سلام

مقدمه :
حتماً گِلهای زمینها رو دیدین که در زمان خشکسالی و بی آبی ، تَرَک ترک میشه .
این علتش کاهش حجمِ گِل هست . یعنی وقتی آبش رو از دست میده میخواد منقبض بشه و کوچک بشه و درنتیجه راهی جز تکه تکه شدن نداره .
خب حالا در مورد سیمان چی ؟
آیا علتش همین ازدست دادن آب و منقبض شدن هست ؟
اگر بله ، آیا اگر دائماً با آبپاشی خیس نگهش داریم ، خشک میشه بدون اینکه ترک بخوره ؟
عدهای هم عقیده دارند که اگر ماسه ی مخلوط شده با سیمان ، گِل داشته باشه باعث ترک خوردن سیمان میشه .
★ ما امتحان کردیم و ماسه رو اونقدر شستیم که ذرهای هم گِل نداشت . ولی باز هم دیوار ترک ترک شد !! .
ممنون میشم دوستان مطلع توضیح بدند .
سلام
این مشکل شما در چه زمینه ای رخ داده؟
سیمانکاری نما؟
بتن ؟
بتن کف؟
اندود سیمانی؟
در چه عملیاتی؟
چون هر ترک خوردگی، در مواضع مختلف ساختمان، دلایل خاص خودش رو داره.
دلایل ترک خوردگی در بتن ریزی، بستگی به عواملی از قبیل وجود خاک در ماسه، یا عدم تناسب در طرح اختلاط بتن، یا سرما و گرما شدید هوا، یا عدم عمل آوری مناسب بتن بعد از بتن ریزی از قبیل کم آبی و ... هستند. بعضی وقت ها ضخامت زیاد بتن ِ غیر مسلح هم در ترک خوردگی بی تاثیر نیست.
در پاره ای از موارد، در بتن ریزی های کف، زیرسازی مناسبی انجام نشده و ترک های سطح بتن و ملات، ناشی از نشست های مویی زیرسازی هست. و ...
به صورت کلی یک توضیحاتی رو اینجا میزارم، که تقریبا عمومی هست؛ این مقاله رو مطالعه کنید؛ اگر به نتیجه نرسیدید، جواب سوالات بالا رو بدید، تا بهتون پاسخ دقیق تر بدم .
با احترام
.
.
.
.
.
.
.
.
چرا سیمان ترک میخورد؟
ابتدا بیایید به این موضوع بپردازیم که اصلاً دلیل ترک خوردن سیمان چیست؟ تا بعد بتوانیم راههای جلوگیری از آن را بیان کنیم.
همانطور که از تعریف سیمان بر میآید، مادهایاست که هنگام اختلاط با آب چسبندگی ایجاد میکند؛ و با قرار گرفتن در مجاورت هوا سفت و سخت میشود. این انقباض و سختی نیز به دلیل تبخیر بخشی از آب موجود ایجاد میشود. و ترک خوردگی هم زمانی ایجاد میشود که نیروی انقباض از مقاومت سیمان بیشتر باشد.
همچنین این ترکها میتواند زمانهای مختلفی ایجاد شود. برای مثال فوراً بعد از استفاده از سیمان و در محله خمیری آن، چهار ساعت تا دو روز بعد از بتنریزی در مرحله گیرش یا بعد از یک هفته ترکها نمایان میشوند. علاوهبر این میتوان علت ترک خوردن سیمان را در عوامل زیر هم جستجو کرد:
- رعایت نکردن مقدار مناسب؛ این زمانی اتفاق میافتد که نسبت آب به سیمان و مصالح دیگر رعایت نشده باشد.
- نوسان دما؛ سرد و گرم شدن هوا و کنترل نکردن به موقع آن در ایجاد ترک دخیل است.
- در آخر نیز استفاده از مصالح بیکیفیت سیمانی و سنگی باعث ایجاد ترک میشود. عاملی که اهمیت خرید سیمان عمده و پاکتی مرغوب را چندبرابر میکند.
چکار کنیم سیمان ترک نخورد؟
در بخش قبلی گفتیم که استفاده از مصالح بیکیفیت میتواند تاثیر بهسزایی در ترک خوردکی داشته باشد. از دیگر کارهایی که برای جلوگیری از ترک خوردگی در سیمان، سیمان سفید و بتن میتوان نام برد به شرح زیر است؛
- رسیدگیِ مناسب؛ سیمان یا بتن تقریباً یک ماه طول می کشد تا خشک شود و کاملاً ته نشین شود. با اسپری کردن بتن چند بار در روز در هفته اول، استفاده از آب بیشتر در هوای گرمتر و خشک تر، اطمینان حاصل کنید که هیچ ترکی در سطح وجود ندارد.
- اتصالات کنترلی را اضافه کنید؛ نقاط ضعیف را در دال برش دهید تا هرگونه ترک بالقوه را از طریق اتصالات کنترلی پیش بینی و هدایت کنید. اگر آنها را به درستی ایجاد کنید، ترک ها باید در این مناطق آسیب پذیر به جای بخش توجهپذیری از دال ایجاد شوند.
- مقدار مناسب آب در مخلوط استفاده کنید؛ در طول مراحل ساخت، با بررسی دستورالعمل روی کیسه یا مشورت با سازنده، میزان آب مجاز مخلوط سیمان را دریابید. اگر مخلوط سیمان صاف باشد، می توانید بگویید که به اندازه کافی آب اضافه کرده اید. اگر شکننده است، آب بیشتری اضافه کنید تا تمام تکههای خشک مخلوط شوند. اگر خیلی مرطوب است، بتن خشک بیشتری اضافه کنید.
- آرماتور فولادی اضافه کنید؛ فلز نصب شده در زیر بتن می تواند استحکام فونداسیون شما را افزایش دهد. قبل از ریختن بتن، مش سیمی را زیر بتن اضافه کنید تا بتوانید تکیه گاه محکمی برای دال خود داشته باشید.
عوامل ایجاد ترک در نمای ساختمان
از جمله عواملی که موجب ترک در دیوار های ساختمان های نوساز میشود. به شرح زیر است؛
- نشست پی ساختمان در اثر عواملی مانند نفوذ رطوبت، وزن و بار ناشی از فشارهای وارده بر سازه از طبقات بالا.
- کم بودن مقدار ظرفیت باربری خاک و توجه نکردن به این مسئله
- استفاده از مصالح بیکیفیت و نا مناسب و غیر استاندارد مانند سیمان های غیر استاندارد و ارزان
- کم یا زیاد بودن نسبت ماسه به سیمان برای تشکیل ملات در هنگام سنگ کاری و یا نمای سیمان ساختمان
- نفوذ آب به داخل و یا پشت نمای ساختمان و در سرما منجمد شده و حجم آب بالا رفته و موجب شکستگی و ایجاد ترک در نمای سنگ می شود.
- نفوذ و ورود سولفات ها به داخل بتن
- خوردگی بیش از اندازه آرماتور و میلگرد در داخل بتن که این اتفاق در اثر کربناته شدن میافتد. که باعث می شود حجم فولاد در بتن افزایش یابد. از این رو فشار های داخلی به بتن وارد شود و در نتیجه موجب ایجاد ترک خوردن در بتن می شود.
- طراحی نامناسب و نادرست سازه سیمانی یا بتنی و اشتباهات اجرایی
در آخر
معمولاً ترکهای که در سیمان ایجاد میشود. در خوشبینانهترین حالت، مشکلی ایجاد نمیکند. اما در صورت هرگونه ترکهای عمقی و فاحش باید حتماً رسیدگی به آن انجام شود. از طرفی استفاده از مصالح و سیمان بیکیفیت نیز تاثسر بسزایی در ایجاد ترکها موجب میشود.