----------------------------*****---------------------------
Linux
----------------------------*****---------------------------
من روی پای خودم ایستاده ام !
بهتر است از همین ابتدا تکلیف را مشخص کنیم :
اگر استفاده از برنامه Adobe Premiere ، مهمترین چیز در زندگی شماست یا اگر یکی از طرفداران سر سخت بازی Call of Duty هستید ، لینوکس را فراموش کنید ، حداقل فعلا . در حالی که نسخه ای از اکثر نرم افزار هایی که در ویندوز نصب می شوند به طریقی برای استفاده از لینوکس وجود دارد اما آن دسته از نرم افزار هایی که نیاز مبرمی به استفاده از درایور های سخت افزاری و یا استفاده بسیار زیاد از قدرت کارت گرافیکی دارند در لینوکس موجود نیستند ؛ اما برای هر چیز دیگری ، لینوکس مطمئنا گزینه خوبی است .
بر خلاف ویندوز و Mac OS ، لینوکس مثل هوایی که تنفس می کنید مجانی است ، علاوه بر اینکه برای آن دسته از اشخاصی که مشتاقند با دست های خود تکنولوژی را به راحتی توسعه دهند ، این امکان فراهم است که به Source این سیستم عامل و برنامه های جانبی آن دسترسی داشته باشند ؛ درست بر خلاف شرکت هایی که تنها هدف خود را از توسعه نرم افزار ها ، دستیابی به سود بیشتر قرار داده اند .
اندازه و سرعت
بهتر است از سخت افزار شروع کنیم : لینوکس سبک ترین چیزی است که روی کامپیوتر خود نصب می کنید . این در حالی است که احتیاجات سخت افزاری برای نصب ویندوز روز به روز بیشتر و سنگین تر می شوند و همچنین سیستم عامل Mac هم نیاز به قدرت بسیار زیاد سخت افزاری برای اجرای هر چه سریع تر و بهتر سیستم عامل و برنامه ها دارد .
شما هنوز هم می توانید بر روی کامپیوتر قدیمی که حتی جز سری پنتیوم هم نیست تکیه کرده و لینوکس را به راحتی بر روی آن نصب کنید و هنگام کار هم با مشکلی مواجه نشوید .
ثبات و پایداری ، امنیت ، انعطاف پذیری
لینوکس فقط کوچک نیست ، بلکه سیستم عاملی پایدار و با ثبات است . بنا به تجربه ، همگی اذعان داریم که گاهی اوقات ویندوز به خودی خود هنگ می کند و یا بعد از مدتی استفاده و بدون هیچ دلیلی کند و به اصطلاح سنگین می شود و علت آن هم یا به وجود آمدن اشکالات در رجیستری است و یا اشکال در فایل های DLL .
لینوکس همه داده های تنظیماتی و کتابخانه ها را در فایل هایی که به راحتی در اختیار شما هستند قرار می دهد . شما به راحتی می توانید مشاهده کنید که ضمن کار با سیستم عامل چه مواردی تغییر می کنند علاوه بر این که به طور دستی هم می توانید تغییرات مورد نظر خود را اعمال کنید بدون اینکه نیازی باشد برای پیدا کردن قسمتی که مایل به تغییر آن هستید در بین 9 میلیون مدخل رجیستری HKEY_LOCAL_MACHINE به کشف و جستجو بپردازید ! ضمن اینکه ابزار پیکر بندی سیستم در لینوکس دارای رابط گرافیکی کاربر پسندی است .
در یکی از جدیدترین مسابقه هایی که هکر ها برای نفوذ به سیستم عامل ترتیب داده بودند ، کامپیوتر هایی که از سیستم عامل ویندوز ویستا و Mac OS X استفاده می کردند هک شدند اما به کامپیوتری که روی آن لینوکس نصب بود نفوذ نشد . البته در اینجا قصد نداریم مبالغه کنیم و اعلام کنیم که لینوکس هیچ مشکل امنیتی نداشته و هیچ ویروسی هم نمی تواند به آن نفوذ کند ، اما همگی اعتراف می کنیم که در حال حاضر شمار ویروس های شناخته شده ای که برای لینوکس ساخته شده اند بسیار کمتر از گلچین ویروس هایی است که به ویندوز نفوذ کرده اند ، علاوه بر اینکه با استفاده از قابلیت Checksum در لینوکس تا حدودی می توان وجود ویروس در فایل ها را تشخیص داد . از طرف دیگر شما می توانید از میان نسخه های مختلف سیستم عامل لینوکس هر کدام را که متناسب با نیاز شماست انتخاب نمایید . اگر حرفه ای هستید استفاده از لینوکس Debian را توصیه می کنیم ، اگر کاربری معمولی هستید و به دنبال سیستم عاملی هستید که کار با آن راحت بوده و کمترین نیازتان در زمینه استفاده از کامپیوتر را مرتفع کند استفاده از Ubuntu را پیشنهاد می کنیم و در نهایت اگر در زمینه کارهای تجاری دستی دارید استفاده از Red Hat و Novell SUSE بهترین انتخاب هستند .
برنامه های کاربردی و رابط کاربری
متاسفانه اکثر کاربران شایعاتی که در مورد لینوکس می شنوند را به راحتی قبول می کنند بدون اینکه حاضر باشند برای یک بار هم که شده این سیستم عامل را روی سیستم خود نصب کنند .
بهتر است رو راست باشیم !
تا به حال چند بار یکی از نسخه های لینوکس را روی سیستم خود نصب کرده اید ؟ به جرات می توان گفت که شاید تنها 10 درصد کاربران مبادرت به این کار کرده باشند و بقیه حتی فکر این کار را هم به سرشان راه نمی دهند .
شایعه بی پایه و اساسی که در مورد لینوکس بین کاربران مرسوم شده ، عدم وجود ابزار های کاربردی و مفید در لینوکس است . کسانی که این حرف را می زنند حتما نمی دانند با استفاده از ابزار هایی مانند CrossOver Linux ، Wine و یا WMWare Player به سادگی می توان بسیاری از ابزارهای سازگار با ویندوز را در لینوکس اجرا کرد . در بسیاری از موارد نرم افزار های خود لینوکس ممکن است بتوانند به راحتی نیاز های حرفه ای شما را هم بر طرف کنند . Open Office نرم افزاری حرفه ای و جایگزینی برای Microsoft Office محسوب می شود و همچنین نرم افزار های خوب و رایگانی برای ویرایش تصاویر ، فایل های ویدئویی ، فایل های صوتی و ... وجود دارد . برای مثال کافی است که عبارت Linux Video Editing را در گوگل جستجو نمایید تا نرم افزار مناسب در زمینه ویرایش و تولید فیلم های ویدئویی در لینوکس پیدا کنید .
از همه مهمتر ، هر روز به لیست نرم افزار هایی که با استفاده از فناوری هایی مانند Flex ، Silverlight ، Flash ، Java Script و Air تحت وب اجرا می شوند افزوده می شود . چه اهمیتی دارد اگر نتوانید Microsoft Office را روی لینوکس نصب کرده و اجرا نمایید در حالی که به راحتی می توانید با استفاده از مرورگر خود و تحت وب از آن استفاده نمایید .
نهایتا اینکه تجربه استفاده از لینوکس ، امروزه مانند استفاده از دیگر سیستم عامل هاست و تفاوت چندانی با آنها ندارد پس لازم نیست بی دلیل بترسید و فکر کنید با نصب لینوکس پا به دنیایی می گذارید که به طور کل برایتان ناشناخته است . رابط کاربری لینوکس عامه پسند و ساده است در کنار اینکه امکانات بیشتری هم در اختیارتان می گذارد . اگر توزیع کاربر پسندی از لینوکس مانند Ubuntu انتخاب می کنید نصب کردن لینوکس مانند آب خوردن و حتی می توان گفت ساده تر از ویندوز است و بر خلاف ویندوز حتی می توانید از اصل " خرید به شرط چاقو " هم استفاده کنید ! چرا که می توانید مزه سیستم عامل را قبل از نصب بچشید . Ubuntu را می توان به راحتی و به صورت زنده یا Live بدون اینکه نیاز به نصب آن باشد ، استفاده کنید ضمن اینکه کلیه امکانات را هم در اختیار خواهید داشت .
جالب است بدانید که حتی می توانید یک توزیع کامل و بی نقص مانند Damn Small Linux را به راحتی از روی یک فلش درایو یا کول دیسک 128 مگابایتی یا بیشتر اجرا نمایید . کامپیوترتان که روی آن ویندوز نصب کرده اید دوباره هنگ کرده و از کار افتاده است ؟
فلش درایو را به سیستم وصل نمایید ؛ سیستم آماده استفاده است . برای اطلاعات بیشتر می توانید به سایت DSL information مراجعه نمایید .
این نکته را هم به خاطر داشته باشید که توزیع های مختلف لینوکس به طرز خودکار قسمتی از درایو را برای نصب شدن به خود اختصاص می دهند و سیستم را Dual Boot می نمایند . ترس ها را کنار بگذارید و شک و تردید را از خود دور کنید ؛ از مراحل پیچیده نصب لینوکس و پشتیبانی نکردن از درایور های سخت افزاری می ترسید ؟
اینها همه مربوط به گذشته ای دور بودند !
نتیجه گیری
لینوکس رایگان ، سریع ، کم حجم ، پایدار و انعطاف پذیر است . لینوکس شما را از چرخه " هر سال خرید سخت افزار جدید و قوی " خارج می کند و این امکان را فراهم می سازد که خلاقیت بیشتری به خرج دهید و روی کارتان متمرکز شوید نه اینکه به پرستاری دلسوز برای سیستم عامل تبدیل شوید !