واقعا شما اينهمه آدم عقل و بالغ و ناسلامتي همه هم مهندس، نميشد به جاي اينهمه كل كل برين يكم تحقيق كنين تو همين نت خودمون؟ من اينا دستگيرم شده ، اميدوارم دوستان برداشت لازم رو داشته باشن.
"دوّمین جنگ شاپور با رومیان (از ۲۴۴ تا ۲۷۲ میلادی)
شاپور مانند جنگ اوّل خود از
فرات گذشت و نواحی اطراف آن را تصرّف کرد و وقتی نیروهای رومی به نزدیکی اردوهای ساسانی رسیدند آنان را در چنان تنگنایی قرار داد که «
والرین» امپراتور روم و بسیاری از سپاهیانش اسیر شدند او از اسیران جنگی برای ساختن
پل شوش استفاده کرد. او پس از شکست رومیان شهرهای
آسیای صغیر،
کاپادوکیه را کاملاٌ فتح ولی از
پلمیر شکست خورد و به سال ۲۷۲ میلادی درگذشت."
پس اين قضيه اسراي رومي وسال 260 كه تو پست اول اين تاپيك گفته شده مربوط ميشه به همون پل شوشتر و به قول معروف پل شادروان و همونطور كه دوست عزيز vacuum گفتند مربوط به 18 قرن پيش هستش.
تو ويكي پديا تو صفحه ي پل دزفول نوشته :
"
پل قدیم مهمترین اثر تاریخی
دزفول است که در حدود ۱۷۵۰ سال پیش
شاپور دوم ساسانی آن را به کمک اسیران رومی بر روی رود
دز بنا کرد."
در حاليكه وقتي رو لينك شاپور دوم كليك ميكني چيزي در مورد اين پل و حتي دزفول و شوشتر هم ننوشته،پس اين مطلب پل دزفول تو ويكي پديا اشتباست و حتي با نام "قديمي ترين پل جهان" چيزي تو ويكي پديا ثبت نشده.
به گفته ي غلامعلی باغبانی مسئول میراث فرهنگی دزفول ،قدمت پل باستانی دزفول بیانگر این است كه این پل تا به امروز باید در ردیف آثار جهانی به ثبت میرسید، اما این در حالی است كه هنوز به ثبت ملی هم نرسیده است!
بد نيست اين نقل قول را هم در مورد اين سازه ي تاريخي ارزشمند داشته باشيم
حاج نجم الملک در کتاب سفرنامه خوزستان درباره پل قدیم دزفول در سال ۱۲۹۹ چنین می نویسد:
پلی عظیم بر روی دز از قدیم زده اند که از آثار غریبه است. فی الجمله تعمیری لازم دارد، طول این پل سیصد و شصت ذرع است. دو دامنه دارد به طول سی ذرع و عرض هفت ذرع و ارتفاع دوازده ذرع عدد چشمهها بیست عدد و عرض چشمهها بعضی پنج و بعضی نه ذرع است.
و در نهايت چيزي كه دستگيرم شد اينه كه بدليل عدم توجه دولتمردان به اين آثار فوق العاده با ارزش ، حتي ثبت ملي هم نشده و شايد به همين دليل هم نميشه تو اينترنت مطلب بدرد بخوري راجع به اون پيدا كرد كه مستند و محكم و مستدل باشه و همه در حد copy ، paste هستند كه همه جا رو پر كردن، دست گل آقايون هم درد نكنه
و در مورد اين اختلاف نظر من به اين نتيجه رسيدم كه وقايع توصيف شده در مورد چگونگي ساخت اين پل مربوط به پل شادروان واقع در شوشتر ميشه و تو اين زمينه بايد مطالعات گسترده اي صورت بگيره ( البته فعلا برن ثبتش كنن كه به گفته آقاي باغباني روزانه 10 هزار خودرو روش تردد ميكنه و تا چند سال آينده اثري از اين پل مشاهده نخواهد شد
)
اينم حال و روز مهد تمدن دنيا !!!!!