خصوصيات اعتقادي و اخلاقي مغنيه
روزي كه انقلاب اسلامي در ايران به پيروزي رسيد، عماد مغنيه 16 سال بيشتر نداشت ولي با اين وجود او از چند سال قبل براي مبارزه با رژيم صهيونيستي با گروههاي فلسطيني همكاري داشت و در جنبش امل - افواج المقاومه اسلاميه - كه توسط امام موسي صدر و شهيد دكتر مصطفي چمران پايه گذاري شده بود نيز عضو بود. از سوي ديگر عماد مغنيه از نظر خانوادگي به بيت علماي برجستهاي نظير "آيت الله شيخ محمد جواد مغنيه " مفسر صاحب نام قرآن مربوط بود. اين دو خصوصيت بطور طبيعي او را به انقلاب اسلامي ايران و حضرت امام خميني - قدس سره الشريف - پيوند ميزد.
شهيد مغنيه هر چند از خانواده سرشناسي بود ولي در عين حال از متن مردم لبنان برخاسته بود. او در 16 آذر 1341 در روستاي "طير دبا " از توابع شهر شيعه نشين "صور " - استان جنوب - به دنيا آمد و كودكي خود را در اين روستا سپري كرد. سپس در نوجواني به همراه خانواده به جنوب بيروت - ضاحيه DAHEYA ، نقل مكان كرد. در هنگام حمله رژيم صهيونيستي به بيروت به همراه هم سن و سالهاي خود در منطقه خلد Zhold يك گروه - كه به "مخينيون " معروف شدند - تشكيل داد.
عماد در بيروت غمخوار مردم محرومي بود كه به هواي امنيت بيشتر از روستاهاي مرزي جنوب به ضاحيه آمده بودند. عماد با كمك جوانان خيلي از اين محرومين را صاحب سرپناه كرد، در حاليكه خود از تا لحظه شهادت خانهاي از خود نداشت. او بخصوص براي يتيمان غمخوار بود و بارها براي آنان به سختي گريسته بود.
عماد مغنيه به لحاظ اعتقادي، راسخ و رسوخ ناپذير بود. ولايت فقيه مهمترين ركن اعتقادي او را تشكيل ميداد. از اين رو او در زمان حضرت امام به نظريات فقهي ايشان فوق العاده اهميت ميداد، كما اينكه در دوره رهبري حضرت آيت الله خامنه اي - دامت بركاته - نيز نظريات فقهي و سياسي رهبر معظم انقلاب را مبناي عمل خود قرار داده بود. يكي از دوستان نزديك او - انيس نقاش - درباره وي - پس از شهادت - گفته است: "مغنيه در جزئيات فعاليت خويش نيز سعي ميكرد نظر ولي فقيه را در يابد، اين البته فقط خصوصيات او نبود. عناصر حزب الله و رهبران آن همه به اين مسئله بعنوان "رمز و راز موفقيت در صحنه عمل " مينگردند. " سيد حسن نصر الله در ديدار با جمعي از ايرانيهايي كه با او ديدار كردهاند گفته است: "ما سخنان حضرت آيت الله خامنهاي را در عمل پياده ميكنيم آنجا كه به سخن او دسترسي نداريم، از ايشان ميپرسيم و آنجا كه امكان پرسش وجود ندارد، سعي ميكنيم دريابيم كه چه چيزي او را احيانا خشنود ميكند همان را به اجرا ميگذاريم. "
عماد مغنيه تنها مقلد ولي فقيه نبود بلكه فراتر از آن به رهبر معظم انقلاب عشق ميورزيد. او بارها گفته بود: "در مقابل ولايت همه چيز و همه كس هيچاند. " در واقع ولايت فقيه براي او هدف و مسير زندگي بود. حاج رضوان روح تبعيض محض را در نيروهاي فراواني كه پرورش داد، ماندگار كرد و از هر جوان يك پولاد ساخت كه در سخت ترين شرايط بتوانند با يك بشارت رهبري ماهها در مقابل دشمن صهيونيستي بايستد و خم به ابرو نياورد. حضرت آيت الله خامنهاي - دامت بركاته - پس از شهادت عماد در وصف او جملهاي به كار برد كه همسنگرانش آن را "كاملترين " ميدانستند: "حاج رضوان فرزندي براي امام خميني بود. "
عماد مغنيه براي فهم مباني كلامي، فقهي و سياسي انديشه و تفكر امام خميني و حضرت آيت الله خامنهاي تلاش زيادي كرد. او صحيفه نور حضرت امام را آنگونه خواند كه گويي حفظ و ملكه ذهنش شده بود. كتب شهيد مطهري، كتب آيت الله مصباح يزدي، كتب آيت الله جوادي آملي را چندين نوبت خوانده و حتي تدريس كرد. بر همين اساس او بدون ترديد از انديشه كاملا زلال و محكمي برخوردار شده بود.
* مغز متفكر طرح، اطلاعات و عمليات
جايگاه سازماني عماد مغنيه در حزب الله لبنان هنوز هم براي اكثر تحليگران مسايل لبنان شناخته شده نيست، اسرائيليها و آمريكاييها و بعضي از كشورهاي عربي او را مرد شماره 2 حزب الله - يعني قائم مقام سيد حسن نصر الله - خواندند. سازمان CIAt - MI6 و موساد به او لق مرد سايه دادند. بعضي او را فرمانده عملياتي حزب الله معرفي كردند و بعضي او را مسئول حفاظت از عناصر و شخصيتهاي حزب الله دانستند. پارهاي از ناظران او را "تئوريسين " و مغز "طراح " و "برنامه ريز " معرفي كردهاند، اما واقعا او كه بود؟
هر چه بود و هر چه بگويند بي ترديد عماد مغنيه يكي از شخصيتهاي رده اول و موثر حزب الله بوده و نقش زيادي در موفقيت هاي حزب الله داشته است. اما بايد در نظر داشت كه حزب الله لبنان - بر خلاف تصور رايج - شخصيت محور نيست و بصورت شورايي اداره ميشود. از اين رو فقدان شخصيتها تاثير چنداني بر روند آن نميگذارد. دشمن هم اين را بخوبي ميداند، اگر چه به نفع اوست كه بگويد با كشته شدن عماد مغنيه ستون فقرات حزب الله شكسته شده است. در عين حال اوفرشيلح ، Ufar Shilah تحليگر برجسته روزنامه "معاريو " چند روز پس از شهادت حاج رضوان نوشت: "انجام اين ترور از تفكر بيمار اسرائيل نشات ميگيرد، تفكري كه خشونت و اقدام نظامي را به عنوان راهكار دستيابي به هدف ميداند. " شيلح به ياد رهبران رژيم غاصب تل آويو ميآورد كه "تل آويو در سال 1992م - 1371 ش - سيد عباس موسوي رهبر حزب الله را كشت و به جاي او سيد حسن نصر الله زمام امور را به دست گرفت كه هزار بار خطرناك تر از موسوي است. " بن كاسبيت تحليگر ديگر معاريو نيز دو روز پس از شهادت حاج رضوان گفته بود: "رهبران سياسي و روساي دستگاههاي امنيتي بايد جهت حفظ جان خود در مقابل واكنشهاي حزب الله به ترور عماد مغنيه براي فرار به سمت پناهگاههاي آماده باشند. "
در واقع عماد مغنيه يك مدل از نيروهايي است كه به هدف اعتقاد راسخ داشته و پيروزي را در چند قدمي خود دانسته و شهادت را پيروزي بزرگتر ارزيابي ميكنند. اين چنين افرادي در حزب الله لبنان فراوانند و حق با حجت الاسلام مجاهد سيد حسن نصر الله است كه در مراسم تشييع پيكر عماد مغنيه گفت: "مغنيه در پي خود دهها هزار رزمنده مبارزه و آماده شهادت باقي گذاشته است. "
درباره قدرت تاثير گذاري و ذهن خلاق شهيد عماد مغنيه سخنان مهمي بيان شده است. يكي از دوستان او ميگويد: "حاج رضوان در بيان آنچه ميخواست قدرت فوق العادهاي داشت. چنان از ريزه كاريهاي طرحي كه بايد اجرا ميشد، سخن ميگفت كه همه را به حيرت وام ميداشت. " او ميگويد يك روز طرحي آماده شده بود و در نهايت سيد حسن نصر الله از حاج عماد خواست كه نقطه نظرات خود را درباره طرح بيان كند. عماد يك ساعت و نيم يك پشت درباره جزئيات سخن گفت و ابعاد طرح را بيان كرد به گونهاي كه هيچ گره كوري درباره طرح باقي نماند و ترديدي دربار ه آن وجود نداشت. "
* شهيد عماد مغنيه و جنگ 33 روزه
ترديدي وجود ندارد كه عماد در مهمترين جنگ حزب الله كه داراي آثار فراوان منطقهاي و بين المللي شد و طعم تلخ ناكامي را تا نهايي تري ابعاد وجود رژيم صهيونيستي رسوخ داد، نقش مهمي داشته است و صد البته نقش او بي بديل نبوده چرا كه اساسا تشكيل حزب الله بر مبناي نقش هاي بي بديل طراحي نشده است و افراد به هيچ وجه نقش بلا معارضي در كاري كه بر عهده ميگيرند، ندارند.