نانوذرات طلا Gold nanoparticles
نانوذرات طلا Gold nanoparticles
نانوذرات طلا
نانو ذرات طلا به دلیل خواص رنگی متفاوتی که از خود نشان می دهد در بین ذرات نانو کاربرد های خاص خود را دارد، و عمده کاربرد آن در مبحث پزشکی و در کاربرد های تشخیصی است.
نانو ذرات طلا در وسایل نوری و الکترونیک و بیوشیمی، بیوتکنولوژی کاربرد فراوان دارد. از نانو ذرات طلا برای تولید الکترود با حساسیت و قابلیت انتخابی بالا برپایه خودآرایی نانو ذرات طلا و همچنین نشاندن ذرات طلا روی الکترود از طریق پیوندهای کووالانسی یا الکتروستاتیکی یا الکتروشیمیایی بررسی شدهاند.
Scanning electron micrograph of a cluster of gold nanoparticles on a Si3N4 membrane
کاربرد نانو ذرات طلا :
- بدیهی ترین کاربرد نانو ذرات طلا، در زمینه پزشکی است.نانو ذرات طلا توسط نور گرم می شوند و با استفاده از این گرما می توانیم درون سلول تغیراتی ایجاد کنیم و جذب نور در نانو ذرات طلا ، چندین برابر بیشتر از جذب نور در بافت های اطراف است.
به کمک نانوذرات طلا ميتوان سلولهاي سرطاني را نابود کرد. اين ذرات ميتوانند از طريق يک پوشش مولکولي سازگارِ زيستي، خود را به سلولهاي سرطاني متصل کنند. به کمک ليزر ميتوان به اين ذرات حرارت داد و اين کار را تا آنجا ادامه داد که سلولهاي سرطاني مذکور بميرند، همچنين در هنگام مشاهده مولکولهاي زيستي با يک ميکروسکوپ الکتروني، اين ذرات ميتوانند به عنوان يک ردياب عمل کنند
در نانوالکترونيک نيز ميتوان از نانوذرات طلا بهعنوان اجزاي مدارهاي الکتريکي استفاده کرد.
از این نانو ذرات در بدنه ی اتومبیل ها هم استفاده می شود و هدف اصلی این تکنولوژی کاهش آلودگی محیط زیست و جلوگیری از اتلاف انرژی و افزایش مقاومت در برابر خوردگی است.و با پوشش دادن بدنه ی اتومبیل با این نانو ذرات میتوانیم براقیت بدنه ی اتومبیل را افزایش دهیم با نانو تکنولوژی بدون آنکه جنس بدنه ی اتومبیل و قالب های آن را تغییر دهیم تنها با nanolaminat با هزینه ی بسیار اندک جلوه و دوام رنگ اتومبیل را افزایش می دهیم.
-
حذف منواكسيدكربن بهكمك نانوذرات طلا:
یکیي از كاتاليستهايي كه با توجه به خاصيت انتخابپذيري مناسب و فعاليت مطلوب براي حذف گاز منواكسيدكربن بتازگي مطرح شده ، نانوذرات طلاست. مهمترين ويژگي نانو ذرات، بالا بودن نسبت سطح به حجم در اين گروه از مواد و ذرات است.
با استفاده از اين خاصيت ميتوان كاتاليزورهاي قدرتمندي در ابعاد نانو توليد كرد كه ميتوانند عملكرد واكنشهاي شيميايي را به ميزان قابل توجهي افزايش دهند و از توليد مواد زائد در واكنشها جلوگيري كنند.
-
توليد نخستين لباس رنگي ابريشمي با استفاده از نانوذرات طلا:
محققاني از زلاندنو نشان دادهاند که افزودن نانوذراتي از طلا خالص به پارچههاي ابريشمي، ترکيب متنوعي از رنگهاي مختلف در آنها ايجاد ميكند که بهويژه ميتواند براي خياطان لباسهاي گرانقيمت زنانه و مطابق مد روز، جالب توجه باشد؛ در واقع کسي که چنين لباسي را بپوشد مانند آن است که لباسي از طلا خالص به تن کردهاست.
آنها موفق شدهاند براي نخستين بار يک شال زنانه از اين نوع بسازند.
رنگ کردن پارچه با نانوذرات طلا، هر رنگي از بنفش گرفته تا زرد و يا رنگهاي ديگري در اين بين را به پارچه ميدهد هم. به باور اين محققان ميتوان به اين شکل از تركيب اين رنگهاي مختلف با هم، رنگ جديدي را به دست آورد و در اين بين تغيير مقدار نانوذرات طلا تعيينکنندة شدت تيرگي رنگ خواهد بود.
به نظر آنها اين رنگ به نوع فلز گرانقيمت به کاررفته، اندازة نانوذرات و در برخي موارد به شکل آنها هم بستگي دارد؛ مثلاً نانوذرات طلاي کروي به قطر ده نانومتر، رنگ قرمز شرابي توليد ميکند که با افزايش اين اندازه تا مرز صد نانومتر اين رنگ به قرمز، ارغواني، آبي تغيير رنگ ميدهد و يا مقداري خاکستري ميشود.
-
بادوام كردن دندانهاي حساس بااستفاده از نانو ذرات طلا:
بر اساس تحقیقات دانشمندان تایوانی، قراردادن نانو ذرات طلا بر روی سطح یک دندان حساس و سپس تثبیت آنها با استفاده از یک لیزر، میتواند دوام دندان حساس را برای مدت طولانی افزایش دهد.
- نانو ذرات در الکتروشیمی به علت خواص فیزیکی و شیمیایی خود مورد استفاده قرار گرفتهاند همچنین استفاده از الکتروشیمی در نانو تکنولوژی بسیار مورد توجه بوده است،
کاربرد نانو ذرات طلا در شیمی بهعنوان کاتالیزور :
1. پلیمر همراه ذرات طلا در تبدیل اپوکسید به کربامات همراه دی اکسید کربن.
2. استفاده از نانو ذرات طلا بهعنوان کاتالیزور در تهیه پلی وینیل پیرولیدین در آب. در اینجا اندازه ذرات طلا بسیار مهم است زیرا هرچه اندازه ذرات کوچکتر باشد فعالیت کاتالیتی بیشتری دارد و اکسیژن بیشتری جذب میکند.
3. استفاده از نانو ذرات طلا بهعنوان کاتالیزور برای بستن زنجیرهای اولفینی بهصورت حلقه و نشانهگذاری کردن DNA.
4. استفاده از نانو ذرات طلای پوشش داده شده اِن اکتان تیولات به همراه Rh ـ دی فسفین (کایرال) بهعنوان کاتالیزور.
5. تهیه نانو کلاسترهای آنانتیومری طلا توسط گروه فعال تیول و پنیسیلین آمین که برای تشخیص کایرالیته بهکار برده میشوند.
6. افزایش قابلیت اکسیداسیون فوتو کاتالیتی AgCl به وسیله ذرات طلا در اکسیداسیون آب.
Reconstruction of the gold nanoparticle from the diffraction pattern with a spatial resolution of about 5 nm.
همانطور که گفته شده بود، به دلیل یکسان بودن روش های تولید طلا ونقره ، با یکدیگر بیان می شود.
روشهای تولید نانو طلاو نقره :
1.
سنتز فازبخار
سنتز فازبخار ذرات، برای تولید نانو ذرات فلزی مناسب است به این صورت که مخلوط فاز بخار بهطور دینامیکی ناپایدار است تا مواد در حد نانو تهیه شود ، ذرات به صورت همگن هستهگذاری میکنند و بعد از یکبار مرحله هستهگذاری، بخار فوق اشباع باقی مانده به وسیله متراکم شدن و واکنش با ذرات باعث رشد ذرهها میشود، در این جا رشد ذره بیش از مرحله هستهگذاری اتفاق میافتد (در ابتدا باید بخار فوق اشباع تشکیل داد به این صورت که یک جامد را حرارت میدهیم تا بهصورت بخار در یک گاز پایه درآید، سپس با یک گاز سرد آن را مخلوط میکنیم تا دمای آن کاهش یابد بعد از این مرحله باید سیستم را خاموش کرد که با برداشتن منبع بخار فوق اشباع یا کاهش سینتیکی واکنش انجام میشود و از رشد ذرات جلوگیری میشود).
2.
الکتروشیمیایی
برای تهیه نانو ذرات طلا و نقره از طریق روشهای الکتروشیمیایی نیز اقداماتی شده است که سایز ذرات با تنظیم شدت جریان تغییر میکند. در روشهای الکتروشیمیایی در تولید نانو ذرات اثرات پارامترهای گوناگون مثل دما، جنس کاتد، اورولتاژ، دانسیته جریان، زمان، نوع الکترولیت بر روی اندازه و ساختار ذات بررسی شده است یکی از روشهای سنتز نانو ذرات فلزی طی روش الکتروشیمی الکترو پالس است این روش بر پایه استفاده از الکتروشیمی پالسی و شیمی صوت است و به تجهیزات بالا احتیاج دارد. روشی برای جانشینی الکتروستاتیکی طلا روی سطح الکترود در الکتروشیمی و ایجاد باند بین طلا با تیولها و دیسولفیدها گزارش شده است.
رسوبگذاری الکتروشیمیایی بر پایه، سولفات، کلرید، برمید و یدید نقره انجام میشود. در تمام موارد لایهای از نقره تشکیل میشود. از جمله فواید روشهای الکتروشیمیایی برای تهیه نانو پودرها این است که به راحتی ایزوله و جدا میشوند و محصول فرعی حاصل از ماده کاهنده را هم تولید نمیکنند و بسیار انتخابی عمل میکنند. برای جلوگیری از جانشینی خودبخودی Ag+ روی سطح پتانسیل را باید کنترل کرد.
3. فوتولیز
سنتز نانو ذرات به روش پرتو کافت گاما نیز میسر است طی این کاهنده قوی بهوجود میآید که باعث کاهش یون فلز شده و عدد اکسایش فلز را به صفر میرسانند.