طرز تهیه آب دوغ خیار مجلسی با ترکیب دقیق سبزی آن
کالری هر لیوان آبدوغ خیار: حدود ۶۵ کالری
خامه را هم به ماست اضافه کنید و دوباره خوب هم بزنید تا با ماست یکدست شود.
بعد از یکدست شدن آبدوغ خیار با آب، نانها را خرد کنید و به آبدوغ خیار اضافه کنید. برای تزیین آبدوغ خیار از پودر گل محمدی، پودر نعنا و برگ نعنا تازه استفاده کنید. اضافه کردن یخ هم اختیاری است. آبدوغ خیار را میتوانید به عنوان یک فست فود اصیل در وعده پیش غذا یا حتی غذای اصلی میل کنید.
برای تهیه آبدوغ خیار با شیر و خامه باید خیار را ریز کنید و با ماست ترکیب کنید. سپس تربچه، سبزی خشک و سبزی تازه خرد شده، کشمش پلویی، دوغ ترش، پیازچه، شیر، گردوی خرد شده و نمک و فلفل را به آن اضافه کنید. همه مواد را با هم ترکیب کنید. در آخر آب دوغ خیار خوشمزه خانگیتان را با مقداری نان خشک سرو کنید.
در زمان ناصرالدین شاه، امیرکبیر که از حیف و میل سفرههای خوراک درباری به تنگ آمده بود به شاه پیشنهاد کرد که برای یک روز آنچه رعیت میخورند را میل فرمایند.
شاه پرسید: که مگر رعیت ما چه میل میکنند؟
امیر گفت: ماست و خیار!
شاه سرآشپزباشی را صدا زد و فرمان داد برای ناهار فردا ماست و خیار درست کند.
سرآشپزباشی به تدارکاتچی دستور تهیه مواد زیر را داد:
رعایای ما چه غذاها میخورند و ما بیخبر بودهایم!
هرکس نارضایتی کرد و کُفران نعمت، به چوب و فلک ببندیدش!

مواد لازم برای تهیه آبدوغ خیار با ماست (روش اول)
- ماست ترش یا شیرین (به ذائقه شما بستگی دارد): به مقدار دلخواه
- خیار ریز خرد شده: ۴۰۰ گرم
- سبزی خوردن ساطوری خرد شده: ۲۰۰ گرم (ریحان و نعنا باید حتما در ترکیب شما باشد)
- خامه صبحانه: ۲ قاشق غذاخوری
- کشمش، گردو یا پودر گردو: به میزان دلخواه
- سبزی خشک شامل نعناع خشک و شوید خشک: به مقدار دلخواه
- پودر ریحان خشک: به مقدار دلخواه
- پودر گل محمدی خشک: به مقدار دلخواه
- نمک: به مقدار دلخواه
- نان خرد شده، یخ و آب: به مقدار لازم
کالری هر لیوان آبدوغ خیار: حدود ۶۵ کالری
مراحل طرز تهیه آبدوغ خیار مجلسی

مرحله اول؛ هم زدن ماست و خامه برای یکدست شدن
اما چگونه آبدوغ خیار درست کنیم؟ برای درست کردن آبدوغ خیار مجلسی ابتدا ماست را خوب هم بزنید تا صاف و یکدست شود. بهتر است از ماست چکیده استفاده کنید. اگر از ماست همزده آماده استفاده میکنید البته نیاز به هم زدن ندارد.خامه را هم به ماست اضافه کنید و دوباره خوب هم بزنید تا با ماست یکدست شود.
مرحله دوم؛ خیارها را خرد کنید
در این مرحله از طرز تهیه آبدوغ خیار خانگی خوشمزه باید خیارها را ریز ریز خرد کنید و به ماست و خامه اضافه کنید و باز هم بزنید.مرحله سوم؛ اضافه کردن سبزی و بقیه مواد به ماست
سایر مواد را هم به ترکیب بالا اضافه کنید و به آرامی هم بزنید. هر کدام از مواد بالا که با ذائقه شما سازگاری ندارند را میتوانید حذف کنید. در مرحله بعد باید آب را اضافه کنید. مقدار آبی که اضافه میکنید بستگی به سلیقه شما دارد. بعضی دوست دارند آبدوغ خیار را سفت و غلیظ میل کنند و بعضی هم آبکی و رقیق دوست دارند.بعد از یکدست شدن آبدوغ خیار با آب، نانها را خرد کنید و به آبدوغ خیار اضافه کنید. برای تزیین آبدوغ خیار از پودر گل محمدی، پودر نعنا و برگ نعنا تازه استفاده کنید. اضافه کردن یخ هم اختیاری است. آبدوغ خیار را میتوانید به عنوان یک فست فود اصیل در وعده پیش غذا یا حتی غذای اصلی میل کنید.
مواد لازم برای تهیه آبدوغ خیار با ماست، شیر و خامه (روش دوم)
- شیر: ۱ لیوان فرانسوی دستهدار
- تربچه خرد شده: ۴ تا ۵ عدد
- گردوی خرد شده نگینی: ۱۰ تا ۱۲ عدد
- سبزی خشک: ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری
- خیار خرد شده نگینی: ۴ تا ۵ عدد
- پیازچه: ۲ عدد
- نمک و فلفل سیاه: به مقدار لازم
- کشمش پلویی: ۱ لیوان فرانسوی دستهدار
- ماست: ۴ لیوان فرانسوی دستهدار
- دوغ ترش: ۱ لیتر
- سبزی تازه خرد شده: به مقدار لازم
دستور تهیه آبدوغ خیار با شیر و خامه

برای تهیه آبدوغ خیار با شیر و خامه باید خیار را ریز کنید و با ماست ترکیب کنید. سپس تربچه، سبزی خشک و سبزی تازه خرد شده، کشمش پلویی، دوغ ترش، پیازچه، شیر، گردوی خرد شده و نمک و فلفل را به آن اضافه کنید. همه مواد را با هم ترکیب کنید. در آخر آب دوغ خیار خوشمزه خانگیتان را با مقداری نان خشک سرو کنید.
طرز تهیه آب دوغ خیار با گوجه (روش سوم)
طرز تهیه آب دوغ خیار با گوجه درست شبیه به روش درست کردن آبدوغ خیار مجلسی است، تنها باید مقداری گوجه فرنگی تازه نیز داخل آن بریزید. در صورت تمایل میتوانید در این نوع آبدوغ خیار به جای سبزیجات مختلف خشک تنها از شوید خشک استفاده کنید.نکات و فوت و فنهای طرز تهیه آبدوغ خیار خانگی

- در طرز تهیه آب دوغ خیار خانگی اگر به سبزی تازه دسترسی ندارید، میتوانید از سبزیهای خشک استفاده کنید.
- برای درست کردن آبدوغ خیار بهتر است از ماست پرچرب و کمی ترش مزه استفاده کنید تا طعم بهتری پیدا کند.
- اضافه کردن مقداری پیازچه یا پیاز خرد شده موجب میشود تا آبدوغ خیار شما خوشمزهتر شود.
- بهترین انواع سبزی برای تهیه آب دوغ خیار ریحان، نعنا، پونه، مرزه، ترخون و در صورت تمایل کمی گشنیز یا جعفری است.
- ترکیب سبزی آب دوغ خیار تبریز همان ترکیب سبزی خوردن است.
- پیشنهاد میشود در طرز تهیه آب دوغ خیار خانگی از مقداری تربچه خرد شده نیز استفاده کنید.
- در صورت تمایل میتوانید خامه را از مواد لازم برای تهیه آب دوغ خیار حذف کنید.
- برای درست کردن آبدوغ خیار مجلسی بهتر است خیار، گردو و سبزیها را کاملاً ریز خرد کنید.
- در صورت تمایل میتوانید از مقداری پودر سیر و زیره برای طعم دادن به آبدوغ خیار استفاده کنید.
- اضافه کردن سیر، موسیر و شوید تازه به آب دوغ خیار طعم جذابتری میبخشد.
- برای درست کردن آب دوغ خیار بهتر است از ماست چکیده استفاده نشود.
- برخی افراد برای خوشعطر شدن آب دوغ خیار یک قاشق غذاخوری گلاب نیز به آن اضافه میکنند.
- برای تزیین آبدوغ خیار لاکچری میتوانید از مقداری گل محمدی، گردو و سبزی خرد شده استفاده کنید.
- به طور سنتی برای درست کردن آبدوغ خیار، پوست خیار را جدا نمیکنند.
- افزودن مقداری فلفل سیاه موجب خوش طعم شدن آبدوغ خیار میشود.
- اگر طبع شما سرد یا بلغمی است، میتوانید از مقدار سیر، گردو، زنجبیل و نعنای بیشتری در آب دوغ خیار استفاده کنید.
- قبل از درست کردن آبدوغ خیار خوشمزه خانگی ابتدا ماست را کاملاً بزنید تا یکدست شود.
- به جای ماست میتوانید از دوغهای طعمدار آماده یا دوغ کفیر نیز برای تهیه آبدوغ خیار استفاده کنید.
- برای خنک شدن آب دوغ خیار میتوانید مقداری یخ به آن اضافه کنید.
- آبدوغ خیار معمولاً در کنار نان خشک سرو میشود، اما شما میتوانید این سوپ سرد خوشمزه را با نان تافتون، لواش و دیگر نانهای سنتی نیز سرو کنید.
- جالب است بدانید که ارامنه ایران به آب دوغ خیار مقداری کشک خشک یا مایع اضافه میکنند.
- اما فواید آبدوغ خیار چیست؟ آبدوغ خیار یک وعده غذایی بسیار مفید برای درمان گرمازدگی است. به خاطر سبزیجات و نعنا ضد عارضه یبوست و نفخ معده است و گردو و کشمش موجود در آن مقوی و سیرکننده است.
یک روایت جالب و تاریخی در مورد آب دوغ خیار شاهانه در دربار ناصرالدین شاه

در زمان ناصرالدین شاه، امیرکبیر که از حیف و میل سفرههای خوراک درباری به تنگ آمده بود به شاه پیشنهاد کرد که برای یک روز آنچه رعیت میخورند را میل فرمایند.
شاه پرسید: که مگر رعیت ما چه میل میکنند؟
امیر گفت: ماست و خیار!
شاه سرآشپزباشی را صدا زد و فرمان داد برای ناهار فردا ماست و خیار درست کند.
سرآشپزباشی به تدارکاتچی دستور تهیه مواد زیر را داد:
- ماست پرچرب اعلا:۱ مَن
- خیار نازک و قلمی ورامین: ۲ مَن
- گردوی مغز سفید بانه: ۳ کیلو
- پیاز اعلا همدان: ۱ مَن
- کشمش اعلا و مویز شاهانی بدون هسته: یک کیلو

- نان مرغوب مغزدار خاش خاش دار دو آتیشه: ۳ مَن
- نعنای باغی اعلا و سبزیهای بهاری: ۱ کیلو
رعایای ما چه غذاها میخورند و ما بیخبر بودهایم!
هرکس نارضایتی کرد و کُفران نعمت، به چوب و فلک ببندیدش!