سيستم هاي پيشرفته ديزل

ahad-sanobary

عضو جدید
«حسگر ضربه» در سيستم‌هاي انژکتوري







حسگر ضربه، در موتورهاي انژکتوري دو کار انجام مي دهد:


1. همانند ديگر حسگرها، عملکرد موتور را براي برخورداري از عملکردي مناسب، نشان مي­دهد.
2. از موتور در برابر از دست دادن قدرت و خرابي حفاظت مي­کند.
شرايط ايده­آل اين است که وقتي پيستون به نقطه TDC مي­رسد، جرقه صورت گيرد و مخلوط سوخت و هوا، در حالتي­که پيستون همزمان طول سيلندر را طي مي­کند زمان لازم براي سوخت کامل را داشته­باشد. در عمل، سوخت براي اينکه در زمان لازم، به‌طور کامل بسوزد، به زمان بيشتري نياز داشته و به آوانس نياز دارد. زمان آوانس و طراحي محفظه مناسب مي­تواند در ايجاد عملکرد بهينه موتور از لحاظ قدرت، کاهش آلودگي و سوخت اقتصادي تأثير زيادي داشته باشد.
قدرت بيشتر با افزايش آوانس جرقه توليد مي­شود، اما آوانس زياد موجب ضربه در موتور مي­شود.
زماني­که ناك در موتور صورت مي‌گيرد، کيفيت عملکرد آن کاهش يافته و ريسک خرابي جدي موتور وجود دارد. ضربه، زماني ملايم مثل صداي جهش ملايم ساچمه يا تيله­ روي يک سطح فلزي است و زماني شديد يا محکم مثل صداي کوبيدن محکم به درب است. ضربه ملائم[1] سبب کاهش قدرت، تلفات سوخت و افزايش آلايندگي مي­شود. ضربه شديد[2] مي­تواند قطعات داخلي موتور، شامل پيستون، دسته پيستون، سوپاپ دود، سرسيلندر و شمع را از بين ببرد. ضربه، هنگامي‌که مخلوط سوخت‌وهوا به­طور نرم نسوزد يا جرقه بسيار زود صورت گيرد، ايجاد مي­شود.
ضربه مي­تواند توسط نقاط داغ يا آتشين[3] درون سيلندر ايجاد شود، درست مثل کربن­هاي نسوخته يا شمع که بسيار داغ باشد و يا اينکه دماي محفظه احتراق بسيار بالا باشد. اين نقاط داغ، مخلوط سوخت و هوا را قبل از اينکه عمل جرقه شمع صورت گيرد، مشتعل مي­کنند و در نتيجه همزمان دو شعله به‌وجود مي­آيد که يکي از طرف نقاط آتشين و ديگري از طرف جرقه شمع پديد آمده­اند. همان­طور که گازهاي سوختني بسرعت منبسط مي­شوند، دو شعله نيز به‌شدت به هم برخورد مي­کنند. ناک، هنگامي ايجاد مي­شود که زمان جرقه بسيار آوانس باشد. در اين حالت، يک جبهه شعله بيشتر وجود ندارد ولي هنگامي رخ مي­دهد که پيستون از نقطه TDC بسيار فاصله دارد. در اينجا، به جاي برخورد دو جبهه شعله، بر برخورد بين گازهاي منبسط شده ناشي از احتراق و قسمت بالاي پيستون که در حال بالا آمدن مي­باشد صورت مي­گيرد.
در سيستم OBD-? داراي سيستم جرقه الکترونيکي، PCM (ECU) به طور پيوسته سيگنال­هاي ورودي از زمان اوليه، موقعيت دريچه هوا، فشارهاي هواي منيفولد، گيربکس و سرعت خودرو را مي­خواند.
بعضي از PCMها حتي تغيير سريع در موقعيت دريچه هوا را که نشان دهنده خواست راننده جهت شتاب سريع را مي­خوانند. برطبق برنامه PCM، اين واحد جرقه را براي شرايط مختلف به يک سطح پيش­فرض آوانس مي­کند. اين نقطه به نقطه شروع ضربه نزديک است، چون سيستم به حسگر ضربه به‌عنوان هشداردهنده تکيه دارد. بيشتر حسگرهاي ضربه، عدم وجود ضربه را به عنوان سيگنال پايه به PCM مي­فرستند. حال اگر ضربه موتور اتفاق بيفتد، حسگر افزايش ارتعاش موتور را حس کرده و سطح سيگنال ارسالي به PCM را افزايش مي دهد لذا PCM کمي جرقه را ريتارد مي کند تا سطح سيگنال ارسالي از حسگر به PCM به سطح سيگنال پايه برگردد. اگر شرايطي موقتي سبب ايجاد ضربه شود، PCM زمان جرقه را برطبق آوانس برنامه ريزي شده تنظيم مي­کند.
اگر ضربه در موتور برگردد، PCM سيكل زمان آوانس را طي مي­کند تا با ضربه رو­به‌رو شود و سپس زمان جرقه را ريتارد مي­کند تا ضربه از بين برود.
تشخيص ضربه
اگرچه تشخيص صدايي که بر اثر ضربه در موتور ايجاد مي­شود، براي متخصصين دشوار نيست، اما بسياري از مشتريان ممکن است متوجه ضربه در موتور نشوند. آنها ممکن است از عملکرد ضعيف موتور، کاهش قدرت، شتاب ضعيف و مصرف زياد شکايت داشته باشند. اين عيوب، نشان دهنده وجود ضربه در موتور است. براي جلوگيري از آسيب ديدن موتور بر اثر ضربه، اگر هيچ سيگنال ضربه­اي از سوي حسگر ضربه حس نشود، بعضي از سازنده ها PCM را با پيش­فرض ريتارد برنامه­ريزي مي کنند. در اين نوع موتورها، اگر حسگر ضربه خراب شود، با يک ضربه ثابت به­دليل اينکه موتور در شرايط ديتارد کار مي­کند، عملکرد ضعيفي خواهدداشت. به­طور نرمال، حسگر ضربه روي سيلندر نصب مي­شود، اما گاهي ديده شده که آن را روي سرسيلندر نيز نصب مي­کنند. در موتورهاي V از دو حسگر استفاده مي­شود که هريک روي هر بانک V قرار مي­گيرد.
بااستفاده از اسکوپ، مي­توان عملکرد حسگر ضربه را تست کرد. براي آزمايش عملکرد حسگر ضربه، مي­توانيد کد مربوطه را توسط ابزار اسکن، چک کرده و يا تغييرات زماني را روي اسکوپ مشاهده کنيد. همچنين با وارد آوردن ضربه توسط چکشي که سطحي نرم دارد، بر سرسيلندر و يا سيلندر، مي­توان شرايط ضربه را در موتور شبيه­سازي کرد و سيگنال ضربه و زمان جرقه را مشاهده کرد.
براي حسگر ضربه، ضربه ارتعاش ناشي از ضربه روي موتور، شبيه ضربه Knock است. لذا PCM (ECU) در پاسخ به سيگنال ضربه، زمان جرقه را ريتارد مي کند. حال اگر عمل ضربه زدن را متوقف كنيم، سيگنال خروجي حسگر به سيگنال پايه بر مي­گردد و PCM بايد زمان جرقه را آوانس کند. با اين روش، مي توان عملکرد صحيح PCM حسگر و دسته­سيم را حس کرد. اگر بتوانيد سيگنال ضربه را شبيه­سازي کنيد، مي­بايستي ريتارد شدن زمان جرقه را روي ابزار اسکن يا چراغ تايمينگ ببينيد. اگر با شبيه­سازي يادشده، زمان جرقه ريتارد نشود، دسته سيم يا PCM نقص دارد. همچنين، مي­توان حسگر ضربه را توسط اتصال کانکتورهاي يک تستر به ترمينال آن چک کرد.

نکات تعويض

عملکرد حسگرهاي ضربه، وابسته به عواملي مختلف است و ممکن است تجربه زيادي جهت تغيير آنها پيدا نکنيد.
نکات ذيل به شما در اين زمينه کمک خواهندکرد:
1.بسياري از حسگرها از نظر ظاهري مشابه هم بوده، اما حسگر ضربه بايد با موتور و PCM منطبق باشد زيرا تمامي موتورها داراي ارتعاش هستند، لذا حسگر ضربه بايد طوري انتخاب شود که به ارتعاش عادي موتور واکنش نشان ندهد. اگر حسگر درست انتخاب نشود، حتي اگر از لحاظ مونتاژي مشکلي نداشته باشد، چون مشخصه ارتعاش عادي و ارتعاش ضربه آن درست انتخاب نشده­است، ممکن است فاقد عملکرد صحيح و مناسب باشد.
2. مطمئن شويد که شماره فني صحيح حسگر، درست انتخاب شده­است. حسگر ضربه، ممکن است در بلوک سيلندر پيچ و مهره شود. اگر حسگر ضربه روي بدنه سيلندر پيچ شود، بايد گشتاوري بسته شود که سازنده شخص کرده­است. اگر حسگر ضربه در بلوک سيلندر محکم نشود، قادر به آشکار کردن مناسب ارتعاش نخواهد بود. با توجه به موقعيت نصب حسگر ضربه، اين قطعه، بايد در برابر گردوغبار، گريس، رطوبت، نمک و... مقاومت شيميايي داشته باشد.
اگر از نظر وجود ضربه شکايتي وجود دارد و PCM (Ecu) و حسگر ضربه نيز درست عمل مي­کنند، اين عيب ممکن است نشان دهد که در موتور مشکل جدي وجود دارد. در توليد ضربه به در موتور عوامل زيادي دخيل هستند. بعضي موتورها، مستعد ايجاد ضربه­اند. موتورهايي که با احتمال ضربه کار مي­کنند داراي عملکرد بالا و تعمير و نگهداري پايين هستند. داشتن دو حالت فوق وقتي شکل مي گيرد که موتور در لبه ضربه کار کند. استفاده از سوخت با اکتان پايين باعث مي­شود که ضربه موتور بسيار زياد شود. لذا هميشه بايد از سوخت با اکتاني که سازنده معرفي کرده است، استفاده شود. هرچيزي که زمينه­ساز افزايش دماي محفظه احتراق شود، مي­تواند سبب ايجاد ضربه در موتور شود، مثلاً: خرابي ECR، مشکل سيستم خنک­کننده، روغن­سوزي موتور و گرماي ناشي از جرقه نادرست. ضربه ثابت نه­تنها به عملکرد موتور آسيب مي­رساند بلکه باعث آلودگي شده و مي­تواند تا ميزان زيادي به موتور ضربه بزند.
 

ahad-sanobary

عضو جدید
يادتون نره نظر بدين
--------------------------
داغ اولسايدي بوكولمزدي ديزلريم
آيريليق بوكدي بئليمي
 

Similar threads

بالا