زلزله خاموش (آبهای زیرسطحی شهر کرمان)

محـسن ز

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
کرمان شهری بر روی آب / آبهای زیرسطحی کرمان را می بلعند
کرمان - خبرگزاری مهر: بحث بالا آمدن آبهای زیرسطحی شهر کرمان از مدتها قبل مطرح شده است اما امروز وضعیت این آبها به گونه ایست که نه تنها آثار تاریخی کم نظیر این منطقه را در آستانه تخریب قرار داده بلکه از آن به عنوان زلزله خاموش نیز نام برده می شود. به گزارش خبرنگار مهر در کرمان، آبها از نقاط مختلف کرمان به سمت مرکز شهر که بیشتر آثار باستانی و مذهبی چون مساجد جامع و امام (ره)،‌ مجموعه تاریخی گنجعلیخان، حمام باغ لله و ... در این محدوده قرار دارد سرازیر می شوند.
از مسدود شدن قناتها و پس رفت آبها، فرسودگی شبکه انتقال آب که باعث تزریق آب به آبهای زیرسطحی می شود و تمرکز جمعیت در نقاط شهری می توان به عنوان علل اصلی بالا آمدن آبهای زیرسطحی در کرمان نام برد.
عمق آبهای زیر سطحی به دو متر رسیده است
آبهای زیرسطحی از زیرزمین 50 درصد منازل مسکونی در کرمان بیرون زده است و عمق آب در برخی نقاط به دو متر هم رسیده است.
یکی از ساکنان منطقه مرکزی کرمان در گفتگو با خبرنگار مهر به بالا آمدن آبهای زیرسطحی در منزل خود اشاره کرد و افزود: رطوبت حاصل از آبهای زیرسطحی باعث ایجاد شکاف در دیوار منزلمان شده است به طوریکه از داخل اطاق می توان کوچه را مشاهده کرد.
وی با بیان اینکه تا 15 سال دیگر باید اقساط مربوط به خرید منزل خود را پرداخت کند، اظهار داشت: بارها به ادارات و نهادهای مختلف مراجعه کرده ام اما هیچ کدام مرا یاری نکرده اند و تنها می گویند منزل را تخلیه کنید.
مدیرعامل آب و فاضلاب شهری استان کرمان در گفتگو با خبرنگار مهر در کرمان از بالا آمدن آبهای زیرسطحی تا عمق شش متری در کرمان خبر داد و ادامه داد: در برخی از نقاط این رقم تنها دو متر است و آب بالا آمده در برخی نقاط شهر تا عمق پنج تا 10 متری متغیر است.
وی از مرکز شهر به علت تراکم جمعیت به عنوان بحرانی ترین قسمت نام برد و عنوان کرد: در این مناطق عمق آبهای زیرسطحی به دو متر رسیده است.
تربتی با اشاره به حفر دو حلقه چاه در خیابان شهید عباسپور و پارک مطهری کرمان برای تخلیه آبهای زیرسطحی خاطرنشان کرد: بوی نامطبوع این آبها نشانگر کیفیت پایین آن است و باید به این نکته توجه داشت که آبهای زیرسطحی از فاضلاب به وجود می آید که خاک ذرات معلق آن را ***** کرده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمان بیان کرد: مطالعات اجرای طرح فاضلاب شهر کرمان از سال 71 آغاز و کار اجرایی آن از سال 76 شروع شده است.
تربتی اضافه کرد: مجموع اعتبارات مربوط به فاضلاب شهری طی این 12 سال 23 میلیارد و 350 میلیون تومان بوده است.
وی یادآور شد: از هزار و 800 لیتر آبی که در ثانیه وارد محدوده شهر کرمان می شود، هزار و 400 لیتر آن در هر ثانیه تبدیل به فاضلاب شده و به پوسته زیرزمینی شهر تزریق می شود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمان هشدار داد: چنانچه زلزله ای اتفاق بیفتد، وجود آبهای زیرسطحی باعث انتقال انرژی شده و اثرات تخریبی را افزایش می دهد.
وضعیت آبهای زیرسطحی کرمان بحرانی است
گرچه در آذر ماه سال گذشته مراسم کلنگ زنی فاز اول خط انتقال آبهای زیرسطحی به پردیسان قائم در پارک خیابان "برزو آمیغی" شهر کرمان برگزار شد و پیش بینی می شد با حفر چندین حلقه چاه بتوان تا حدودی معضل آبهای زیرسطحی کرمان را بهبود بخشید اما در اردیبهشت ماه امسال شهردار کرمان در نشست عمومی شورای شهر کرمان وضعیت آبهای زیرسطحی را بحرانی دانست و گفت: بالا آمدن سطح آبهای زیرزمینی بمب خفته ای است که هنوز به مرحله انفجار نرسیده است.
ابوالقاسم سیف الهی عنوان کرد: حد فاصل مسجد جامع تا چهارراه سمیه در یک شعاع 400 تا 500 هکتاری وضعیت آبهای زیرزمینی بحرانی است.
وی یادآور شد: بالا آمدن آبهای زیرسطحی در شعاع 200 هکتاری آن منطقه نیز نزدیک به بحران است.
شهردار کرمان با اشاره به اینکه در بحث رسیدگی به موضوع بالا آمدن آبهای زیرسطحی، همه نگاه ها متوجه شهرداری است، اظهار داشت: رسیدگی به این امر وظیفه شورا و شهرداری نبوده و به عهده شرکت آب و فاضلاب است.
به گفته سیف الهی پروژه فاضلاب شهری کرمان کند اجرا می شود که دلیل آن نبود اعتبارات کافی و عدم وجود پیمانکار قوی است.
ایجاد و تکمیل شبکه‌ فاضلاب شهری کرمان بهترین راه حل
یک کارشناس ارشد سازه در این مورد گفت: فاضلاب شهر کرمان به طور سنتی از طریق چاه‌های جاذب به سفره‌ آب ‌زیرزمینی منتقل می‌شود که این شیوه‌ دفع فاضلاب که در نوع خود در دنیا کم‌نظیر است باعث بالا آمدن سطح آبهای زیرزمینی، آلودگی این‌ آبها و همچنین باعث شیوع برخی بیماری‌ها می‌شود.
علی فخرالدینی با اشاره به اینکه ممکن است ساختمانهایی که به دلیل نیروی افقی زمین ‌لرزه‌ها آسیب نمی‌بینند بر اثر پدیده‌ای به نام "روانگرایی" که به دلیل افزایش سطح آب‌های زیرزمینی و نفوذ به خاک زیر پی ساختمانها بروز می‌یابد دچار آسیب جدی شوند و ادامه داد: به علت عدم وجود شبکه‌ فاضلاب شهری و بالا آمدن سطح تراز آب‌های زیرزمینی، لایه‌های سست ماسه ‌ای و اشباع از آب تشکیل شده که بر اثر زلزله این لایه حالت خمیری به خود می ‌گیرد که ساختمان‌ها را واژگون یا کج می‌کند.
وی ایجاد و تکمیل هرچه سریع ‌تر شبکه‌ فاضلاب شهری در کرمان را بهترین راه چاره برای حل این مشکل می‌داند و اظهار داشت: این شبکه در دراز مدت باعث پایین رفتن سطح آب‌های زیرزمینی می ‌شود.
فخرالدینی یادآور شد: با پایین آمدن سطح آب احتمال پدیدآمدن نشست‌هایی در برخی ساختمان‌ها وجود دارد که البته این وضعیت تثبیت شده بعد از ایجاد شبکه‌ فاضلاب از وضعیت ناپایدار فعلی به مراتب بهتر و کم خطرتر است.
طرح پمپاژ آبهای زیرسطحی کرمان 22 میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد
فرماندار کرمان در گفتگو با خبرنگار مهر در کرمان افزایش مصارف آب شهری را از جمله عواملی که بیشترین تاثیر را در بالا آمدن سطح آب زیرسطحی دارد ذکر کرد و افزود: بررسی ها نشان می دهد افزایش میزان 64/24 میلیون متر مکعب آب شرب مصرفی در سال 68 به 6/45 میلیون مکعب در سال 87 که ناشی از افزایش جمعیت و توسعه شهر کرمان است همراه با انسداد مجاری زیرزمینی مانند، تغییر اراضی کشاورزی با حذف چاه های بهره برداری و استفاده از چاه های جذبی در شرایط فقدان شبکه فاضلاب شهری باعث بالا آمدن سطح ایستایی در محدوده شهر شده است.
علی انجم شعاع تاکید کرد: سطح آب زیرزمینی در شهر کرمان اکنون در عمقی از سطح زمین قرار دارد که نه تنها بناهای تاریخی و مذهبی بلکه ساختمانهای مسکونی و تجاری نیز مورد تهدید قرار گرفته است.
وی به انتخاب مشاور برای انجام کار کارشناسی بر روی آبهای زیرسطحی کرمان در سال جاری اشاره کرد و گفت: با مطالعه دقیق در این مورد مقرر شد از طریق ایجاد چاه زهکش در مناطق محدود شهری کرمان به ویژه بافت مرکزی شهر آبهای زیرسطحی پمپاژ و برای مصرف بهینه در تغذیه مصنوعی دشتها و مصارف کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد.
فرماندار کرمان ادامه داد: از مزیتهای طرح مذکور می توان به عدم ایجاد شوک احتمالی به سفره های ناهمگن اشاره کرد.
انجم شعاع هزینه اولیه این طرح را 22 میلیارد ریال دانست و گفت: در صورت تائید نهایی عملیات اجرایی این طرح در سال جاری آغاز می شود.
هرچند تا ایجاد شبکه فاضلاب شهری می توان از آبهای انتقال داده شده از بافت قدیم کرمان در جهت رفع مشکل کم آبی، گسترش فضای سبز و همچنین ایجاد مکانهای تفریحی استفاده کرد اما برای حفظ جان مردم و همچنین آثار باستانی، تاریخی و مذهبی در این محدوده باید با عزم و اراده ملی هرچه سریعتر بودجه مورد نیاز برای شبکه فاضلاب کرمان تامین شود.
خبر گذاری مهر
 

محـسن ز

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
[FONT=arial, helvetica, sans-serif]حوادث طبیعی در کنار سهل انگاری های انسانی خسارات فراوانی به بار می آورد[/FONT]​
[FONT=arial, helvetica, sans-serif]وحید قرایی[/FONT]
در روزی که وزیر نیرو برای افتتاح مدول اول تصفیه‌خانه‌ی فاضلاب به کرمان آمده بود مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب استان کرمان صحبت‌هایی را مطرح کرد که نشان می‌داد وضعیت بالاآمدن آب‌های زیرسطحی در شهر کرمان بیش از تصور بسیاری از شهروندان نگران‌کننده‌ است.
محمد تربتی خطاب به وزیر نیرو و حاضران در مراسم افتتاحیه اظهار داشت: «شهر کرمان از نظر وضعیت فاضلاب و آب‌های زیرسطحی در موقعیت بغرنجی قرار دارد و سطح آب زیر‌زمینی در برخی نقاط به 6 متر هم رسیده است.»
وی تصریح کرد که ساختمان‌های شهر کرمان با این وضعیت آسیب‌پذیر شده‌اند و «زلزله‌ی خاموش» این شهر را در معرض تهدید قرار داده است.
او البته از وزیر درخواست کرد برای کاهش اثرات این پدیده از طریق تکمیل شبکه‌ی فاضلاب اعتبارات بیش‌تری برای این پروژه در نظر گرفته شود.
اگر چه در آن جلسه پرویز فتاح قول داد تا اعتبارات بیش‌تری برای پروژه‌ی فاضلاب شهری کرمان در نظر گرفته شود اما ظاهرا تا رسیدن به مبلغ117 میلیارد تومانی که برای تکمیل نهایی این پروژه لازم است راه‌درازی در پیش خواهد بود. پروژه‌ی مهمی که تا کنون26 میلیارد تومان برای آن هزینه شده است.
خطر جدی است
در این حال یک کارشناس ارشد سازه در این مورد توضیحات بیش‌تری ارایه می‌دهد. مهندس علی فخرالدینی که مطالعاتی در زمینه‌ی اثرات آب‌های زیرسطحی بر ساختمان‌ها در شهر کرمان داشته است می‌گوید: «بالارفتن سطح آب‌های زیرزمینی و وجود لایه‌های خاک رس اشباع تهدیدی برای ساختمان‌ها به شمار می‌رود که می‌تواند خسارات زیادی به بار آورد.»
وی می‌افزاید: «فاضلاب شهر کرمان به طور سنتی از طریق چاه‌های جاذب به سفره‌ی آب‌ زیرزمینی منتقل می‌شود که این شیوه‌ی دفع فاضلاب که در نوع خود در دنیا کم‌نظیر است باعث بالاآمدن سطح آب‌های زیرزمینی، آلودگی این‌ آب‌ها و بالاخص شیوع برخی بیماری‌ها می‌شود.»
او در ادامه می‌گوید: «هم‌چنین ممکن است ساختمان‌هایی که به دلیل نیروی افقی زمین‌لرزه‌ها آسیب نمی‌بینند بر اثر پدیده‌ای به نام «روانگرایی» که به دلیل افزایش سطح آب‌های زیرزمینی و نفوذ به خاک زیر پی ساختمان‌ها بروز می‌یابد دچار آسیب جدی شوند.»
فخرالدینی با اشاره به این‌که می‌توان جلوی خرابی سازه بر اثر نیروی زلزله را با تدابیری گرفت می‌گوید: «اما از آن‌جا که وضعیت زمین‌شناسی کرمان چندان شناخته شده و مشخص نیست این مساله پیچیده‌تر می‌شود اگرچه به نظر می‌رسد خاک قسمت‌هایی از کرمان آبرفتی و ماسه‌ای است.»
وی در ادامه عنوان می‌کند: «به علت عدم وجود شبکه‌ی فاضلاب شهری و بالاآمدن سطح تراز آب‌های زیرزمینی، لایه‌های سست ماسه‌ای و اشباع از آب تشکیل شده که بر اثر زلزله این لایه حالت خمیری به خود می‌گیرد که ساختمان‌ها را واژگون یا کج می‌کند.»
او در مورد راه چاره‌ی این وضعیت می‌افزاید: «بهترین راه چاره برای حل این مشکل ایجاد و تکمیل هرچه سریع‌تر شبکه‌ی فاضلاب شهری در کرمان می‌باشد که در درازمدت باعث پایین رفتن سطح آب‌های زیرزمینی می‌شود. این را هم اضافه کنم که با پایین آمدن سطح آب احتمال پدیدآمدن نشست‌هایی در برخی ساختمان‌ها وجود دارد که البته این وضعیت تثبیت شده بعد از ایجاد شبکه‌ی فاضلاب از وضعیت ناپایدار فعلی به مراتب بهتر و کم خطرتر است.»
مهندس فخرالدینی اذعان می‌دارد: «سطح آب زیرزمینی در قسمت‌هایی از شهر آن‌قدر بالا است (تا4متر) که ناگزیر از اجرای زهکش در پی ساختمان‌ها خواهیم بود و به خاطر هزینه‌بر بودن این اقدام، بسیاری از فعالان ساخت و ‌ساز زیر بار این قضیه نمی‌روند.»
به نظر می‌رسد خطرات بالقوه‌ی بالاآمدن آب‌های زیرسطحی دیگر محدود به بافت قدیم شهر کرمان نیست و اثر آب‌های زیرسطحی بر ساختمان‌هایی ‌نظیر بانک صادرات برج (بلوار جمهوری) و پارکینگ و زیرزمینهای برخی ساختمان‌ها در خیابان‌های امام‌جمعه، هزار و یکشب و الغدیر که در بارندگی‌ها مملو از فاضلاب و آب زیرسطحی می‌‌شوند گواهی بر این مدعاست.
اما اظهار نظرهاي زيادي در مورد وضعيت اب هاي زيرسطحي در كرمان و خطرات ناشي از آن صورت گرفته است. به گفته قائم مقام شهرداري كرمان، بالاآمدن آب در نيمي از سطح شهر كرمان اين شهر را با خطر جدي روبرو ساخته است.
حسين كردي سال گذشته و در گفت و گو با خبرنگاران به بالا آمدن آب در برخي نقاط شهر تا چهار متري سطح زمين، بيان كرد: تنها راه جمع‌آوري اين آب‌ها استفاده از سيستم فاضلاب شهري است. معاون خدمات شهري شهرداري كرمان افزود:ورود ‪ ۱/۳ليتر آب در هر ثانيه از تاسيسات فرسوده شهر خود باعث افزايش حجم آبهاي زيرسطحي مي‌شود.
مدير مهندسي طرح‌هاي توسعه منابع آبي شركت آب منطقه‌اي استان كرمان نيز گفت: بالا آمدن آب‌هاي زيرسطحي در نقاطي مانند مسجد جامع و برج بانك صادرات مشكلات فراواني را براي ساكنان و ساختمان‌هاي اين مناطق به وجود آورده است. "محمدعلي صلاحي"افزود: با بررسي‌ها و مطالعات انجام شده توسط مشاوران حجم آب زيرسطحي شهر كرمان ‪ ۱۰۰ميليون متر مكعب برآورد شده است كه اين ميزان آب از منهاي ‪ ۸متر تا منهاي ‪ ۴۰متر زيرزمين را فرا گرفته است.
به‌گفته صلاحي، ‪ ۸۰ميليارد ريال اعتبار جهت جمع‌آوري و هدايت آب‌هاي زيرسطحي شهر كرمان برآورد شده است. وي البته بيان كرد: با حفر كانال‌هايي به عمق ‪ ۸متر و انجام عمليات لوله‌گذاري مي‌توان آب‌هاي زيرسطحي را به خروجي‌هاي شهر هدايت كرد.
در اين ميان كارشناس مسوول محيط طبيعي اداره كل حفاظت محيط زيست استان كرمان در اين رابطه به ايرنا گفت: به علت ساختار زمين شناسي سخت در برخي از نقاط كرمان شاهد بالا آمدن آب‌هاي زيرسطحي هستيم. "مهدي داورپناه" از آثار و تبعات منفي زيست محيطي در بالا آمدن آب شهر كرمان خبر داد و افزود: ايجاد آلودگي‌هاي درون شهري، بوي نامطبوع و شيوع بيماري‌ها به دليل فشارهاي وارد آمده به فاضلاب‌ها تنها گوشه‌اي از مشكلات بالا آمدن آب در لايه‌هاي سطحي زمين است.
****
به هر حال به نظر مي رسد وضعيت موجود مخاطرات زيادي را براي ساكنان شهر كرمان از جهات مختلف به وجود آورده است و به نظر مي رسد، راهكارهاي عملي بايستي با سرعت بيشتر براي گريز از اين مخاطرات به اجرا درآيد. آيا در زماني مناسب و پيش از پديدار شدن خطراتي كه امروز هشدار آن داده مي شود مي توان به تغيير وضعيت موجود و ارايه راهكارهايي كه به آرامش رواني شهروندان كرماني منتهي مي شود اميدوار بود؟
[FONT=arial, helvetica, sans-serif]این مطلب در نشریه بام کویر منتشر شده است[/FONT]
 

محـسن ز

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
0 2مرتبه آبهای زیرسطحی حمام باغ لله کرمان تخلیه شده است کرمان - خبرگزاری مهر: رئیس میراث فرهنگی کرمان در زمینه مشکلات حمام تاریخی باغ لله گفت: برای مرمت حمام باغ لله کرمان 20 مرتبه آبهای زیرسطحی این مکان تخلیه شده اما همچنان آبهای زیرسطحی در این مکان وجود دارد. علی کارنما در گفتگو با خبرنگار مهر در کرمان اظهار داشت: تاکنون برای مرمت و احیای حمام تاریخی باغ لله کرمان 20 مرتبه آبهای زیر سطحی داخل این حمام تخلیه شده است اما باز هم این مکان از آبهای زیرسطحی پرشده است.
وی در پاسخ به سئوالی مبنی براینکه آیا به مردم منطقه این اجازه را می دهید که اطراف حمام را برای جلوگیری از ورود افراد خلافکار و خطر سقوط دیوار کشی کنند، عنوان کرد: ما اطراف این حمام را حصار کشیده و نیازی نیست مردم این کار را انجام دهند.
رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کرمان با بیان اینکه حمام باغ لله کرمان در اختیار این سازمان نیست، یادآور شد: بخش خصوصی و شهرداری متولی این مجموعه تاریخی هستند.
کارنما خاطرنشان کرد: ما آماده ایم برای مرمت این مکان با تعیین هر نوع کاربری توسط شهرداری، همکاری کنیم.
وی در ادامه سخنان خود وضعیت آبهای زیرسطحی شهر کرمان را بحرانی دانست و اضافه کرد: علاوه بر حمام باغ لله، آثار ارزشمند دیگری چون مسجد جامع، بخشهایی از بازار تاریخی و مسجد امام (ره) نیز در معرض خطر ریزش قرار دارند و اگر در دو تا سه سال آینده این آبها کنترل نشوند بسیاری از این بناها دچار آسیب جدی می شوند.
 

محـسن ز

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
با عرض سلام خدمت دوستان عزیز عمران آب
مخصوصا سپهر عزیز مدیر بخش تالار عمران
مطالبی که گذاشتم یکی از بزرگترین مشکلات شهر کرمان می باشد که از دوستان یاری میخواهیم یکی از دوستان که به تازگی به جمع ما پیوسته از دوستان کمک خواسته که من نوشته های ایشان را میذارم که دوستانی که میتوانند کمک کنند مارا در این امر یاری کنند قبلا از همه تشکر لازم را دارم
نوشته های ذیل بر گرفته از پرو فایل من و مهندس اشرف گنجویی می باشد

مهندس حسن اشرف گنجویی
فوق لیسانس سدهای خاکی دانشگاه صنعتی شریف با24سال سابقه
با سلام و عرض ارادت اقای محسن ز
داغ خشکسالیهای مستمر وزجر ناش از فقدان بارندگی و محدودیتهای تولیدات کشاورزی واز طرفی بیچارگی ایجاد شده از ابهای زیر سطحی که بقول شهردار مان چون بمبی نهفته تهدیدمان میکند ,وادارمان کرد که از سر دوستی به واحد مهندسی عمران گرایش اب شما سر بزنیم .امید است که مدیریت محترم شما راهنمائیمان فرماید 4/8/88

http://www.www.www.iran-eng.ir/images/misc/progress.gif
با سلام وعرض ادب
وسعت شهر کرمان وحفر چاهی به قطر یک متر برای تخلیه ابهای زیر سطحی تا چه اندازه شعاع هیدرولیکی اش میتواند پاسخگو باشد .ورود یک ونیم متر مکعب اب در ثانیه و خروج محدود که نتیجه ان اشباع شدن بیش از چهل متر از عمق زمین در یک سفره گسترده که فاقد گذر گاه خروجی شده است بدون کار کارشناسی پیوسته در زمینه زمین شناسی, زمین شناسی مهندسی و شناسائی گسلها ,شیب وامتدادها امکان پذیر هست؟
و سوالات ذیل
1-ازشهر کرمان نقشه زمین شناسی که مشخصه های شناخت را تا عمق یکصد متری نشان دهد وجود دارد.
2-امار چاههای عمیق(منظور چاههایی که از اب سفره های زیر زمینی استفاده می کنند ) چقدر است.
3-نیاز ابی همه سطح چمنکاری,گلکاری,درختکاری,و سایر مصارف عمومی شهر چقدر است.
4-با توجه به مواد شوینده ودتر جنتها ایا ابهای زیر سطحی قابلیت زراعی دارند.
5-با توجه به بند اول در صورتیکه تا عمق یکصد متری مطالعه زمین شناسی نشده چگونه برای تخلیه ابهای زیر سطحی طرح تهیه شده وجنبه اجرائی به خود گرفته.
به نظرم تحقیق در خصوص پارامترهای مطروحه میتواند راهکارهای مهار این پدیده را هموار
سازد. با تشکر5/8/88 http://www.www.www.iran-eng.ir/images/misc/progress.gif
 
آخرین ویرایش:

محـسن ز

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
مهندس حسن اشرف گنجویی

محسن عزیز
با سلام وعرض ادب
وسعت شهر کرمان وحفر چاهی به قطر یک متر برای تخلیه ابهای زیر سطحی تا چه اندازه شعاع هیدرولیکی اش میتواند پاسخگو باشد .ورود یک ونیم متر مکعب اب در ثانیه و خروج محدود که نتیجه ان اشباع شدن بیش از چهل متر از عمق زمین در یک سفره گسترده که فاقد گذر گاه خروجی شده است بدون کار کارشناسی پیوسته در زمینه زمین شناسی, زمین شناسی مهندسی و شناسائی گسلها ,شیب وامتدادها امکان پذیر هست؟
و سوالات ذیل
1-ازشهر کرمان نقشه زمین شناسی که مشخصه های شناخت را تا عمق یکصد متری نشان دهد وجود دارد.
2-امار چاههای عمیق(منظور چاههایی که از اب سفره های زیر زمینی استفاده می کنند ) چقدر است.
3-نیاز ابی همه سطح چمنکاری,گلکاری,درختکاری,و سایر مصارف عمومی شهر چقدر است.
4-با توجه به مواد شوینده ودتر جنتها ایا ابهای زیر سطحی قابلیت زراعی دارند.
5-با توجه به بند اول در صورتیکه تا عمق یکصد متری مطالعه زمین شناسی نشده چگونه برای تخلیه ابهای زیر سطحی طرح تهیه شده وجنبه اجرائی به خود گرفته.
به نظرم تحقیق در خصوص پارامترهای مطروحه میتواند راهکارهای مهار این پدیده را هموار
سازد. با تشکر5/8/88
http://www.www.www.iran-eng.ir/images/misc/progress.gif
بسمه تعالی
مدیریت محترم عمران اب
باسلام وعرض ادب
بحث دانش تئوریک اب و خاک در دانشگاههای ملی ,ازاد,پیام نور و.....بصورت بسیار پیشرفته مطرح وروز به روز به امار فارغ التحصیلان افزوده میشود .چرا وبه چه دلیل بحث کیفیت اجرا به همین موازات پیش نمی رود ؟.با تشکر 5/8/88


محسن ز
با درودو سپاس فراوان خدمت آقای مهندس عزیز
این جور که معلومه آبهای زیر سطحی یک معظل نیست بلکه یک فاجعه هست این مقدار آبی که در ثانیه به زمین تزریق میشود به نظر میاد حفر این چاهها و انتقال انها به پارک جنگلی قائم چیزی جز گول زدن خودمان نباشد ما در پروژ سر پرستی بانک مسکن کرمان از نزدیک با این فاجعه رو به رو بودیم که دور ساختمان به پیشنهاد مشاور طرح زه کش ایجاد شد واین ابها به دو عدد منهول منتقل می شود وبا پمپ به جوی خیابان منتقل می شود عملا ما داریم اب را به سطح میا وریم دوباره به زمین تزریق میکنیم و تا انجا که یادمه اول کار این پمپها چند ساعت کار میکردند وخاموش میشدند ولی در حال حاضر همیشه کار میکنند فقط ما برا اینکه پمپها اسیب نبینند به صورت دستی آنها را خاموش میکنیم و اینکه الان کف چاله اسانسور آب جمع میشود حتی با وجود اینکه چند لایه فایبر گلاس با زهم نمیشود آن را مهار کرد عاقبت کار چه میشود این پدیده واقعا فاجعه است
جواب سوالات شما فکر کنم همه خیر است فکر نمیکنم هیچ بحث کارشناسی در مورد این سوالات شده است این سوالات خودشان مستلزم تحقیق چندین تیم کارشناسی می باشد واگر این محقق بشود ان وقت میتوانیم نظر کارشناسی دقیق بدهیم که به چه نحو باید این آبها را مهار کرد شاید اجرای کامل فاضلاب شهری تا حدودی به حل این مشکل کمک کند
ببخشید من در مورد این سوالات و نوشته های شما هیچ تخصصی ندارم فقط انچه در ذهنم بود نوشتم امید وارم من را به بزرگواری خود ببخشید
در مورد نوشته دوم شما فقط اینکه نظر من این است
مدرک گرایی در جامعه
نبودن دانش کافی عملی در دانشگاهها که بیشتر تئوری هست
و همگام نبودن دانشگاه با سایر ارگانها
از هم صحبتی با شما بسیار خرسند ممنون
 

محـسن ز

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
مهندس حسن اشرف گنجویی

محسن عزیز و مدیر محترم تالار عمران
با سلام
اگر موافق باشید گفت و گو مان را ادامه میدهیم تا انشااله راهکاری هم پیدا شود ازبحث تامین اب جنگل قائم مسائل ذیل قابل ذکر هستند
امار چاههائی عمیقی که به نام جنگل قائم در سالهای قبل حفاری شده چقدر است و مو قعیت انها کجاست,سال حفاری تعداد جابجائی عمق فعلی ابدهی,ونوع مصرف انها چیست
ضخامت لایه خاک وعمق لایه غیر قابل نفوذو جهت شیب در جنگل قائم چگونه است
نیاز ابی مجموعه درختکاریها با توسعه چقدر میباسد
ایا از لحاظ کیفیت ابهای زیر سطحی که به جنگل قائم منتقل میشوند با انواع کشت شده سازگاری دارند
مگر زهکش اصلی منطقه جنگل قائم سفره های اب زیر سطحی شهر کرمان نیست,وایا به این ترتیب از مشکل کاسته میشود
چاههائی که برای برداشت از ابهای زیر سطحی حفاری میشوند ماکزیمم عمق انها چهل متراست ایا همه چاههائی که به نام ابهای زیر سطحی حفاری می شوند تا همین عمق اندیابیشتر
با توجه به پارامترهای مطروحه با انتقال ابهای زیر سطحی به جنگل قائم سالانه به چه میزان از ابهای زیر سطحی در مقایسه با هزینه هائی که میشود کاسته میگرددپس راهکار اصلی چیست؟

محسن ز
سلام خدمت شما مهندس عزیز
من با کمال میل موافقم
اگه موافق باشید این بحث به تالار عمران اب انتقال یابد خیلی بهتره چون اینجا خیلی کمتر کسی این بحث را میبیند فقط کسانی که از پرو فایل من و شما بازدید میکنند این مطالب را میتوانند بخوانند اگه اجازه بفرماید من همین نوشته هار انتقال بدم به تالار عمران شاید دوستانی باشند که کمک کنند و نظر بدهند
از امار دقیق چاهها خبر ندارم ولی فکر میکنم دوسه حلقه چاه باشد تمام این اطلاعات برای من هم نا معلوم هست یعنی ااز اب این چاهها استفاده دیگه هم میشه یا اینکه اب این چا هها به جای دیگری انتقال می یابد
سوال دوم شما را نمیدانم چقدر هست
سوال سوم شما اینکه با وجود دترجنتهای موجود در اب و میزان کلر موجود کاملا مناسب در ختهای کشت شده نمی باشد
سوال چهارم بله جنگل قائم هم جزی از این زهکشی می باشد یعنی ما اب را به انجا میبریم باز به اب زیر سطحی تزریق میکنیم و حتی شاید به خاطر وجود اجساد آن منطقه الوده تر هم میکنیم
سئوال پنجم یعنی عمق این چاهها ممکن است بیشتر باشد یعنی از اب سفرهای زیر زمینی استفاده میشود من خبر دارم که بعضی از این چاهها به روستا های اطراف انتقال پیدا کرده یعنی فروخته شده برای ابیاری درختان پسته ولی از صحت این خبر کاملا خبر ندارم
سوال ششم فکر میکنم مقدار قابل چشم گیری نباشد یعنی با وجود این هزینه مقرون به صرفه نیست یه وقت یادمه که شرکت مهاب قدس روی همین آبهای زیر سطحی مطالعه میکرد ولی نمیدانم نتیجه اش چی شد
اقای اشرف گنجویی عزیز کاش جواب این سوالات را هم می گفتید من خیلی علاقه دارم بدونم
ممنون افتخار به من دادید منتظر جواب شما برای انتقال این گفتگو به تالار عمران اب
این هم ادرس تالار البته اگه خودتان نسبت به ایجاد تایپک اقدام کنید خیلی خوشحال میشوم

مهندس حسن اشرف گنجویی
محسن عزیز ص1
باسلام وعرض ادب
نتیجه مطالعات شرکت مهاب قدس احداث ترانشه ای از مسجد جامع به عمق بیش از ده متر
در امتداد خیابان شریعتی تا زنگی اباد وحفر تعدادی چاه در حوالی شهر کرمان شد. سوال اینجاست که ایا مسئله ابهای زیر سطحی شهر کرمان منحصرا در محدوده مسجد جامع است,اگر گستره ابهای زیر سطحی شهر کرمان است که هست چگونه میتوان بااجرای طرح زهکشی مسجد ونادیده گرفتن کل شهر که مرتبا زه اب تولید می کند حوالی مسجد جامع را زهکشی نمود؟
پس نتیجه اینکه برای تخلیه ابهای زیر سطحی شهر کرمان لازمه زهکشی هر محدوده مثل مسجد جامع ,بانک مسکن , بانک صادرات, دادگستری,بانک ملی,بازار,سازمان اتکا همه وهمه چاره اندیشی برای پهنه شهر کرمان است. یعنی طرحی ملی با بکار گرفتن متفکرین عمران اب,شرکتهایی که در این خصوص تجربه دارند وبرنامه ریزی برای حل معضل.با تشکر
 
پیشنهادات

پیشنهادات

بسمه تعالی
.برای مهار پیشروی و بالا امدن ابهای زیر سطحی شهر کرمان این پیشنهادات ارائه میگردد.
1-مهاروکنترل وانحراف مسیر کلیه سیلابها وزه ابهائیکه از حوزه های ابریز رودخانه فصلی سراسیاب فرسنگی,کوهپایه,قریت العرب,حوزه ابریز رودخانه شور که از سینه جونون شروع میشود.قبل از ورود به محدوده زهدار ابهای زیر سطحی,جهت انتقال برای مصارف کشاورزی.
2-شناسائی چاههائی که در محدوده ابهای زیر سطحی شهر کرمان حفاری شده اند ,وملزم نمودن انها به پیاده نمودن ابیاری تحت فشار بجای ابیاری غرقابی,افزایش بالای نرخ اب بها ی انها به منظور غیر اقتصادی نمودن تولیدات انها وکاهش میزان تغذیه ابهای زیر سطحی و همینطور در مورد نرخ اب بهای اب شهری جهت دقت در صرفه جوئی.
3-ر فع موانع اجرائی فاضلاب شهری.و تسریع در عملیات اجرائی ان.
4-تهیه نقشه زمین شناسی ازسطح زمین تا عمق یکصد متری جهت شناسائی درزوشکافها,شیب وامتدادها,گسلها,جنس وگستردگی لایه ها, به منظور کنترل راهکارهای زمین شناسی برای تخلیه ابهای زیر سطحی.
5-انتخاب مشاور مقتدر برای مطالعه و اجرا

با تشکر
 
آخرین ویرایش:

محمدصالح1

عضو جدید
سلام- از اینکه شاهد طرح یک مساله ی جدی و ارزشمند در این تالار هستم خوشوقتم..
ضمن تایید نکات جناب مهندس گنجوئی ، به طور ویژه بر این تکته ی ایشان تاکید می کنم که :
4-تهیه نقشه زمین شناسی ازسطح زمین تا عمق یکصد متری جهت شناسائی درزوشکافها,شیب وامتدادها,گسلها,جنس وگستردگی لایه ها, به منظور کنترل راهکارهای زمین شناسی برای تخلیه ابهای زیر سطحی.
در خدمتیم..یاعلی(ع)
 
پیشنهادات

پیشنهادات

بسمه تعالی
باسلام وعرض ادب

انچه که مطرح است اینکه در عمق چهل متری از سطح زمین شهر کرمان لایه ای غیر قابل نفوذ وجود دارد که نقش سفره ای برای ابهای زیر سطحی را فراهم نموده است, و به این ترتیب ابهای زیر سطحی جمع اوری شده تا اینکه وضعیت موجود ایجاد شده است.
چاههای عمیق حفاری شده شهر کرمان جملگی دارای لوگ گمانه یا پروفیل لایه بندی هستند, پیشنهاد میشود که با استفاده از انها زمینه را برای سرعت بخشیدن به تهیه نقشه زمین شناسی که اساس کار می باشد فراهم نموده و به مسائل ذیل پاسخ داد.
1-نظر به اینکه سطح اب سفره های زیر زمینی شهر کرمان بسرعت پائین رفته واز سطح پایابهای با عمق ده متری به عمق یکصدو هشتاد متری رسیده است,وقطعا در حال تخلیه کامل می باشند, مطالعه دقیق لایه غیر قابل نفوذ حد فاصل وپیدا کردن راهکارهای شکستن وازاد کردن نفوذ ابهای زیر سطحی .
2-کنترل تمامی نقاط ضعف زمین شناسی شهر کرمان برای بهره برداری تخلیه ابهای زیر سطحی.
با تشکر
 
آخرین ویرایش:
مشکلات کمبود اب استان کرمان

مشکلات کمبود اب استان کرمان

بسمه تعالی
باسلام وعرض ادب
کاهش بارندگی سالانه استان کرمان بصورت مستمر بیش از ده سال, عدم تغذیه به مو قع لایه های زهدار وبخش تران قنوات,تامین نشدن ورودی اب سفره های زیر زمینی در مقایسه با میزان اب برداشت شده وسیله چاههای عمیق,پائین رفتن یا افت بسیار شدید سطح اب سفره های زیر زمینی,تشویق شدن کشاورزان برای اضافه برداشت غیر معمول از ابهای زیر زمینی, پائین رفتن اب سفره های زیر زمینی وخشک شدن سریع بخش تران قنواتی که در دشتها واقع شده وبائر شدن انها ,بعلت به بن بست کشیده شدن اب قسمتهائی از سفره های زیر زمینی و پس از ان خشک شدن چاههای مربوط به این مناطق, همه و همه اخطارهای جدی از مشکلات کمبود اب در استان کرمان می باشند.
با توجه به این مشکلات پیشنهادات ذیل مطرح میگردد.
1-ملی کردن طرحهای انتقال اب عمده که مالکیت انها خرده مالکی وطول مسیر انها به چندین کیلو متر می رسد مثلا سراسیاب فرسنگی , چاری باغین, سکنج,عرب اباد ماهان,دره مهچال,دره تیگرونی,دره لنگری,دره قناتغستان,دره وامق اباد کوهپایه, دره چترود,دره درختنگوئیه شهداد,دره اندوهجرد,دره ابشار راین,دره تهرود بم,ودهها دره دیگر.
2-احیاء واقعی دو هزار رشته قنات موجود ودائر استان که با افزایش ابدهی انها به اندازه ده لیتر در ثانیه میتوان به اندازه بیست هزار لیتر در ثانیه به اب استان افزود, ابی که از هیچ استان مجاور ویا کشوری نمیتوان در این استان که بشدت اسیر خشکسالی است تامین نمود, انهم با پائین ترین هزینه.
3-مطالعه دقیق حوزه های ابریز استان و تفکیک پتانسیلهای تامین اب (سدهای خاکی,ابخیز داری)و برنامه ریزی برای اجرا.
4- ارزیابی کلیه طرحهای ابیاری تحت فشار اجرا شده در سطح استان و برنامه ریزی برای رفع موانع وتوسعه این روش ابیاری.
 
آخرین ویرایش:
مشکلات کمبود اب استان کرمان

مشکلات کمبود اب استان کرمان

بسمه تعالی
باسلام وعرض ادب
کاهش بارندگی سالانه استان کرمان بصورت مستمر بیش از ده سال, عدم تغذیه به مو قع لایه های زهدار وبخش تران قنوات,تامین نشدن ورودی اب سفره های زیر زمینی در مقایسه با میزان اب برداشت شده وسیله چاههای عمیق,پائین رفتن یا افت بسیار شدید سطح اب سفره های زیر زمینی,تشویق شدن کشاورزان برای اضافه برداشت غیر معمول از ابهای زیر زمینی, پائین رفتن اب سفره های زیر زمینی وخشک شدن سریع بخش تران قنواتی که در دشتها واقع شده وبائر شدن انها ,بعلت به بن بست کشیده شدن اب قسمتهائی از سفره های زیر زمینی و پس از ان خشک شدن چاههای مربوط به این مناطق, همه و همه اخطارهای جدی از مشکلات کمبود اب در استان کرمان می باشند.
با توجه به این مشکلات پیشنهادات ذیل مطرح میگردد.
1-ملی کردن طرحهای انتقال اب عمده که مالکیت انها خرده مالکی وطول مسیر انها به چندین کیلو متر می رسد مثلا سراسیاب فرسنگی , چاری باغین, سکنج,عرب اباد ماهان,دره مهچال,دره تیگرونی,دره لنگری,دره قناتغستان,دره وامق اباد کوهپایه, دره چترود,دره درختنگوئیه شهداد,دره اندوهجرد,دره ابشار راین,دره تهرود بم,ودهها دره دیگر.
2-احیاء واقعی دو هزار رشته قنات موجود ودائر استان که با افزایش ابدهی انها به اندازه ده لیتر در ثانیه میتوان به اندازه بیست هزار لیتر در ثانیه به اب استان افزود, ابی که از هیچ استان مجاور ویا کشوری نمیتوان در این استان که بشدت اسیر خشکسالی است تامین نمود, انهم با پائین ترین هزینه.
3-مطالعه دقیق حوزه های ابریز استان و تفکیک پتانسیلهای تامین اب (سدهای خاکی ,ابخیزداری)و برنامه ریزی برای اجرای انها.
4-ارزیابی کلیه طرحهای ابیاری تحت فشار اجرا شده در سطح استان وبرنامه ریزی برای رفع موانع وتو سعه بیشتر این روش ابیاری.
با تشکر
 

abfa

عضو جدید
با سلام
معمولا ما آدمها عادت به خرابکاری و برهم زدن طبیعت داریم و پس از آن ،شروع به کارهایی میکنیم که به جای درست کردن باز هم دست به تخریب طبیعت مزنیم.
با توجه به مطالب ذکر شده این مسئله مسئله ای نیست که به تازگی بروز کرده باشه . از نظر من کندن چاه برای بالا کشیدن آبهای زیر سطحی تنها زمانی میتونه چاره ساز باشه که ما تمام راههای موجود برای حل مشکل رو رفته باشیم. وقتی که ما روزانه مقدار قابل توجهی از فاضلاب منازل یا ... رو به صورت جذبی در سراسر شهری در زمین دفع میکنیم چطور ممکنه با حفر چاهی در یک نقطه شهر بتوان مشکلات ایجاد شده را رفع نمود؟
اینکه کسی تا به حال به فکر نبوده مربوط به مسئولیت پذیری آنها میشه ولی تخریب بناهای تاریخی این شهر زیانی است که متوجه تمام مردم این سرزمین میشه.
نمیدونم چقدر از شبکه فاضلاب و آب سطحی کرمان تکمیل شده ولی با وجود مشکلات به وجود آمده مسئولین باید سرعت به اجرای پروژه های شهر بدهند که همین بالا آمدن آب در اجرای شبکه ها نیز خللی ایجاد خواهد کرد .( عمق آبهای زیر سطحی به دو متر رسیده است )
اینکه واقعا چقدر مهار و کنترل و انحراف مسیر کلیه سیلابها وزه ابها از حوزه های ابریز رودخانه فصلی میتواند به این امر کمک کند رو نمیدونم اما به نظر من مشکل گشای دائمی نمیتونه باشه.
حال باید مسئولین امر در بکار گیری متخصصان و تحقیقات در این زمینه به زودی در جهت رفع این مشکل برآیند چون گذشت زمان صدمات جبران ناپذیری به این شهر ، ابنیه های تاریخی و حتی تاسیسات زیرساختی وارد سازد.
 
انتقال اب

انتقال اب

بسمه تعالی
برسیهای کارشناسی مستمر از کانالهای انتقال اب استانهای کویری مثل استان کرمان ,موارد چاری باغین,سراسیاب فرسنگی,دره لنگری, دره تیگرونی و........غیرو نشان میدهند, که بعلت نداشتن طرح جامع اولیه ووابستگی به خودیاری مالکان واجرای قطعه قطعه از کیفیت اجرائی کافی برخوردار نیستند.ملی نمودن مطالعات واجرای طرحهای انتقال اب استان میتواند نقش ارزنده ای برای تامین اب داشته باشد. با تشکر16/8/88
 
آخرین ویرایش:
قنوات

قنوات

بسمه تعالی
با سلام وعرض ادب
یکی از اساسی ترین وکهن ترین روشهای استحصال اب مرسوم بین با قدمت ترین اقوام ایرانی برای تامین اب که تا امروز به یادگار مانده است,قنوات هستند.انتخاب مادرچاه ,تعیین مسیر کوره تران وخشکان ,موقعیت مظهر, مسیر هرنج, کنترل لایروبی,حفاظت از قنوات با عمر چندین صد ساله, همه وهمه را میتوان مایه عزت و افتخار برای پیشینیانمان دانست. ولی اثر بخشی پیشرفت فن در عصر حاضر چه خدماتی رابرای توسعه قنوات به ارمغان اورده است.ایا حفر چاههای عدیده در حوالی قنوات وافت غیر منتظره سطح ابهای تحت الارضی ,عدم کنترل مسیر سیلابها وروانه نمودن انها به سمت چاههای میله ای وتخریب کوره قنوات,راه اندازی ابیاری غرقابی در حوالی قنوات و فراهم نمودن شرایط برای ریزش چاهها, ....و غیرو نماد بهره برداری بهینه ودوام بخشیدن به عمر انها میباشد؟
برای توجه بیشتر به امر قنات وقنات داری موارد ذیل پیشنهاد میگردد.
 
آخرین ویرایش:
بسمه تعالی
با سلام وعرض ادب
یکی از اساسی ترین وکهن ترین روشهای استحصال اب مرسوم بین با قدمت ترین اقوام ایرانی برای تامین اب که تا امروز به یادگار مانده است,قنوات هستند.انتخاب مادرچاه ,تعیین مسیر کوره تران وخشکان ,موقعیت مظهر, مسیر هرنج, کنترل لایروبی,حفاظت از قنوات با عمر چندین صد ساله, همه وهمه را میتوان مایه عزت و افتخار برای پیشینیانمان دانست. ولی اثر بخشی پیشرفت فن در عصر حاضر چه خدماتی رابرای توسعه قنوات به ارمغان اورده است.ایا حفر چاههای عدیده در حوالی قنوات وافت غیر منتظره سطح ابهای تحت الارضی ,عدم کنترل مسیر سیلابها وروانه نمودن انها به سمت چاههای میله ای وتخریب کوره قنوات,راه اندازی ابیاری غرقابی در حوالی قنوات و فراهم نمودن شرایط برای ریزش چاهها, ....و غیرو نماد بهره برداری بهینه ودوام بخشیدن به عمر انها میباشد؟
برای توجه بیشتر به امر قنات وقنات داری موارد ذیل پیشنهاد میگردد.
1-برنامه ریزی برای ارزیابی موقعیت مادر چاههای قنوات ودر صورت مسعد بودن شرایط توسعه انها.
2-کنترل دقیق کوره قنات در بخش تران واحداث دستکهای جانبی عمق دار به منظور افزایش ابدهی.
3-ارزیابی ابراهه های بالا دست مادر جاه قنات واحداث بندهای خاکی جهت ذخیره سیلابها ونفوذ انها برای تغذیه سفره های تامین کننده اب قنات.
4-نظارت دقیق بر هزینه نمودن اعتبارات ملی قنوات.
5-برنامه ریزی برای ذخیره ویا بهره برداری از اب قنوات در ماههائی از سال که قابلیت بهره دهی نداشته و هدر میرود.
 
ابخیزداری

ابخیزداری

بسمه تعالی
با سلام وعرض ادب
جمع شدن اب ناشی از بارندگی ابراهه های حوزه های ابریزوبالا رفتن تدریجی دبیهای سیلابی ابهای جاری,به تناسب شیب توان تخریب وانتقال ذرات خاک را از جای خود پیدا کرده, وبا انتقال انهازراعت وکشاورزی منطقه ای را مختل و نابود می گرداند.برای حل چنین پدیده ای ابخیزداری معنی وتعریف میگردد.احداث طرحهای ابخیز داری بصورتهای خاکی,سنگ وسیمانی,خشکه چین,گابیونی,بنا به تشخیص وارزیابی کارشناسی در مسیر ابراهه هاودره ها پس از شناسائی طراحی و اجرا می گردد.به عبارت دیگر هدف از ابخیزداری,شکستن سرعت سیلابها,جلوگیری ازفرسایش,نفوذ وتزریق سفره های زیر زمینی,بهبود بخشیدن شرایط محلی برای رویاندن نباتات,ایجاد وبهبود اکوسیستم,می باشد.انجام امور ابخیز داری در گرو انجام مراحل ذیل می باشد.
ا-مطالعه و ارزیابی حوزه های ابریز از جنبه گزینه های قابل برای ذخیره سازی سیلابها.
2-تفکیک گزینه هائی که قابلیت احداث سدهای خاکی را دارند,نسبت به طرحهای ابخیزداری.
3- انتخاب نوع وچگونگی اجرای طرح .
درضمن نکات ذیل را در ارتباط با طرحهای ابخیزداری بایستی در نظر داشت:
1-دپوی خاک در محلی تحت عنوان طرح ابخیزداری توجیه فنی مهندسی وضمانت دوام و بقاء
ندارد.
2-اصطلاح ترافیک کمپکشن یا کوبیدن خاک (رفت وامد ماشین الات مثلا بولدوزر) در شرایط خشک برای خاک فاقد رطوبت معنی ومفهوم مهندسی ندارد.
3-احداث دیواره سنگ وسیمانی در بخش بالا دست و پائین دست طرحهای ابخیزداری سنگ وسیمانی وریختن هر نوع اشغالی بدون سیمان در حد فاصل انهافاقد عنوان کار شناسی طرح ابخیز داری می باشد.با تشکر 23/8/88
 
ابهای زیر سطحی شهر کرمان
یکی از تئوریهای مطروحه در خصوص بالا امدن ابهای زیر سطحی شهر کرمان که اخیرا به رسانه ها کشیده شده,مسئله قنوات مخروبه وبائر شهراست که در اثر گذشت زمان بتدریج ابدهی خود را از دست داده اند . طرفداران این تز وتئوری اعتقاد دارند که با از حیز انتفاع خارج شدن قنوات وعدم انتقال اب ابهای زیر سطحی بالا امده اند.برای تحلیل این پدیده به نکات ذیل اشاره می شود.
1-سوابق ومدارک موجود نشان میدهد که مادر چاه قنوات همراه با بخش تران انها در مناطق کوهستانی قرار داشته اند.
2- تنها بخش خشکان ویا مظهر بعضی از قنوات در شهر واقع میشده اند.
3-مظهر شدن اب قنوات در شهر کرمان درمقطعی از تاریخ زمین شناسی صورت میگرفته که سطح ابهای زیر زمینی حد اکثر بیست متر از سطح زمین عمق داشته است.
4-حفر غیر کنترل شده چاهها وبهره برداری بی رویه از اب سفره های زیر زمینی سطح اب را بسرعت پائین برده بطوریکه محدوده زهکام ویا تران قنوات را هم خشک وبائر نمود.
5-رسیدن عمق چاههای محدوده تران قنوات از بیست متر به بیش از یکصدوبیست متر جای هیچ شکی را باقی نمیگذارد که منابع تامین ویا تزریق کننده اب به بخش تران بکلی محو وخشک شده اند.
6-تحت چنین شرایطی وتحلیلی که انجام شد چگونه ممکن است که با خارج شدن قنوات از بهره دهی سطح ابهای زیر سطحی در شهر کرمان بالا بیاید.
ودر پایان این سوال مطرح است.
-ایا کسانیکه درد را تشخیص نداده اند واینگونه بالا امدن ابهای زیر سطحی را تحلیل می نمایند توان ارائه طریق وهزینه کردن اعتبارات را دارند؟
 
آخرین ویرایش:
انتقال اب از مناطق کوهستانی

انتقال اب از مناطق کوهستانی

درشناسائی, مطالعه واحداث کانال در مناطق کو هستانی ضرورت دارد که نکات ذیل مد نظر قرار داده شود.
1-برای ابگیری مخصوصا اب دائمی یا اب پایه از رودخانه های فصلی ویا دائمی الزاما بایستی بند انحرافی ساخته شود . این سازه سیلابهارا متعادل واز خود عبور میدهد ,قبل از اینکه سرعت ودبی انها به ساختمان کانال اسیبی وارد نماید.
2-بند انحرافی از ورود رسوبات رودخانه ای که با حرکت انها در بستر کانال بتدریج کف ان سائیده وتخریب میگردد ,جلوکیری بعمل میاورد.
3-بند انحرافی از تخریب بخش ورودی کانال که در مجاورت بند ساخته شده ممانعت بعمل میاورد.
4-با اتصال پی بند انحرافی به سنگ بستر نفوذ پذیری اب از زیر بند به حد اقل ممکن رسیده واین ابهای مهار شده وارد کانال وابدهی انرا اضافه مینمایند.
4-چشمه سارهای بالا دست بند احرافی که اب انها از بستر رودخانه عبور مینماید با ساختن بند احرافی جمع اوری وبه ابدهی کانال میافزاید.
5-پی سازی کانال چه در بخش پائین دست بند انحرافی وچه در سرتاسر مسیر انتقال اب شرط اصلی واولیه برای اجرای اصولی کانال محسوب میگردد.
 
نقش مادر چاه در قنوات

نقش مادر چاه در قنوات

برای راه اندازی یک رشته قنات بدوا نقطه اغازی را شناسائی ودر ان چاهی حفاری میگردد که اصطلاحا چاه گمانه یا مادر چاه نامیده میشود.این چاه اصل واساس قنات بوده وتعیین کننده برای ابدار بودن منطقه ,احداث بخش تران,خشکان, وعمق ان موثر برای طول قنات است.
از انجائیکه قنات وقناتداری به زمانهای کهن وقدیمی بر میگردد ,برسیهای کارشناسی انجام شده از مو قعیت مادر چاه قریب به اتفاق انهاکه دائر هستند نشان میدهد که قابلیت توسعه دارند.به این معنی که مادر چاه را میتوان تغییر مکان وبا نوکنی وباحفر چاههای میله ای که در بخش تران واقع میشوند به بهترین وجهی به ابدهی قنات اضافه نمود.
حفاظت ونگهداری از مادر چاه وسایر چاههای میله ای هر رشته قتات میتواند ضمانت وپشتوانه ای برای دوام وافزایش قدمت وکارائی انها باشد.
 
ابخیز داری و قنوات

ابخیز داری و قنوات

این دو مقوله یعنی ابخیز داری و قنوات لازم وملزوم یکدیگر و مکمل هم هستند. اجرای طرحهای ابخیزداری که همراه با شناسائی ومطالعه اصولی باشند,دربخش بالادست مادر چاههاویا در موقعیتهائی که پس از جمع اوری سیلابها انها را به سمت کوره قنات سوق دهندویا تزریق نمایند,نقش تعیین کننده ای درافزایش ابدهی قنوات ویااحیاء انها دارند.
 
آخرین ویرایش:
زیر سازی کانالها

زیر سازی کانالها

بازدیدهای صحرائی از کانالهای ساخته شده در اکثر نقاط نشان میدهد,که نقطه ضعف انها عمدتا از جهت زیر سازی اغاز و بتدریج مقدمات تخریب کانال فراهم میگردد.گونه گونی جنس مصالح پی از سنگهای اذرین,رسوبی,رسوبات واریزه ای,رسوبات رودخانه ای,مسیرهای عبور اب سیلابها, همه وهمه پارامترهائی هستند که نوع وچگونگی زیر سازی را در کانالها معنی ومشخص مینمایند.متاسفانه با کم بهاء دادن به موارد مطروحه شرایط برای تخریب کانال مناسب میگردد.
 
شناسائی طرحهای تامین اب

شناسائی طرحهای تامین اب

طرحهای تامین اب یا سدهای خاکی با ذخیره نمودن سیلابهابرای اهداف کشاورزی ویا اب شرب معنی پیدا می کنند.شناسائی این قبیل طرحها منوط به داشتن اطلاعات هواشناسی,زمین شناسی از حوزه های ابریز دارد.مکمل داده های علمی بازدیدهای صحرائی,اولویت بندی گزینه های شناسائی شده وانتخاب محل بهینه برای طراحی واجرا می باشد.اورد سالانه هر حوزه ابریز میتواند نقش تعیین کننده ای در انتخاب والویت بندی هر گزینه داشته باشد.
 
مظهر قنوات وکانالسازی

مظهر قنوات وکانالسازی

مظهر قنات بخشی از قنات است که اب تولید شده از بخش تران وهدایت شده در بخش خشکان را تخلیه می نماید.انتقال گل ولای توسط اب از کوره قنات وته نشین شدن انها مخصوصا در مظهر قنات ,نقشه برداران ,طراحان وناظرین کانالسازی را از اینجهت به اشتباه می اندازد,که بجای تعیین کد کانال منهای رسوبات کد کف کانال را بر روی رسوبات معیین می نمایند.در نمونه های اجرائی مشاهده شده اختلاف ارتفاع تا شصت سانتی متر رسیده است.توصیه می شود که برای جلو گیری از چنین پدیده ای ناظر طرح این قبیل موارد را شخصا کنترل نماید.
 
ابخیزداری

ابخیزداری

طرحهای ابخیزداری سنگ وسیمانی معنی ومفهوم اجرای سنگ در سیمان بطوریکه قطعات سنگ در بتن مستغرق باشندرادارد.ولی در بسیاری از نمونه های مشاهده شده اجرائی پیمانکاران برای بدست اوردن سود بیشتر از بتن ریزی بر روی سنگهای بخش میانی حتی الامکان تفره رفته,وانها را بصورت خشکه کار میگذارند.به عبارت دیگر دیواره سنگ وسیمانی در بخش بالا دست وپائین دست اجرا ودر حد فاصل انها از سنگهای خشکه ویا با ملات بسیار جزئی استفاده میگردد.این پدیده موارد ذیل را به دنبال دارد.
1-با نفوذ اب از بین روزنه های دیواره مخزن فضاهای خالی بین قطعات سنگ پر از اب میگردد.
2-اب وارد شده در جسم سنگی با پیدا کردن روزنه های مناسب در بخش پائین دست در حالیکه تحت فشار میباشد به سرعت تخلیه میگردد.
3-این اب در سرما ویخبندان با ایجاد شرایط انقباض وانبساط وسیله ای برای تخریب ومتلاشی شدن بند سنگ وسیمانی میگردد.
4-اهداف طرح در جهت ذخیره نمودن اب ویا نگهداری ونفوذ اب براورد نمیگردد.
 
آخرین ویرایش:
پی سازی کانالها

پی سازی کانالها

انتقال اب از مناطق کوهستانی از محل مظهر چشمه سارها , قنوات ویا اب پایه رودخانه های فصلی مستلزم زیر سازی اولیه برای بی کانال می باشد .تحقیقات وبرسیهای انجام شده بر روی مواردی که در انها این مسئله رعایت نشده, نشان میدهد که با فرسایش تدریجی کف کانال مخصوصا در مناطقی که اب همزمان با ورود به کانال مقداری شن وماسه را با خود حمل می نماید, نشان میدهد که در بخشهای با شیب تندتر کانال فر سایش شدت پیدا کرده وکف بتنی اسیب دیده ویا بکلی تخر یب میگردد. در چنین مواردی ابیکه از کانال نفوذ می نماید منشاء فرسایش پس رونده شده وبسرعت تخریب کانال را سبب میگردد.
 
چاههای میله ای قنوات
چاههای میله ای مسیرهای ارتباطی سطح زمین با کوره قنوات هستند. این چاهها که از مادر چاه شروع شده وبه مظهر ختم می شوند,به منظور انتقال خاک کوره قنات حفاری شده اند.حفاظت و نگهداری از انها برای کارائی قنوات بسیار حیاتی وتعیین کننده می باشد.از انجائیکه مسیر کوره قنوات برای تولید زه اغلب از کنار رودخانه ها میگذرد,سیلابهای این رودخانه ها در مواقع طغیانی نقش تخریبی برای چاههای میله ای دارند.طوقه چینی و سربند نمودن انها حائز اهمیت بوده ومانع از جریان سریع سیلابها به داخل چاههای میله ای وتخریب انها میشود.
 
آخرین ویرایش:
بخش تران قنوات

بخش تران قنوات

بخش تران قنوات بخشی از قنات است که تولید زه ویا اب می نماید.بر حسب اینکه این قسمت از قنات از حاشیه ویاوسط رودخانه های فصلی عبور کرده باشد,میتوان برای توسعه ویا افزایش ابدهی قنات در ان دستک های فرعی احداث نمود.این کار سبب افزایش طول کوره قنات برای تولید زه بیشتر خواهد شد.دستکها الزاما بایستی در جهت عمود بر مسیر رودخانه باشند .نیز شیب انها بطرف کوره قنات طراحی میگردد.
 

محمدصالح1

عضو جدید
کرمان شهری بر روی آب / آبهای زیرسطحی کرمان را می بلعند
کرمان - خبرگزاری مهر: بحث بالا آمدن آبهای زیرسطحی شهر کرمان از مدتها قبل مطرح شده است اما امروز وضعیت این آبها به گونه ایست که نه تنها آثار تاریخی کم نظیر این منطقه را در آستانه تخریب قرار داده بلکه از آن به عنوان زلزله خاموش نیز نام برده می شود. به گزارش خبرنگار مهر در کرمان، آبها از نقاط مختلف کرمان به سمت مرکز شهر که بیشتر آثار باستانی و مذهبی چون مساجد جامع و امام (ره)،‌ مجموعه تاریخی گنجعلیخان، حمام باغ لله و ... در این محدوده قرار دارد سرازیر می شوند.
از مسدود شدن قناتها و پس رفت آبها، فرسودگی شبکه انتقال آب که باعث تزریق آب به آبهای زیرسطحی می شود و تمرکز جمعیت در نقاط شهری می توان به عنوان علل اصلی بالا آمدن آبهای زیرسطحی در کرمان نام برد.
عمق آبهای زیر سطحی به دو متر رسیده است
آبهای زیرسطحی از زیرزمین 50 درصد منازل مسکونی در کرمان بیرون زده است و عمق آب در برخی نقاط به دو متر هم رسیده است.


یکی از ساکنان منطقه مرکزی کرمان در گفتگو با خبرنگار مهر به بالا آمدن آبهای زیرسطحی در منزل خود اشاره کرد و افزود: رطوبت حاصل از آبهای زیرسطحی باعث ایجاد شکاف در دیوار منزلمان شده است به طوریکه از داخل اطاق می توان کوچه را مشاهده کرد.
وی با بیان اینکه تا 15 سال دیگر باید اقساط مربوط به خرید منزل خود را پرداخت کند، اظهار داشت: بارها به ادارات و نهادهای مختلف مراجعه کرده ام اما هیچ کدام مرا یاری نکرده اند و تنها می گویند منزل را تخلیه کنید.
مدیرعامل آب و فاضلاب شهری استان کرمان در گفتگو با خبرنگار مهر در کرمان از بالا آمدن آبهای زیرسطحی تا عمق شش متری در کرمان خبر داد و ادامه داد: در برخی از نقاط این رقم تنها دو متر است و آب بالا آمده در برخی نقاط شهر تا عمق پنج تا 10 متری متغیر است.
وی از مرکز شهر به علت تراکم جمعیت به عنوان بحرانی ترین قسمت نام برد و عنوان کرد: در این مناطق عمق آبهای زیرسطحی به دو متر رسیده است.
تربتی با اشاره به حفر دو حلقه چاه در خیابان شهید عباسپور و پارک مطهری کرمان برای تخلیه آبهای زیرسطحی خاطرنشان کرد: بوی نامطبوع این آبها نشانگر کیفیت پایین آن است و باید به این نکته توجه داشت که آبهای زیرسطحی از فاضلاب به وجود می آید که خاک ذرات معلق آن را ***** کرده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمان بیان کرد: مطالعات اجرای طرح فاضلاب شهر کرمان از سال 71 آغاز و کار اجرایی آن از سال 76 شروع شده است.
تربتی اضافه کرد: مجموع اعتبارات مربوط به فاضلاب شهری طی این 12 سال 23 میلیارد و 350 میلیون تومان بوده است.
وی یادآور شد: از هزار و 800 لیتر آبی که در ثانیه وارد محدوده شهر کرمان می شود، هزار و 400 لیتر آن در هر ثانیه تبدیل به فاضلاب شده و به پوسته زیرزمینی شهر تزریق می شود.


مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمان هشدار داد: چنانچه زلزله ای اتفاق بیفتد، وجود آبهای زیرسطحی باعث انتقال انرژی شده و اثرات تخریبی را افزایش می دهد.
وضعیت آبهای زیرسطحی کرمان بحرانی است
گرچه در آذر ماه سال گذشته مراسم کلنگ زنی فاز اول خط انتقال آبهای زیرسطحی به پردیسان قائم در پارک خیابان "برزو آمیغی" شهر کرمان برگزار شد و پیش بینی می شد با حفر چندین حلقه چاه بتوان تا حدودی معضل آبهای زیرسطحی کرمان را بهبود بخشید اما در اردیبهشت ماه امسال شهردار کرمان در نشست عمومی شورای شهر کرمان وضعیت آبهای زیرسطحی را بحرانی دانست و گفت: بالا آمدن سطح آبهای زیرزمینی بمب خفته ای است که هنوز به مرحله انفجار نرسیده است.
ابوالقاسم سیف الهی عنوان کرد: حد فاصل مسجد جامع تا چهارراه سمیه در یک شعاع 400 تا 500 هکتاری وضعیت آبهای زیرزمینی بحرانی است.
وی یادآور شد: بالا آمدن آبهای زیرسطحی در شعاع 200 هکتاری آن منطقه نیز نزدیک به بحران است.
شهردار کرمان با اشاره به اینکه در بحث رسیدگی به موضوع بالا آمدن آبهای زیرسطحی، همه نگاه ها متوجه شهرداری است، اظهار داشت: رسیدگی به این امر وظیفه شورا و شهرداری نبوده و به عهده شرکت آب و فاضلاب است.
به گفته سیف الهی پروژه فاضلاب شهری کرمان کند اجرا می شود که دلیل آن نبود اعتبارات کافی و عدم وجود پیمانکار قوی است.
ایجاد و تکمیل شبکه‌ فاضلاب شهری کرمان بهترین راه حل
یک کارشناس ارشد سازه در این مورد گفت: فاضلاب شهر کرمان به طور سنتی از طریق چاه‌های جاذب به سفره‌ آب ‌زیرزمینی منتقل می‌شود که این شیوه‌ دفع فاضلاب که در نوع خود در دنیا کم‌نظیر است باعث بالا آمدن سطح آبهای زیرزمینی، آلودگی این‌ آبها و همچنین باعث شیوع برخی بیماری‌ها می‌شود.
علی فخرالدینی با اشاره به اینکه ممکن است ساختمانهایی که به دلیل نیروی افقی زمین ‌لرزه‌ها آسیب نمی‌بینند بر اثر پدیده‌ای به نام "روانگرایی" که به دلیل افزایش سطح آب‌های زیرزمینی و نفوذ به خاک زیر پی ساختمانها بروز می‌یابد دچار آسیب جدی شوند و ادامه داد: به علت عدم وجود شبکه‌ فاضلاب شهری و بالا آمدن سطح تراز آب‌های زیرزمینی، لایه‌های سست ماسه ‌ای و اشباع از آب تشکیل شده که بر اثر زلزله این لایه حالت خمیری به خود می ‌گیرد که ساختمان‌ها را واژگون یا کج می‌کند.
وی ایجاد و تکمیل هرچه سریع ‌تر شبکه‌ فاضلاب شهری در کرمان را بهترین راه چاره برای حل این مشکل می‌داند و اظهار داشت: این شبکه در دراز مدت باعث پایین رفتن سطح آب‌های زیرزمینی می ‌شود.
فخرالدینی یادآور شد: با پایین آمدن سطح آب احتمال پدیدآمدن نشست‌هایی در برخی ساختمان‌ها وجود دارد که البته این وضعیت تثبیت شده بعد از ایجاد شبکه‌ فاضلاب از وضعیت ناپایدار فعلی به مراتب بهتر و کم خطرتر است.
طرح پمپاژ آبهای زیرسطحی کرمان 22 میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد
فرماندار کرمان در گفتگو با خبرنگار مهر در کرمان افزایش مصارف آب شهری را از جمله عواملی که بیشترین تاثیر را در بالا آمدن سطح آب زیرسطحی دارد ذکر کرد و افزود: بررسی ها نشان می دهد افزایش میزان 64/24 میلیون متر مکعب آب شرب مصرفی در سال 68 به 6/45 میلیون مکعب در سال 87 که ناشی از افزایش جمعیت و توسعه شهر کرمان است همراه با انسداد مجاری زیرزمینی مانند، تغییر اراضی کشاورزی با حذف چاه های بهره برداری و استفاده از چاه های جذبی در شرایط فقدان شبکه فاضلاب شهری باعث بالا آمدن سطح ایستایی در محدوده شهر شده است.
علی انجم شعاع تاکید کرد: سطح آب زیرزمینی در شهر کرمان اکنون در عمقی از سطح زمین قرار دارد که نه تنها بناهای تاریخی و مذهبی بلکه ساختمانهای مسکونی و تجاری نیز مورد تهدید قرار گرفته است.
وی به انتخاب مشاور برای انجام کار کارشناسی بر روی آبهای زیرسطحی کرمان در سال جاری اشاره کرد و گفت: با مطالعه دقیق در این مورد مقرر شد از طریق ایجاد چاه زهکش در مناطق محدود شهری کرمان به ویژه بافت مرکزی شهر آبهای زیرسطحی پمپاژ و برای مصرف بهینه در تغذیه مصنوعی دشتها و مصارف کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد.
فرماندار کرمان ادامه داد: از مزیتهای طرح مذکور می توان به عدم ایجاد شوک احتمالی به سفره های ناهمگن اشاره کرد.
انجم شعاع هزینه اولیه این طرح را 22 میلیارد ریال دانست و گفت: در صورت تائید نهایی عملیات اجرایی این طرح در سال جاری آغاز می شود.


هرچند تا ایجاد شبکه فاضلاب شهری می توان از آبهای انتقال داده شده از بافت قدیم کرمان در جهت رفع مشکل کم آبی، گسترش فضای سبز و همچنین ایجاد مکانهای تفریحی استفاده کرد اما برای حفظ جان مردم و همچنین آثار باستانی، تاریخی و مذهبی در این محدوده باید با عزم و اراده ملی هرچه سریعتر بودجه مورد نیاز برای شبکه فاضلاب کرمان تامین شود.
خبر گذاری مهر

سلام
دیروز پریروز تلویزیون خبری را از نشت آب در بناهای سطح شهر خصوصا منطقه ی مرکزی و باستانی شهر نشان می داد که خیلی تاسف برانگیز بود..

جالب بود که مسئول مربوطه می گفت منتظر هستیم که به ما بودجه بدهند تا اقدام کنیم . اگر ساختمان های مرکز شهر فروریخته شود که هرقدر هم بودجه بیاد که فایده ای نداره.

واعجبا

جناب گنجویی لطفا ما رو از سیر قضایا با خیر کنید
کار به کجاها کشیده الان ؟
 
بالا