دراكولا در كمين مسافران شمال
دراكولا در كمين مسافران شمال
با افزايش گرماي هوا و رطوبت نسبي در تابستان، حمله شبانه «دراكولا» بسياري از مردم مناطق مختلف استان گيلان را دچار دردسر كرد.
در اين فصل بسياري از ساكنان استان گيلان، از حمله خاموش غافلگيرانه اين موجود آزار دهنده مجروح ميشوند و حتي برخي نيز كارشان به بيمارستان ميكشد. بر خلاف آنچه تصور ميشود جثه دراكولاي گيلان فقط اندكي بزرگ تر از مورچه قرمز است.
اين بندپاي كوچك كه به سلطان حشرات مناطق گرم و مرطوب معروف است به واسطه سمي كه در بدن خودش دارد، فاقد دشمن طبيعي است و حتي پرندگان نيز از خوردن آن خودداري ميكنند.
اين حشره كوچك داراي دو رنگ قرمز و قهوهاي بند بند است و در شاليزارها، علف زارها و ساختمان هاي مرطوب بيشتر ديده ميشود. دراكولا در شب به سوي نور و روشنايي جلب ميشود و در صورت قرار گرفتن اين حشره بر روي پوست انسان، مادهاي ترشح ميكند كه باعث ايجاد تاولهاي عفوني بر روي پوست ميشود.
اين حشره نيش نميزند، آرام بر روي پوست حركت ميكند و با اين حركت ماده سمي خود را روي پوست ميريزد.
حشره ی دراكولا، سوسك نارنجي رنگي با نام علمي PEDRUS است كه در بدن آن سمي با نام علمي pedren وجود دارد. اين حشره به محض تحريك، با ترشح سم بر پوست بدن باعث بروز تاول هاي شديدي همراه با درد، سوزش و خارش ميشود. تاولهاي ناشي از سم اين حشره درمان خاصي ندارد و تنها بايستي با استفاده مواد ضد عفونيكننده و پمادهاي مسكن دوره ی بهبود 10 روزه تا يك ماهه آن را تحمل كرد.
متخصصان مركز تحقيقات پوست گيلان معتقدند اين حشره كوچك و خطرناك كه بيشتر در گيلان ديده ميشود، با گرماي هوا و بالا رفتن ميزان رطوبت تكثير ميشود.
قدرت پرواز اين حشرات به قدري بالا است كه از فاصله 79 كيلومتري ساحل دريا به سوي نور كشتي جذب مي شوند. هرچند راه كارهاي ارائه شده اين گروه تاثير بسياري بر جلوگيري از گزش اين حشره داشت، اما هنوز هم گردشگراني كه به شمال ميروند از گزند هجوم دراكولا در امان نيستند.
در گيلان و مازندران نوعي بيماري پوستي در اواخر بهار، تابستان و اوايل پاييز مشاهده مي شود كه عامل ايجاد آن همين حشره است. در گيلان اين حشره را به نامهاي مختلفي چون شب سوز، تله گز، چي سوزان و دراكولا مي شناسند.
در مازندران نيز اغلب مردم فكر مي كنند ضايعه پوستي ايجاد شده از حشره اي به نام "ون" است كه ظاهراً به يك نوع عنكبوت گفته مي شود.
دراكولا برخلاف تصور عموم كمتر نيش مي زند و گاز مي گيرد؛ بلكه بيشتر له كردن حشره بر روي پوست ايجاد ضايعه مي كند.
نقاط باز بدن مثل صورت، دستها، ساعدها و پاها بيشترين آسيب را از اين حشره مي بينند. پس از له كردن حشره بر روي پوست ضايعه اي ايجاد مي شود كه به سرعت به ديگر قسمت هاي بدن منتقل ميشود.
اين عوارض كه گاه خفيف و در بسياري از موارد شديد است، پس از 24 ساعت آغاز مي شود که با قرمزي و احساس خارش همراه است. پس از خارش پوست آن قسمت كنده شده و اثري مانند سوختگي بر جا مي ماند.
دكتر مهدي جلوه و گروه همراه آنها در سال 1372 تحقيقي انجام داده اند تا هويت اين حشره را مشخص كنند.
دكتر جلوه در اين گزارش آورده است:
براي كنترل حشره و جلوگيري از هجوم آن، اولين روش نصب توري و پشه بند در محل خواب است. كاهش تعداد لامپ هاي روشن و كم كردن شدت نور، پاك سازي علف هاي هرز و ديگر گياهان، به ويژه گياهان پوسيده از محل نصب چادر و استفاده از حشره كش براي سم پاشي روي چادر، از ديگر روش هاي مبارزه با اين حشره ی خونخوار است.
سمي كه از گزش دراكولا به بدن وارد مي شود، بيماري درماتيت را باعث مي شود. براي جلوگيري از آن، تا حد ممكن بايد حشره را از روي عضو بدن بپرانيم (یعنی آن را روی پوست له نکنیم) و اگر دست يا عضو ديگري آلوده شد، حتما آن را با آب و صابون بشوييم.
گردشگراني كه در چادرهاي خود اقامت مي كنند و لباس هاي شسته را در فضاي باز آويزان مي كنند، قبل از جمع كردن آنها، بايد لباس ها را تكانده و قبل از پوشيدن دقيقا بازرسي كنند تا حشره از طريق لباس وارد بدن نشود.
دكتر مهدي پناهي، عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي گيلان هم در اين باره ميگويد: چنانچه ترشح سم پدرين توسط حشره دراكولا در نواحي حساس بدن مانند دور چشم كه داراي چين و چروك و پوست نازك است اتفاق بيفتد، شدت و درد تاول ها بيشتر ميشود.
وي اضافه ميكند: گزش اين حشره معمولا با خارش همراه است كه در صورت انجام اين عمل، تاولها پاره شده و مایع خارج شده از تاول ها، سطح وسيع تري از پوست را آلوده ميكند.
وي با بيان اينكه كودكان به سبب برخورداري از پوست نازك تر نسبت به گزش اين حشره بسيار آسيب پذيرترند، ميگويد: تاولهاي ناشي از گزش اين حشره درمان ندارد و فقط بايد محل ضايعه را با آب سرد و صابون مرتب شستشو داد. اكثر مردم براي درمان آن از الكل سفيد استفاده ميكنند، در حالي كه آب و صابون بهتر است.
اين متخصص پوست ضمن تاكيد بر اينكه استفاده از پمادهاي استريل چشمي و ضد خارش نيز براي درمان عوارض گزش مناسب است، تاكيد ميكند: بعد از برطرف شدن اين ضايعات پوستي لكه قهوه اي رنگي براي مدت ها روي پوست باقي ميماند كه به مرور زمان رفع ميشود.
منبع : همشهری