قانون حداکثر استفاده از توان فنی داخلی کشور

bardinova

مدیر بازنشسته
میخوام با کمک شما یه بحث راه بندازم . نمیدونم حدود سنی دوستان اینجا چقدر هست . چند درصد هنوز دانشجو هستن و چقدر مشغول به کار . نمیدونم اونایی که مشغول به کار هستن تا چه حد درگیر پروژه های ملی و بزرگ هستن . اما میدونم که این بحثی هست که همه حتی دوستان رشته های دیگه هم میتونن توش شرکت کنن . بریم سر اصل مطلب .

میخوام در مورد قانون حداکثر استفاده از توان فنی و مهندسی داخل کشور و یا به اصطلاح معروف و رایج بین مهندسین ، قانون 51% ، صحبت کنیم . اگه نمیدونین چی هست ، بسیار براتون لازم هست که بدونین . اگر هم میدونین ، میتونیم در موردش صحبت کنیم . مطمئن هستم بحث مفیدی میشه . خب ، یکی این قانون رو تعریف کنه تا شروع کنیم . کسی نبود ؟
 

bardinova

مدیر بازنشسته
خب ... انگار اصلا این موضوع مخاطب نداره . چون حتی کسی هم نگاه نکرده به این تاپیک !!! بگذریم . من کار خودم رو میکنم .

در اولین قدم بهتر هست این قانون رو بطور خلاصه تعریف کنیم :

(( قانون حداکثر استفاده از توان فنی و مهندسی ، تولیدی و صنعتی و اجرایی کشور در اجرای پروژه ها و ایجاد تسهیلات بمنظور صدور خدمات ))

ماده 1 - بمنظور استفاده هرچه بیشتر از توان فنی و مهندسی تولیدی و صنعتی و اجرایی کشور ، کلیه وزارتخانه ها ، سازمانها ، موسسات ، شرکتهای دولتی یا وابسته به دولت ، بانکها ، موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی ، موسسات عمومی عام المنفعه ، بنیادها و نهادهای انقلاب اسلامی و تمامی سازمانها ، شرکتها و موسسات ، شرکت ملی نفت ایران ، شرکت ملی گاز ، شرکت پتروشیمی ، سازمان هواپیمایی کشوری ، سازمان صدا و سیما ، شرکت ملی فولاد ، شرکت ملی صنایع مس ایران موظف هستند در ارجاع کارهای خدمات مهندسی مشاور ، پیمانکاری ، ساختمانی ، تاسیساتی و تجهیزاتی پروژه های خود اعم از اینکه از بودجه دولت یا از درآمدهای خود و یا از اعتبارات و تسهیلات ارزی و ریالی دستگاههای مزبور استفاده می کنند بر اساس مصوبه اقدام کنند .

پس تااینجا فهمیدین که این قانون شامل تمام شرکتها و پروژه ها میشه و ربطی هم نداره بودجه انجام پروژه از کجا تامین میشه . در کل : تمامی پروژه های کشور . ماده 2 رو میگم حالا . سوالی نیست ؟
 

just in time

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
با سلام
فکر کنم تنها پایه ثابت بحث های شما من هستم
من را جع به این قانون میدونم ولی نمی دونم هدف از انجام این بحث چیه؟
ولی به هر حال می تونیم بحث کنیم فعلا به توضیحات شما توجه می کنم تا ادامه بحث
با احترام
 

bardinova

مدیر بازنشسته
ماده 2 رو بیخیال میشیم . میریم سر ماده 3 و مهمترین قسمت این قانون :

ماده 3 : از تاریخ تصویب این قانون ارجاع کارهای خدمات مهندسی مشاور و پیمانکاری ساختمانی ، تاسیساتی ، تجهیزاتی و خدماتی ، صرفا به موسسات و شرکتهای داخلی مجاز است و در صورت عدم امکان با پیشنهاد دستگاه اجرایی و تصویب شورای اقتصاد از طریق مشارکت از شرکتهای ایرانی - خارجی مجاز خواهد بود حداقل سهم ارزشی کار طرف ایرانی پنجاه و یک درصد خواهد بود .

حالا حدودا فهمیدین جریان چیه . تا همینجا ... بنظرتون این قانون خوبه ؟ مفید هست ؟ میتونه کمک به ارتقای سطح فنی و علمی در کشور بکنه ؟ میتونه ایجاد شغل کنه ؟ میتونه مانع واردات احمقانه بشه ؟ یا از طرف دیگه ، میتونه کیفیت رو تضمین کنه ؟ میتونه طبق برنامه پیش بره ؟ ...
 

just in time

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
من درگیرم

من درگیرم

با سلام
من کاملا این مسئله رو علاوه بر این که می دونم درگیرش هم هستم.الان ما با شرکت Lg همین داستان رو داریم ، ولی بیا بحث رو محدود به یه موضوع خاص بکنیم مثل صنعت نفت بعد بررسی کنیم خوبه یا بد. من اطلاعات کاملی از این موضوع دارم خوشحال میشم که تو بحث کمک کنیم.
با احترام
 

bardinova

مدیر بازنشسته
مسئله ای که اینجا خیلی مهم هست اینه که اساس و پایهء این قانون بر مبنای همین صنعت نفت بوجود اومده و بعدا ، بدون هیچگونه بررسی و تحقیق و حتی شناخت ، تعمیم داده شده به تمامی پروژه های کشور . قصد من کلی بحث کردن در مورد این قانون هست . معایب و نواقصی که داره ، و اشکالاتی که بهش وارد هست . خب ... مهدی ، بقیه که مردن ! . میخوام تو چندتا مثال بزنی . از Lg و نفت . با هم میبریمش جلو بحث رو . شاید یکی پیدا شد خواست احیانا دور از جونش حرفی بزنه !!!.
 

just in time

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
کنسرسیوم

کنسرسیوم

با سلام
یه مفهومی بوجود اومده توی نفت که کنسرسیوم نامش هست ، نمی خوام بگم نفت این رو بوجود اورده نه این مدلی که توی نفت هست رو فقط می تونیم مختص نفت ایران بدونیم!
اینکه کدوم طرف از طرف ایرانی و یا خارجی لیدر میشه خیلی مهمه (گو اینکه بعد از یه مدت طرف خارجی به این نتیجه میرسه که نون و ماست ش رو بخوره و بره یه جای دیگه) ببین برای تو دیگه توضیح دادن نداره چون همه مشکل بی نظمی مدیریتی و روابط توی ایرانه برای خارجی این یه خورده صغیله.
بازم ادامه میدیم.
من پایه ت هستم.
با احترام
 

bardinova

مدیر بازنشسته
چون از این موضوع استقبال نشد ادامه ندادیما ! . فکر نکنین کار رو نصفه کاره میذاریم ! نه ! . اما یه بحث مفید رو از دست دادین ! .
 

just in time

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
تقصیر خودت بود

تقصیر خودت بود

چون از این موضوع استقبال نشد ادامه ندادیما ! . فکر نکنین کار رو نصفه کاره میذاریم ! نه ! . اما یه بحث مفید رو از دست دادین ! .
با سلام
من موافقم که کسی توی بحث شرکت نکرد ولی تو هم بی خیال شدی چند وقته. پس اول به خودت ایراد وارده ، من بازم می گم ÷ایه هستم برای ادامه بحث پس لطفا ادامه بده.
با احترام
 

dr.com

عضو جدید
به نام خدا
با سلام
من هم هستم.
نمی دونم چقدر کار مطالعاتی در باره ی این قانون انجام شده .اما اینجوریم نمی شه که با خوندن دوبند از یک قانون در موردش نظر داد نه؟
 

bardinova

مدیر بازنشسته
خب حالا که خیلی از ابتدای موضوع گذشته یه مرور کوچولو بکنیم و به زبون ساده ، بدون ماده قانون و تبصره ، بگیم که این قانون چی میگه . در داخل کشور ، انجام هر پروژه ای ، چه توسط شرکتهای دولتی ، چه خصوصی و چه خارجی ، چه اینکه پولش رو خودت بدی یا دولت بده یا یه فاینانسور خارجی ، باید تمام پروژه و یا اگه امکانش نیست ، بیش از 51% پروژه ، توسط ایرانیها انجام بشه . منظور از 51% پروژه ، ارزش مالی پروژه هست .
من میخوام برای اینکه این به صورت یه بحث در بیاد ، شما تا همینجا نظراتتون رو بدین . اینکه به نظر شما این چقدر میتونه به استفاده از توان فنی کشور کمک کنه . چه معایبی ممکنه داشته باشه . شروع کنین .
 

mahzad

عضو جدید
خوب این خیلی خوبه
هر چه این درصد بالاتر باشه میزان اشتغال زایی ایرانی هابیشتر می شه،در ضمن با افزایش اعتماد به نفس و خوداتکایی ،عزت نفس مهندسین ما را تامین می کند.
خودش عامل مهمی است برای پیشرفت در این زمینه که به دانشگاه هم کشیده خواهد شد.شاید خیلی از استادهای فعلی با این وضعیت صلاحیت تدریس را نداشته باشن!
 
بالا