته و سروصدا
4– عوامل شیمیایی :عوامل شیمیایی درون بدن انسان مانند : اوره ( که ایجاد اورمی می کند )،اسید اوریک ( ایجاد نقرس ) ، کربنات کلسیم ( ایجاد سنگ کلیه ) وعوامل شیمیایی برون بدن انسان مانند مواد آلرژی زا ،فلزات ،بخارها ، گردوخاک ، گازها ، مواد حشره کش و غیره . این عوامل از راه استنشاق ، خوردن یا تلقیح به بدن وارد می شوند .
5– عوامل مکانیکی: تماس مزمن با عوامل ساینده یا نیروهای مکانیکی دیگر ممکن است سبب له شدگی و پارگی ،تغییر رنگ حتی مرگ شود .
6– عوامل اجتماعی بیماری زا : این عوامل عبارتند از : فقر ، سیگار کشیدن ، اعتیاد به مواد دارویی و الکل ، شیوه ی زندگی ناسالم ، دور ماندن از اجتماع ، محرومیت از محبت مادری .
بیماریهای واگیردار
تعریف :به آن دسته از بیماریها گفته می شود که عامل عفونی بیماریزا یا فرآورده های سمی آن بتواند به صورت مستقیم یا غیر مستقیم از انسان به انسان و یا از حشرات و حیوانات به انسان قابل انتقال باشند .
طبقه بندی بیماریهای واگیر
یکی از بهترین روشهای طبقه بندی این بیماریها ، دسته بندی آنها با توجه به روش انتقال می باشد که از این نظر در پنج گروه جای می گیرند:
1- بیماریهای منتقله از هوا
الف ) بیماریهای باکتریایی: مانند مخملک- آنژین چرکی - تب روماتیسمی - دیفتری - مننژیت باکتریایی - سیاه سرفه - سل- پنومونی .
ب) بیماریهای ویروسی : مانندآنفلونزا- سرخک- سرخجه- اوریون- آبله مرغان- مننژیت ویروسی- عفونتهای تنفسی ویروسی- سرماخوردگی
2- بیماریهای منتقله از طریق مدفوع
الف)بیماریهای باکتریایی: مانند تیفوئید و پاراتیفوئید- دیسانتری باسیلی- وبا
ب) بیماریهای ویروسی: مانند فلج اطفال و هپاتیت A .
3- بیماریهای منتقله از طریق حیوانات
این بیماریها شامل سیاه زخم – هاری- توکسوپلاسموزیس- سل گاوی- بروسلوز - طاعون و .. می باشد.
4- بیماریهای منتقله از طریق تماس : بیماریهای آمیزشی( مثل سیفلیس- سوزاک - ایدز) و جرب
5- بیماریهای منتقله از طریق حشرات : این بیماریها شامل مالاریا-سالک- تیفوس و .. می باشد.
اصطلاحات متداول در اپیدمیولوژی بیماریهای واگیر
عفونت : ورود ، تکامل یا تکثیر یک عامل عفونی در بدن انسان یا حیوان عفونت نامیده می شود . عفونت می تواند در سطح بدن باشد مثل حضور استافیلوکوک طلایی در مخاط بینی ، همچنین عفونت می تواند بصورت عفونت ناپیدا و یا به شکل عفونت آشکار باشد .
آلودگی : آلودگی عبارت است از وجود یک عامل عفونی در روی سطح بدن ، البسه یا درون آنها ، روی وسایل خواب ، اسباب بازیها ،وسایل جراحی یا پانسمان و یا سایر اشیا یا موادی مثل آب و غذا .
میزبان:انسان یا حیوان که جایی برای جایگزینی یا ادامه ی زندگی عامل بیماری زای عفونی بصورت طبیعی باشد ، میزبان نامیده می شود . میزبان اجباری یعنی تنها میزبان عامل عفونی ( مانند انسان برای سرخک و حصبه ).
بیماری عفونی: تظاهرات بالینی ناشی از یک عفونت در انسان یا جانوران را بیماری عفونی می نامند .
مانند ویروسها ، قارچ ها ، میکروبها ، تک یاخته های انگلی یا پریاخته ها هستند .
2 – عوامل مربوط به تغذیه
این عوامل می توانند پروتیئنها ،چربی ها ، کربوهیدارتها ، ویتامینها ،مواد معدنی و آب باشند . هر گونه افزایش یا کمبود در خوردن اجزایی غذا می تواند موجب اختلالات تغذیه ای شود . سوء تغذیه ی پروتئین ، انرژی ( PEM ) ، کمخونی ،گواتر ،چاقی و کمبود ویتامینها برخی از دشواریهای تغذیه ای بسیاری از کشورها را تشکیل می دهند
.
3 – عوامل فیزیکی : مانندقرار گرفتن در معرض گرمای زیاد ، سرما ،رطوبت ،فشار ،پرتوها ، الکتریسته و سروصدا
4– عوامل شیمیایی :عوامل شیمیایی درون بدن انسان مانند : اوره ( که ایجاد اورمی می کند )،اسید اوریک ( ایجاد نقرس ) ، کربنات کلسیم ( ایجاد سنگ کلیه ) وعوامل شیمیایی برون بدن انسان مانند مواد آلرژی زا ،فلزات ،بخارها ، گردوخاک ، گازها ، مواد حشره کش و غیره . این عوامل از راه استنشاق ، خوردن یا تلقیح به بدن وارد می شوند .
5– عوامل مکانیکی: تماس مزمن با عوامل ساینده یا نیروهای مکانیکی دیگر ممکن است سبب له شدگی و پارگی ،تغییر رنگ حتی مرگ شود .
6– عوامل اجتماعی بیماری زا : این عوامل عبارتند از : فقر ، سیگار کشیدن ، اعتیاد به مواد دارویی و الکل ، شیوه ی زندگی ناسالم ، دور ماندن از اجتماع ، محرومیت از محبت مادری .
بیماریهای واگیردار
تعریف :به آن دسته از بیماریها گفته می شود که عامل عفونی بیماریزا یا فرآورده های سمی آن بتواند به صورت مستقیم یا غیر مستقیم از انسان به انسان و یا از حشرات و حیوانات به انسان قابل انتقال باشند .
طبقه بندی بیماریهای واگیر
یکی از بهترین روشهای طبقه بندی این بیماریها ، دسته بندی آنها با توجه به روش انتقال می باشد که از این نظر در پنج گروه جای می گیرند:
1- بیماریهای منتقله از هوا
الف ) بیماریهای باکتریایی: مانند مخملک- آنژین چرکی - تب روماتیسمی - دیفتری - مننژیت باکتریایی - سیاه سرفه - سل- پنومونی .
ب) بیماریهای ویروسی : مانندآنفلونزا- سرخک- سرخجه- اوریون- آبله مرغان- مننژیت ویروسی- عفونتهای تنفسی ویروسی- سرماخوردگی
2- بیماریهای منتقله از طریق مدفوع
الف)بیماریهای باکتریایی: مانند تیفوئید و پاراتیفوئید- دیسانتری باسیلی- وبا
ب) بیماریهای ویروسی: مانند فلج اطفال و هپاتیت A .
3- بیماریهای منتقله از طریق حیوانات
این بیماریها شامل سیاه زخم – هاری- توکسوپلاسموزیس- سل گاوی- بروسلوز - طاعون و .. می باشد.
4- بیماریهای منتقله از طریق تماس : بیماریهای آمیزشی( مثل سیفلیس- سوزاک - ایدز) و جرب
5- بیماریهای منتقله از طریق حشرات : این بیماریها شامل مالاریا-سالک- تیفوس و .. می باشد.
اصطلاحات متداول در اپیدمیولوژی بیماریهای واگیر
عفونت : ورود ، تکامل یا تکثیر یک عامل عفونی در بدن انسان یا حیوان عفونت نامیده می شود . عفونت می تواند در سطح بدن باشد مثل حضور استافیلوکوک طلایی در مخاط بینی ، همچنین عفونت می تواند بصورت عفونت ناپیدا و یا به شکل عفونت آشکار باشد .
آلودگی : آلودگی عبارت است از وجود یک عامل عفونی در روی سطح بدن ، البسه یا درون آنها ، روی وسایل خواب ، اسباب بازیها ،وسایل جراحی یا پانسمان و یا سایر اشیا یا موادی مثل آب و غذا .
میزبان:انسان یا حیوان که جایی برای جایگزینی یا ادامه ی زندگی عامل بیماری زای عفونی بصورت طبیعی باشد ، میزبان نامیده می شود . میزبان اجباری یعنی تنها میزبان عامل عفونی ( مانند انسان برای سرخک و حصبه ).
بیماری عفونی: تظاهرات بالینی ناشی از یک عفونت در انسان یا جانوران را بیماری عفونی می نامند .