
آيا نان هاي رژيمي تنها براي افرادي که داراي رژيم هستند مفيد مي باشد يا بدن افراد ديگر نيز به مصرف اين نان هاي نياز مند است؟
با توجه به اين كه نانهاي سفيد فاقد ارزش غذايي هستند،بايد استفاده از نانهاي رژيمي در ميان مردم متداول شود تا همگي از مزاياي درماني آن بهرهمند شوند.نانهاي رژيمي نانهايي هستند كه حاوي مقدار زيادي سبوس و درصد اندكي نمك هستند.اين نانها به علت داشتن سبوس خواص درماني متعدد و بيشماري دارند.با اين حال جاي تاسف است كه مصرف نان سفيد روزبهروز در كشور ما خصوصا در ميان نسل جوان زيادتر ميشود.
مصرفكنندگان اين نوع نانها معتقدند كه با مصرف چنين نانهايي تنها دچار اضافه وزن ميشوند؛ اما واقعيت اين است كه اين نانها علاوه بر كالري بالا و ارزش تغذيهاي پايين، تنها از آرد الك كرده ساده به دست نميآيند.
گاهي در تركيب اين آردها از مواد شيميايي استفاده ميشود. آرد نانهاي سفيد در برخي از كارخانجات با مواد شيميايي سفيد ميشوند. اين عمل سفيدگري گاهي با گازهايي انجام ميشود كه بهطور نسبي سمي بوده و به مرور در بدن تجمع يافته و در درازمدت منجر به مسموميت در مصرفكننده ميشود. از سوي ديگر در بيشتر نانهاي سفيد و يا محصولاتي نظير كيك، بيسكويت و شيريني به جاي خمير ترش از انواع مواد افزودني شيميايي عملآورنده و بهبوددهنده جهت تردي، ايجاد پف و ديگر ويژگيهاي مطلوب در فرآيند پخت استفاده ميشود.
آزمايشات انجام شده روي اين مواد نشان داده است كه اين مواد مولد زخمهاي سخت معده و روده هستند. از ديگر اثرات مخرب آن اثر عميق روي غدد تناسلي زنان است كه سبب كوچك شدن و ناكارايي تخمكها ميشود.لذا به تمامي بيماران و افراد سالم توصيه ميكنيم كه نان سفيد را از غذاي خود حذف كرده و به جاي آن نان تيره كامل كه بهترين نمونه آن نان سنگك است،مصرف نماييد.طبق آزمايشهايي كه روي نان سنگك صورت گرفته است،
اين نان تقريبا كامل است و در تهيه آن آرد سبوسدار به كار رفته است.اين آرد تقريبا تمام املاح و ويتامينهاي خود را حفظ كرده است. البته ارزش غذايي اين آرد در حين پخت در معرض نور و حرارت تنور دستخوش تغييراتي ميشود و برخي از ويتامينهاي خود را از دست ميدهد،اما ويتامين A و 2 B آن تقريبا باقي ميماند ولي ويتامين 1 B آن بر اثر حرارت بسيار كم ميشود و اثري از ويتامين C وجود ندارد.
توجه:
هرچند نانهاي كامل و سبوسدار از نظر ارزش غذايي بهتر از نان سفيد هستند اما اين كه اين نانها كاملا رژيمي و كمكالرياند يك باور نادرست تغذيهاي است.خيليها در هر وعده غذايي مقدار زيادي از اين نوع نانها را استفاده ميكنند،با اين اعتقاد كه اين نوع نانها براي سلامتي آنها مفيد است و كالري كم دارد؛ اما واقعيت اين است كه نانهاي سبوسدار هم نان هستند و كالري دارند، به عنوان مثال در 100 گرم نان گندم يا جو 250 كالري انرژي و در 100 گرم سبوسدار آن 218 كالري انرژي نهفته است،بنابراين از نظر كالري تفاوت چنداني با هم ندارند.لذا با توصيه كارشناسان غذايي،نانهاي سبوسدار را جايگزين نانهاي سفيد كنيد؛اما با توجه به مقدار انرژياي كه دارند،مقدار مشخصي از اين نانها را در رژيم غذايي خود بگنجانيد.