[طراحی داخلی مسکونی] نکاتی برای طراحی داخلی اتاق کودک

mpb

مدیر تالار مهندسی معماری
مدیر تالار
مقدمه
اتاق کودکان بر خلاف اتاق پدر و مادر، فقط اتاق خواب و استراحت نیست بلکه محل بازی، انجام تکالیف درسی، ...به طور خلاصه اتاق زندگی است.این اتاق معمولا مساحت کمتری نسبت به اتاق پدر و مادر یا سایر بزرگترهای خانواده دارد.کوچک بودن اتاق همواره با خرده ریزهای فراوان کودکان و نیز تمایل فطری بچه ها به شادی، تمهیدات ویژه ای را برای ساماندهی فضای اتاق آنها می طلبد. بنابراین برای مناسب سازی اتاق کودکان باید علایق و نکات مورد توجه آن ها را شناخت و به آن (حداقل در اتاق خودشان) احترام گذاشت و از نظر آن ها استفاده کرد. صرف نظر از سلیقه های شخصی، برخی از ویژگیهای میان کودکان مشترک است که از آنها نیز می توان بهره برد. رنگ های شاد با شدت بالا مشتمل 3 رنگ(زرد، قرمز، آبی) و رنگ های مکمل آنها(سبز، نارنجی، بنفش) بیش از رنگ های ترکیبی مورد توجه کودکان است. .{1}

اتاق کودک
معمولا چگونگی تزیین اتاق کودک و چیدمان وسایل آن، به عنوان یکی از دل مشغولی ها و سرگرمی های خانم خانه قرار می گیرد و عرصه بسیار جالبی برای خواستهای عاطفی خانواده می باشد.مهمترین نکته ای که باید برای ایجاد آرامش در اتاق کودک در نظر گرفته شود این است که کودک به تدریج رشد میکند و باید وسایل اتاقش نیز انعطاف لازم را با این رشد داشته باشد. می دانیم که قد انسان را به طور متوسط 170 سانتی متر در نظر می گیرند اما انسانی که ما در اینجا با او سر کار داریم در این مقوله نمی گنجد و باید استاندارد را در مورد او فراموش کنیم. قد کودک تقریبا هر روز و هر هفته رشد می کند.بنابراین بایدوسایلی را که برای او تهیه می کنیم انعطاف لازم را داشته باشند. اشتباهی که گاهی بعضی از خانواده ها مرتکب می شوند این است که بر اساس علایق خود وسایلی را تهیه می کنند که فقط برای مدت کوتاهی قابل استفاده است و یا اینه کودک را مجبور به استفاده از وسایل می کنند که با ابعاد فیزیکی او تناسبی ندارد.اما باید دقت شود که وسایل مورد استفاده کودک در شکل گیری شخصیت و تربیت او تاثیر به سزایی دارند و باید در انتخاب آنها دقت فراوانی مبذول شود.

نکته
از مسائل مهم در اتاق کودک تعیین میزان سرما و گرمای این اتاق است. گاهی دیده شده است که وقتی پدر و مادر شخصا احساس سرما یا گرما می کنند تصور می کنند که کودک هم همین احساس را دارد در صورتی که شاید این موضوع در مورد کودک صدق نکند؛ پس در طراحی اتاق کودک باید به سیستم سرمایشی و گرمایشی اتاق توجه بسیاری کنیم.

نکته
میز کار، میز بازی، وسایل بازی و تخت خواب کودک باید ترجیحا از مواد و وسایل طبیعی تهیه شده باشند نه از مواد مصنوعی، زیرا کودکان به طور مداوم در تماس مستقیم با این وسایل هستند. بهترین جنس برای وسایل کودک، چوب است.{2}

رنگ در اتاق کودک
رنگ های روشن به چشم بچه ها با شکوه هستند. برای دیوارها از کاغذ دیواری رنگی و یا رنگ شاد استفاده کنید و رنگ و بافت را به آنها اضافه نمائید.میتوانیم حریم ها و هم چنین لبه های دیوار را مشخص و برجسته نماییم و ابر و ستاره را به سقف اضافه نماییم.کودکان رنگ های درخشنده و تابناک را دوست دارند.، اما شما می توانید با به کار بردن رنگ های شاد و تابناک در روی هر دیوار محدوده های رنگی را نیز معین کنید. رنگهای شاد و شفاف و آزاد، تصور کودکانه را بر می­ انگیزند و آنان را به آفرینش و خلاقیت تشویق میکند. همچنین پیدایش یا ظهور دیوارهای روشن از قبیل استفاده از کارکترهای کارتونی و مانند آن در دیوارهای اتاق های کوچک می تواند بسیار مفید باشد.

روشنایی در اتاق کودک
فضاهایی با نور طبیعی و شفاف اثر مثبت بر کودکان دارند. به عبارت دیگر اتاقهای تاریک با نور مصنوعی و نامناسب اثر منفی در پی خواهند داشت. از اینرو گزیدن نحوه و میزان روشنایی در اتاق کودک اهمیتی بس مهم را ایفا می نماید و تاثیر مهمی در خواندن و نوشتن و ایجاد آرامش و تمرکز آنان دارد. بررسی تاثیر میزان نور در شب نیز در روحیه آنان حائز اهمیت است. نور دنیای جدیدی را بر روی کودک خواهد گشود و او را در شناخت هرچه بیشتر پیرامون خود تشویق خواهد نمود.

نکته
مهمترین نکته ای که در مورد نور مصنوعی اتاق کودک باید مورد توجه قرار گیرد، ایمنی است. مطمئن شوید که انگشتان کودک نمیتواند روکش قطعات برقی را بردارد یا به سیم کشی برق نزدیک شود.

پنجره در اتاق کودک
پنجره و جهت آن در اتاق کودک اهمیتی ویژه دارد. از طریق آن نور شمالی به داخل می تابد و شادابی و سحرخیزی را به بار می آورد. کودکان پنجره هایی را که در تقابل و مرتبه چشمشان است را بیشتر دوست می دارند، بطوریکه ایشان مجبور نیستند برای نگاه کردن به خارج قد بکشند.

محدودیت ها در اتاق کودک

کودک در این مرحله کنجکاو و بی باک است. تا آنجایی که آنها هیچ گونه اطلاعی از خطر ندارند. از این رو با ایجاد قفسه ها نه تنها اشیایی مانند بطری و دارو در ارتفاعی مناسب و به دور از دست کودک در امان است، بلکه محیط نیز نظمی دوچندان می یابد. {3}

فضاهای مورد نیاز برای بازی و مطالعه در اتاق کودک
اتاق بچه ها به منزله خانه ای کوچک و نیز دریچه ای برای شناخت دنیاست. بچه ها در قیاس با بزرگترها زمان بیشتری را در اتاق خود می گذرانند؛ به همین دلیل در چیدمان اتاق آنها باید نهایت دقت به عمل آید. پس از ورود به مدرسه نیز این شناخت گسترده تر میشود و فرزند به فضایی برای مطالعه و انجام تکالیف نیاز دارد. اختصاص فضاهای متعدد در اتاق برای جمع آوری وسایل بسیار مفید است؛ کمدهایی با کشوهای زیاد و بزرگ، تخت خوابی که از فضای زیر آن بتوان برای گذاشتن چمدان، کشوهای لباس و دیگر وسایل استفاده کرد و نیز کتابخانه ها و قفسه ها همگی ملزوماتی است که به آنها نیاز پیدا خواهید کرد.

نکته
وسایل و مبلمان اتاق باید با قد و هیکل کودک متناسب باشند. اندازه میز، صندلی، تخت خواب، ارتفاع قفسه ها و ... بایستی درحدی باشد که او به راحتی به آنها دسترسی یابد. {4}

نتیجه گیری:
از نظر نویسنده وبلاگ تزئین و چیدمان اتاق کودک یکی از مهمترین وظایف والدین می باشد ، زیرا تاثیر فراوانی در رشد و پرورش ایشان دارد. رنگ و فرم وسایلی که بچه ها از آنها استفاد می کنند در تعیین و شکل گیری شخصیت آنها نقش مهمی دارد.رنگ نیز یکی از حیاتی ترین المانها در طراحی اتاق کودک است؛ استفاده از رنگ های شاد و شفاف باعث ایجاد خلاقیت در کودکان میشود. ایمنی نیز از مهمترین نکات است که توجه به آن در اتاق کودک لازم و ضروری می باشد.

منابع
{1}- دکتر رضا شاطریان، طراحی داخلی منازل مسکونی، انتشارات سیمای دانش، 1391، ص291 تا 293
{2}- محمد مهدی فخیمی، طراحی داخلی: از معماری تا دکوراسیون داخلی، انتشارات پرهام نقش، 1392، ص 115
{3}- دکتر رضا شاطریان، طراحی داخلی منازل مسکونی، انتشارات سیمای دانش، 1391، ص304 تا 310
{4}- دکتر رضا شاطریان، طراحی داخلی منازل مسکونی، انتشارات سیمای دانش، 1391، ص 301
 
بالا