برترین ها: کریسمَس یا نوئل جشنی است در آیین مسیحیت که به منظور گرامیداشت زادروز مسیح برگزار میشود. بسیاری از اعضای کلیسای کاتولیک روم و پیروان آیین پروتستان، کریسمس را در روز ۲۵ دسامبر جشن گرفته و بسیاری آنرا در شامگاه ۲۴ دسامبر نیز برگزار میکنند. اعضای بیشتر کلیساهای ارتودوکس در سراسر دنیا نیز روز بیست و پنجم دسامبر را به عنوان میلاد مسیح جشن میگیرند.
برخی از مسیحیان ارتودوکس در روسیه، اوکراین، سرزمین مقدس (ناحیه تاریخی فلسطین) و دیگر مکانها، به سبب پیروی از گاهشماری یولیانی، جشن کریسمس را در روز ۷ ژانویه برپا میدارند. اعضای کلیسای ارامنه طبق سنت منحصر به فردی، روز میلاد و همچنین روز غسل تعمید مسیح را همزمان در روز ششم ژانویه جشن میگیرند.
همانند نوروز ما، این شب غذا و شیرینی های مخصوص خود را دارد که در کشورهای مختلف دنیا با هم فرق دارند. ما در این مطلب دو قسمتی، شیرینی های رایج در شب های کریسمس در برخی کشورهای دنیا را انتخاب کرده ایم.
اتریش: کوکی لینزر
کوکی Linzer، محبوب ترین شیرینی شب عید کشور اتریش و ایالت متحده آمریکا است. این شیرینی را می توان به شکل و اندازه های مختلف برای انواع مراسم ها تهیه کرد. اما فرمت ثابت آن در هر شکل و اندازه، دو لایه کیک است که همچون ساندویچ روی هم قرار گرفته اند و یک لایه مربا یا مارمالاد وسط آنها را پر کرده است.
تعداد: 48 عدد کوکی
زمان پخت: 20 دقیقه
مواد لازم
227 گرم گردو
نصف پیمانه نشاسته ذرت
1.5 پیمانه کره آب شده
1 1/3 پیمانه شکر قنادی
دو قاشق چایخوری وانیل
¾ قاشق چایخوری نمک
یک عدد تخممرغ درشت
2 3/4 پیمانه آرد کامل
¾ پیمانه مربای آلبالو یا تمشک
طرز تهیه
1. گردو و نشاسته ذرت را در غذاساز بریزید هم بزنید تا گردوها کاملا پوره و آسیاب شوند.
2. در یک کاسه بزرگ، کره و یک پیمانه شکر قنادی را با همزن برقی و سرعت پایین مخلوط کنید. سپس سرعت همزن را زیاد کنید و دو دقیقه دیگر هم بزنید تا پف کند. وانیل، نمک و تخممرغ را اضافه کنید و با سرعت متوسط همزن هم بزنید. دوباره سرعت دستگاه را کم کنید و به تدریج و مرحله به مرحله مخلوط آرد و گردو را اضافه کنید.
3. خمیر را به 4 قسمت تقسیم کنید. آنها را گلوله کنید و سپس فشار دهید تا به دایره مسطح تبدیل شوند. آنها را داخل کیسه پلاستیکی بگذارید و به مدت 4 تا 5 ساعت در یخچال قرار دهید تا سفت شوند.
4. فر را با دمای 325 درجه فارنهایت گرم کنید. یکی از خمیرها را از یخچال خارج کنید و 10 تا 15 دقیقه در دمای اتاق بگذارید. سپس روی سطح صاف، آرد بپاشید و با وردنه، خمیر را باز کنید تا نازک شود. با قالب های فلزی به اشکال دلخواه آنها را برش دهید و هر تعداد کوکی که می توانید از آن تهیه کنید. همین کار را با باقی مانده خمیر تکرار کنید.
5. کف سینی فر را با روغن چرب کنید و کوکی ها را با فاصله داخل آن بچینید. آنها را به مدت 17 تا 20 دقیقه در فر بپزید تا لبه های آنها طلایی شوند. سپس کوکی ها را از فر خارج کنید و کنار بگذارید تا خنک شوند.
6. پس از پخته و خنک شدن همه کوکی ها، 1/3 پیمانه پودر قند باقی مانده را روی آنها الک کنید.
7. در یک کاسه کوچک، مربا را با چنگال هم بزنید تا نرم شود. سپس روی نیمی از کوکی ها بمالید. روی آنها یک لایه کوکی دیگر که پودر قند دارد بگذارید. این شیرینی خوشمزه آماده سرو است.
8. باید بدانید این شیرینی را می توان به مدت 1 هفته در دمای اتاق و دو ماه در فریزر نگهداری کرد.
بلژیک: Speculaas
شیرینی رایج کشورهای بلژیک و هلند، ادویهدار، ترد و باریک است و روی آنها انواع تصاویر سنتی مخصوص کریسمس حکاکی می شود. Speculaas در اصل برای کشور بلژیک است و برای کودکان تهیه می شود تا در ششم دسامبر هر سال مراسم سنت نیکولاس را جشن بگیرند.
تعداد: 32 عدد کوکی
زمان پخت: 65 دقیقه
مواد لازم
3.5 پیمانه آرد کامل
نصف قاشق چایخوری جوششیرین
نصف قاشق چایخوری نمک
1.5 قاشق چایخوری پودر دارچین
یک قاشق چایخوری پودر زنجبیل
1/4 قاشق چایخوری پودر جوزهندی
3/4 قاشق چایخوری پودر هل
1/4 قاشق چایخوری پوست رنده شده جوزهندی
1/4 قاشق چایخوری پودر فلفل سفید
نوک انگشت پودر میخک
170 گرم کره آب شده
یک پیمانه شکر قهوه ای
1/3 پیمانه آب
شکر قنادی
طرز تهیه
1. در یک کاسه بزرگ، آرد، جوششیرین، نمک، دارچین، زنجبیل، جوزهندی، هل، پوست جوزهندی، فلفل سفید و میخک را با یکدیگر مخلوط کنید.
2. شکر قهوه ای و کره را با یکدیگر هم بزنید تا حالت خامه ای پیدا کنند. نیمی از مخلوط آرد را به آنها اضافه کنید و خوب هم بزنید. سپس آب و باقی مانده مخلوط آرد را اضافه کنید. خمیر به دست آمده را به سه قسمت تقسیم کنید و سطح آنها را صاف کنید، داخل پلاستیک بگذارید و به مدت یک ساعت در یخچال قرار دهید.
3. روی سطح صافی پودر قند بپاشید. خمیر را با وردنه باز کنید. قالب مورد نظر را روی خمیر قرار دهید و فشار دهید تا نقش دلخواه روی خمیر ایجاد شود. سپس، لبه های طرح را برش دهید و آنها را با فاصله داخل سینی فر بچینید. سینی را به مدت یک ساعت در یخچال قرار دهید تا شیرینی ها کمی خود ر ا بگیرند.
4. در این مرحله، فر را با دمای 325 درجه فارنهایت گرم کنید. یک سینی از شیرینی ها را داخل فر بگذارید، دمای فر را به 250 درجه فارنهایت کاهش دهید و به مدت 55 تا 65 دقیقه آنها را بپزید.
یونان: Kourabiedes
کوکی های کره ای مخصوص یونان که در جشن سال نو تهیه می شود، کورابیه نام دارد و معمولا به شکل گلابی های کوچک یا دایره تهیه می شود.
تعداد: 40 عدد کوکی
زمان تهیه: دو ساعت و 25 دقیقه
زمان پخت: 15 دقیقه
مواد لازم
دو پیمانه آرد
1.5 قاشق چایخوری هل آسیاب شده
یک قاشق چایخوری بیکینگ پودر
¼ قاشق چایخوری نمک
یک پیمانه کره آب شده
2/3 پیمانه شکر قنادی
نصف پیمانه بادام آسیاب شده
نصف قاشق چایخوری وانیل
دو قاشق چایخوری گلاب
طرز تهیه
1. آرد، هل، بیکینگ پودر و نمک را با یکدیگر مخلوط کنید. کره و شکر را در یک کاسه بزرگ با یکدیگر مخلوط کنید تا پف کنند. بادام، وانیل و گلاب را اضافه کنید. با سرعت کم همززن برقی، به تدریج مخلوط آرد را اضافه کنید و هم بزنید. این کار را تا زمانی ادامه دهید که مایه حالت خمیری پیدا کند.
2. خمیر را روی سطح صاف آردپاشی شده قرار دهید و به شکل مستطیل با ضخامت 1.5 سانتیمتر آن را باز کنید. سپس آن را داخل پلاستیک بگذارید و به مدت دو ساعت در یخچال قرار دهید.
3. فر را با دمای 350 درجه فارنهایت گرم کنید. خمیر را به ضخامت 5 میلیمتر باز کنید و با قالب یا کاتر به شکل دلخواه برش دهید.
4. شیرینی ها را کف سینی فر بچینید و به مدت 15 تا 18 دقیقه در فر قرار دهید تا طلایی شوند.
مکزیک: شیرینی عروسی
کلوچه های تردی که در مکزیک برای سال نو تهیه می شوند، نام های مختلفی همچون کیک عروسی، کیک چای روسی، کیک چای سوئدی و ... دارند. این کلوچه با گردوی بوداده و آسیاب شده و غلتاندن در پودر قند تهیه می شود.
تعداد: حدود 100 عدد
زمان تهیه: 30 دقیقه
زمان پخت: 15 دقیقه
مواد لازم
1.5 پیمانه گردو
3 قاشق غذاخوری پودر قند
1.5 پیمانه پودر شکر قنادی
طرز تهیه
1. گردوها را به همراه 3 قاشق غذاخوری پودر شکر قنادی آسیاب کنید.
2. هنگام تهیه خمیر ساده کوکی (دستور تهیه در پایین ذکر شده است)، پیش از اضافه کردن کره، مخلوط گردو را به آرد آن اضافه کنید.
3. فر را با دمای 350 درجه فارنهایت گرم کنید. خمیر را به شکل گلوله های کوچک حالت دهید. آنها را با فاصله 5 سانتی متر از هم در سینی فر بچینید و به مدت 13 تا 15 دقیقه در فر قرار دهید تا کلوچه های پخته و طلایی شوند.
4. پس از خنک شدن، شیرینی ها را داخل شکر قنادی بغلتانید تا همه سطح آنها را بپوشاند. این شیرینی را می توانید به مدت یک هفته در دمای اتاق و 3 ماه در فریزر نگهدارید.
خمیر ساده کوکی
مواد لازم
2 ¾ پیمانه آرد کامل
¼ قاشق چایخوری جوششیرین
¼ قاشق چایخوری نمک
یک پیمانه کره آب شده
¾ پیمانه شکر سفید
یک عدد تخممرغ درشت
یک قاشق چایخوری وانیل
طرز تهیه
1. در یک کاسه کوچک، آرد، بیکینگ پودر و نمک را با یکدیگر مخلوط کنید.
2. در یک کاسه بزرگ دیگر، کره و شکر را با همزن برقی با سرعت متوسط حدود دو دقیقه هم بزنید تا حالت خامه ای پیدا کند. تخممرغ و وانیل را اضافه کنید و دوباره هم بزنید. سرعت همزن را کم کنید و به آرامی و مرحله به مرحله، مخلوط آرد را اضافه کنید و هم بزنید تا خمیر یکدستی حاصل شود.
روسیه: کیک چای
کلوچه کیک عروسی مکزیکی ها که با نام کیک چای روسی نیز شهرت دارد، وقتی چندین بار در پودر شکر شیرینیپزی غلتانده شود، می شود کوکی مخصوص مراسم سال نو در روسیه. کیک پنیر خامه ای و کیک چای در روسیه «کولاکچی» نامیده می شوند و جزو مشهورترین و رایج ترین شیرینی های سال نو هستند.
تعداد: 10 عدد
زمان تهیه و پخت: 2 ساعت
مواد لازم
¾ پیمانه روغن کانولا
1.5 پیمانه آرد کامل
¾ پیمانه آرد گندم سفید
دو پیمانه شکر قنادی
3 قاشق غذاخوری نشاسته ذرت
1/8 قاشق چایخوری نمک
یک قاشق چایخوری وانیل
¾ پیمانه گردو یا فندوق آسیاب شده
طرز تهیه
1. فر را با دمای 400 درجه فارنهایت گرم کنید.
2. روغن را کاسه متوسطی بریزید و کنار بگذارید. در کاسه دیگری، آرد کامل، آرد گندم،¼ پیمانه شکر قنادی، نشاسته ذرت و نمک را با هم مخلوط کنید.
3. نیمی از مواد خشک را داخل روغن بریزید و هم بزنید. سپس وانیل را اضافه کنید و دوباره بقیه مواد خشک را اضافه کنید و خوب هم بزنید. در آخر نیز پودر گردو یا فندوق را اضافه کنید.
4. خمیر را به گلوله های کوچک تقسیم کنید و با فاصله در سینی فر بچینید.
5. آنها را به مدت 10 تا 12 دقیقه در فر بپزید تا کمی طلایی شوند. سپس از فر خارج کنید و کنار بگذارید تا خنک شوند.
6. هنگامی که شیرینی ها هنوز گرم هستند، آنها را داخل پودر شکر قنادی بغلتانید تا همه سطح آنها را بپوشاند. پس از اینکه کلوچه ها کاملا سرد شدند نیز یک بار دیگر در شکر بغلتانید.
برترین ها: کریسمَس یا نوئل جشنی است در آیین مسیحیت که به منظور گرامیداشت زادروز مسیح برگزار میشود. بسیاری از اعضای کلیسای کاتولیک روم و پیروان آیین پروتستان، کریسمس را در روز ۲۵ دسامبر جشن گرفته و بسیاری آنرا در شامگاه ۲۴ دسامبر نیز برگزار میکنند. اعضای بیشتر کلیساهای ارتودوکس در سراسر دنیا نیز روز بیست و پنجم دسامبر را به عنوان میلاد مسیح جشن میگیرند.
برخی از مسیحیان ارتودوکس در روسیه، اوکراین، سرزمین مقدس (ناحیه تاریخی فلسطین) و دیگر مکانها، به سبب پیروی از گاهشماری یولیانی، جشن کریسمس را در روز ۷ ژانویه برپا میدارند. اعضای کلیسای ارامنه طبق سنت منحصر به فردی، روز میلاد و همچنین روز غسل تعمید مسیح را همزمان در روز ششم ژانویه جشن میگیرند.
همانند نوروز ما، این شب غذا و شیرینی های مخصوص خود را دارد که در کشورهای مختلف دنیا با هم فرق دارند. ما در این مطلب دو قسمتی، شیرینی های رایج در شب های کریسمس در برخی کشورهای دنیا را انتخاب کرده ایم.
[h=2]شیرینی های مخصوص شب کریسمس (1)[/h]
سوئد: ویفرهای زنجبیلی
این شیرینی بیشتر به بیسکوئیت شبیه است. این شیرینی کلاسیک سوئدی بسیار پرادویه، نرم و باریک است. در طول تعطیلات سال نو از این شیرینی برای تزئین درخت کریسمس نیز استفاده می شود و آن را در شکل های مختلف همچون قلب یا حیوانات درست می کنند. البته این شیرینی مراسمی هم دارد و آن اینکه باید آن را کف دست خود بگذارید، آرزو کنید و سپس به وسط کوکی ضربه بزنید. اگر کوکی به سه تکه تقسیم شد یعنی شما به آرزوی خود خواهید رسید.
تعداد: 60 عدد
زمان پخت: 20 دقیقه
مواد لازم
1 3/4 پیمانه آرد کامل
یک قاشق غذاخوری پودر زنجبیل
یک قاشق چایخوری پودر دارچین
نصف قاشق چایخوری بیکینگ پودر
نصف قاشق چایخوری جوششیرین
نصف قاشق چایخوری نمک
¼ قاشق چایخوری پودر میخک
6 قاشق غذاخوری کره آب شده
3/4 پیمانه شکر قهوه ای
1/3 پیمانه شربت
یک عدد تخممرغ بزرگ
یک قاشق چایخوری وانیل
شکر
طرز تهیه
1. در یک کاسه متوسط آرد، پودر زنجبیل، پودر دارچین، بیکینگ پودر، جوششیرین، نمک و پودر میخک را با یکدیگر مخلوط کنید.
2. شکر و کره را با یکدیگر مخلوط کنید تا حالت خامه ای پیدا کند. شربت قند، زرده تخم مرغ و وانیل را به آنها اضافه کنید. سپس به تدریج مواد خشک را به آنها اضافه کنید و با سرعت پایین همزن برقی، هم بزنید تا حالت خمیری پیدا کنند. با کاردک مواد را هم بزنید تا کاملا خمیری شکل شوند.
3. خمیر را با وردنه تا حد امکان نازک کنید و سپس روی آن پلاستیک بکشید و به مدت 30 دقیقه در یخچال قرار دهید.
4. . فر را با دمای 325 درجه فارنهایت گرم کنید. یک لایه کاغذ روغنی کف سینی فر قرار دهید و کنار بگذارید. خمیر را از یخچال خارج کنید و با قالب گرد آنها را برش دهید و با فاصله داخل سینی فر بچینید.
5. شیرینی ها را 11 تا 12 دقیقه در فر بگذارید تا برشته شوند. آنها را از فر خارج کنید. روی آنها شکر بریزید و سرو کنید.
اسکاتلند: نان کره ای نمکی
نان کره ای یا به زبان انگلیسی محاوره ای «شورتیز»، در جزایر بریتانیا همیشه در مراسم خاصی همچون کریسمس تهیه و سرو می شود. کلید تهیه این کلوچه های ترد و خوشمزه کره ای این است که خمیر را به خوبی ورز دهید و دست و ظرفی که با آن خمیر را درست می کنید، باید سرد باشد.
تعداد: 8 عدد
زمان پخت و پخت: 50 دقیقه
مواد لازم
1 1/4 پیمانه آرد کامل
یک قاشق چایخوری نمک
¼ پیمانه شکر
یک قالب کره آب شده
طرز تهیه
1. فر را با دمای 325 درجه فارنهایت گرم کنید. کف سینی فر را با کاغذ روغنی بپوشانید. در یک کاسه بزرگ، آرد، نمک و ¼ پیمانه شکر را با هم مخلوط کنید. با استفاده از انگشتان خود شکر را اضافه کنید تا مایه حالت ماسه ای به خود بگیرد. سپس آن را به قدری ورز دهید که خمیر یکدستی حاصل شود.
2. خمیر را روی سینی فر پهن کنید و از کناره ها کمی خالی بگذارید. سطح خمیر را با چنگال سوراخ کنید تا پف نکند. روی آن شکر بپاشید و به مدت 30 دقیقه در فر بگذارید تا کیک کاملا طلایی شود.
3. هنگامی که نان کره ای هنوز گرم است آن را با چاقوی تیزی برش دهید و همان طور گرم سرو کنید.
آلمان: Pfeffernusse
Pfeffernusse در لغت به معنای «آجیل فلفلی» است. افسانه هایی در مورد این شیرینی وجود دارند که می گویند، سنت نیکولاس این نان های زنجبیلی را با فلفل سیاه تهیه می کرده و روی آنها پودر قند می پاشیده و در پنجم دسامبر آنها را در چکمه های کودکان قرار می داده است. به همین دلیل، این نان ها به شیرینی رایج و محبوب شب های عید آلمانی ها تبدیل شد.
زمان پخت: یک ساعت و 30 دقیقه
مواد لازم
دو پیمانه شکر
4 تخممرغ درشت
3.5 پیمانه آرد کامل
دو قاشق غذاخوری پوست پرتقال رنده شده
یک قاشق چایخوری پودر دارچین
یک قاشق چایخوری ادویه
یک قاشق چایخوری بیکینگپودر
یک قاشق چایخوری آب لیموترش
نصف قاشق چایخوری پودر میخک
طرز تهیه
1. در یک کاسه بزرگ، شکر و تخممرغ را با همزن برقی هم بزنید تا پف کند. سرعت همزن را کم کنید و آرد را کمکم اضافه کنید. سپس پوست پرتقال، دارچین، ادویه، بیکینگ پودر، آبلیمو و میخک را اضافه کنید و خوب هم بزنید.
2. به دست های خود آرد بزنید و خمیر را به 4 توپ تقسیم کنید. توپ ها را ضافه کنید و آنها را در کیسه پلاستیکی به مدت 1 ساعت در فریزر قرار دهید.
3. فر را با دمای 400 درجه فارنهایت گرم کنید. سینی فر را با روغن چرب کنید و کنار بگذارید.
4. روی سطح صاف و آردپاشی شده، خمیر را باز کنید و آنها رابه شکل مربع برش دهید. آنها را با فاصله 2 سانتی متری از هم داخل سینی فر بچینید و به مدت 8 تا 10 دقیقه در فر قرار دهید تا طلایی شوند.
زولبیا
زولبیا را همه ما ایرانی ها می شناسیم. این شیرینی نه تنها در ایران که در مصر و دیگر کشورهای خاورمیانه رواج دارد. این خمیرهای پفکی سرخ شده در روغن، در شربت قند خیس می خوردند تا شیرین شوند. در مصر به شربت رنگ غذای قرمز یا زرد نیز اضافه می کنند و روی آن دارچین یا شکر می پاشند.
تعداد: 6 نفر
مواد لازم
شربت:
5 پیمانه شکر
2 ¼ پیمانه آب
نصف آب یک عدد لیموترش
یک قاشق غذاخوری گلاب
خمیر:
4 پیمانه آرد کامل
نصف قاشق چایخوری نمک
نصف آب یک عدد لیموترش
2 2/3 پیمانه آب گرم
روغن سرخ کردنی
طرز تهیه
1. برای تهیه شربت، در یک قابلمه کوچک شکر، آب و آب لیموترش را با یکدیگر مخلوط کنید. آنها را روی حرارت ملایم قرار دهید تا نیمجوش و غلیظ شود. حدود 10 دقیقه کافی است. گلاب را اضافه کنید و چند ثانیه روی حرارت هم بزنید. سپس از روی حرارت بردارید و کنار بگذارید تا خنک شود.
2. برای تهیه مایه زولبیا، در یک کاسه متوسط، آرد، نمک و خمیرمایه را با یکدیگر مخلوط کنید. به آرامی آب را اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا خمیر یکدست شود و به حالت چسبندگی برسد. در این مرحله، روی خمیر را با پلاستیک بپوشانید و اجازه دهید حدود یک ساعت و نیم در جای گرم بماند تا خمیر ور بیاید.
3. خمیر را یک بار هم بزنید و دوباره روی آن را بپوشانید و 30 دقیقه دیگر کنار بگذارید تا ور بیایید.
4. داخل قابلمه را تا نصفه از روغن پر کنید. روغن که داغ شد، دو قاشق غذاخوری از ماه را درون آن بیندازید تا پف کند و طلایی شود. سریع آنها را از روغن بکشید و روی دستمال حوله ای قرار دهید تا روغن اضافهشان گرفته شود.
5. می توانید مایه را داخل قیف شیرینی پزی بریزید و سپ داخل روغن داخل به شکل دلخواه بریزید. زولبیاها را چند ثانیه در شربت بخیسانید و کنار بگذارید.
اوکراین و چیپس عسلی
شیرینی مخصوص اوکراین شیرینی های ترد و باریک عسلی است که در شکل های دایره، ستاره یا هلال ماه تهیه می شوند. آنهایی که سنتی تر هستند، این شیرینی را از شاخه های پایین درخت کریسمس آویزان می کنند.
تعداد: 28 عدد
مواد لازم
2 قاشق غذاخوری کره
دو قاشق غذاخوری شکر قهوه ای
1.5 قاشق غذاخوری عسل
دو قاشق غذاخوری آرد کامل
کمی نمک
طرز تهیه
1. فر را با دمای 375 درجه فارنهایت گرم کنید. یک لایه کاغذ روغنی کف سینی فر قرار دهید و کنار بگذارید.
2. در یک قابلمه کوچک، کره را آب کنید، شکر و عسل را ضافه کنید و هم بزنید تا آنها نیز آب شوند. سپس آنها را داخل کاسه بریزید. آرد و نمک را اضافه کنید و هم بزنید تا یکدست شوند.
3. با سرعت زیاد، نصف قاشق چایخوری از مایه به دست آمده را روی کاغذ روغنی داخل سینی فر بریزید و حداقل 8 سانتیمتر از هم فاصله داشته باشند. آنها را تا زمانی در فر حرارت دهید که طلایی شوند. حدود 6 دقیقه کافی است. سینی را از فر خارج کنید و کنار بگذارید تا خنک شوند. سپس به آرامی شیرینی ها را از کاغذ جدا کنید.
برترین ها
برخی از مسیحیان ارتودوکس در روسیه، اوکراین، سرزمین مقدس (ناحیه تاریخی فلسطین) و دیگر مکانها، به سبب پیروی از گاهشماری یولیانی، جشن کریسمس را در روز ۷ ژانویه برپا میدارند. اعضای کلیسای ارامنه طبق سنت منحصر به فردی، روز میلاد و همچنین روز غسل تعمید مسیح را همزمان در روز ششم ژانویه جشن میگیرند.
همانند نوروز ما، این شب غذا و شیرینی های مخصوص خود را دارد که در کشورهای مختلف دنیا با هم فرق دارند. ما در این مطلب دو قسمتی، شیرینی های رایج در شب های کریسمس در برخی کشورهای دنیا را انتخاب کرده ایم.
اتریش: کوکی لینزر
کوکی Linzer، محبوب ترین شیرینی شب عید کشور اتریش و ایالت متحده آمریکا است. این شیرینی را می توان به شکل و اندازه های مختلف برای انواع مراسم ها تهیه کرد. اما فرمت ثابت آن در هر شکل و اندازه، دو لایه کیک است که همچون ساندویچ روی هم قرار گرفته اند و یک لایه مربا یا مارمالاد وسط آنها را پر کرده است.
تعداد: 48 عدد کوکی
زمان پخت: 20 دقیقه
مواد لازم
227 گرم گردو
نصف پیمانه نشاسته ذرت
1.5 پیمانه کره آب شده
1 1/3 پیمانه شکر قنادی
دو قاشق چایخوری وانیل
¾ قاشق چایخوری نمک
یک عدد تخممرغ درشت
2 3/4 پیمانه آرد کامل
¾ پیمانه مربای آلبالو یا تمشک

طرز تهیه
1. گردو و نشاسته ذرت را در غذاساز بریزید هم بزنید تا گردوها کاملا پوره و آسیاب شوند.
2. در یک کاسه بزرگ، کره و یک پیمانه شکر قنادی را با همزن برقی و سرعت پایین مخلوط کنید. سپس سرعت همزن را زیاد کنید و دو دقیقه دیگر هم بزنید تا پف کند. وانیل، نمک و تخممرغ را اضافه کنید و با سرعت متوسط همزن هم بزنید. دوباره سرعت دستگاه را کم کنید و به تدریج و مرحله به مرحله مخلوط آرد و گردو را اضافه کنید.
3. خمیر را به 4 قسمت تقسیم کنید. آنها را گلوله کنید و سپس فشار دهید تا به دایره مسطح تبدیل شوند. آنها را داخل کیسه پلاستیکی بگذارید و به مدت 4 تا 5 ساعت در یخچال قرار دهید تا سفت شوند.
4. فر را با دمای 325 درجه فارنهایت گرم کنید. یکی از خمیرها را از یخچال خارج کنید و 10 تا 15 دقیقه در دمای اتاق بگذارید. سپس روی سطح صاف، آرد بپاشید و با وردنه، خمیر را باز کنید تا نازک شود. با قالب های فلزی به اشکال دلخواه آنها را برش دهید و هر تعداد کوکی که می توانید از آن تهیه کنید. همین کار را با باقی مانده خمیر تکرار کنید.
5. کف سینی فر را با روغن چرب کنید و کوکی ها را با فاصله داخل آن بچینید. آنها را به مدت 17 تا 20 دقیقه در فر بپزید تا لبه های آنها طلایی شوند. سپس کوکی ها را از فر خارج کنید و کنار بگذارید تا خنک شوند.
6. پس از پخته و خنک شدن همه کوکی ها، 1/3 پیمانه پودر قند باقی مانده را روی آنها الک کنید.
7. در یک کاسه کوچک، مربا را با چنگال هم بزنید تا نرم شود. سپس روی نیمی از کوکی ها بمالید. روی آنها یک لایه کوکی دیگر که پودر قند دارد بگذارید. این شیرینی خوشمزه آماده سرو است.
8. باید بدانید این شیرینی را می توان به مدت 1 هفته در دمای اتاق و دو ماه در فریزر نگهداری کرد.
بلژیک: Speculaas
شیرینی رایج کشورهای بلژیک و هلند، ادویهدار، ترد و باریک است و روی آنها انواع تصاویر سنتی مخصوص کریسمس حکاکی می شود. Speculaas در اصل برای کشور بلژیک است و برای کودکان تهیه می شود تا در ششم دسامبر هر سال مراسم سنت نیکولاس را جشن بگیرند.
تعداد: 32 عدد کوکی
زمان پخت: 65 دقیقه
مواد لازم
3.5 پیمانه آرد کامل
نصف قاشق چایخوری جوششیرین
نصف قاشق چایخوری نمک
1.5 قاشق چایخوری پودر دارچین
یک قاشق چایخوری پودر زنجبیل
1/4 قاشق چایخوری پودر جوزهندی
3/4 قاشق چایخوری پودر هل
1/4 قاشق چایخوری پوست رنده شده جوزهندی
1/4 قاشق چایخوری پودر فلفل سفید
نوک انگشت پودر میخک
170 گرم کره آب شده
یک پیمانه شکر قهوه ای
1/3 پیمانه آب
شکر قنادی

طرز تهیه
1. در یک کاسه بزرگ، آرد، جوششیرین، نمک، دارچین، زنجبیل، جوزهندی، هل، پوست جوزهندی، فلفل سفید و میخک را با یکدیگر مخلوط کنید.
2. شکر قهوه ای و کره را با یکدیگر هم بزنید تا حالت خامه ای پیدا کنند. نیمی از مخلوط آرد را به آنها اضافه کنید و خوب هم بزنید. سپس آب و باقی مانده مخلوط آرد را اضافه کنید. خمیر به دست آمده را به سه قسمت تقسیم کنید و سطح آنها را صاف کنید، داخل پلاستیک بگذارید و به مدت یک ساعت در یخچال قرار دهید.
3. روی سطح صافی پودر قند بپاشید. خمیر را با وردنه باز کنید. قالب مورد نظر را روی خمیر قرار دهید و فشار دهید تا نقش دلخواه روی خمیر ایجاد شود. سپس، لبه های طرح را برش دهید و آنها را با فاصله داخل سینی فر بچینید. سینی را به مدت یک ساعت در یخچال قرار دهید تا شیرینی ها کمی خود ر ا بگیرند.
4. در این مرحله، فر را با دمای 325 درجه فارنهایت گرم کنید. یک سینی از شیرینی ها را داخل فر بگذارید، دمای فر را به 250 درجه فارنهایت کاهش دهید و به مدت 55 تا 65 دقیقه آنها را بپزید.
یونان: Kourabiedes
کوکی های کره ای مخصوص یونان که در جشن سال نو تهیه می شود، کورابیه نام دارد و معمولا به شکل گلابی های کوچک یا دایره تهیه می شود.
تعداد: 40 عدد کوکی
زمان تهیه: دو ساعت و 25 دقیقه
زمان پخت: 15 دقیقه
مواد لازم
دو پیمانه آرد
1.5 قاشق چایخوری هل آسیاب شده
یک قاشق چایخوری بیکینگ پودر
¼ قاشق چایخوری نمک
یک پیمانه کره آب شده
2/3 پیمانه شکر قنادی
نصف پیمانه بادام آسیاب شده
نصف قاشق چایخوری وانیل
دو قاشق چایخوری گلاب

طرز تهیه
1. آرد، هل، بیکینگ پودر و نمک را با یکدیگر مخلوط کنید. کره و شکر را در یک کاسه بزرگ با یکدیگر مخلوط کنید تا پف کنند. بادام، وانیل و گلاب را اضافه کنید. با سرعت کم همززن برقی، به تدریج مخلوط آرد را اضافه کنید و هم بزنید. این کار را تا زمانی ادامه دهید که مایه حالت خمیری پیدا کند.
2. خمیر را روی سطح صاف آردپاشی شده قرار دهید و به شکل مستطیل با ضخامت 1.5 سانتیمتر آن را باز کنید. سپس آن را داخل پلاستیک بگذارید و به مدت دو ساعت در یخچال قرار دهید.
3. فر را با دمای 350 درجه فارنهایت گرم کنید. خمیر را به ضخامت 5 میلیمتر باز کنید و با قالب یا کاتر به شکل دلخواه برش دهید.
4. شیرینی ها را کف سینی فر بچینید و به مدت 15 تا 18 دقیقه در فر قرار دهید تا طلایی شوند.
مکزیک: شیرینی عروسی
کلوچه های تردی که در مکزیک برای سال نو تهیه می شوند، نام های مختلفی همچون کیک عروسی، کیک چای روسی، کیک چای سوئدی و ... دارند. این کلوچه با گردوی بوداده و آسیاب شده و غلتاندن در پودر قند تهیه می شود.
تعداد: حدود 100 عدد
زمان تهیه: 30 دقیقه
زمان پخت: 15 دقیقه
مواد لازم
1.5 پیمانه گردو
3 قاشق غذاخوری پودر قند
1.5 پیمانه پودر شکر قنادی
طرز تهیه
1. گردوها را به همراه 3 قاشق غذاخوری پودر شکر قنادی آسیاب کنید.
2. هنگام تهیه خمیر ساده کوکی (دستور تهیه در پایین ذکر شده است)، پیش از اضافه کردن کره، مخلوط گردو را به آرد آن اضافه کنید.
3. فر را با دمای 350 درجه فارنهایت گرم کنید. خمیر را به شکل گلوله های کوچک حالت دهید. آنها را با فاصله 5 سانتی متر از هم در سینی فر بچینید و به مدت 13 تا 15 دقیقه در فر قرار دهید تا کلوچه های پخته و طلایی شوند.
4. پس از خنک شدن، شیرینی ها را داخل شکر قنادی بغلتانید تا همه سطح آنها را بپوشاند. این شیرینی را می توانید به مدت یک هفته در دمای اتاق و 3 ماه در فریزر نگهدارید.

خمیر ساده کوکی
مواد لازم
2 ¾ پیمانه آرد کامل
¼ قاشق چایخوری جوششیرین
¼ قاشق چایخوری نمک
یک پیمانه کره آب شده
¾ پیمانه شکر سفید
یک عدد تخممرغ درشت
یک قاشق چایخوری وانیل
طرز تهیه
1. در یک کاسه کوچک، آرد، بیکینگ پودر و نمک را با یکدیگر مخلوط کنید.
2. در یک کاسه بزرگ دیگر، کره و شکر را با همزن برقی با سرعت متوسط حدود دو دقیقه هم بزنید تا حالت خامه ای پیدا کند. تخممرغ و وانیل را اضافه کنید و دوباره هم بزنید. سرعت همزن را کم کنید و به آرامی و مرحله به مرحله، مخلوط آرد را اضافه کنید و هم بزنید تا خمیر یکدستی حاصل شود.
روسیه: کیک چای
کلوچه کیک عروسی مکزیکی ها که با نام کیک چای روسی نیز شهرت دارد، وقتی چندین بار در پودر شکر شیرینیپزی غلتانده شود، می شود کوکی مخصوص مراسم سال نو در روسیه. کیک پنیر خامه ای و کیک چای در روسیه «کولاکچی» نامیده می شوند و جزو مشهورترین و رایج ترین شیرینی های سال نو هستند.
تعداد: 10 عدد
زمان تهیه و پخت: 2 ساعت
مواد لازم
¾ پیمانه روغن کانولا
1.5 پیمانه آرد کامل
¾ پیمانه آرد گندم سفید
دو پیمانه شکر قنادی
3 قاشق غذاخوری نشاسته ذرت
1/8 قاشق چایخوری نمک
یک قاشق چایخوری وانیل
¾ پیمانه گردو یا فندوق آسیاب شده

طرز تهیه
1. فر را با دمای 400 درجه فارنهایت گرم کنید.
2. روغن را کاسه متوسطی بریزید و کنار بگذارید. در کاسه دیگری، آرد کامل، آرد گندم،¼ پیمانه شکر قنادی، نشاسته ذرت و نمک را با هم مخلوط کنید.
3. نیمی از مواد خشک را داخل روغن بریزید و هم بزنید. سپس وانیل را اضافه کنید و دوباره بقیه مواد خشک را اضافه کنید و خوب هم بزنید. در آخر نیز پودر گردو یا فندوق را اضافه کنید.
4. خمیر را به گلوله های کوچک تقسیم کنید و با فاصله در سینی فر بچینید.
5. آنها را به مدت 10 تا 12 دقیقه در فر بپزید تا کمی طلایی شوند. سپس از فر خارج کنید و کنار بگذارید تا خنک شوند.
6. هنگامی که شیرینی ها هنوز گرم هستند، آنها را داخل پودر شکر قنادی بغلتانید تا همه سطح آنها را بپوشاند. پس از اینکه کلوچه ها کاملا سرد شدند نیز یک بار دیگر در شکر بغلتانید.
برترین ها: کریسمَس یا نوئل جشنی است در آیین مسیحیت که به منظور گرامیداشت زادروز مسیح برگزار میشود. بسیاری از اعضای کلیسای کاتولیک روم و پیروان آیین پروتستان، کریسمس را در روز ۲۵ دسامبر جشن گرفته و بسیاری آنرا در شامگاه ۲۴ دسامبر نیز برگزار میکنند. اعضای بیشتر کلیساهای ارتودوکس در سراسر دنیا نیز روز بیست و پنجم دسامبر را به عنوان میلاد مسیح جشن میگیرند.
برخی از مسیحیان ارتودوکس در روسیه، اوکراین، سرزمین مقدس (ناحیه تاریخی فلسطین) و دیگر مکانها، به سبب پیروی از گاهشماری یولیانی، جشن کریسمس را در روز ۷ ژانویه برپا میدارند. اعضای کلیسای ارامنه طبق سنت منحصر به فردی، روز میلاد و همچنین روز غسل تعمید مسیح را همزمان در روز ششم ژانویه جشن میگیرند.
همانند نوروز ما، این شب غذا و شیرینی های مخصوص خود را دارد که در کشورهای مختلف دنیا با هم فرق دارند. ما در این مطلب دو قسمتی، شیرینی های رایج در شب های کریسمس در برخی کشورهای دنیا را انتخاب کرده ایم.
مطلب مرتبط:
[h=2]شیرینی های مخصوص شب کریسمس (1)[/h]
سوئد: ویفرهای زنجبیلی
این شیرینی بیشتر به بیسکوئیت شبیه است. این شیرینی کلاسیک سوئدی بسیار پرادویه، نرم و باریک است. در طول تعطیلات سال نو از این شیرینی برای تزئین درخت کریسمس نیز استفاده می شود و آن را در شکل های مختلف همچون قلب یا حیوانات درست می کنند. البته این شیرینی مراسمی هم دارد و آن اینکه باید آن را کف دست خود بگذارید، آرزو کنید و سپس به وسط کوکی ضربه بزنید. اگر کوکی به سه تکه تقسیم شد یعنی شما به آرزوی خود خواهید رسید.
تعداد: 60 عدد
زمان پخت: 20 دقیقه
مواد لازم
1 3/4 پیمانه آرد کامل
یک قاشق غذاخوری پودر زنجبیل
یک قاشق چایخوری پودر دارچین
نصف قاشق چایخوری بیکینگ پودر
نصف قاشق چایخوری جوششیرین
نصف قاشق چایخوری نمک
¼ قاشق چایخوری پودر میخک
6 قاشق غذاخوری کره آب شده
3/4 پیمانه شکر قهوه ای
1/3 پیمانه شربت
یک عدد تخممرغ بزرگ
یک قاشق چایخوری وانیل
شکر

طرز تهیه
1. در یک کاسه متوسط آرد، پودر زنجبیل، پودر دارچین، بیکینگ پودر، جوششیرین، نمک و پودر میخک را با یکدیگر مخلوط کنید.
2. شکر و کره را با یکدیگر مخلوط کنید تا حالت خامه ای پیدا کند. شربت قند، زرده تخم مرغ و وانیل را به آنها اضافه کنید. سپس به تدریج مواد خشک را به آنها اضافه کنید و با سرعت پایین همزن برقی، هم بزنید تا حالت خمیری پیدا کنند. با کاردک مواد را هم بزنید تا کاملا خمیری شکل شوند.
3. خمیر را با وردنه تا حد امکان نازک کنید و سپس روی آن پلاستیک بکشید و به مدت 30 دقیقه در یخچال قرار دهید.
4. . فر را با دمای 325 درجه فارنهایت گرم کنید. یک لایه کاغذ روغنی کف سینی فر قرار دهید و کنار بگذارید. خمیر را از یخچال خارج کنید و با قالب گرد آنها را برش دهید و با فاصله داخل سینی فر بچینید.
5. شیرینی ها را 11 تا 12 دقیقه در فر بگذارید تا برشته شوند. آنها را از فر خارج کنید. روی آنها شکر بریزید و سرو کنید.
اسکاتلند: نان کره ای نمکی
نان کره ای یا به زبان انگلیسی محاوره ای «شورتیز»، در جزایر بریتانیا همیشه در مراسم خاصی همچون کریسمس تهیه و سرو می شود. کلید تهیه این کلوچه های ترد و خوشمزه کره ای این است که خمیر را به خوبی ورز دهید و دست و ظرفی که با آن خمیر را درست می کنید، باید سرد باشد.
تعداد: 8 عدد
زمان پخت و پخت: 50 دقیقه
مواد لازم
1 1/4 پیمانه آرد کامل
یک قاشق چایخوری نمک
¼ پیمانه شکر
یک قالب کره آب شده

طرز تهیه
1. فر را با دمای 325 درجه فارنهایت گرم کنید. کف سینی فر را با کاغذ روغنی بپوشانید. در یک کاسه بزرگ، آرد، نمک و ¼ پیمانه شکر را با هم مخلوط کنید. با استفاده از انگشتان خود شکر را اضافه کنید تا مایه حالت ماسه ای به خود بگیرد. سپس آن را به قدری ورز دهید که خمیر یکدستی حاصل شود.
2. خمیر را روی سینی فر پهن کنید و از کناره ها کمی خالی بگذارید. سطح خمیر را با چنگال سوراخ کنید تا پف نکند. روی آن شکر بپاشید و به مدت 30 دقیقه در فر بگذارید تا کیک کاملا طلایی شود.
3. هنگامی که نان کره ای هنوز گرم است آن را با چاقوی تیزی برش دهید و همان طور گرم سرو کنید.
آلمان: Pfeffernusse
Pfeffernusse در لغت به معنای «آجیل فلفلی» است. افسانه هایی در مورد این شیرینی وجود دارند که می گویند، سنت نیکولاس این نان های زنجبیلی را با فلفل سیاه تهیه می کرده و روی آنها پودر قند می پاشیده و در پنجم دسامبر آنها را در چکمه های کودکان قرار می داده است. به همین دلیل، این نان ها به شیرینی رایج و محبوب شب های عید آلمانی ها تبدیل شد.
زمان پخت: یک ساعت و 30 دقیقه
مواد لازم
دو پیمانه شکر
4 تخممرغ درشت
3.5 پیمانه آرد کامل
دو قاشق غذاخوری پوست پرتقال رنده شده
یک قاشق چایخوری پودر دارچین
یک قاشق چایخوری ادویه
یک قاشق چایخوری بیکینگپودر
یک قاشق چایخوری آب لیموترش
نصف قاشق چایخوری پودر میخک

طرز تهیه
1. در یک کاسه بزرگ، شکر و تخممرغ را با همزن برقی هم بزنید تا پف کند. سرعت همزن را کم کنید و آرد را کمکم اضافه کنید. سپس پوست پرتقال، دارچین، ادویه، بیکینگ پودر، آبلیمو و میخک را اضافه کنید و خوب هم بزنید.
2. به دست های خود آرد بزنید و خمیر را به 4 توپ تقسیم کنید. توپ ها را ضافه کنید و آنها را در کیسه پلاستیکی به مدت 1 ساعت در فریزر قرار دهید.
3. فر را با دمای 400 درجه فارنهایت گرم کنید. سینی فر را با روغن چرب کنید و کنار بگذارید.
4. روی سطح صاف و آردپاشی شده، خمیر را باز کنید و آنها رابه شکل مربع برش دهید. آنها را با فاصله 2 سانتی متری از هم داخل سینی فر بچینید و به مدت 8 تا 10 دقیقه در فر قرار دهید تا طلایی شوند.
زولبیا
زولبیا را همه ما ایرانی ها می شناسیم. این شیرینی نه تنها در ایران که در مصر و دیگر کشورهای خاورمیانه رواج دارد. این خمیرهای پفکی سرخ شده در روغن، در شربت قند خیس می خوردند تا شیرین شوند. در مصر به شربت رنگ غذای قرمز یا زرد نیز اضافه می کنند و روی آن دارچین یا شکر می پاشند.
تعداد: 6 نفر
مواد لازم
شربت:
5 پیمانه شکر
2 ¼ پیمانه آب
نصف آب یک عدد لیموترش
یک قاشق غذاخوری گلاب
خمیر:
4 پیمانه آرد کامل
نصف قاشق چایخوری نمک
نصف آب یک عدد لیموترش
2 2/3 پیمانه آب گرم
روغن سرخ کردنی

طرز تهیه
1. برای تهیه شربت، در یک قابلمه کوچک شکر، آب و آب لیموترش را با یکدیگر مخلوط کنید. آنها را روی حرارت ملایم قرار دهید تا نیمجوش و غلیظ شود. حدود 10 دقیقه کافی است. گلاب را اضافه کنید و چند ثانیه روی حرارت هم بزنید. سپس از روی حرارت بردارید و کنار بگذارید تا خنک شود.
2. برای تهیه مایه زولبیا، در یک کاسه متوسط، آرد، نمک و خمیرمایه را با یکدیگر مخلوط کنید. به آرامی آب را اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا خمیر یکدست شود و به حالت چسبندگی برسد. در این مرحله، روی خمیر را با پلاستیک بپوشانید و اجازه دهید حدود یک ساعت و نیم در جای گرم بماند تا خمیر ور بیاید.
3. خمیر را یک بار هم بزنید و دوباره روی آن را بپوشانید و 30 دقیقه دیگر کنار بگذارید تا ور بیایید.
4. داخل قابلمه را تا نصفه از روغن پر کنید. روغن که داغ شد، دو قاشق غذاخوری از ماه را درون آن بیندازید تا پف کند و طلایی شود. سریع آنها را از روغن بکشید و روی دستمال حوله ای قرار دهید تا روغن اضافهشان گرفته شود.
5. می توانید مایه را داخل قیف شیرینی پزی بریزید و سپ داخل روغن داخل به شکل دلخواه بریزید. زولبیاها را چند ثانیه در شربت بخیسانید و کنار بگذارید.
اوکراین و چیپس عسلی
شیرینی مخصوص اوکراین شیرینی های ترد و باریک عسلی است که در شکل های دایره، ستاره یا هلال ماه تهیه می شوند. آنهایی که سنتی تر هستند، این شیرینی را از شاخه های پایین درخت کریسمس آویزان می کنند.
تعداد: 28 عدد
مواد لازم
2 قاشق غذاخوری کره
دو قاشق غذاخوری شکر قهوه ای
1.5 قاشق غذاخوری عسل
دو قاشق غذاخوری آرد کامل
کمی نمک

طرز تهیه
1. فر را با دمای 375 درجه فارنهایت گرم کنید. یک لایه کاغذ روغنی کف سینی فر قرار دهید و کنار بگذارید.
2. در یک قابلمه کوچک، کره را آب کنید، شکر و عسل را ضافه کنید و هم بزنید تا آنها نیز آب شوند. سپس آنها را داخل کاسه بریزید. آرد و نمک را اضافه کنید و هم بزنید تا یکدست شوند.
3. با سرعت زیاد، نصف قاشق چایخوری از مایه به دست آمده را روی کاغذ روغنی داخل سینی فر بریزید و حداقل 8 سانتیمتر از هم فاصله داشته باشند. آنها را تا زمانی در فر حرارت دهید که طلایی شوند. حدود 6 دقیقه کافی است. سینی را از فر خارج کنید و کنار بگذارید تا خنک شوند. سپس به آرامی شیرینی ها را از کاغذ جدا کنید.
برترین ها