@@ والدين و بحران نوجواني فرزندان @@

مهندس حسام

عضو جدید
چگونه به فرزندمان كمك كنيم تا بحران نوجواني را پشت سر گذارد؟
والدين و بحران نوجواني فرزندان ( قسمت دوم )
در قسمت قبل به شناسايي مشكل نوجوانان و والدين آنها و ارائه راهكارهايي در اين زمينه پرداختيم . اينك در ادامه مي خوانيم...
توجه به تفاوت هاي فردي
تئوري ديگري كه در مشاوره در مورد مشكلات ارتباطي انسانها از جمله نوجوانان تاثيرات بسزايي گذاشته است تئوري تحليل رفتار متقابل "اريك برن" است . وي معتقد است كه در شخصيت انسان سه جنبه وجود دارد . والد – كودك – بالغ . اين سه شخصيت در انسان بين تولد تا پنج سالگي شكل مي گيرد .
- والد ضبط رويدادهاي خارجي است ( عوامل بيروني ) كه بدون سؤال حتي با زور بين تولد تا پنج سالگي در مغز شخص توليد مي شود . ( مفهوم آموخته شده زندگي ) در جنبه والد شخصيت انسان ، تمام پندارها ، اخطارها ، قوانين و مقرراتي كه بچه از پدر و مادر خود شنيده و در رفتار آنها ديده ، محفوظ است. امر و نهي ، محبت ها ، نوازش ها ، خنده ها ، اخطارها ، هشدارها يا صحبت هايي از قبيل "هرگز دروغ نگو" ، "مردم هميشه انسان را از روي دوستانش قضاوت مي كنند" ، "اسراف گناه است" و غيره .
-كودك ضبط رويدادهاي دروني است و يا به عبارت ديگر پاسخ يا عكس العمل او نسبت به آن چيزهايي است كه مي بيند و مي شنود . مثلاً احساسي كه از روي ترس مادر و پدر در طفل ايجاد مي شود ( مفهوم احساس شده زندگي ).
-و اما حدود ده ماهگي "بالغ" در انسان شروع به رشد مي كند . بالغ ضبط اطلاعاتي است كه از راه تحقيق و سنجش و تجربه به دست آمده است ( مفهوم انديشيده شده زندگي ) . از طريق بالغ است كه انسان كوچك مي تواند فرق زندگي را آن گونه كه به او ياد داده شده ( والد ) ، احساس كرده ( كودك ) و بالاخره آن گونه كه خودش استنباط كرده است ( بالغ ) متوجه شود. قدرت بالغ نيز اول در خويشتن داري نشان داده مي شود . احساسات برانگيخته شده انسان علامت آن است كه كودك درون انسان بيدار شده و بنابراين اولين قدم براي تقويت بالغ ، آن است كه به علائم والد و كودك حساسيت بيشتري داشته باشيم . اين اولين گام براي خوب عمل كردن بالغ است.
در بسياري از موارد همگام با نوجوانان ، در بزرگسالان شخصيت كودك در فعاليت مي باشد. بنابراين چه بسا روابط پدر و مادران با فرزندان و ديگران ، كودكانه باشد ؛ يعني با آنها احساسي رفتار كنيم و كودك وجودمان را با كودك وجود فرزندانمان درآويزيم ، عملي كه به هيچ وجه نتيجه اي نخواهد داشت.
در دوران بلوغ ، شخصيت نوجوان بي نهايت قابل تحريك است.
بايد نوجوان را طي ساليان دراز با تمرين ها و آموزش و تصميم گيري هاي كوچك و اتخاذ مسئوليت اخلاقي براي تصميماتش آماده ساخت . نوجوان بايد هدف و مقصد داشته باشد . اگر طي ساليان دراز پدر و مادر سعي كرده باشند و نوجوان را با واقعيت ها ، ارزش ها ، اهميت مردم و ارزش خودش آشنا كرده باشند ، در آن وقت مي توان به بالغ نوجوان اعتماد كرد. او در چهارده سالگي در كامپيوتر ذهنش به اندازه كافي اطلاعات دارد تا بتواند با آن ، عواقب بسياري از اعمال خود را بسنجد . اعتماد به نوجوان راه سازنده اي است كه پدر و مادر مي توانند براي مقابله با انواع و اقسام مسائل برهم زننده كه يك جوان در حال بلوغ مي تواند به خانه بياورد از آن استفاده كنند . به عبارتي استفاده از تمام شيوه ها در جاي درستش و به شكل درست آن توصيه مي شود . ( حس زماني و مكاني )
انسان هر قدر بيشتر درباره كودك و والد خود بداند بهتر مي تواند آنها را از بالغ جدا كند و به همان اندازه بالغ او مستقل تر ، خودكفاتر و نيرومندتر خواهد شد. وقتي كسي قادر است بگويد اين كودك من است ، يا اين والد من است در حقيقت دارد با بالغ خود حرف مي زند . در اثر همين سؤال كردنها انسان خودش را به سوي بالغ سوق مي دهد . در يك موقعيت فشار و ناراحتي ، همين كه انسان بپرسد " اين كيست كه در من عمل مي كند" ، خود تسكيني است. كودك درون خود را بشناسيد و آسيب پذيري هاي آن ، ترسهايش و راه هاي اصلي ابراز اين احساسها را ملاحظه كنيد. والد درون خود را بشناسيد و متوجه احكام ، تقاضاهايش ، وضعيت هاي تثبيت شده اش و راه هاي ابراز آن باشيد. نسبت به كودك ديگران حساسيت داشته باشيد . با آن حرف بزنيد و نوازش و حمايت كنيد و آن را به خاطر ابراز نيروهاي خلاقه اش تحسين كنيد و بالاتر از همه به احساس غير خوب او توجه داشته باشيد .
به بالغ درون خود براي پاسخ به يك انگيزه و جدا كردن اطلاعات والد و كودك از واقعيت كه به كامپيوتر ذهنش وارد مي شود وقت بدهيد و در صورت لزوم تا ده بشماريد. وقتي شك كرديد ، كاري نكنيد. هيچ كس به شما براي آنچه نگفته ايد حمله نخواهد كرد. روي يك سيستم ارزش ها براي زندگي خود تصميم بگيريد، بدون يك چهارچوب اخلاقي كلي نمي توانيد به آساني تصميم بگيريد ، حتي تصميم گيري در مورد مسائل كوچك روزانه .
نتيجه گيري
كاربرد شناخت درماني و تحليل رفتار متقابل از جمله ديدگاه هايي مي باشند كه در رابطه با حل معضلات افراد به طور كلي نتايج سودمندي داشته اند. كساني كه با شيوه هاي شناخت درماني آشنا شده و قادر به تشخيص انديشه هاي معقول از انديشه هاي نامعقولشان مي باشند يك شبه ره صد ساله پيموده اند . همان طور كه در دستورالعمل هاي اين دو نظريه مشاهده كرديم وجوه اشتراكي بين آنها يافت مي شود . شيوه هاي فوق نه تنها به عنوان تكنيك هاي سودمند در مراكز مشاوره كاربرد داشته است ، بلكه آشنايي و كاربرد آن در زندگي و برخوردهاي عادي خانوادگي و اجتماعي نيز فوق العاده راهگشا بوده است .
«« نويسنده : مهنـدس حسـام »»
 

مهندس حسام

عضو جدید
@@ نوجوانان را باور كنيد @@

@@ نوجوانان را باور كنيد @@

نوجوانان را باور كنيد
ورود به بزرگسالي، مي تواند زمان درگيري و كشمكش براي نوجوانان و خانواده شان باشد . نوجوان به سرعت دچار تغييرات فيزيكي و عاطفي مي گردد ، پس والدين و اطرافيان نيز بايد برخوردشان را متناسب با تغييرات او تعديل نمايند ، به اين ترتيب روابط آنان وارد مرحله جديدي مي گردد . دراين دوران ، نوجوان بين تمايلش به آزادي و استقلال ، و نياز به تحت حمايت خانواده بودن ، سرگردان است و براي رسيدن به اين استقلال ، گام هاي متهورانه اي برمي دارد واگرچه والدين نيز مايلند فرزندشان فردي شاد و مستقل پرورش يابد اما با نگراني نظاره گر او هستند و مجبورند اين واقعيت را بپذيرند كه اگر چه براي فرزندشان آرزوهايي در سرمي پرورانند اما ممكن است به واقعيت نپيوندد ، زيرا نوجوانان نيز براي خود آرزوهايي دارند.
وجود روابط مناسب والدين با نوجوانان ، به آنان دراين فراز و نشيب كمك خواهد كرد و رسيدن به اين روابط ، نيازمند سعي و تلاش بيشتري است . آنچه كه والدين مي توانند انجام دهند:
1- اوقات بيشتري را با نوجوانانتان بگذرانيد.
اگرچه غالبا ترتيب دادن زماني براي بودن با فرزندان مشكل است ( زيرا نوجوانان مايلند بيشتر اوقاتشان را با دوستانشان سپري كنند) اما با كمي صبر و حوصله و انعطاف بيشتر در برخورد با مسأله ، اين زمان به دست خواهد آمد. دراينجا اوقات به خاصي را به شما پيشنهاد مي كنيم :
زمان صرف غذا : حتي اگر گاهي اوقات اعضاي خانواده با يكديگر غذا صرف مي كنند، شما مي توانيد در اين فرصت در موفقيت ها، عقايد و سليقه نوجوانتان سهيم باشيد.
در ماشين : بعضي اوقات كه با نوجوانتان به جايي مي رويد ، سعي كنيد در هنگام رانندگي فرصت مناسبي ايجاد كنيد تا او با شما وارد گفت و گو شود ؛ زيرا بيشتر نوجوانان هنگامي كه به آنان مستقيماً نگاه نشود ، راحت تر صحبت مي كنند.
زمان خواب : قبل از آنكه فرزندتان به خواب رود، رفتن به اتاق او و انجام يك گفت و گوي خودماني و كوتاه مي تواند برايش بسيار آرام بخش باشد.
زمان صرف عصرانه : بعدازظهرها به همراه فرزندتان به گردش برويد ( بهتر است محلي را انتخاب كنيد كه دوستان او معمولاً به آنجا نمي روند ، زيرا نوجوانان اغلب از اينكه دوستانشان آنان را با والدينشان ببينند مضطرب مي شوند ).
2- به علايق او توجه نشان دهيد و متقابلا خود را نيز با او در ميان بگذاريد :
به تماشاي فعاليت هاي ورزشي و غير ورزشي او برويد .
به همراه او به تماشاي برنامه تلويزيوني مورد علاقه اش بنشينيد و به ياد داشته باشيد برخورد منتقدانه نداشته باشيد .
سعي كنيد دركارها يا علايقتان ، او را به عنوان يك دوست بزرگسال شريك بدانيد .
به همراه او به تماشاي فيلمي كه مورد علاقه هر دويتان است برويد و يا در مورد آن با يكديگر صحبت كنيد.
3- به نوجوان گوش فرا دهيد:
وقتي نوجوانان با والدينشان صحبت مي كنند، اغلب قبل از آنكه فرصتي براي بيان احساساتشان بيابند مورد پند و اندرز قرار مي گيرند و اين عمل نه تنها برقراري ارتباط را متوقف مي سازد بلكه موجب دلسردي آنان دردستيابي به راه حل مناسب براي مشكلشان مي گردد. سودمندترين واكنش براي كمك به نوجوانتان آن است كه توجه و علاقه ي خويش را نسبت به شنيدن احساسش نشان دهيد و راه را براي بيان احساساتش باز گذاريد.
4- عشق و علاقه خويش را به فرزندتان نشان دهيد:
براي آنكه كسي درك كند كه دوستش داريد ، لازم است علاقه تان را به طور مستمر نشان دهيد .
بيشتر اوقات به او بگوييد كه دوستش داريد .
گاهي اوقات غذايي را كه دوست دارد برايش مهيا كنيد .
بعضي اوقات ، هنگامي كه به گردش يا پياده روي رفتيد چيزي برايش بخريد تا به او نشان دهيد كه به فكرش بوده ايد.
براي كمك به نوجوانتان از تحمل هيچ زحمتي دريغ نورزيد.
5- نوجوانانتان را باور كنيد:
اين فرصت را به او بدهيد كه بداند در موقعيت سني خاص و حساسي است .
نظر او را در مورد بعضي چيزها كه از آنها آگاهي دارد ، جويا شويد( براي مثال: تنظيم ويديو،...)
كاردستي و آثاري از عكاسي يا نقاشي او را در معرض ديد قرار دهيد.
در يك دفتر ياداشت روزانه ، كارهاي مهمي را كه انجام داده است يادداشت كنيد.
اگر او مرتكب اشتباهي شد به اين مطلب ايمان داشته باشيد كه دفعه بعد آن را بهتر انجام خواهد داد.
به خاطر داشته باشيد:
اگر چه انجام موارد ذكر شده نياز به صرف وقت دارد و اغلب پيدا كردن اين فرصت ها مشكل است ، اما حاصل كار، خودباوري بهتر نوجوانتان از خويش ، بهبود در رفتارش وبرقراري ارتباط با شما است.
به هر حال هر چقدر كه او تلاش هاي شما را ناديده گرفته و يا حتي مورد تمسخر قرار دهد ؛ به اين مطلب نياز بيشتري است تا نوجوانتان بداند كه شما او را دوست داريد و او را باور مي كنيد.
او نياز به توجه فزاينده اي دارد .
گاهي اوقات از قالب شخصيتي والدين بيرون آمده و نقش يك دوست را با او داشته باشيد.
حتماً به خاطرداشته باشيد كه كاري انجام ندهيد تا او از شما سلب اعتماد كند، اگرچه او هميشه موجب جلب اعتماد شما نمي شود .
گاهي اوقات در خلوت ، زماني را به يادآوري خاطرات و احساسات خود هنگامي كه هم سن فرزندتان بوديد، اختصاص دهيد.
»» نتيجه ی اصلی :

به خاطر داشته باشيد هيچ پدر و مادري كاملاً بي نقص نيستند و ايده آل بودن
به سادگي دست يافتني نيست .

<<تحقيق و نوشته : مهندس حسام>>
 

Similar threads

بالا