صفحه نمایشگر

ARC_2008

مدیر بازنشسته

.
.
.
جهت برقراري ارتباط بين کاربر و ادوات کنترل ( PLC ) ، نياز به وجود صفحه نمايشگر گرافيکي ( HMI ) به طور کامل در سيستم کنترل مرکزي احساس مي شود . از اين رو HMI ، يکي از ادوات جدانشدني و با اهميت در هر سيستم کنترل به شمار رفته و نه تنها نمي توان از نقش آن ها در کنترل پروسه گذشت ، بلکه چه بسا با طراحي مناسب برنامه و انتخاب صحيح نوع HMI ، مي توان به سطح کيفيت پروژه کمک نمود . آنچه سبب بهتر شدن اين کيفيت مي گردد ، در ذيل خلاصه شده است :

1- نوع صفحه نمايشگر : ممکن است در پروژه خود نتوانيد ( نخواهيد ) از يک PLC معروف استفاده نمائيد ( به ارزش دستگاه بسته است ! ) و يا شايد برنامه PLC آنقدر قوي کار نشده باشد . با انتخاب يک برند معروف و مناسب از نوع HMI ، اين کاستي ها را به خوبي برطرف سازيد . توصيه بنده اين است که هيچ گاه در پروژه هاي خود : به سمت اپراتور پنل هاي بي کيفيت نرويد .
انتخاب يک برند مناسب از صفحه نمايشگر که از لحاظ کيفيت ظاهري ، صفحه ، ابعاد صفحه ، ريزولوشن و حتي امکاناتي چون :
- داشتن امکان ذخيره اطلاعات ( هم به صورت data logger و هم به صورت recipes ) و نيز قابليت ذخيره در حافظه خارجي چون فلش يا کارت و ...
- داشتن نرم افزار با ابزارهاي بالا ، زيبا و با تغييرات داخلي زياد . اين ذهن شما را نامحدود مي سازد ! .
- دارا بودن امکان برنامه نويسي داخلي و نيز چند زبانه بودن ( حتي اگر چند زبانه هم نبود ، مي توان از راه هاي ديگر ( قابل بحث ) آن را اضافه نمود ) .
- قابليت نمايش منحني ها ( رجيستر بر حسب زمان ( trend graph ) و نيز دو رجيستر نسبت به هم ( xy chart ) .
- و ....
و اينکه هر چه در انتخاب نوع صفحه نمايشگر خود وسواس بيشتري به خرج دهيد ، در انتهاي انجام پروژه ، رضايت بيشتري داريد ! .
2- برنامه نويسي :
حال ديگر يکي از HMI هاي با برند قابل قبول را انتخاب کرده ايد . حال نوبت شماست که پروژه خود را بارور کنيد . با نوشتن و طراحي گرافيکي يک برنامه HMI خوب ، مي توانيد به پروسه خود يک جان ديگر ، يک رنگ ديگر دهيد . چه بسا ديده شده دستگاه هاي قديمي با تغيير برنامه صفحه نمايشگر با کيفيت بالاتر ، گويا لعاب ديگري به آن داده شده است . فرض کنيد ؛ مي خواهيد يک اثر خلق کنيد ، يک مجسمه . با ورود به اين قسمت از برنامه هايتان ، وارد حساس ترين بخش شده ايد . گفته شد ، اگر حتي برنامه PLC خود را خوب تمام نکرده ايد ، اين جا جبران سازيد . برنامه نويسان مي توانند قسمت هايي از برنامه را وارد HMI کنند (توضيح بيشتر در آينده ، ان شاء الله ) . در نوشتن برنامه رعايت نکات ذيل الزامي است (!) :
1- آرامش داشته باشيد ! .
قبل از شروع به نوشتن برنامه ، به آرامش نسبي ذهني برسيد . بدانيد وقتي در حال کار هستيد ، نياز به حوصله زياد و دقت بالا خواهيد داشت . هميسه به فکر زيبايي چهره مجسمه خود باشيد !
2- آيا بر پروژه خود تسلط داريد ؟
HMI کدام پروژه را مي خواهيد طراحي کنيد ؟ به پروژه ، عملکرد آن ، توالي آن ، کارکرد تک تک اجزا ( يا تجهيزات ) موجود در پروسه آشنا هستيد ؟ . قبل از شروع بدانيد چه مي خواهيد کنيد ؟ . نيز توصيه مي شود شماتيک صفحات را روي کاغذ – خيلي مقدماتي ، شايد – پياده سازيکنيد . روي مغزتان ، شايد .
3- تسلط بر نرم افزار
نرم افزار را خوب بشناسيد . نمي گويم تک تک منوها را . اگر در پروژه خود نياز به استفاده از امکانات خاصي داريد ( با آن آشنا شويد و يکي دو بار تمرينش کنيد ) . لکن ميبايست بر تمامي ابزارهاي نرم افزار آشنا باشيد .
4- چارچوب داشته باشيد .
از همان ابتدا يک قالب ، يک چاچوب مناسب براي پروژه خود انتخاب نمائيد . خيلي خوب است آن را خودتان با همان خطوط ابتدايي و امکانات داخلي HMI بسازيد . لازم نيست خيلي وسواس به خرج دهيد ولي خواهشا اين طور نباشد که هر صفحه براي خودش يک چارچوب داشته باشد ! . يک چارچوب براي تمامي صفحات .
5- انتخاب رنگ مناسب
در انتخاب رنگ مناسب دقت کنيد . سعي کنيد رنگ خود را متناسب با موقعيت پروژه انتخاب نمائيد . تنوع در رنگ بندي خوب است – آن هم براي کاربر - . اما زياده روي در آن نيز سبب از بين رفتن پروژه مي شود ! . ديده شده ، استفاده از رنگ هاي حدود خاکستري ، مشکي ونقره اي بسيار متداول است ( همان رنگ هاي صنعتي ) ! .
6- کادر علائم :
اگر اندازه صفحه نمايشگر پروژه اي که داريد آنقدر بزرگ است که بتوانيد . مي توان در بالاي تمامي صفجات يک کادر کوچک درست کرد . اين کادر را مي توانيد حتي به 100 بخش ريز و مرتب تقسيم بندي نمائيد . آلارم هاي موجود در سيستم ، حالات کاري پروسه ، تنظيمات مهم ، ساعت و تاريخ ، وضعيت هاي ممکن و ... ، براي همه يک آيکون در اين کادر در نظر بگيريد . ..... حال کاربر در صفحه ششم است . اين صفحه تنها داراي يک سري تنظيمات است ، اما کاربر پروسه را از طريق کادر بالاي صفحه ششم تحت نظر دارد .
7- تنوع در انتخاب ابزارها :
در جعبه ابزار نرم افزار HMI خود ، حدود 20 الي 50 ابزار داريد . قرار شد با تمامي اين ابزارها آشنا باشيد . در پروژه ي خود از چند ابزار استفاده مي کنيد ؟ . سعی کنيد به هر ترتيبي شده حداقل پروژه اي متشکل از 19 الي 49 ابزار داشته باشيد ! .
8- نمايش + تنظيمات :
خيلي از برنامه نويسان تصور مي کنند ، HMI يک دستگاه براي انجام تنظيمات PLC است ، تنها ! . در برنامه خود تنها به نوشتن صفحاتي اقدام مي کنند که اپراتور بتواند تنظيمات مورد نياز خود را از طريق آن وار PLC کند . خير ، بدانيد اگر به روي صفحه نمايشگر خود نتوانيد شکل گرافيکي تجهيزات تحت کنترل را بکشيد و همزمان با تغييرات در اجزاي تجهيز ، آن را به صورت شماتيکي پياده سازيد ، هنوز برنامه نويس نشده ايد ! .
9- کاربر خود را بشناسيد .
احتمالا ( ببخشيد ، حتما ) شما مهندس هستيد . ولي آگاه باشيد کسي که مي خواهد با برنامه شما کارکند ( آن هم در کشورهاي جهان سوم ) ، يک مهندس نيست . پس مراقب باشيد ، زياده روي نکنيد !!! .
10- صفحات را درست طبقه بندي نمائيد . دکمه هاي اتصال صفحات به هم را به طور کافي و راحت و در دسترس قرار دهيد .
11- وقت بگذاريد . کمي احساس مسئوليت و علاقه سبب مي شود اين گزينه را ديگر رعايت کنيد !
12- الهام بگيريد .
از دنياي طبيعي اطرافتان و محيطي که در آن هستيد ، الهام بگيريد . اين توصيه را زياد جدي نگيريد ، ولي اگر مي خواهيد ايده هاي جالبي بگيريد ، روي بازي هاي کامپيوتري هم ( بخصوص صفحات تنظيماتشان ) بيشتر تمرکز کنيد ! .
13 - و .... با فکر باز کار کنيد .
سربلند باشيد .

 
آخرین ویرایش:
اخلاق مهندسي

اخلاق مهندسي

سلام
خيلي با مطلبتون حال كردم.بابا ايول!
اگه امكان داره يه تاپيك جدا بزنيد تا اعضا بتونن رو سه مورد آخري كه تو مطلبتون گفتيد بيشتر بحث كنن.من روي اونا اسم اخلاق مهندسي گذاشتم وفكر كنم همچي بي ربطم نباشه.
پس جناب مدير بسم الله.
آقاي samanepardaz ،شما عضو انجمن كنترل وابزار دقيق ايران هستيد؟
ياعلي
 

ARC_2008

مدیر بازنشسته
یک راه حل

یک راه حل

سلام احتمالا به صفحه نمایشگری بر خورده اید که قابلیت پشتیبانی زبان فارسی را ندارد ( چین، امریکا و چند برند معروف اروپایی متخصص تولید چنین hmi هایی هستند ) ! .
کلمات فارسی را با رنگ پس زمینه مناسب به صورت عکس با فرمت هایی که حداقل حجم را داشته باشند ( *bitmap ) وارد برنامه خود کنید .

شاید نرم افزار قابلیت نمایش انیمیشن ( gif ) یا حتی شکل پروسه در حال کارکرد را نداشته باشد .
از ابزار Multi state ( که تنها جنبه نمایش را داراست ، استفاده نمائید ) .چگونه !؟
.
.
.
همین ! تا بعد
 

Benefic.H

عضو جدید
کاربر ممتاز
سلام
بسیار خوشحالم که با انرژی و قدرت فراوان ادامه می دین، منم سعی می کنم از این به بعد همکاری بیشتری تو اینجا داشته باشم!
 

ARC_2008

مدیر بازنشسته
چند نکته کوچک اما جالب برای زیباتر نمودن پروژه خود :
1- از عنوان تیتر می توان به جای دکمه ی بازگشت استفاده نمود .
به عبارتی ساده تر ، مسلما در هر صفحه از پروژه خود ، یکی از ابزارهایی که قرار داده اید دکمه بازگشت به صفحه اصلی ( معمولا ) می باشد . می توانید این دکمه را در زیر عنوان ( تیتر ) صفحه قرار دهید . با فشردن نام صفحه ، می توانید به عقب برگردید .
2- نمایش مقادیر عددی را به طرق مختلف نمایش دهید .
در این که hmi شما این امکان را دارا باشد که بتوانید به طرق مختلف ( بارگراف- مولتی شکل - عقربه ای - ... و در نهایت عددی ) به نمایش اعداد بپردازید ، شکی نیست . کافیست از آنها به طور مناسب استفاده نمائید .
3- منحنی های خود را با قابلیت بزرگنمایی بسازید .
ممکن است ، در پروژه خود چند منحنی مختلف داشته باشید . آنها را در یک صفحه جمع کنید . اگر کاربر با یکی از آنها کار داشت . به روی آن دست بزند تا تمام صفحه نمایش یابد . با تماس مجدد دست با صفحه نمایشگر ، اندازه نمایش منحنی به حالت اولیه قرار می گیرد . ( کافیست ابزار SCREEN BUTTON را در زیر منحنی پنهان سازید ! )
4- روی نمایش پروسه کار وسواس به خرج دهید . سعی کنید تا حد امکان ، شکل نمایش داده شده با دستگاه واقعی همسان باشد .
5- به فکر صفحه نمایشگر خود نیز باشید !
صفحه نمایشگر نیز همانند سایر ادوات یک عمر مفید مصرف دارد و بنا بر میزان استفاده از صفحه تاچ خود ، ممکن است دچار آسیب گردد . در این صورت نقاطی از صفحه نمایشگر دیگر قدرت فینگر تاچ خود را از دست می دهد . از قرار دادن دکمه هایی که اپراتور در طول کار زیاد با آن سر و کار دارد در یک نقطه ( درست است که مثلا دکمه الف در صفحه دو بوده و دکمه ب در صفحه شش است و اپراتور در طول کاری خود با این دو دکمه بیشتر کار می کند .ولیکن می بایست متوجه باشید اگر موقعیت هر دو دکمه ی الف و ب را یکسان انتخاب نمائید ، اپراتور فقط به روی یک نقطه از صفحه نمایشگر دست می زند . و این ... ) اجتناب نمائید .
6- زیاد از آلارم ها استفاده نکنید .
استفاده بی مورد از آلارم سبب آزار اپراتور شده و در سرعت نهایی پروسه تاثیر خود را نشان خواهد داد ! . اگر می خواهید که اپراتور مثلا از استفاده یک دکمه مطمئن باشد ( به عبارت ساده تر اگر خواست یک دکمه محیط کاری خود را فشار دهد . آلارم " آیا از انجام این کار مطمئن هستید ؟ " دیگر ظاهر نشده ) به جای آن دکمه مربوطه hold ( برای چند ثانیه ) باید باشد تا در صورتی هم که ناخواسته با دکمه مربوطه تماس برقرار کند ، دستگاه شروع به کار نکند . hold امکانی است که سبب می شود ، کاربر حداقل می بایست مطابق با مدت زمان تنظیمی ، دکمه را نگه دارد تا عمل کند .
.
.
.
با تشکر از نظراتتان .
 
آخرین ویرایش:

ARTAM

عضو جدید
باتشکر اززحمات شما
پس ازپایان بحث فعلی بدنیست وارداین موضوع شویم آیااستانداردی برای مونیتورینگ مثلا" پلنتهای شیمیایی وجوددارد؟
به طورمثال یک TEMP. LOW ALARM یا یک TJR,TIC را چگونه باید نمایش داد؟
آیا P&ID را ترسیم کنیم یاPFD را؟
 
Similar threads
Thread starter عنوان تالار پاسخ ها تاریخ
A دانلود فایل 60 صفحه ای سيستمهاي كنترل گسترده (DCS) كنترل 14

Similar threads

بالا