برای محاسبه قطر و افت فشار چگونه باید عمل کرد
اول باید یه حداکثر سرعت جریان در نظر بگیری که معمولا بستگی به عوامل محیطی مثل بست یا محدودیت صدا داره. مثلا برای ساختمون مسکونی سرعت آب تو لوله نباید بیشتر از 2 متر بر ثانیه باشه. بعد از اونجایی که دبی همیشه یکی از اصلی ترین پارامتر های طراحی هست با استفاده از دبی و حداکثر سرعت قطر لوله رو بدست میاری. از رو قطر، سرعت، لزجت، عدد رینولدز سیال رو بدست میاره که رابطه ی اون اینه:
Re=V*D/Mu
اگه این عدد بیشتر از 2000 بود جریان آشفته هست وگرنه جریان آرام داری. اگه جریان آرام بود از این رابطه:
f=Re/64
ضریب اصطکاک رو بدست میاری. اگه جریان آشفته بود (عدد رینولدز بیشتر از 2000) باید از نمودار مودی یا رابطه ی کولبروک (که می تونی تو گوگل پیداش کنی) با استفاده از رینولدز و زبری نسبی لوله (زبری تقسیم به قطر) ضریب اصطکاک رو بدست بیاری. بعد که ضریب اصطکاک بدست اومد با رابطه دارسی ویسباخ:
Dp=f*D/L*ro*V^2/2g
هد افت فشار رو بدست میاری. برای طول هم معمولا 1.5 برابر کل طول رو تو این رابطه قرار می دن تا اثر زانویی ها، سه راهی ها و تبدیلات در نظر گرفته بشه. اگه افت فشار بیشتر از چیزی بود که می تونی تامین کنی یا منطقی نیست قطر رو زیادتر می کنی و همه این محاسبات رو از اول انجام میدی.
همه ی این مراحل رو من قبلا تو این فایل اکسل جمع کردم که می تونی از این لینک دانلود کنی:
http://ifile.it/unvig8y فقط جاهایی رو که نارنجی هست پر کن و سمت چپشون واحد ها رو انتخاب کن. اون گزینه آخر که Correct Q هست برای در نظر گرفتن همزمانی مصرف آب تو واحدهای مسکونی در نظر گرفته شده.
هرجا هم صحبت از قطر کردم منظورم قطر داخلی بود، مثلا برای لوله های پلیمری که اصطلاحن 16 میگن قطر داخلی 12 هست.
زبری رو هم از کاتالوگ های تولید کننده می تونی بخونی، تو فایلی که گذاشتم بر حسب میلیمتر باید وارد کنی.