مصاحبه با «فرزانه شرفبافي» نخستين زن فارغ التحصيل مقطع دكترا رشته هوافضا

gordafarin

عضو جدید
کاربر ممتاز
معمولا علاقه به ستاره ها و نجوم باعث گرايش دانشجويان به رشته هوافضا ست; آيا در مورد شما هم صادق است؟

بله، من به نجوم علاقه داشتم و دوست داشتم فضانورد شوم. اما حالابعد از ورود به اين رشته بيش تر از فضا به هوا علاقه مند شده ام و فعاليت ام در اين زمينه بيش تر است. مبحث هوايي براي من جذاب تر است.

آيا فكر مي كنيد جامعه ما، قابليت پذيرش زني را كه در يك رشته تقريبا مردانه فارغ التحصيل شده، دارد؟

جامعه فعلي ما خيلي پرانگيزه شده است. از اين بابت مشكلي نداشتم. مشكل اصلي من در دوران تحصيلم بود. اين كه هم بايد به كارهاي خانه رسيدگي مي كردم و هم تحصيل.در دوران فوق ليسانس پسر اولم به دنيا آمد و بر مشكلاتم افزوده شد. پدر و مادر و خانواده ام مرا حمايت كردند به ويژه استادم، دكتر اديب نظري كه حتي نق زدن هاي مرا هم تحمل مي كرد.

برخورد همسرتان چگونه است؟ آيا با شرايط شما كنار مي آيد؟

باعث افتخار است كه بگويم شوهرم همواره پشتيبان من بوده و هست. به خاطر مي آورم قرار بود در يك كنفرانس خارجي مقاله اي ارايه دهم. مي دانستم آنجا گروهي هستند كه با مقاله من مخالفت خواهند كرد. اين موضوع را با شوهرم در ميان گذاشتم و او با حرف هايش از من حمايت كرد و اعتماد به نفس مرا بالابرد تا اين كه توانستم در ارايه مقاله كاملاموفق شوم.

منظورتان از گروه مخالفت كننده چيست؟ چه كساني دوست داشتند كه شما موفق نشويد؟

گروهي در دانشگاه آكسفورد انگلستان هستند كه فكر مي كنند فقط خودشان سررشته را در دست دارند و به هيچ كس اجازه نمي دادند كه مقاله اي ارايه كند.

اما ما توانستيم آن ها را دور بزنيم كه باعث شد ژورنال هاي معتبر به آن مقاله لينك دهند.

فارغ التحصيلان مرد رشته هوافضا چند نفراند؟

تعداد آن ها هم محدود است. فكر كنم حدود 30 تا 35 نفر.

آيا با آن ها در ارتباط هستيد؟

البته اكثر آن ها خارج از كشور هستند ولي در ارتباط هستيم.

برخورد آن ها با شما چگونه است؟ براي اولين بار زني در اين رشته فارغ التحصيل شده...

برخوردشان خيلي خوب است. اما به هرحال كار براي يك زن در يك محيط مردانه سخت است. هرچند كه خودم ترجيح مي دهم كه در خانه و پيش خانواده كار تحقيقاتي كنم تا در دانشگاه، البته منتي بر سر دانشگاه نيست.

فكر نمي كنيد به نوعي تابوشكني كرده ايد؟

بله، من تابوشكني كرده ام. پيش از آن كه گرايشم را به هوافضا تغيير دهم در رشته كشتي سازي تحصيل مي كردم. رتبه اول مهندسي مكانيك بودم. همه اين اتفاق ها باعث شد تا اسم من در ژورنال ها مطرح شود. فكر مي كنم بين هم جنس هاي خودم موفق تر عمل كرده ام.

آيا فعاليت هاي اجتماعي هم داريد؟

گاهي اوقات شعر اجتماعي مي سرايم، بعضي وقت ها هم داستان كوتاه مي نويسم. فكر مي كنم از اين طريق بتوانم كمي از دنياي رياضيات و انتگرال و مثل اين ها رها شوم. عضو انجمن دوستي ايران و اسپانيا هم هستم.

چرا اين انجمن را انتخاب كرده ايد؟

چون فعاليت هاي فرهنگي دارد مثلاقرار است امسال با همكاري يك دانشگاه معتبر اسپانيايي يك همايش در بزرگداشت مولانا در اسپانيا برگزار كنند.

باعث افتخار است كه كشوري مانند اسپانيا از بزرگان فرهنگ و ادب ايران تقدير كند.

انوشه انصاري را مي شناسيد؟

بله و به وجود ايشان به عنوان سفير صلح افتخار مي كنم. اين كه يك ايراني به عنوان اولين زن به فضا سفر كرده خيلي ارزشمند است.

اين روزها مصادف است با سالروز بازگشت انوشه انصاري از فضا به زمين. او در مصاحبه اي روي استقلال مالي خودش تاكيد داشت و اين كه با هزينه شخصي به فضا سفر كرده. شما در زندگي شخصيتان استقلال مالي داريد؟

من نيازي به استقلال مالي ندارم. به عبارت ديگر در يك زندگي مشترك نيازي به اين كار نيست. البته در كل روي مسايل مالي زياد تاكيد نمي كنم.

استقبال كشورهاي خارجي از فارغ التحصيلان رشته هوافضا نسبت به ايران بيش تر است;آيا شما هم به خارج مي رويد يا در ايران مي مانيد؟

وقتي در ايران مدرك دكترا گرفته ام، طبيعي است كه دوست دارم در ايران كار و زندگي كنم، گاهي اوقات كه به سفر خارجي مي روم، هواي نمناك اروپا آزارم مي دهد و دلم براي ايران تنگ مي شود ولي اگر سفر تحقيقاتي باشد، حتماً مي روم.

شغل فعلي شما چيست؟

مديركل پژوهش، برنامه ريزي و بهسازي آموزش منابع انساني هما.

شما درباره موضوع هواپيماهاي مسافربري در ايران تحقيق كرده ايد; مشكل عمده هواپيمايي ايران را در چه مي بينيد؟

اين كه چرا هواپيماها خيلي زود سالمند مي شوند و اين موضوع چگونه به ايمني هواپيماها لطمه مي زند. مي خواهيم كاري بكنيم كه ترك بحراني در هيچ يك از قطعات هواپيما رخ ندهد.

آيا درست است كه طول قد انسان با سفر به فضا افزايش مي يابد؟

اين موضوع جزو مسايل لاينفك رشته فضانوردي است. جاذبه زمين باعث مي شود كه طول استخوان ها ثابت بماند. ولي وقتي جاذبه از بين مي رود. استخوان ها باز شده و عضلات كش مي آيد و به همين دليل است كه فضانوردان به خاطر درد عضلاني پس از سه، چهار ماه به زمين بازمي گردند.

اگر شرايط مساعد باشد به فضا سفر مي كنيد؟

ترجيحا نه.

چرا؟

بيش تر دوست دارم تكنولوژي اش را مهيا كنم تا ديگران از آن استفاده كنند.

سخن آخر؟

از همه زنان ايراني مي خواهم تا خود را باور كنند. شرايط براي رسيدن به مدارج بالادشوار نيست. با كمي سختي كشيدن مي توان اين كار را كرد.
منبع : سایت روزنامه سرمایه;)

gordafarin

عضو جدید
کاربر ممتاز

فارغ التحصيلان مرد رشته هوافضا چند نفراند؟

تعداد آن ها هم محدود است. فكر كنم حدود 30 تا 35 نفر.

آيا با آن ها در ارتباط هستيد؟

البته اكثر آن ها خارج از كشور هستند ولي در ارتباط هستيم.
همين تعداد كم هم بايد برن خارج البته حق دارن با چه امكاناتي تو كشور مشغول فعاليت بشن؟
به نظر من مهمترين سرمايه نيروي كار متخصص هست و ما چه اسون اين سرمايه رو به باد ميديم حداقل حداقل حداقل 20 سال براي ايجاد اين نيروها وقت و هزينه در ايران شده اما به يك روز همه اين سالها در خدمت كشور ديگه قرار ميگيره
با ارزوي موفقيت براي كليه دانشجويان كشور

Aseman Etemaad

عضو جدید
کاربر ممتاز
افتخار

افتخار

سلام دوستان
واقعا حالا با خواندن اين گزارش بيشتر به زن بودنم افتخار ميكنم .ولي با شما هم موافقم كه فرار مغزها خيلي باعث تاسفه .
ولي غصه نخوريد اگه اقايون از ميدان در ميرن خانما هستن.;) :biggrin:

Goonay

عضو جدید
امیدوارم روزی هم خواهرم رو ببینم که با افتخار تو سطح دکترای هوا فضا تحصیل میکنه....:w32:

essyh2003

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
سلام دوستان
واقعا حالا با خواندن اين گزارش بيشتر به زن بودنم افتخار ميكنم .ولي با شما هم موافقم كه فرار مغزها خيلي باعث تاسفه .
ولي غصه نخوريد اگه اقايون از ميدان در ميرن خانما هستن.;) :biggrin:

:eek:

essyh2003

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز

اين كه چرا هواپيماها:w21::w00: خيلي زود سالمند مي شوند:w19: و اين موضوع چگونه به ايمني هواپيماها لطمه مي زند. مي خواهيم كاري بكنيم كه ترك بحراني در هيچ يك از قطعات هواپيما رخ ندهد.
:surprised::que::que::que:
گروهي در دانشگاه آكسفورد انگلستان هستند كه فكر مي كنند فقط خودشان سررشته را در دست دارند و به هيچ كس اجازه نمي دادند كه مقاله اي ارايه كند.

اما ما توانستيم آن ها را دور بزنيم:surprised::w42: كه باعث شد ژورنال هاي معتبر به آن مقاله لينك دهند.

ولي غصه نخوريد اگه اقايون از ميدان در ميرن خانما هستن:w27::w45:
:w06::w06::w06::w06::w06:

gordafarin

عضو جدید
کاربر ممتاز
اسي جون چقدر تو زمينه شكلك فعال هستيد!!:)
البته با اون نقل قولهايي كه از مقاله گرفته بوديد الان كه توجه كردم يك صحنه:surprised:شدم خودمم!;)

بالا