پيدا شدن شهري كه هزار سال از گم‌شدنش مي‌گذشت

آزرمیدخت

عضو جدید



برجاي مانده‌هايي از شهر گمشده «جرم‌وا» پس از هزار سال در گستره‌ي داراب استان فارس پيدا شد.

هم‌اكنون اين شهر باستاني که گفته مي‌شود از روزگاران پيش‌ از تاريخ، تا سده‌ي سوم هجري مهي:)قمري) كاربري داشته، به گونه‌اي غيرقانوني كاوش شده است. نشانه‌هاي اين شهر تاريخي را مي‌توان در کتاب جغرافيايي ابوعبدالله مِقدسي ديد.


به گزارش ميراث خبر؛ يکي از کارشناسان تاريخ در استان فارس پس از بررسي‌هاي بسيار در پيرامون شهر «داراب»، توانست، شواهدي از شهر باستاني گمشده جَرم‌وا را بيابد.

شهر باستاني جرم‌وا احتمالا از روزگاران پيش از تاريخي تا سده چهارم هجري رونق داشته است که پس از آن به شوندهاي:)دلايل) گوناگوني که هنوز روشن نيست ناپديد شده‌است.

«جمشيد صداقت‌کيش»، کارشناس تاريخ و يابنده‌ي شهر گمشده جرم‌وا دراين‌باره گفت: «پيش از پيدا شدن اين شهر تاريخي، شواهد آن را در کتاب ابوعبدالله مِقدسي مطالعه کرده بودم اما هنوز جاي اين شهر، به‌درستي برايم روشن نبود. تا اين كه گزارش‌هاي گوناگون از دست‌اندازي‌هاي غيرقانوني يابندگان عتيقه در گستره‌اي كه بوميان آن را جرمو مي‌خوانند، مرا براي كاوش، به آن گستره كشاند.

وي در دنباله گفت: «‌دو دژ در اين گستره هست. دژ نخست ٢٥٠ متر بالاتر از زمين است و براي دسترسي به آن نياز به يک پياده‌روي ٢٥ دقيقه‌اي است. در ميان دژ، سدي به بلنداي ١٠ تا ١٢ متر ساخته شده که گويا براي انباشت آب باران بوده است. اين سد دولايه؛ از ساروج ساخته شده و لايه نخست آن هنوز پابرجا است.»

او همچنين از پيدا شدن سفال‌هاي پيش از تاريخ در آن‌جا خبر داد كه در آشپزخانه كاربرد داشته‌اند.

از سوي ديگر دنباله‌ي بررسي‌ها به پيدا شدن دومين دژ که به نظر مي‌رسد يک برج باشد، انجاميده است.

صداقت‌کيش دراين‌باره گفت: «در روبه‌روي «جنت‌شهر» و بر فراز کوه، تپه‌اي ديده مي‌شود که مردم به آن «ارم» يا «گلستان ارم» مي‌گويند. اين همان دژ دوم يا برج است که از سنگ و گچ و خشت خام ساخته شده‌است. اين دژ چهار پنجره در پيرامون خود دارد و پايين اين کوه ساختمان‌هايي با ملات سنگ‌چين و خشکه‌چين و ديواره‌هاي باغ ديده مي‌شود. همچنين در اين گستره يک كاريز:)قنات) به چشم مي‌خورد که گفته مي‌‌شود اين كاريز تا سال ٦٠ خورشيدي نزديك به ٣٠ اينچ آب داشته‌است.»

بررسي‌هاي اين کارشناس تاريخ، در دژ دوم به شناسايي شيشه‌هاي روزگار ساساني و شمار بسياري «سرباره آهن» شده‌است که نشان از سکونت دور و دراز در آن دارد.

در سده‌ي چهارم هجري در لابه‌لاي کتاب‌هاي جغرافيايي چنين آمده که؛ از داراب به سوي «فرگ» به شهر «رم مهدي» مي‌رسند. «ابو‌عبدالله مِقدسي» در ٣٧٥ هجري مهي همين راه را پيموده و از شهر داراب به شهري به نام جرم‌وا رسيده، که هيچ کتاب ديگري از اين شهر نام نبرده ‌است.

به گفته وي، بي‌گمان اين دو دژ يافته شده که در پيوند با هم هستند، برجاي‌مانده‌هاي همان شهر رم يا رم‌مهدي يا جرم‌وا هستند. از سوي ديگر چون جغرافي‌دانان در ارايه‌ي اطلاعات ميان راهي، دژ‌هاي برفراز کوه را ملاک نمي‌دانستند، بي‌گمان اين شهر در دشتي ساخته شده که اکنون «جنت‌شهر» است.

صداقت‌کيش در پايان با پافشاري بر وضعيت نابسامان منطقه گفت: «حفاري‌هاي غيرمجاز به گونه‌اي گسترده انجام گرفته و برخي نقاط تا ٤ متر هم کنده شده‌است. ازاين‌رو سازمان ميراث فرهنگي هرچه زودتر بايد نسبت به نگهداري و پژوهش‌هاي باستان‌شناسي در منطقه دست به كار شود.»


 

neegahin

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
جالبه این قدمت تاریخی کشور عزیزمون رو نشون میده
 
Similar threads
Thread starter عنوان تالار پاسخ ها تاریخ
ahoo_fr سر يكي از سربازان هخامنشي پيدا شد ... تاریخ ایران 1

Similar threads

بالا